Τομ Ρόμπινς – Οι κοκκινομάλλες

young-woman-wearing-a-garland-of-flowersΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΜΑΛΛΙΑ είναι γυναικείο παιχνίδι. Η σκληρή αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι άντρες με κόκκινα μαλλιά μοιάζουν σαν ξανθοί που χάλασαν επειδή έμειναν έξω από το ψυγείο. Μοιάζουν με καστανομάλληδες που τους άφησαν να χωνέψουν μαζί με την κοπριά πίσω από το στάβλο. Όμως το ίδιο αυτό χρώμα που σ’ έναν άντρα μπορεί να μοιάζει με μούχλα πάνω σε φύλλο ή με σκουριά σε παλιατζίδικο, μια γυναίκα το φορά σαν τιάρα από ρουμπίνια.


Οι κοκκινομάλλες όχι μόνο είναι συχνά όμορφες, αλλά η ομορφιά τους υποδηλώνει λαγνεία μαζί και κίνδυνο, απόλαυση και βία, και επομένως είναι για το αρσενικό του είδους ουσιαστικά ακατανίκητη. Κόκκινο -Κόκκινος Συναγερμός- ήταν το χρώμα των μαλλιών της αρχέγονης φαμ φατάλ.

Γυναίκα με κόκκινα μαλλιά - Arthur Beecher Carles 1922

Γυναίκα με κόκκινα μαλλιά – Arthur Beecher Carles 1922

Φυσικά, ένα μεγάλο μέρος του «φατάλ» που συνδέεται με τις κοκκινομάλλες είναι μια ψευδαίσθηση, μια στερεότυπη προβολή των σεξουαλικά νευρωτικών αντρών. Πολλές κοκκινομάλλες είναι σεμνές σαν μπουμπούκια τριαντάφυλλου και γλυκές σαν κρέμα φράουλα. Όμως, το απλό γεγονός ότι τις βλέπουν σαν θυελλώδεις, αν όχι μοχθηρές, τους δίνει μια ορισμένη ελευθεριότητα και μια κάποια δύναμη. Σαν να είναι κληρονομικό τους δικαίωμα να είναι σκύλες. Χάρη στο χρωματισμό τους, έχουν τη γενετική άδεια να είναι τρομερές και λάγνες, μια άδεια που, ακόμη και αν δεν την ασκήσουν ποτέ, τις ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες γυναίκες που παραδοσιακά υποτίθεται ότι πρέπει να είναι ήπιες και αγνές.

Τώρα που οι γυναίκες κατεδαφίζουν αυτές τις παλιές μισογύνικες προσδοκίες, θα χάσουν οι κοκκινομάλλες την ιδιαίτερη μαγεία τους; Θα καταλήξει η Πίπι η Φακιδομύτη να θεωρείται απλώς ένα ακόμη από τα καλά κορίτσια: η Χάιντι με πυρετό, η Χιονάτη στην παραλία; Όχι βέβαια. Το να πιστέψει κανείς ότι οι ξανθές και οι μελαχρινές είναι απλώς κοκκινομάλλες με καταπιεστική μεταμφίεση είναι σαν να πιστεύει ότι οι ιπτάμενοι δίσκοι είναι παιδικά μπαλόνια. Γιατί, βλέπετε, οι κοκκινομάλλες είναι μεταλλαγμένες.

Η κοκκινομάλλα και τα Ηλιοτρόπια - Paul Gauguin

Η κοκκινομάλλα και τα Ηλιοτρόπια – Paul Gauguin

Το κατά πόσο πηγάζουν από γονίδια διαταραγμένα από χθόνιες δυνάμεις ή έχουν «φυτευτεί» εδώ από επικυρίαρχους του διαστήματος είναι θέμα αμφισβήτησης και διαμάχης ανάμεσα σε λογίους. Είναι αρκετό για μας να αναγνωρίσουμε ότι οι κοκκινομάλλες είναι αφύσικα όντα, βιοηλεκτρικά συνδεδεμένα με σφαίρες παράξενης δύναμης, κινδύνου, έκστασης και μένους. Ποια είναι η αποστολή σας ανάμεσά μας, ω εσείς θυγατέρες της αρχαίας Χένας, ω εσείς πράκτορες της πανσελήνου; Είναι αστρικοί χάρτες αυτά τα σχήματα που αποτυπώνουν οι φακίδες σας; Πώς εξηγείτε το γεγονός ότι ζείτε περισσότερο από το μέσο άνθρωπο; Πού βρήκατε αυτό το τόσο ευαίσθητο δέρμα; Και γιατί οι μπούκλες σας έχουν την ίδια απόχρωση με το ερωτικό μαράζι;

Αλίμονο, οι ερωτήσεις είναι μάταιες: είτε δεν ξέρουν είτε δεν θέλουν να μας πουν -και ποιος έχει το κουράγιο να πιέσει μια κοκκινομάλλα; Μπορεί να μη μάθουμε ποτέ την προέλευση ή το νόημά τους, αλλά κατά πάσα πιθανότητα αυτό δεν έχει σημασία, θα συνεχίσουμε να πηδάμε έξω από το τηγάνι μας για να βρεθούμε στη φωτιά τους, ευγνώμονες για την ευκαιρία να σκανδαλιστούμε από την εκδικητική τους μανία, πραγματική ή φανταστική, και να δοκιμάζουμε πότε-πότε το ερωτικό μας σθένος στη θρυλική κόλαση του πάθους τους.

Κοκκινομάλλες! Αιματόχρωμα σανγκουίνια! Πύρινα πυροτεχνήματα! Ουράνιες μέγαιρες και βασίλισσες του χαλκού! Είθε να μην πάψουν ποτέ να λεκιάζουν τις λευκόψωμες ζωές μας με το υπερφυσικό τους κέτσαπ.

GQ, 1988

robins

Τομ Ρόμπινς – Αγριόπαπιες πετούν ανάστροφα

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Οι κοκκινομάλλες στη ζωγραφική

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -