Πες μου πώς οδηγείς, να σου πω ποιος είσαι…

ellinas-odigos


Μια σημαντική έρευνα από το London School of Economics, που χρηματοδοτήθηκε από την Good Year, έδειξε πως η κακή συμπεριφορά στον δρόμο οδηγεί συνήθως σε σοβαρά τροχαία ατυχήματα.

Οδηγείτε και δίπλα σας υπάρχει κάποιος που σας κλείνει, φωνάζει ή κάνει χειρονομίες;

Προσπαθεί κάποιος να περάσει στη διασταύρωση που εσείς έχετε κλείσει και σε ενδεχόμενη παρατήρησή του, «εισπράττει» σχόλια όχι και τόσο κολακευτικά (κυρίως για εσάς που τα κάνετε!);

Προσοχή, γιατί και στις δύο περιπτώσεις κινδυνεύετε να εμπλακείτε σε κάποιο τροχαίο ατύχημα, πιθανώς τα επόμενα λεπτά, και αυτό λόγω εκνευρισμού!

Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το London School of Economics της Μεγάλης Βρετανίας φάνηκε καθαρά πως η συμπεριφορά στον δρόμο έχει απόλυτα «μεταδοτικές» ιδιότητες και πως ένα οποιοδήποτε αρνητικό συμβάν μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε τροχαίο ατύχημα.

Το 87% των οδηγών που συμμετείχαν τόνισε πως η ευγένεια «γεννά» αντίστοιχα καλή συμπεριφορά, ενώ το 55% παραδέχτηκε πως όταν εκνευρίζεται από κάποιον διπλανό οδηγό ξεσπά αργότερα σε κάποιον άλλον, συντηρώντας έτσι μια αλυσίδα γεγονότων, με συνήθως απρόβλεπτα αποτελέσματα.

Υπάρχουν παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την ασφάλειά μας στον δρόμο, αλλά εμείς ελάχιστα μπορούμε να τους επηρεάσουμε, όπως για παράδειγμα οι καιρικές συνθήκες.


Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με αυτούς που δημιουργούνται με δική μας ευθύνη, όπως είναι η κόπωση από παρατεταμένη οδήγηση και ο εκνευρισμός από όσα συμβαίνουν εκτός (αλλά και… εντός πολλές φορές) του αυτοκινήτου μας.

skitso-aytokinita

Κάθε οδηγός μπορεί να γίνει επικίνδυνος!

Παραφράζοντας μια παλιά παροιμία, μπορούμε να πούμε «Δείξε μου πώς οδηγείς, να σου πω ποιος είσαι».

Και αυτό αποδείχτηκε πολύ καθαρά στην εν λόγω έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 9.000 οδηγοί από 15 ευρωπαϊκές χώρες, με… φωτεινή εξαίρεση την Ελλάδα, για την οποία υπήρξε αρνητικό κλίμα από την αρχή.

Περισσότεροι από το 90% των ερωτηθέντων δήλωσαν πως ακόμα και ένας ήρεμος οδηγός μπορεί να μεταμορφωθεί κάτω από ορισμένες συνθήκες και να «μεταλλαχτεί» σε ένα επικίνδυνο άτομο, με αντικοινωνική συμπεριφορά και ακραία επιθετικές ενέργειες όπως χειρονομίες, προπηλακισμούς αλλά και περισσότερο βίαιες πράξεις που μπορεί να φτάσουν ακόμα και σε χειροδικία.

Γενικά η αντίδραση κάτω από πίεση απαιτεί εξαιρετικό αυτοέλεγχο, κάτι που επίσης απαιτεί σοβαρές διαδικασίες «εσωτερικής επεξεργασίας συναισθημάτων», όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της έρευνας.

Ατομα που έχουν συνηθίσει σε αυτοέλεγχο λόγω συνθηκών εργασίας ή και κοινωνικού-μορφωτικού επιπέδου αποδείχτηκαν οι λιγότερο ευάλωτοι σε εξωτερικά αρνητικά ερεθίσματα, ενώ παράγοντες όπως η κούραση, τα σοβαρά προβλήματα της καθημερινότητας και ο ανταγωνισμός που μπορεί να γεννηθεί από ένα τυχαίο γεγονός μεταξύ δύο οδηγών είχαν στατιστικά δυσάρεστη κατάληξη, με υλικές ζημιές αλλά και τραυματισμό ατόμων.

Ξέρεις ποιος είμαι εγώ ρε;

Παράλληλα με την εν λόγω έρευνα, προσπαθήστε να μεταφέρετε την εικόνα στην ελληνική πραγματικότητα.

Καθίστε σε οποιαδήποτε διασταύρωση, οποιουδήποτε ελληνικού δρόμου, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και παρατηρήστε πώς οδηγεί ο «τυπικός» συμπατριώτης μας.

Αν σας αφαιρέσουν τον «τοπικό προσδιορισμό», θα νομίζετε ότι βρίσκεστε σε μια εμπόλεμη ζώνη ή, στην καλύτερη περίπτωση, σε στιγμή διαφυγής από σεισμό 7 Ρίχτερ!

Δεν υπάρχει ο στοιχειώδης σεβασμός σε παιδιά, ηλικιωμένους, διασταυρώσεις, στάσεις λεωφορείων, κανόνες κίνησης σε εθνικές οδούς, κατοικημένες περιοχές.

Αυτοκίνητα, δίκυκλα, ταξί και κάθε άλλο είδος τροχοφόρου σε μια διαρκή κίνηση χωρίς κανόνες και κυρίως λογική, σε πόλεις σαν την Αθήνα για παράδειγμα, που με πραγματική δυναμική 500.000 οχημάτων «φιλοξενούν» 2.000.000 ημερησίως…

… Στη μεγάλη επιστροφή του Πάσχα, λίγες ημέρες πριν, σε μια ουρά τουλάχιστον 6 χιλιομέτρων, «περλέ – σπορ αμάξι» της προπερασμένης δεκαετίας, που αν υπήρχε τεχνικός έλεγχος στη χώρα μας θα έπρεπε να είχε οδηγηθεί στην υψικάμινο, μας προσπερνά με φώτα και κόρνες από δεξιά, στον ελάχιστο χώρο της ΛΕΑ (Λωρίδα Εκτακτης Ανάγκης) και φτάνει στα διόδια, ακριβώς μπροστά μας.

▪ Προσπέρασμα από δεξιά στη ΛΕΑ; τον ρωτάω.

▪ Αντε ρε μ@λ@κ@, μου απαντά. Ξέρεις σε ποιον μιλάς, ρε;

Δεν είχα και καμιά διάθεση να μάθω. Να προφυλαχτώ μόνο ζητούσα!

__________________

 Συντάκτης: Γιώργος Τζαβάρας

 Πηγή: efsyn.gr

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Γιατί η Σουηδία έχει τα λιγότερα τροχαία ατυχήματα

Το Μεγάλο Ψέμα Με Τους Νεκρούς Από Τα Τροχαία

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

1 σχόλιοΣχολιάστε

  • Ας διαμαρτυρηθουμε όλοι οι πολίτες γι αυτό το καθημερινό έγκλημα που είναι σοβαρότερο και από την κρίση γιατί υπήρχε υπάρχει και θα υπάρχει. Έχουμε φωνή όλοι εμεις !!!