Παίξε στη ζωή σαν να είναι ηλεκτρονικό παιχνίδι και θα νικήσεις!

life-video game


Όταν τα πράγματα στη ζωή δυσκολεύουν, αντιμετώπισε τα προβλήματα σαν να είσαι παίκτρια σε video game: «ξεκλείδωσε» υπερδυνάμεις, αναζήτησε συμμάχους και εξόντωσε τους κακούς.

Αυτή η σκέψη σού ακούγεται αφελής; Κι όμως, η ψυχολογία των παιχνιδιών και οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να μεταφραστεί στον αληθινό κόσμο είναι ένας τομέας με τον οποίο ασχολούνται χρόνια τώρα οι επιστήμονες. Σε μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας διαπιστώθηκε πως, όταν παίζουμε ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι, αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες με μεγαλύτερη δημιουργικότητα, περισσότερη αποφασιστικότητα και αισιοδοξία, ενώ είναι πιο πιθανό να ζητήσουμε βοήθεια απ’ ό,τι στην πραγματική ζωή. Από την άλλη πλευρά, σε δεκάδες μελέτες σχετικά με την ανθεκτικότητα επισημαίνεται ότι οι δυναμικοί τρόποι σκέψης και δράσης που ανακαλύπτουμε προκειμένου να πετύχουμε το στόχο μας είναι παρόμοιοι με τους τρόπους που υιοθετούμε ασυναίσθητα όταν παίζουμε ηλεκτρονικά παιχνίδια!

Σε μελέτη που διενεργήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνιας βρέθηκε πως σε συμμετέχοντες που προσπάθησαν να μεταφέρουν στην καθημερινότητά τους τον τρόπο σκέψης και δράσης ενός παιχνιδιού για 30 ημέρες μειώθηκαν σημαντικά τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους, ενώ αυξήθηκαν η αισιοδοξία, η κοινωνική υποστήριξη και η πίστη στην ικανότητά τους να πετύχουν το στόχο τους.

43vcfb

Στη μελέτη διαπιστώθηκε, επίσης, πως οι άνθρωποι που ακολούθησαν τους κανόνες για 1 μήνα ήταν σημαντικά πιο ευτυχισμένοι και πιο ικανοποιημένοι με τη ζωή τους. Μπορείς όμως να έχεις τα ίδια αποτελέσματα ακόμη κι αν δεν ασκείς την εν λόγω δραστηριότητα, εφόσον μπορείς να υιοθετήσεις έναν αντίστοιχο τρόπο σκέψης που σε καθοδηγεί να εφαρμόσεις τις ψυχολογικές δυνάμεις που εκφράζει κάποιος όταν παίζει –αισιοδοξία, δημιουργικότητα, αποφασιστικότητα και την ικανότητα να ζητάς βοήθεια–, ώστε να γίνεις πιο ευτυχισμένη, πιο υγιής και πιο επιτυχημένη. Αυτές οι δυνάμεις υπάρχουν ήδη μέσα σου. Εσύ απλώς πρέπει να είσαι ανοιχτή στον πειραματισμό με νέες στρατηγικές και τρόπους σκέψης και δράσης που μπορούν να σε βοηθήσουν να αναπτύξεις τη φυσική σου ανθεκτικότητα, ώστε να μπορείς να διαχειρίζεσαι τις δύσκολες προκλήσεις με μεγαλύτερη επιτυχία.

Δες τα προβλήματα σαν προκλήσεις

Πρέπει να είσαι πρόθυμη να αντιμετωπίσεις κατά μέτωπο τα εμπόδια και να βλέπεις τις καταστάσεις που σε αγχώνουν ως προκλήσεις, όχι ως απειλές. Στα παιχνίδια αυτό ακριβώς κάνεις! Εξάλλου, κάθε παιχνίδι ξεκινά με μια πρόκληση, είτε είναι να λύσεις ένα γρίφο, είτε να σώσεις μια πριγκίπισσα, είτε να βάλεις το μπαλάκι του γκολφ σε μια μικρή τρύπα από τεράστια απόσταση.

Αναζήτησε οτιδήποτε σε κάνει πιο δυνατή και ευτυχισμένη

Όταν αντιμετωπίζεις μια δύσκολη πρόκληση, πρέπει να έχεις συνεχώς πρόσβαση σε θετικά συναισθήματα και να μην παραμελείς τη φροντίδα της σωματικής σου υγείας. Στα παιχνίδια εξασκείς αυτό τον κανόνα όταν ψάχνεις για bonus ή επιπλέον βοήθειες, αντικείμενα που σε κάνουν πιο δυνατή, γρήγορη και ισχυρή. Σκέψου τα κερασάκια που τρως στο Pac-Man και κατατροπώνεις τα φαντάσματα ή τα πακέτα πρώτων βοηθειών που μαζεύεις στο Call of Duty. Υιοθέτησε τον ίδιο τρόπο σκέψης και στη ζωή.  «Ψάξε να βρεις και να έχεις κοντά σου ανθρώπους, πράγματα και συνήθειες που σε κάνουν να νιώθεις πιο δυνατή και χαρούμενη» τονίζει η Μαρία Κοκκίνου, ψυχολόγος-κοινωνική ανθρωπολόγος.


Να είσαι ανοιχτή και ευέλικτη συναισθηματικά

Μην προσπαθείς να αποφύγεις πάση θυσία τις αρνητικές εμπειρίες, όπως ο πόνος ή η αποτυχία, αν αυτές σε βοηθούν να μάθεις κάτι ή να φτάσεις πιο κοντά στο μεγαλύτερο στόχο. Αφέσου να σε καθοδηγούν το θάρρος, η περιέργεια και η επιθυμία να βελτιωθείς. Στα παιχνίδια ακολουθούμε αυτό τον κανόνα κάθε φορά που αντιμετωπίζουμε μια μάχη με κακούς, γνωρίζοντας πως μπορεί να αποτύχουμεπολλές φορές μέχρι να καταφέρουμε, τελικά, να νικήσουμε.

Δεσμεύσου και ανάλαβε δράση

Κάνε κάθε μέρα μικρά βήματα προς το μεγαλύτερο στόχο σου. Και έχε πάντα το βλέμμα σου καρφωμένο σ’ αυτόν. Σε παιχνίδια όπως το World of Warcraft οι προκλήσεις είναι σχεδιασμένες ώστε να έχεις πάντα κάτι συγκεκριμένο και «ηρωικό» να κάνεις. Δες κάπως έτσι και τις προκλήσεις στη ζωή σου.

Αναζήτησε συμμάχους

Προσπάθησε να έχεις γύρω σου έστω έναν δύο ανθρώπους που νιώθεις ότι μπορείς να τους ζητήσεις βοήθεια και να τους μιλήσεις ανοιχτά για το άγχος και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζεις. Σε παιχνίδια με πολλούς παίκτες αναζητάς συμμάχους – ανθρώπους που καταλαβαίνουν τα εμπόδια που αντιμετωπίζεις και φυλάνε τα νώτα σου. Για παράδειγμα, σε παιχνίδια όπως το Candy Crush Saga μπορείς να βοηθήσεις άλλους παίκτες στέλνοντάς τους επιπλέον κινήσεις για να τελειώ- σουν ένα δύσκολο επίπεδο.

Βρες την ηρωική ιστορία

Αναλογίσου τη ζωή σου και εντόπισε τις στιγμές που έχεις ξεπεράσει τον εαυτό σου. Εστίασε στη δύναμη που είχες επιδείξει, στο νόημα και στο σκοπό για τον οποίο πάλεψες. Στα παιχνίδια υπάρχει πάντα μια ηρωική ιστορία που σε κινητοποιεί και σε εμπνέει, καθώς προσπαθείς σκληρά και ατρόμητα να αντιμετωπίσεις τις δυσκολίες. Σε ποιον δεν αρέσει να απελευθερώνει τον εσωτερικό του Super Mario για να πηδάει ψηλά, να βοηθά τους αγαπημένους του και να μην το βάζει κάτω;

Μάθε να εντοπίζεις πλεονεκτήματα

Έχε τα μάτια σου ανοιχτά για να βλέπεις τη θετική έκβαση που μπορεί να υπάρχει ακόμη και σε δύσκολες καταστάσεις. Στα παιχνίδια περιμένεις μέχρι τελευταία στιγμή πως μπορεί να προκύψουν θετικά αποτελέσματα εκεί που δεν το περιμένεις, όπως, για παράδειγμα, να βάλεις ένα γκολ στο τελευταίο δευτερόλεπτο ή να μετακινήσεις ένα στρατιωτάκι και να επαναφέρεις τη βασίλισσα σε μια παρτίδα σκάκι. Στα παιχνίδια υπάρχει πάντα η πιθανότητα μιας θετικής έκβασης.

video-game-body

Μάζεψε δυνάμεις

Οι δυνάμεις έχουν ζωτική σημασία στα περισσότερα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Είναι αντικείμενα-bonus που σου δίνουν περισσότερη δύναμη ή επιπλέον ζωή, όπως οι ξεχωριστοί σπόροι στο Angry Birds που υπερμεγεθύνουν τα πουλιά στη σφεντόνα σου ώστε να μπορούν να ρίξουν πιο ισχυρούς τοίχους. Μια δύναμη στον πραγματικό κόσμο είναι καθετί που προκαλεί μια αίσθηση ευχαρίστησης, ισχύος, θάρρους για εσένα. Το να συγκεντρώσεις δυνάμεις σημαίνει απλά να προσδιορίσεις κάτι για το οποίο θέλεις να προσπαθήσεις. Η ενεργοποίηση μιας δύναμης σημαίνει να κάνεις κάτι γι’ αυτό στην καθημερινή σου ζωή. Μια έξτρα δύναμη σε ένα παιχνίδι θα σε βοηθούσε να βγάλεις μια δύσκολη πίστα. Αντίστοιχα, στον πραγματικό κόσμο μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις για να αποκτήσεις ώθηση μπροστά σε μια δυσκολία.

Αποστολή: Συγκέντρωσε τις πρώτες 5 δυνάμεις σου.

Θυμήσου: Οτιδήποτε σε κάνει να νιώθεις χαρούμενη, πιο δυνατή, πιο υγιής μετράει σαν δύναμη.

Να μερικές:

  • Ποιο τραγούδι σε κάνει να νιώθεις δυνατή;
  • Υπάρχει ένα mantra που σε κινητοποιεί;
  • Ποια δραστηριότητα σε γεμίζει ζωντάνια;
  • Ποια ανάμνηση σου φέρνει ικανοποίηση όταν την ανακαλέσεις για 30 δευτερόλεπτα;
  • Υπάρχει κάτι μικρό που μπορείς να κάνεις για να βοηθήσεις άλλους;
  • Ποια φωτογραφία, βίντεο ή εικόνα σε κάνει πάντα να χαμογελάς;
  • Υπάρχει κάποια καθημερινή συνήθεια που σε κάνει να νιώθεις καλύτερα;
  • Υπάρχει ένα μέρος που μπορείς να πας εύκολα και σε κάνει να νιώθεις χαρά και άνεση;
  • Ποιος είναι ο άνθρωπος που με ένα τηλεφώνημα, μήνυμα ή μια επίσκεψη σε ανεβάζει ψυχολογικά;
  • Προχωρώντας έτσι μπορείς να χτίσεις μια σούπερ συλλογή από 100 δυνάμεις. Όσο μεγαλύτερη είναι η συλλογή σου, τόσο περισσότερο έλεγχο έχεις κάθε μέρα στο πώς θα νιώθεις, ανεξάρτητα από το άγχος, τις δυσκολίες ή τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζεις.

______________________

~ Συνεργάστηκε η Μαρία Κοκκίνου, ψυχολόγος-κοινωνική ανθρωπολόγος, διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου

    Πηγή: shape.gr

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

15 κακές συνήθειες που μας κρατάνε πίσω

8 πράγματα που αξίζει να θυμάστε όταν όλα πάνε στραβά

Αν μπορούσα να ζήσω τη ζωή μου από την αρχή

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

1 σχόλιοΣχολιάστε