Σαν σήμερα, ένας ζωγράφος, μια μέρα του Μάρτη

vincent-van-gogh-self-portrait-as-a-painter


Διάσημοι ζωγραφικοί πίνακες που μοιραστήκαμε μαζί σας, το μήνα που πέρασε, στη σελίδα μας στο facebook. Μια ιστορική ανασκόπηση σε σημαντικά γεγονότα από το χώρο της ζωγραφικής.

Σαν σήμερα, στις 3 Μαρτίου 1631, στο Άμστερνταμ γεννήθηκε ο ζωγράφος Esaias Boursse. Οι πίνακές του περιστρέφονται κυρίως γύρω από την οικογενειακή ζωή.

Γυναίκα γνέθει 1661

Γυναίκα γνέθει 1661

Σαν σήμερα στις 6 Μαρτίου 1475 γεννήθηκε ένας από τους σπουδαιότερους δημιουργούς στην ιστορία της τέχνης, ο Μικελάντζελο ντι Λοντοβίκο Μπουοναρότι Σιμόνι, γνωστός περισσότερο ως Μιχαήλ Άγγελος. Γλύπτης, ζωγράφος, αρχιτέκτονας και ποιητής της Αναγέννησης.

Η Τελική Κρίση 1536 ως 1541

Η Τελική Κρίση 1536 ως 1541

 

Σαν σήμερα, στις 7 Μαρτίου 1872, γεννήθηκε στην πόλη Αμερσφόρτ της Ολλανδίας, ο ζωγράφος Πητ Μοντριάν

Σύνθεση Νο 10 - 1942

Σύνθεση Νο 10 – 1942

Σαν σήμερα, στις 7 Μαρτίου 1481, γεννήθηκε σε μια μικρή πόλη κοντά στην Σιένα o αρχιτέκτονας και ζωγράφος Baldassare Tommaso Peruzzi

Μούσες χορεύουν με τον Απόλλωνα , τοιχογραφία

Μούσες χορεύουν με τον Απόλλωνα , τοιχογραφία

Σαν σήμερα, στις 7 Μαρτίου 1885, γεννήθηκε στο Altmar της Νέας Υόρκης, ο γιος ενός βυρσοδέψη, ο μετέπειτα μεγάλος Αμερικανός ζωγράφος Μίλτον Άβερι. Μετά τον θάνατο του αδελφού του το 1915 είχε την ευθύνη για την υποστήριξη των εννέα γυναικών της οικογένειάς του!

Πράσινη Θάλασσα, 1958

Πράσινη Θάλασσα, 1958


H απλότητα της μορφής που είναι κοντά στην πλήρη αφαίρεση

**********

Σαν σήμερα, στις 9 Μαρτίου 1856, γεννήθηκε ο Αυστραλός ζωγράφος Tom Roberts. “Μετεκπαιδεύτηκε” στην Ευρώπη κι ενθάρρυνε τους ντόπιους ζωγράφους ν απεικονίζουν την καθημερινή ζωή της Αυστραλίας. Ο πιο γνωστός του πίνακας είναι ο παρακάτω


"Η κούρα των προβάτων" του 1890

“Η κούρα των προβάτων” του 1890

Μην ξεχνάμε ότι η βιομηχανία του μαλλιού ήταν η μεγαλύτερη εξαγωγική βιομηχανία της Αυστραλίας εκείνη την εποχή

**********

Σαν σήμερα στις 12 Μαρτίου του 1918, γεννήθηκε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης η Elaine de Kooning Ζωγράφος του αφηρημένου εξπρεσιονισμού  (καλλιτεχνικό ρεύμα στη ζωγραφική που αναπτύχθηκε με κέντρο την Νέα Υόρκη μεταπολεμικά και ειδικότερα στα μέσα της δεκαετίας του ’40. Συχνά αναφέρεται και ως Σχολή της Νέας Υόρκης)

Fairfield Porter 1954

Fairfield Porter 1954

Σαν σήμερα στις 13 Μαρτίου 1849 γεννήθηκε στην Αθήνα ο Περικλής Πανταζής, ένας από τους πρώτους Έλληνες ιμπρεσιονιστές ζωγράφους και ένας από τους πρωτοπόρους του είδους στο Βέλγιο. όπου πέρασε το μεγαλύτερο διάστημα της καλλιτεχνικής του δημιουργίας.

Γυναίκα πλέκει

Γυναίκα πλέκει

Σαν σήμερα, στις 14 Μαρτίου 1853, γεννήθηκε ένας από τους πιο γνωστούς ελβετική ζωγράφους του δέκατου ένατου αιώνα, ο Ferdinand Hodler. Ήταν ο μεγαλύτερος από έξι αδέρφια. Όταν ήταν 8 ετών, έχασε τον πατέρα του και δύο μικρότερους αδελφούς από φυματίωση. Η μητέρα του που ξαναπαντρεύτηκε αλλά πέθανε όταν αυτός ήταν 14. Τελικά η ασθένεια σκότωσε και τα υπόλοιπα αδέλφια του. Γι αυτό και είναι τόσο έντονη η ενστάλαξη στον καλλιτέχνη μιας ισχυρής συνείδησης θνητότητας. Στα πρώιμα έργα του, πορτρέτα, τοπία και πίνακες ζωγραφικής ζωγράφιζε σ ένα ρεαλιστικό ύφος. Αργότερα, δημιούργησε μια προσωπική μορφή συμβολισμού που την αποκαλούσε Παραλληλισμό.

Η ημέρα - 1900

Η ημέρα – 1900

Σαν σήμερα, 20 Μαρτίου 1836 γεννήθηκε στο Παρίσι ο Σερ Έντουαρντ Πόυντερ (Sir Edward John Poynter) , Άγγλος ζωγράφος, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της νεοκλασικής ζωγραφικής στην Αγγλία.

Η Ψυχή στο Ναό της Αγάπης

Η Ψυχή στο Ναό της Αγάπης

Σαν σήμερα, 24 Μαρτίου 1917 γεννήθηκε στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας από Έλληνες γονείς ο ζωγράφος και γλύπτης Κωνσταντίνος Ανδρέου

11180950_1064708120254449_8375004655054236230_n

Σαν σήμερα 24 Μαρτίου, παραμονές του Ευαγγελισμού 1934, πέθανε, πιθανότατα από τροφική δηλητηρίαση, στη Μυτιλήνη, ο Θεόφιλος Χατζημιχαήλ ή Θεόφιλος Κεφαλάς ή Κεφάλας, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα γνωστός απλά και ως Θεόφιλος

Η μονομαχία του Αχιλλέα

Η μονομαχία του Αχιλλέα

Η ζωή του ήταν πολύ δύσκολη εξαιτίας του κόσμου που τον χλεύαζε, επειδή κυκλοφορούσε φορώντας την παραδοσιακή φουστανέλα. Τον φώναζαν “σοβατζή”. Δεν ήταν λίγες οι φορές που ζωγράφιζε έναντι ευτελούς αμοιβής, συνήθως για ένα πιάτο φαγητό και λίγο κρασί.

*********

Σαν σήμερα, 28 Μαρτίου (ή 6 Απριλίου 1483) γεννήθηκε ένας από τους επιφανέστερους καλλιτέχνες όλων των εποχών, ο Ιταλός ζωγράφος και αρχιτέκτονας Ραφαήλ (ή Ραφαέλο Σάντσιο). Η φήμη και η αξία των δημιουργημάτων του υπήρξαν ανάλογες με εκείνες του Μιχαήλ Άγγελου και του Λεονάρντο ντα Βίντσι.

Ο Παρνασσός - μια από τις νωπογραφίες του στα τέσσερα δωμάτια στο Αποστολικό Παλάτι του Βατικανού - Ραφαήλ

Ο Παρνασσός – μια από τις νωπογραφίες του στα τέσσερα δωμάτια στο Αποστολικό Παλάτι του Βατικανού – Ραφαήλ

Ο Παρνασσός, σύμφωνα με τον κλασικό μύθο, ήταν ο τόπος κατοικίας του θεού Απόλλωνα και των Μουσών. Η Κλειώ στα δεξιά κρατά ένα ανθρώπινο κρανίο ως σύμβολο της ανθρώπινης ματαιοδοξίας. Επίσης είναι ο πρώτος που προσθέτει στην Ουρανία την υδρόγειο σφαίρα.

**************

Σαν σήμερα , στις 28 Μαρτίου του 1985, σχεδόν εκατοχρονίτης, έφυγε από τη ζωή ο Μαρκ Σαγκάλ – Marc Chagall . Γάλλος ζωγράφος, Ρωσο-εβραϊκής καταγωγής. Θεωρείται ένας από τους μείζονες καλλιτέχνες της μοντέρνας τέχνης.

***************

Σαν σήμερα 29 Μαρτίου 1891, πέθανε ο μεγάλος μετα-ιμπρεσσιονιστής ζωγράφος Ζωρζ Σερά (Georges-Pierre Seurat). Το έργο του Ένα κυριακάτικο απόγευμα στο νησί της Γκραντ Ζατ (1884-1886) άλλαξε την κατεύθυνση σύγχρονης τέχνης αποτελώντας την αρχή του νεο-ιμπρεσιονισμού.

Την Κυριακή το απόγευμα στο νησί της La Grande Jatte -Georges Seurat 1884

Την Κυριακή το απόγευμα στο νησί της La Grande Jatte -Georges Seurat 1884

Αυτός ο πίνακας είναι ένας από τους πιο διάσημους πίνακες όλων των εποχών. Χρησιμοποιώντας την μοναδική τεχνική του Πουαντιλισμού, ο Σερά εκτός από τις εκατομμύρια τελείες, σ’ αυτό το έργο του δούλεψε με καινοτόμους τεχνικές για την εποχή του. Σε έναν μεγάλο καμβά ο καλλιτέχνης απεικόνισε κατοίκους της πόλης να περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους στο πάρκο, στο νησί Γκραντ Ζατ του ποταμού Σηκουάνα, ένα ηλιόλουστο κυριακάτικο απόγευμα.

************

Σαν σήμερα, 30 Μαρτίου 1746 γεννήθηκε ο μεγάλος Ισπανός ζωγράφος Φρανθίσκο Γκόγια (Francisco José de Goya y Lucientes).

Το έργο του, που ανήκει στην περίοδο του ροκοκό και του ρομαντισμού, περιλαμβάνει περισσότερους από 700 πίνακες ζωγραφικής, 900 σχέδια και σχεδόν 300 χαρακτικά, που στο σύνολό τους χαρακτηρίζονται από καινοτομίες και ρηξικέλευθα στοιχεία σύνθεσης.

*************

Σαν σήμερα, 30 Μαρτίου 1853, γεννήθηκε ο μεγάλος Ολλανδός ζωγράφος Βίνσεντ βαν Γκογκ (Vincent Willem van Gogh). Εν ζωή, το έργο του δεν σημείωσε επιτυχία ούτε ο ίδιος αναγνωρίστηκε ως σημαντικός καλλιτέχνης. Ωστόσο, μετά το θάνατό του, η φήμη του εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα και σήμερα αναγνωρίζεται ως ένας από τους σημαντικότερους ζωγράφους όλων των εποχών.

*************

Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Σαν σήμερα, ένας ζωγράφος, μια μέρα του Φλεβάρη

Σαν σήμερα, ένας ζωγράφος, μια μέρα του Γενάρη.

Δείτε όλα τα άρθρα μας με  

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -