David Bowie: The Man Who Sold the World

BOWIE3Ο πρόσφατος θάνατος του David Bowie πυροδότησε σε ολόκληρο τον κόσμο την δημιουργία μιας σειράς αφιερωμάτων που κάλυψαν κάθε όψη της καλλιτεχνικής του πορείας. Μάλιστα, το υλικό έχει τέτοια έκταση που πραγματικά μοιάζει ανεξάντλητο. Ωστόσο, όλα αυτά τα αφιερώματα καταλήγουν στο εξής:


Ο David Bowie υπήρξε διορατικός και αναμφισβήτητα πρωτοπόρος. Ακόμα και στα χρηματοοικονομικά!

BOWIEΟμόλογα Bowie

Το 1997 πραγματοποιήθηκε μια συμφωνία ανάμεσα στην δισκογραφική εταιρεία ΕΜΙ και τον καλλιτέχνη ώστε να κυκλοφορήσουν 25 άλμπουμ ,με συνολικά 287 τραγούδια του από το 1969 έως το 1990 (όπως το “Ziggy Stardust” και το “Space Oddity”) αποδίδοντας δικαιώματα (Royalties) στον Bowie σε ποσοστό 25% επί των μελλοντικών χονδρικών πωλήσεων στις ΗΠΑ.

Αυτά ακριβώς τα δικαιώματα, με την βοήθεια του τραπεζίτη David Pullman, μετατράπηκαν σε χρηματοοικονομικό προϊόν 10ετούς διάρκειας με ετήσια απόδοση 7,9%  και εξαγοράστηκαν από τον ασφαλιστικό κολοσσό Prudential Insurance έναντι $55 εκατομμυρίων.  Ουσιαστικά, ο Bowie προεξόφλησε τα μελλοντικά του έσοδα από τις πωλήσεις δίσκων σε μια εποχή ευμάρειας της δισκογραφικής βιομηχανίας (η επανάσταση του Napster θα ερχόταν λίγο αργότερα το 1999), χωρίς να χρειαστεί να πουλήσει τα πνευματικά του δικαιώματα.

Ο αναλυτής Ajay Gupta περιγράφει σε άρθρο του στο tax.org  πώς ακριβώς δημιουργήθηκε μια οντότητα ειδικού σκοπού (SPV) με την μορφή καταπιστεύματος (trust) στην οποία μεταβιβάστηκαν αρχικά τα δικαιώματα του καλλιτέχνη, έτσι ώστε να μην είναι συνδεδεμένα με την λοιπή περιουσία του. Αυτό πρόσφερε μια εγγύηση στους πιστωτές καθώς οποιαδήποτε αλλαγή στην ζωή του καλλιτέχνη (π.χ. αφερεγγυότητα, διαζύγιο) δεν θα επηρέαζε την επένδυση.

Η επιτυχία όμως βασίστηκε σε αμοιβαίο όφελος και των δύο μερών. Η απόδοση του 7,9% ήταν κατά 1,53% υψηλότερη από αυτήν των 10ετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου ενώ η οποιαδήποτε μεγέθυνση της αξίας των πνευματικών δικαιωμάτων θα ήταν υπέρ του καλλιτέχνη.

Το επενδυτικό σχήμα ήταν πρωτοποριακό.

Ήταν η πρώτη χρηματοοικονομική συναλλαγή στην οποία ομόλογο έφερε ως εγγύηση πνευματικά δικαιώματα μουσικής.  Μάλιστα, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s το είχε κατατάξει στην κατηγορία Α3 ως υψηλής ποιότητας ομόλογο με χαμηλό πιστωτικό κίνδυνο.


Iron Maiden, James Brown, Rod Stewart ακολούθησαν εκδίδοντας τα δικά τους χρεόγραφα.

BOWIE2

Swiss LeaksΛίστα Falciani

Στα στοιχεία που έδωσε ο πρώην υπάλληλος της Ελβετικής τράπεζας HSBC, Hevre Falciani περιλαμβανόταν και το όνομα του David Bowie.

Η γνωστοποίηση αυτή όμως δεν θορύβησε τον καλλιτέχνη, καθότι δήλωνε φορολογικός κάτοικος Ελβετίας από το 1976.

Τι δουλειά είχε όμως ένας Άγγλος να δηλώνει φορολογικός κάτοικος Ελβετίας;;

Η ιστορία είχε ως εξής:

Το 1976 ο David Bowie ζει πια στην Καλιφόρνια όπου έχει συσσωρεύσει φορολογικά χρέη ύψους $300.000.

Η επιστροφή στην πατρίδα του την Αγγλία, με τον ανώτερο φορολογικό συντελεστή στο 83% δεν έμοιαζε καθόλου δελεαστική.

Την λύση πρότεινε η πρώην γυναίκα του Angela (η γνωστή “Angie” των Rolling Stones) και περιλάμβανε την μετοίκιση στο Ελβετικό χωριό Blonay των 3.000 κατοίκων με αντάλλαγμα ένα φορολογικό συντελεστή 11.5%.

Μερικά χρόνια αργότερα, ο φορολογικός ανταγωνισμός μεταξύ των κρατών κάνει δελεαστική την Ιρλανδία όπου τα πνευματικά δικαιώματα εξαιρούνται της φορολογίας  και ο Bowie αγοράζει μια έκταση 640 εκταρίων κοντά στο Δουβλίνο. Το 2007 η Ιρλανδία θα περιορίσει την φοροαπαλλαγή και ο Bowie θα καταλήξει και πάλι στην Ελβετία.

Ίσως τελικά όλα τα παραπάνω να μοιάζουν πεζά μπροστά την καλλιτεχνική κληρονομιά που άφησε ο David Bowie. Σκιαγραφούν όμως την θρυλική του ικανότητα να μεταμορφώνεται όχι μόνο στον κόσμο της μουσικής δημιουργίας αλλά κι σε αυτόν της καθημερινότητας.

Υπήρξε όχι απλά μοντέρνος αλλά υποκινητής νέων σχεδίων και  ιδεών.

Ανακαλύψτε τον!

Από τον Γιάννη Κοντό

Πηγή: proseminars

Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Τα 26 μουσικά ντοκιμαντέρ που συγκλόνισαν τον κόσμο

Ιστορίες με μουσική (νο.8)

 

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -