«White Christmas» – Η ιστορία πίσω από το τραγούδι της ειρήνης

white_christmas


Καθώς πλησιάζει η ημέρα των Χριστουγέννων και κάθε γωνιά του κόσμου πλημμυρίζει με χιλιάδες τραγούδια που υμνούν την πιο χαρούμενη γιορτή του χρόνου, ένα είναι αυτό που ξεχωρίζει. Δεν είναι ρυθμικό, δεν διαθέτει φανταχτερούς χαρακτήρες και ούτε έχει θρησκευτική χροιά. Δεν είναι άλλο από το διαχρονικό «White Christmas» του Bing Crosby.

Αποτελεί έκπληξη ακόμη και σήμερα, 73 χρόνια μετά, ότι ο ύμνος του συνθέτη Irving Berlin κατάφερε όχι μόνο να γίνει τεράστια επιτυχία κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και το δεύτερο σε πωλήσεις τραγούδι όλων των εποχών, μετά το «Candle in the Wind» του Elton John (που γράφτηκε για τον θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα).

Το «White Christmas» ακούστηκε για πρώτη φορά από τον Bing Crosby τα Χριστούγεννα του 1941 στη ραδιοφωνική εκπομπή Kraft Music Hall. Οι ακροατές της εκπομπής ήταν κυρίως νέοι, κι έτσι ήταν πιθανό να ήταν οι πρώτοι που θα αγκάλιαζαν το τραγούδι. Ομως τη συγκεκριμένη νύχτα των Χριστουγέννων, το «White Christmas» απέκτησε βαθύτερο νόημα, καθώς οι οικογένειες συντονίστηκαν στην εν λόγω εκπομπή, σκεπτόμενες το τραγικό γεγονός που είχε συμβεί 18 ημέρες νωρίτερα: την επίθεση των Ιαπώνων στο Περλ Χάρμπορ.

Τον χειμώνα που ακολούθησε, οι νεαροί Αμερικανοί στρατιώτες που υπηρετούσαν στην Ευρώπη αγάπησαν το τραγούδι και γοητεύτηκαν από τη νοσταλγία που τους δημιουργούσε. Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί των Ενόπλων Δυνάμεων το έπαιζαν ασταμάτητα καθ’ όλη την εορταστική περίοδο για να τους θυμίζει το σπίτι και την οικογένεια που είχαν αφήσει πίσω.

Αμερικανοί στρατιώτες την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου τραγουδούν γύρω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Αμερικανοί στρατιώτες την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου τραγουδούν γύρω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Οταν ο Crosby ταξίδεψε στην Ευρώπη για να τραγουδήσει και να εμψυχώσει τα στρατεύματα, το τραγούδι αυτό ήταν το πιο περιζήτητο. Ο ίδιος δήλωσε σε μία συνέντευξή του: «Δίσταζα να το ερμηνεύω γιατί κάθε φορά προκαλούσε στους άντρες μία νοσταλγική λαχτάρα. Δεν είχα κάνει τόσο δρόμο για να τους στεναχωρήσω. Πολλές φορές προσπάθησα να αποφύγω να το τραγουδήσω, αλλά αυτά τα παιδιά το επιζητούσαν διακαώς. Οταν το τραγουδούσα, όλοι έκλαιγαν». Στα χρόνια του πολέμου, το «White Christmas» μεταμορφώθηκε από τραγούδι των Χριστουγέννων σε ύμνο της ειρήνης. Κανένα άλλο τραγούδι δεν συνδέθηκε τόσο πολύ με τη νοσταλγία και την επιθυμία για ευτυχισμένες ημέρες κοντά σε αγαπημένα πρόσωπα.

Μέχρι το τέλος του πολέμου, το «White Christmas» είχε αναδειχθεί στο εμπορικότερο τραγούδι όλων των εποχών, έναν τίτλο που διατήρησε για 55 ολόκληρα χρόνια. Με 54 στίχους, 67 νότες και μία ανορθόδοξη, μελαγχολική μελωδία κατάφερε να γίνει το πιο κλασικό τραγούδι των Χριστουγέννων. Πριν από την τεράστια επιτυχία του τραγουδιού, τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα ήταν αυτά που κυριαρχούσαν κατά τη γιορτινή περίοδο. Αυτό άλλαξε, πολλοί συνθέτες άρχισαν να δημιουργούν τραγούδια έχοντας ως πρότυπο τη σύνθεση του Irving Berlin, όπως τα «I’ll be Home for Christmas» και «Have Yourself a Merry Little Christmas».


Οσο επιτυχημένο είναι το «White Christmas», τόσο λίγα γνωρίζουμε για τη γέννησή του από τον Irving Berlin. Ο ίδιος γεννήθηκε στη Ρωσία, ήταν γιος ψάλτη εβραϊκής καταγωγής και, όπως ήταν φυσικό, δεν συνήθιζε να γιορτάζει τα Χριστούγεννα. Μέχρι σήμερα, το πού και το πότε έγραψε το τραγούδι παραμένει μυστήριο. Κάποιοι αναφέρουν πως το συνέθεσε το 1937 στο Μπέβερλι Χιλς, όταν αναγκάστηκε να αποχωριστεί την οικογένειά του για τα γυρίσματα της ταινίας «Alexander’s Ragtime Band».

Μία άλλη εκδοχή αναφέρει πως ο Berlin έγραψε το τραγούδι το 1940 στην ηλιόλουστη La Quinta της Καλιφόρνια, κατά τη διάρκεια της διαμονής του στο La Quinta Hotel. Καθώς συνήθιζε να ξενυχτάει δουλεύοντας, ένα βράδυ έμπνευσης φώναξε στη γραμματέα του: «Πιάσε το στυλό σου και κατάγραψε αυτό το κομμάτι. Μόλις έγραψα το καλύτερο μου τραγούδι. Διάολε, μόλις έγραψα το καλύτερο τραγούδι που έχει γραφτεί ποτέ!». Το μόνο σίγουρο είναι πως αφορμή για τη δημιουργία του τραγουδιού ήταν η παραγγελία μιας πένθιμης σατιρικής μελωδίας για τις ανάγκες μιας θεατρικής επιθεώρησης του Broadway που ποτέ δεν ανέβηκε. Οι παραγωγοί της Paramount Pictures μετέφεραν αυτή την ιδέα στη μεγάλη οθόνη με την ταινία «Holiday Inn», στην οποία πρωταγωνιστούσαν ο Bing Crosby και ο Fred Astaire και η οποία πήρε Οσκαρ τραγουδιού το 1942.

Τέλος, παρ’ όλη την επιτυχία του «White Christmas», με τα 50 εκατομμύρια πωλήσεων παγκοσμίως και τις πάνω από 500 διασκευές από σπουδαίους καλλιτέχνες, όπως ο Sinatra, ο Presley (με το «Blue Christmas», το οποίο προκάλεσε την οργή του Berlin) ο Como και οι Drifters, τα Χριστούγεννα για τον δημιουργό του τραγουδιού παρέμεναν μία ημέρα θλίψης και μελαγχολίας. Καθώς οι περισσότερες οικογένειες συγκεντρώνονταν γύρω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο υπό τους ήχους του «White Christmas», ο Berlin είχε τη δική του παράδοση. Κάθε χρόνο επισκεπτόταν τον τάφο του γιου του που πέθανε σε ηλικία μόλις τριών εβδομάδων την ημέρα των Χριστουγέννων του 1928.

_______________

 Πηγή: kathimerini.gr

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -