Πόσο βολεμένοι είναι οι «βολεμένοι» του εξωτερικού;

eisitirio_tin_elpida_boarding_pass


Η μετανάστευση είναι ένα φαινόμενο άρρηκτα συνδεδεμένο με την εξέλιξη του ελληνικού κράτους και την πορεία του στη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Άλλωστε, είναι και η πιο απτή πραγμάτωση της παγκοσμιοποίησης, με την ουσιαστική κατάργηση των συνόρων και τις μετακινήσεις πληθυσμών.

Ως πρακτική υπήρξε ιδιαίτερα ευεργετική, αφού σε δυσμενείς περιόδους ήταν μια πρόσφορη λύση που λειτούργησε ως βαλβίδα εκτόνωσης των οικονομικών προβλημάτων και των κοινωνικών κρίσεων που συνεπάγονταν. Αν ανατρέξει κανείς στις σελίδες της πρόσφατης αλλά και της απώτερης ιστορίας μας μπορεί να διαπιστώσει του λόγου το αληθές.

Και ενώ η εντύπωση που είχαμε σχετικά με τη μετανάστευση ήταν μια αδιόρατη ασπρόμαυρη εικόνα από παλιές ελληνικές ταινίες, τραγούδια του Στέλιου Καζαντζίδη και διηγήσεις συνταξιούχων που πάντα πίνουν νερό στο όνομα της Γερμανίας, κατά κύριο λόγο, την οποία μνημονεύουν ως υπόδειγμα σε κάθε αφορμή, τα χρόνια της ύφεσης και των μνημονίων το φαινόμενο αναβίωσε σε όλο του το μεγαλείο, προσλαμβάνοντας νέες διαστάσεις.

Αυτή τη φορά το προφίλ των μεταναστών διαφοροποιήθηκε.. Ο μετανάστης σήμερα είναι νέος, μορφωμένος και με αναπτυγμένη αίσθηση πολιτικής και εθνικής συνείδησης. Στη μετανάστευση τον ωθεί πλέον όχι μόνο η ανάγκη για επιβίωση αλλά η ανάγκη για δημιουργία, για αξιοποίηση των πολύτιμων ικανοτήτων του, για ποιότητα στην καθημερινότητα, για σεβασμό, για ζωή… και, πρωτίστως, η αγάπη για την πατρίδα.. ο πόνος που προκαλεί η παρακμή της.

Ποια είναι η άλλη του επιλογή; Ένα σαθρό πολιτικό σύστημα που ευνοεί την αναξιοκρατία, παρωχημένες δομές και μια διογκούμενη οικονομική κρίση που θα τον κρατήσει φυλακισμένο στο παλιό παιδικό του δωμάτιο μέχρι τα 40, σε μια παρατεταμένη εφηβεία και μια χαμένη ζωή.. και μια συλλογή από διπλώματα κρεμασμένη σε ακριβές κορνίζες..

immigration_163995 Agim Sulaj'sΟι νέοι μας λοιπόν επιλέγουν το δρόμο της μετανάστευσης… για να μπορέσουν να ζήσουν.. Και όχι μόνο αυτοί .. άνθρωποι μεγαλύτεροι, με οικογένειες αλλάζουν άρδην την πορεία της ζωής τους και χαράσσουν νέους δρόμους. Με κουράγιο που βρίσκουν στην πορεία.. Και αντί να τους ζητήσουμε συγγνώμη τους κατηγορούμε. Ξαφνικά οι μετανάστες έγιναν οι «βολεμένοι», αυτοί που τα παράτησαν και άφησαν τη χώρα στο έλεός της. Αυτοί που παίρνουν καλούς μισθούς και έχουν εύκολη την κριτική γιατί βρίσκονται μακριά.


Κανείς, βέβαια, δε σκέφτηκε ποτέ ότι αυτοί οι «βολεμένοι» έκαναν κάτι που κανείς από μας δεν είχε το κουράγιο να κάνει. Ξεβολεύτηκαν για τα καλά για να μπορέσουν να είναι δημιουργικοί και να αποφύγουν την εξάρτηση και τη φυγοπονία. Άφησαν πίσω μια ολόκληρη ζωή και πήγαν σε μέρη αφιλόξενα όπου πρέπει καθημερινά να αποδεικνύουν την αξία τους. Γιατί εκεί δεν υπάρχει «βόλεμα».

Και τους προσβάλλουν τα δημοσιεύματα που αποδεικνύουν ότι η χώρα σε τίποτα δεν άλλαξε και εξακολουθεί να συντηρεί τη διαφθορά. Και τους ντροπιάζουν τα ανθελληνικά σχόλια από τους ίδιους τους Έλληνες δημοσιογράφους. Και τους πληγώνει η αδιαφορία του ελληνικού κράτους που τους έχει ξεγράψει και τους θυμάται μόνο για εισφορές ή ψήφους.

Εν όψει Χριστουγέννων.. τα οποία κάποιοι «βολεμένοι» θα γιορτάσουν μακριά από τις οικογένειές τους γιατί ο «παχυλός» μισθός τους δεν καλύπτει το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων. Και ένα μεγάλο ευχαριστώ που μας κάνουν περήφανους στο εξωτερικό..

Ειρήνη Ι. Ζαννάκη

Πηγήvimapress

Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Έλληνες που έφυγαν στο εξωτερικό απαντούν στις ερωτήσεις εκείνων που σκέφτονται να μεταναστεύσουν

Η νέα ζωή των μεταναστών στην Αυστραλία

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

10 CommentsΣχολιάστε

  • Συμφωνώ απόλυτα, όντας ένας από αυτούς τους βολεμένους.

  • Αν δεν έχεις κάνει αλλαγή πρωτοχρονιάς στο εξωτερικό ολομόναχος, μη μιλάς.
    Αν δεν ανήκεις σ αυτούς που από νεαρότατη ηλικία , όταν όλοι τους οι φίλοι βασίζονται στα ταπεράκια και τη βοήθεια της μαμάς, αυτοί κάνουν τα πάντα μόνοι τους, μη μιλάς.
    Αν δεν έχεις υπάρξει δέκτης του “ευρωπαϊκού χιούμορ” περί ελληνικής τεμπελιάς/ καλοπέρασης ή ρατσισμού από το να μη σου νοικιάζουν σπίτι, μέχρι να σε κοιτάνε με μισό μάτι στη δουλειά σου, γιατί τους κάθεται βαρύ το ότι ξένος κατέχει τη θέση που κατέχει, μη μιλάς.
    Αν δεν έχεις βρεθεί σε ξένο παν/μιο φοιτητής και λόγω γλώσσας ήθελες τον τριπλάσιο χρόνο διαβάσματος , την ώρα που οι φίλοι σου στην Ελλάδα απολάμβαναν “φοιτητηλίκι” (και καλά έκαναν), μη μιλάς.
    Αν οι ίδιοι που απολάμβαναν φοιτητηλίκι σε γκαρσονιέρα σούπερ λουξ δε σου έχουν πετάξει σπόντες περί βολέματος που εσύ ζούσες σε δωμάτιο 10τ.μ. με 2,3 ή και 4 συγκατοίκους, μη μιλάς.
    Αν δεν έχεις φλερτάρει με την κατάθλιψη, επειδή δεν αντέχεις άλλο να είσαι σε ξένο τόπο, αλλά δεν έχεις κι άλλη επιλογή, ακριβώς επειδή μόνο βολεμένος δεν είσαι κι επειδή έχεις αρκετή περηφάνεια και αξιοπρέπεια, ώστε να μη θες να γυρίσεις στο πατρικό σου και να σε ταΐζει ο μπαμπάς σου, σε παρακαλώ, μη μιλάς.
    Ας κάνει ο καθένας ό,τι θεωρεί καλύτερο, αλλά χωρίς εύκολα λόγια και συμπεράσματα.

    • Eτσι φιλε πεστα !ομως κανεις δεν μπορει να σε καταλαβει εαν δεν ερθει στην θεση σου ,και να νιωσει τι θα πει ξενιτια .Απο την ημερα που εφηγα απο την ΕΛΛΑΔΑ επαψα και να ζω!

    • απλα τα ειπες ολα!!! Ευγε!!! και οι μονο αυτο , βαλε και τη διαδικασια να βρεις τον εαυτο σου , να δεις τι πραγματικα θελεις και πως μπορεις ή ποσο δυσκολο ειναι να ενταχθεις στο “ξενο κοσμο των αλλων”, να βρεις τον εαυτο σου λοιπον μεσα απο τους αλλους που δεν ειναι φιλοι σου, δε σε ξερουν απο τα γεννοφάσκια σου…

  • Πάντως ούτε η “κλάψα” σου βοηθάει… Για να είναι κάποιος στο εξωτερικό, είναι σίγουρα για καλύτερα …όχι για χειρότερα. Δε ξέρω πολλούς να έχουν μεταναστεύσει από επιλογή στο Μαλάουι και να είναι σε χειρότερη κατάσταση από εδώ (αμφισβητούμενο αυτό χεχε). Να λυπηθούμε γιατί σου λείπουν οι παρέες σου και οι συγγενείς σου? Οκ εντάξει , μη κλαίγεσαι όμως για τις συνέπειες των επιλογών σου, όπως δε κλαιγόμαστε και εμείς που μείναμε εδώ στο τέλμα.
    Αν είσαι στο εξωτερικό και δεν είσαι “βολεμένος” κάτι δεν έχεις κάνει σωστά!

    • Τι ειδους εξυπναδα ειναι αυτοι πηγες εξω να δεις τι παιζει ή μιλας απο την ασφαλεια του καναπε σου με την φραπεδουμπα στο χερι;

  • Εγω παιδια ειμαι απο τους “βολεμενους”.
    Εφυγα απο την Ελλαδα πρωτη φορα το 91 για να σπουδαω.
    Εφευγα ξανα ανα τακτα χρονικα διαστηματα σε διαφορες χωρες (κατι σαν μισθοφορος).

    Περυσι τα πηρα κρανιο…. 65% αμεση και εμεση φορολογια, ο καθενας το κοντο του και το μακρυ του, και η Ελληνικη κοινωνια να κλαιει για τον βλακα που τυλιξε το αμαξι του σε μια κολωνα ρεκλα….. και ολη η πιτσιρικαρια να αφηνει μουσι σε ενδειξη σεβασμου.

    Ρε ποσο εχετε ξεπεσει μερικοι εκει στην μοναδικη μας χωρα……

    Ετσι παρατησα 2 δουλειες (η μια των 500σιων και η αλλη του χιλιαρικου) και βολευτηκα.
    – Βολευτηκα επειδη πλεον δουλευω 8ωρο, και οχι 16 ωρες μαζι και σαβατοκυριακα.
    – Βολευτηκα επειδη αφησα μια οικογενεια πισω και ζουν αξιοπρεπως
    – Βολευτηκα επειδη μπορω να πληρωνω τις υποχρεωσεις μου και στην Ελλαδα και στο
    εξωτερικο.
    – Βολευτηκα επειδη εδω εξω εκτιμουν αυτο που προσφερω και το λενε,
    – Βολευτηκα επειδη πλεον δεν ακουω πολιτικους στην tv μακακιες να λενε.
    – Βολευτηκα επειδη ως περηφανος απογωνος αγωνιστων προτιμησα το “κοντρα στο ρευμα” και δεν χρειαζεται να παω να μιλησω σε κανενα κοματοσκυλο για 3 ευρω την ωρα.
    – Βολευτηκα γιατι ολα αυτα τα καταφερα με το ευελικτο ελληνικο μυαλο μου, και οχι με το γλυψιμο που θα χρειαζοταν αν εμενα στην χωρα μας.
    – Βολευτηκα γιατι εμαθα σαν ανθρωπος να παλευω, και να μην εχω το σοι να τσονταρει.

    Μια συμβουλη σε ολους τους νεους που σκεφτεσται να φυγετε…..
    Καθε μερα που περναει χωρις να εχετε παλεψει για κατι (απο την βλακεια του αποχαυνωμενου υπαλληλου, μεχρι την ασυδοσια του συμπολιτη) ειναι μια μερα ΧΑΜΕΝΗ

    Εσεις ειστε το παραγωγικο κομματι της Ελλαδας…. αυτοι που εχουν την δουλιτσα τους και δεν βγαζουν κιχ οσο μαστιγωμα να πεφτει στην δουλεια ειναι οι βολεμενοι Ελληναρες που τοσο καλα γνωριζετε…..

    Και μην ξεχνατε……
    Τα μονα ψαρια που πανε με το ρευμα ειναι τα ΨΟΦΙΑ!!!!!