Πόσο απολαμβάνεις τη ζωή; – Κουίζ

test main


Για τον καθηγητή ψυχολογίας και συγγραφέα Frank M. Wanderer, ο οποίος έχει μελετήσει σε βάθος την ανθρώπινη συνείδηση και αντίληψη, το πόσο απολαμβάνουμε τη ζωή εξαρτάται από το κατά πόσο είμαστε συνειδητοί και πόσο έχουμε εμείς τον πραγματικό έλεγχο της ίδιας της ζωής μας.

Σύμφωνα με τις έρευνές του, τα δύο πράγματα που μας στερούν την ευτυχία είναι (α) το να ζούμε κάτω από την κυριαρχία του Εγώ, χωρίς μάλιστα να το συνειδητοποιούμε, και (β) το να χάνουμε την επαφή μας με το Εδώ και Τώρα. Έτσι, έχει καταλήξει στο ότι μπορούμε να μετρήσουμε πόσο ευτυχισμένοι είμαστε με βάση τρία κριτήρια: σε τι βαθμό…

  1. …στην καθημερινότητά μας λειτουργούμε με το Εγώ,
  2. …έχουμε καταφέρει να υπερβούμε το Εγώ,
  3. …ζούμε στο Εδώ και Τώρα.

841131_Γιώργος-Γκώγκος

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΟΥ ΕΓΩ

Το Εγώ, όπως λέει ο Wanderer, χτίζεται στα πρώτα χρόνια της ζωής μας και διαμορφώνει την προσωπικότητά μας για όλη μας τη ζωή. Έχει μάλιστα την τάση να μας λέει ποιες είμαστε, ψιθυρίζοντάς μας στο αφτί την προσωπική μας ιστορία: «ποτέ δεν ήμουν τυχερή», «πάντα είμαι η ριγμένη στις σχέσεις μου», «κανείς δεν μ’ αγαπάει γι’ αυτό που είμαι αληθινά», «με τον έναν ή τον άλλο τρόπο διώχνω από τη ζωή μου όσους αγαπώ», «δεν θα γίνω ποτέ επιτυχημένη στη δουλειά μου», «πάντα υπάρχει κάποια καλύτερη από εμένα»… Αυτές (και άλλες πολλές!) είναι οι σκέψεις που βάζει το Εγώ στο μυαλό μας και, μεγαλώνοντας, πιστεύουμε τόσο πολύ ότι είναι αληθινές, ώστε ταυτιζόμαστε ασυνείδητα μαζί τους. Το αποτέλεσμα το έχουμε βιώσει όλες: η καρδιά μας βυθίζεται στη θλίψη, η ψυχή μας πονάει, μας πλημμυρίζει η αδικία, ο θυμός, ο φόβος, το παράπονο, η απογοήτευση… Ζούμε κάθε μέρα βουτηγμένες  μέσα στα αρνητικά συναισθήματα, χωρίς καν να καταλαβαίνουμε ότι όλα αυτά προέρχονται από τις σκέψεις μας. Ο μόνος τρόπος για να απελευθερωθούμε και να αρχίσουμε να απολαμβάνουμε τη ζωή είναι, σύμφωνα με τον Wanderer, να συνειδητοποιήσουμε πως δεν είμαστε όλα αυτά που μας λένε οι σκέψεις μας ότι είμαστε.

Είναι μεγάλο το σοκ, αλλά «μόλις συνειδητοποιήσουμε τι δεν είμαστε», υποστηρίζει ο ψυχολόγος, «βγαίνει στην επιφάνεια αυτό που είμαστε αληθινά: το φως της συνείδησης, μέσα στο οποίο σκέψεις, συναισθήματα, πεποιθήσεις και εμπειρίες έρχονται και φεύγουν. Αυτή η συνείδηση που βρίσκεται στο παρασκήνιο είναι ο βαθύτερος, αληθινός μας εαυτός». Και μόνο τότε, όταν συνειδητοποιήσουμε και υπερβούμε την κυριαρχία του Εγώ, αρχίζουμε να ζούμε ευτυχισμένες…

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΩ ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Για όλους όσοι ασχολούνται με την αυτοβελτίωση, το όνομα του Eckhart Tolle έχει γίνει συνώνυμο της φράσης «ζω στο εδώ και τώρα». Σύμφωνα με τον πνευματικό αυτό δάσκαλο -όπως θεωρείται από εκατομμύρια οπαδούς της θεωρίας του-, όλα τα αρνητικά που νιώθουμε και βιώνουμε οφείλονται στο ότι έχουμε χάσει την επαφή μας με το Τώρα. Όσο μένουμε κολλημένοι στο παρελθόν (σε όσα μας έχουν συμβεί, σε όσους μας έχουν πληγώσει, στα δικά μας λάθη…) ή ανησυχούμε για το μέλλον, αφήνουμε να μας φύγει μέσα από το χέρια μας το πολυτιμότερο δώρο που μας δόθηκε ποτέ: το Εδώ και Τώρα. Γιατί η ζωή δεν είναι παρά μια σειρά στιγμών, καθεμία από τις οποίες ονομάζουμε «παρόν». Αν θέλουμε, λοιπόν, να είμαστε ευτυχισμένες και να απολαμβάνουμε τη ζωή, συμφωνεί και ο Wanderer, δεν έχουμε παρά να αρχίσουμε να ζούμε στο Τώρα.

counting days

ΤΟ ΤΕΣΤ

Έτσι, ο Wanderer σχεδίασε ένα τεστ που μπορεί να μας αποκαλύψει αν χαιρόμαστε κάθε στιγμή τη ζωή μας, μετρώντας σε ποιο βαθμό ζούμε στο Τώρα και αν έχουμε καταφέρει να υπερβούμε το Εγώ μας. Όπως όμως λέει, μπορεί το τεστ να σχεδιάστηκε «σύμφωνα με τα αυστηρά κριτήρια της επιστημονικής μεθοδολογίας», αλλά «αποκαλύπτει την αλήθεια μόνο όταν είμαστε ειλικρινείς στις απαντήσεις μας».


Πώς κάνουμε το τεστ; Απαντάμε στις παρακάτω 16 ερωτήσεις αξιολογώντας σε κλίμακα από το 1 μέχρι το 6 σε ποιο βαθμό ισχύει κάθε πρόταση για εμάς αυτή την περίοδο χρόνου (1 = ποτέ ή σχεδόν ποτέ, 2 = σπάνια, 3 = μερικές φορές, 4 = τις περισσότερες μέρες, 5 = κάθε μέρα, 6 = πολλές φορές μέσα στην ημέρα).

  1. Πιστεύω ότι οι σκέψεις μου είναι επαναλαμβανόμενες και άσκοπες.
  2. Νιώθω χαρά και ηρεμία χωρίς συγκεκριμένο λόγο.
  3. Πιστεύω ότι το ποια είμαι δεν εξαρτάται από τα πράγματα που έχω ή δεν έχω (σπίτι, αυτοκίνητο, χρήματα).
  4. Πιστεύω ότι οι σκέψεις και τα συναισθήματά μου αποτελούν μόνο ένα μικρό κομμάτι του ποια είμαι αληθινά.
  5. Πιστεύω ότι πίσω από το φυσικό μου σώμα υπάρχει μια εσωτερική ζωτικότητα, ένα ζωντανό πεδίο ενέργειας.
  6. Πιστεύω ότι τα πάντα γύρω μας, ακόμα και τα αντικείμενα, έχουν ψυχή.
  7. Δεν αντιδρώ στις σκέψεις και τα συναισθήματά μου – απλώς τα αφήνω να εκδηλώνονται.
  8. Πιστεύω ότι έχω δίκιο σε πολλά, αλλά οι άλλοι δεν το αναγνωρίζουν.
  9. Προσβάλλομαι και θίγομαι εύκολα.
  10. Όταν συνομιλώ με άλλους, φροντίζω να αναφέρω πράγματα που έχω ώστε να φανώ πιο άξια στα μάτια τους.
  11. Νιώθω ότι τίποτα δεν είναι αρκετό, πάντα κάτι μου λείπει, κάτι διαφορετικό.
  12. Όταν κάνω όσα κάνω, νιώθω ένα βάρος.
  13. Όταν κάτι ή κάποιος με θίγει, το σκέφτομαι πολύ κα ι το ξεπερνάω δύσκολα.
  14. Πιστεύω ότι είμαι ριψοκίνδυνη και ανικανοποίητη.
  15. Συνηθίζω να παραπονιέμαι για τους άλλους.
  16. Πιστεύω ότι είμαι η συνείδηση πίσω από τις σκέψεις και τα συναισθήματά μου.

Στη συνέχεια, ο καθηγητής Wanderer εξηγεί ότι κάθε ερώτηση αντιστοιχεί σε ένα από τα τρία κριτήρια που καθορίζουν την ευτυχία μας: οι ερωτήσεις 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 αποκαλύπτουν σε ποιο βαθμό συνειδητοποιούμε τη δύναμη του Εγώ. Οι απαντήσεις μας στις ερωτήσεις 1, 3, 4, 7 δείχνουν κατά πόσο έχουμε καταφέρει να υπερβούμε αυτή την κυριαρχία του Εγώ, ενώ οι ερωτήσεις 2, 5, 6, 16 αποκαλύπτουν αν ζούμε στο Εδώ και Τώρα, εκτιμώντας κάθε στιγμή της ζωής μας.

Αθροίζουμε τους πόντους για κάθε ομάδα ερωτήσεων και διαβάζουμε την ερμηνεία που δίνει ο Wanderer:

ΟΜΑΔΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΣΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΕΓΩ ΜΑΣ:

Σκορ 8-21: Το Εγώ σου είναι πλέον πολύ μικρό. Δεν είσαι από τους ανθρώπους που θέλουν να έχουν δίκιο όταν βρίσκονται σε μια διαφωνία και έχεις κατανόηση για τους άλλους. Συνήθως είσαι ήρεμη, ισορροπημένη και ευχαριστημένη με όσα έχεις και όπως είσαι. Δεν αποζητάς συνεχώς την αποδοχή των άλλων.

Σκορ 22-35: Το Εγώ σου επηρεάζει τις φιλοδοξίες και τις επιθυμίες σου σε μέτριο βαθμό.

Σκορ 36-48: Το Εγώ σου είναι πολύ ισχυρό και έχεις την τάση να πιστεύεις πως μόνο εσύ έχεις δίκιο, ενώ οι άλλοι έχουν άδικο. Παρεξηγείσαι εύκολα όταν οι άλλοι δεν συμφωνούν μαζί σου. Συχνά νιώθεις ανήσυχη, δυσαρεστημένη και σχεδόν ποτέ ευχαριστημένη. Σου αρέσει να σε περιστοιχίζουν πράγματα, τα οποία πιστεύεις ότι σε «ανεβάζουν» στα μάτια των άλλων.

ΟΜΑΔΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΣΟ ΕΧΟΥΜΕ ΥΠΕΡΒΕΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΤΟ ΕΓΩ ΜΑΣ:

Σκορ 4-8: Ταυτίζεσαι με τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου. Προς το παρόν, δεν έχεις υπερβεί το Εγώ σου. Αντιλαμβάνεσαι τον κόσμο και όλα όσα σου συμβαίνουν μέσα από το πρίσμα του Εγώ.

Σκορ 11-18: Μερικές φορές καταφέρνεις να υπερβείς το Εγώ σου. Αυτές τις στιγμές, μπορείς να δεις και να νιώσεις πόσο οι σκέψεις σου επηρεάζουν τη ζωή σου και αν σου δημιουργούν συναισθηματικό χάος. Όμως αυτές οι στιγμές «διαύγειας» περνούν γρήγορα και ξαναταυτίζεσαι με το Εγώ.

Σκορ 19-24: Έχεις ήδη υπερβεί το Εγώ. Έχεις καταφέρει να μην ταυτίζεσαι με τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου και η συνείδησή σου είναι υψηλή. Έχεις καταλάβει ότι το ποιοι είμαστε δεν εξαρτάται από όσα έχουμε ή δεν έχουμε και, έτσι, θέλεις να ανακαλύψεις τον πραγματικό σου εαυτό, που ξεπερνά τα όρια των σκέψεων και των συναισθημάτων σου.

ΟΜΑΔΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΣΟ ΖΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΜΕΡΑΣ ΜΑΣ

Σκορ 4-10: Προς το παρόν, δεν ζεις στο Εδώ και Τώρα. Ταυτίζεσαι με το Εγώ σου και ορίζεις το ποια είσαι σύμφωνα με αυτό. Το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς σου το αφιερώνεις στο πώς θα λάβεις την αποδοχή και την προσοχή των άλλων, μέσα από τα αντικείμενα που κατέχεις.

Σκορ 11-18: Η συνείδησή σου έχει αρχίζει να ξυπνάει. Υπάρχουν στιγμές που ζεις το τώρα και έχεις αρχίσει να καταλαβαίνεις πόσο και πώς αυτό επηρεάζει τη ζωή σου. Παρ’ όλα αυτά, ακόμη αυτές οι στιγμές είναι σύντομες και το Εγώ επιστρέφει για να διεκδικήσει την κυριαρχία του.

Σκορ 19-24: Ζεις το Τώρα και απολαμβάνεις κάθε στιγμή της ζωής σου, αφού έχεις καταλάβει πώς αυτό βελτιώνει την καθημερινότητά σου. Μπορείς να αποκωδικοποιήσεις τα μηνύματα που σου στέλνει το σώμα σου, να αντιληφθείς το νόημα της ζωής, καθώς και τα ενεργειακά πεδία που υπάρχουν πέρα από τις μορφές. Έχεις πάψει να ταυτίζεσαι με το «φαίνεσθαι».

Freedom1

_____________________

  Πηγή: tapintoyourinnerpower.blogspot.gr

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Πόσο καλά γνωρίζεις τον εαυτό σου;

Ανακαλύψτε τις βαθύτερες παρορμήσεις σας – τέστ Szondi

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -