Γιατί οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι: Μία εξήγηση για την ανισότητα [βίντεο]

ftoxoi_plousioi708


Οι οικονομολόγοι συμφωνούν σε κάτι. Το χάσμα ανάμεσα στους πλούσιους και όλους τους υπόλοιπους διευρύνεται. Γιατί συμβαίνει αυτό όμως;

H Wall Street Journal επιχείρησε να δώσει μία απλή εξήγηση σε αυτό το παγκόσμιο φαινόμενο, μέσα από ένα βίντεο. Ως παράδειγμα, πήρε έναν άνθρωπο που έχει δέκα εκατομμύρια δολάρια και κάποιον που βγάζει 100.000 δολάρια.

Στην περίπτωση του πρώτου, το «μαξιλάρι» των οικονομιών του επιτρέπει επενδύσεις σε γη, μετοχές ή ένα μεταπτυχιακό. Με τον καιρό, αυτές οι επενδύσεις του «επιστρέφουν» τα χρήματα σε ρυθμό μεγαλύτερο από εκείνον που κινείται γενικότερα η οικονομία.

Στο δεύτερο δείγμα, το άτομο εργάζεται σκληρά, αλλά ο μισθός του κάθε χρονιά δεν αυξάνεται τόσο γρήγορα ώστε να «ανταγωνιστεί» εκείνα που βγάζει ο πρώτος από τις επενδύσεις του ετησίως. Η συνέπεια είναι η ανισότητα πλούτου.

Πριν από 30 χρόνια, το πλουσιότερο 1% των Αμερικανών κατείχε το 25,7% του πλούτου στη χώρα. Σήμερα αυτό το ποσοστό φτάνει στο 41,8%. Πολλοί οικονομολόγοι, της… δεξιάς πτέρυγας, πιστεύουν ότι η ανισότητα καθορίζεται από τις δυνάμεις της αγοράς και πως δεν αποτελεί ένα πρόβλημα από μόνο του, αναφέρει η Wall Street Journal.

Οι οικονομολόγοι που βρίσκονται «αριστερά» από την άλλη, χωρίζονται σε δύο στρατόπεδα. Το ένα, επικεντρώνονται στο να ανέβει το επίπεδο όλων των υπολοίπων με καλύτερη εκπαίδευση και επενδύσεις σε υποδομές που μπορούν να βοηθήσουν να ενισχυθεί η οικονομία. Στο δεύτερο στρατόπεδο, θεωρούν ότι το να ανέβει το επίπεδο των άλλων είναι καλό, αλλά εντελώς μη επαρκές και προτιμούν τη φορολόγηση του πλούτου.

Δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις, καταλήγει η Wall Street Journal, αλλά ένα είναι ξεκάθαρο. Ακόμη κι αν όλοι συμφωνούσαν ότι η ανισότητα πλούτου είναι πρόβλημα και κατέληγαν σε μία λύση, θα απαιτούνταν πάρα πολύς χρόνος για να μειωθεί η ανισότητα.

—-


Why the Rich Get Richer: Wealth Inequality… από WSJ_Live

_________

 ~   Πηγή: iefimerida.gr , wsj.com

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Πώς οι πλούσιοι του πλανήτη έγιναν πλούσιοι;

Ο πλούσιος και ο φτωχός (βίντεο)

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

1 σχόλιοΣχολιάστε

  • Κάποτε πραγματικά με ένοιαζε, γιατί αληθινά, είσαι τόσο ελεύθερος όσο μεγάλος είναι ο τραπεζικός λογαριασμός σου. Μεγαλώνουμε με αυτά τα πρότυπα στο μυαλό μας, γίνονται κομμάτι μας και τα διαιωνίζουμε. Αισθανόμουν άσχημα αν δεν είχα λεφτά. Αν έχεις λεφτά δεν έχει καμία σημασία σε κοινωνικό επίπεδο τι χαρακτήρας είσαι. Απολύτως καμία! Δεν έχει καμία σημασία πόση και ποιά είναι η ικανότητά σου να σκέφτεσαι, να γράφεις, να μιλάς. Έχεις όμως ένα κοινωνικό status που όλοι το ζηκεύουν, σε αντίθεση με τον “Διογένη” που όλοι χλευάζουν, ακόμα και κατηγορούν.

    Είναι δύσκολο να βγείς απο αυτή την “σπηλιά”. Ο υλιστικός χαρακτήρας της κοινωνίας μας έχει κερδίσει απόλυτα και ολοκληρωτικά. Τα στατιστικά είναι εκεί έξω. Ακόμα και για όσα το βίντεο φανερά αποφεύγει να αναφέρει. Έρευνες που δείχνουν οτι ένα μή βιώσιμο σύστήμα θα αποτύχει. Είναι θέμα φυσικών νόμων και λογικής. Κάτι που το παρόν σύστημα δεν έχει σε κανένα βαθμό. Γνωρίζω πλέον, καθώς έμαθα να σκέφτομαι (πούλησα την ψυχή μου για σκέψη αντί για λεφτά), οτι το α-νόητο είναι το εύκολο. Δεν χρειάζεται προσπάθεια, σαφώς. Οπότε αυτό που θεωρούμε δύσκολο, το να γίνουμε ζάμπλουτοι μπλά μπλά μπλά, είναι ουσιαστικά το εύκολο. Το δύσκολο, είναι να μάθουμε να σκεφτόμαστε. Το δύσκολο είναι να μάθουμε να επικοινωνούμε. Το δύσκολο είναι να αναγνωρίζουμε τι είναι βιώσιμο, τι κάνει μια κοινωνία ανθρώπινη και τι απάνθρωπη.

    Πιο δύσκολη είναι η Φιλοσοφία, παρά η Ιατρική. Αλλά πάλι, ποτέ δεν έγινα γιατρός. Αλλά πάλι, για την κοινωνία μας η Φιλοσοφία είναι το μαύρο πρόβατο. Κάτι που αποφεύγουμε πανικόβλητοι. Ένας απο τους πιο σοβαρούς λόγους είναι σε βάζει στην διαδικασία της κριτικής σκέψης, της αναζήτησης της αντικειμενικής αλήθειας. Προσωπικά δεν ξέρω αν όντως αυτό που λέγεται οτι ο δεύτερος Νόμος της Θερμοδυναμικής μπορεί να ισχύσει σε αυτή την περίπτωση. Σίγουρα έχει βάση, λογική. Αλλά δεν ξέρω. Η ανθρώπινη κοινωνία είναι εκτός φύσεως κι εφαρμόζει μή φυσικά συστήματα πάντα. Το θέμα για εμένα είναι το πόσο βρίσκεται ο άνθρωπος σε αυτό τον πλανήτη, σε σχέση με την απαρχή του σύμπαντος. Όπως το θεωρητικό ημερολόγιο που παρουσιάζει ο Νήλ Τάισον στο ριμέικ του “Κόσμος” και ο άνθρωπος είναι σαν να έχει γεννηθεί εδώ κι ένα δευτερόλεπτο. Αυτή είναι η διανοητική μας ικανότητα ως είδος. Όσο ένα βρέφος που ήρθε στην ζωή εδώ κι ένα δευτερόλεπτο! 😉