Άγνωστη λέξη η «ευτυχία» για τέσσερις στους δέκα Έλληνες

DEPRESSION


Τέσσερις στους δέκα Έλληνες δεν νιώθουν ποτέ ή σχεδόν ποτέ ευτυχισμένοι, ενώ περισσότεροι από οκτώ στους δέκα νιώθουν μικρή έως μέτρια ικανοποίηση από τη ζωή που ζουν, σύμφωνα με νέα πανευρωπαϊκά στοιχεία.

Σε μία κλίμακα από 0 έως 10, η μέση ικανοποίηση των Ελλήνων από τη ζωή τους παίρνει 6,2 βαθμούς, γεγονός που μας φέρνει στην προτελευταία θέση της Ευρώπης στο θέμα αυτό, μαζί με τους Πορτογάλους, τους Ούγγρους και τους Κύπριους.

Την μικρότερη ικανοποίηση απ’ όλους για τη ζωή τους έχουν οι Βούλγαροι, ενώ οι σκανδιναβικοί λαοί (Φινλανδοί, Δανοί και Σουηδοί) είναι αυτοί που ζουν περισσότερο απ’ όλους όπως έχουν ονειρευτεί (η μέση βαθμολογία που δίνουν στην ικανοποίησή τους από τη ζωή τους είναι 8).

Στον αντίποδα, μόνο το 12,8% των Ελλήνων δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη ζωή που ζουν. Το 35,5% νιώθουν ελάχιστα ικανοποιημένοι, ενώ το 51,8% μέτρια.

Σχεδόν μοιραία, λοιπόν, έχουμε το υψηλότερο ποσοστό δυστυχίας στην ΕΕ, με το 42% εξ ημών να δηλώνουν ότι δεν νιώθουν ποτέ ή σχεδόν ποτέ ευτυχισμένοι.

depression2

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η στατιστική Αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Eurostat, με αφορμή την χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας, δείχνουν ακόμα πως σε πανευρωπαϊκό επίπεδο (σ.σ. εντός και εκτός ΕΕ) οι πιο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους είναι οι νέοι ηλικίας 16 έως 24 ετών.


Από τον κανόνα αυτό, δεν εξαιρείται η χώρα μας: η μέση βαθμολογία που δίνουν οι Έλληνες νέοι στην ικανοποίησή τους από τη ζωή τους είναι 7.

Από κει και πέρα, όμως, η ικανοποίηση φθίνει σταθερά, για να φτάσει στο ναδίρ της στους συνταξιούχους, ιδίως στις ηλικίες άνω των 75 ετών όπου βαθμολογείται με το πενιχρό 5,5.

Η αλήθεια είναι πως στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης οι συνταξιούχοι εκφράζουν πιο χαμηλή ικανοποίηση από τη ζωή τους σε σύγκριση με τους νέους.

Εξαίρεση σε αυτό αποτελούν οι συνταξιούχοι της Δανίας, της Ολλανδίας, της Σουηδίας, της Βρετανίας, της Ελβετίας και της Νορβηγίας (ηλικίες 65 ετών και άνω), οι οποίοι δηλώνουν πιο ικανοποιημένοι και από τους 16χρονους συμπατριώτες τους.

Για ευνόητους λόγους, την χαμηλότερη ικανοποίηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο έχουν οι άνεργοι και τα άτομα χωρίς ή με ελάχιστο εισόδημα (η μέση βαθμολογία που έδωσαν στην ικανοποίησή τους από τη ζωή ήταν 5,8), ενώ πιο ικανοποιημένοι δηλώνουν φοιτητές και εργαζόμενοι (7,8).

Στη Δανία, την Φινλανδία και την Ιρλανδία οι εργαζόμενοι με πλήρες ωράριο απασχόλησης είναι πιο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους απ’ ό,τι οι φοιτητές, ενώ στις υπόλοιπες χώρες ισχύει το αντίθετο.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Αναλυτικά οι χώρες της ΕΕ όσον αφορά την ικανοποίησή του από τη ζωή τους έχουν ως εξής (η βαθμολογία είναι από 0 έως 10, από την ελάχιστη έως την απόλυτη ικανοποίηση):

Δανία, Φινλανδία, Σουηδία – 8

Αυστρία, Ολλανδία – 7,8

Βέλγιο – 7,6

Λουξεμβούργο – 7,5

Ιρλανδία – 7,4

Βρετανία, Γερμανία, Πολωνία – 7,3

Ρουμανία – 7,2

Μάλτα – 7,1

Γαλλία, Σλοβακία, Σλοβενία – 7

Ισπανία, Τσεχία – 6,9

Ιταλία, Λιθουανία – 6,7

Εσθονία, Λετονία – 6,5

Κροατία – 6,3

Ελλάδα, Πορτογαλία, Ουγγαρία, Κύπρος – 6,2

Βουλγαρία – 4,8

Μέσος όρος ΕΕ – 7,1

_________

  Πηγή: ygeia.tanea.gr

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Μπορεί η ευτυχία να γίνει οικονομικό μέγεθος;

Η εξίσωση ανάπτυξης ΑΕΠ και ευτυχίας

Τα οικονομικά της ευτυχίας

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -