Γιατί οι άνθρωποι συμπεριφέρονται άσχημα όταν αισθάνονται πλούσιοι;

72C5C3550630AB3802E5B74EAAD948C4

Όσο πιο πλούσιος είσαι, τόσο πιο κακότροπος κι αγενής γίνεσαι απέναντι στους γύρω σου: αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε ο κοινωνικός ψυχολόγος Πολ Πιφ μετά από ένα πολυήμερο πείραμα που διενήργησε στους δρόμους του Λος Άντζελες.

Μελετώντας την οδηγική συμπεριφορά των κατοίκων της Πόλης των Αγγέλων, προσπάθησε να εντοπίσει ποια αυτοκίνητα είναι αυτά που έχουν την τάση παραβιάζουν τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας.

Κάθισε λοιπόν ο ίδιος αλλά και κάποιοι συνεργάτες του σε μια διάβαση πεζών, περιμένοντας να την διασχίσουν -και να θυμάστε πως ο ΚΟΚ δίνει σαφή προτεραιότητα στον πεζό που περιμένει να περάσει απέναντι.

Το έκαναν αυτό για εκατοντάδες αυτοκίνητα κατά τη διάρκεια αρκετών ημερών,  παρακολουθώντας ποιος σταματάει και ποιος όχι. Αυτό που ανακάλυψε ο καθηγητής Πιφ είναι πως όσο αυξανόταν η αξία του αυτοκινήτου τόσο αυξανόταν και η τάση του οδηγού να παραβεί το νόμο.

dv1667008

Δηλαδή, οι οδηγοί ακριβών αυτοκινήτων (Prius, Lexus, BMW) σταματούσαν λιγότερες φορές στις διαβάσεις πεζών, ενώ οι οδηγοί λιγότερο ακριβών αυτοκινήτων ή φορτηγών σταματούσαν περισσότερες φορές.

«Κανένα από τα αυτοκίνητα, στην κατηγορία των πιο φτηνών αυτοκινήτων δεν παρέβη το νόμο, ενώ αντιθέτως σχεδόν το 50% των αυτοκινήτων της πιο ακριβής κατηγορίας παρέβησαν το νόμο», λέει ο Πιφ.

Το συμπέρασμα είναι πως όσο πιο πλούσιος είσαι, τόσο πιο «αόρατος» είναι ο συνάνθρωπος σου και τόσο μεγαλύτερη τάση έχεις να βλέπεις τους άλλους σαν… κατσαρίδες που απλώς είναι εμπόδια στο δρόμο σου.

«Η μεγάλη περιουσία σε κάνει να είσαι επικεντρωμένος στα προσωπικά σου συμφέροντα και τις επιθυμίες. Τα χρήματα σε κάνουν να θεωρείς πως δεν έχεις ανάγκη από τους συνανθρώπους σου. Βασικά, τα πολλά λεφτά σε απομονώνουν κοινωνικά», συνεχίζει ο αμερικανός καθηγητής.

«Στον πραγματικό κόσμο, όσο λιγότερα χρήματα έχει κάποιος, τόσο περισσότερο στηρίζεται στις ανθρώπινες σχέσεις προκειμένου να τα καταφέρει. Αντιθέτως, οι εύποροι επιλέγουν την εθελούσια απομόνωση, γεγονός που ωστόσο τους στερεί την ευτυχία της συμμετοχής τους σε άλλες κοινωνικές δραστηριότητες», καταλήγει με νόημα ο Πιφ.

Οπότε, για να φέρουμε και το πείραμα σε πιο ελληνικά δεδομένα, το συμπέρασμα που εξάγεται είναι να προσέχετε όταν περνάτε τις διαβάσεις των πεζών στην Κηφισιά, το Κολωνάκι ή τη Γλυφάδα, γιατί ενδέχεται να πέσετε θύμα κάποιου… ψηλομύτη οδηγού.

_________

   ~ news.in.gr

by Αντικλείδι , http://antikleidi.com

Συναφές: 

Πωλ Πιφ: Το χρήμα σε κάνει κακό; (TED)

To πείραμα της Monopoly

1 σχόλιοLeave a comment

  • Ειναι και το γεγονος οτι νιωθουν ισχυροι αφου εχουν χρηματα, δλδ οτι ειναι κατι παραπανω σε αξια απ οτι οι διπλανοι τους ανθρωποι, για αυτο τους βλεπουν σα κατσαριδες. Βεβαια καλο ειναι να σκεφτουμε οτι και μεις αν αποκτουσαμε πολλα χρηματα ενδεχεται να γινουμε κ μεις ετσι. Ισως ναι ισως οχι, εξαρταται απο το καθε ανθρωπο, αυτο πιστευω εγω

%d bloggers like this: