Deborah Anapol – Τι είναι αγάπη, και τι δεν είναι

lovers


Εφόσον γνωρίζουμε τι είναι, μπορούμε να την αναγνωρίσουμε και να την επιδιώξουμε.

Η αγάπη είναι μια δύναμη της φύσης. Ωστόσο, όσο και να το θέλουμε, δεν μπορούμε να τη προστάξουμε ούτε να την απαιτήσουμε ή να την απομακρύνουμε, περισσότερο από ό, μπορούμε να προστάξουμε το φεγγάρι, τα αστέρια, τον άνεμο ή τη βροχή να έρχονται και να φεύγουν σύμφωνα με τις επιθυμίες μας. Μπορεί να έχουμε κάποια περιορισμένη ικανότητα να επηρεάζουμε τον καιρό, όμως αυτό συμβαίνει θέτοντας σε κίνδυνο την οικολογική ισορροπία του πλανήτη.

Η αγάπη είναι κάτι μεγαλύτερο από εμάς. Μπορούμε να προσκαλέσουμε την αγάπη, αλλά δεν μπορούμε να υπαγορεύσουμε πώς, πότε και πού θα εκφραστεί. Θα θέλαμε να επιλέγουμε αν θα παραδοθούμε ή όχι στην αγάπη, αλλά στο τέλος η αγάπη θα μας χτυπήσει σαν αστραπή, απρόβλεπτα και αδιάψευστα. Μπορεί ακόμα να βρεθούμε στην θέση να αγαπάμε ανθρώπους που δεν μας αρέσουν καθόλου. Η αγάπη δεν έρχεται με όρους και προϋποθέσεις. Όπως και ο ήλιος, η αγάπη ακτινοβολεί ανεξάρτητα από τους φόβους και τις επιθυμίες μας.

Love_is____

Η αγάπη είναι δωρεάν. Δεν δύναται να αγοραστεί, να πωληθεί, ή να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε κάποιον να μας αγαπήσει, ούτε μπορούμε να το αποτρέψουμε, ακόμα και αν τον δελεάσουμε με οποιοδήποτε χρηματικό ποσό. Η αγάπη δεν μπορεί να φυλακιστεί, ούτε μπορεί να νομοθετηθεί. Η αγάπη δεν έχει υλική υπόσταση, δεν είναι εμπόρευμα, ούτε εμπορεύσιμη πηγή ενέργειας. Δεν έχει επικράτεια, σύνορα, μετρήσιμη μάζα.

Μπορεί κάποιος να αγοράσει ερωτικούς συντρόφους, ακόμη και σύζυγο. Ο γάμος γίνεται για το νόμο, τους κανόνες, τα δικαστήρια και τα δικαιώματα ιδιοκτησίας. Η τιμή του γάμου και ή προίκα στο παρελθόν, αλλά και η διατροφή και η προγαμιαία συμφωνία στο παρόν, καταστούν σαφές ότι ο γάμος είναι ένα συμβόλαιο. Όπως όλοι γνωρίζουμε, ο γάμος μπορεί να μην υποκρύπτει πραγματική αγάπη.

Η σεξουαλική διέγερση και ικανοποίηση, είτε μέσω των δακτύλων, του στόματος, αντικειμένων, παιχνιδιών με τη φαντασία, μαστιγίων και αλυσίδων, ή απλά σεξουαλικής επαφής, μπορεί πράγματι να αγοραστεί και να πωληθεί. Όμως η αγάπη δεν μπορεί να πωληθεί. Θα μπορούσε κάποιος να αγοράσει την πίστη, τη συντροφικότητα, την προσοχή, ίσως ακόμη και τη συμπόνια, αλλά η αγάπη δεν μπορεί να αγοραστεί. Ένας οργασμός μπορεί να αγοραστεί, αλλά η αγάπη δεν μπορεί. Έρχεται ή φεύγει,  με τη δικιά της θέλησή και χρονοδιάγραμμα, και δεν λαμβάνει υπόψιν το σχεδιασμό κανενός ανθρώπου.

learning-to-love-myself

Η αγάπη δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ανταμοιβή. Ούτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τιμωρία. Μόνο κάτι άλλο που θα μασκαρευόταν σε αγάπη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως δέλεαρ ή δόλωμα, αλλά τίποτα δεν θα είναι αληθινό αν δεν πηγάζει από την καρδιά.


Αυτό δεν σημαίνει ότι στο όνομα της αγάπης επιτρέπονται καταστροφικές και βάναυσες συμπεριφορές. Η αγάπη επιζητάει τη δικαιοσύνη και επαναστατεί όταν πρόκειται να συμβεί κάτι κακό. Υποδεικνύει τις συνέπειες που προκαλούνται όταν πληγώνουμε τον εαυτό μας ή τους άλλους. Αφήνει χώρο για να εκφραστούν συναισθήματα όπως ο θυμός, η θλίψη, και ο πόνος, προκειμένου να μπορέσουν να απελευθερωθούν. Αλλά η αγάπη δεν λειτουργεί καταστροφικά αν δεν πάρει αυτό που θέλει. Δεν λέει, άμεσα ή έμμεσα, “Αν είσαι κακό αγόρι, η μαμά, δεν θα σ ‘αγαπάει πια.” Ούτε λέει, «Το κοριτσάκι του μπαμπά δεν το κάνει αυτό.” ή “Εάν θέλεις να σ’ αγαπώ θα πρέπει να μου φέρεσαι πάντα ωραία, ή να κάνεις ό, τι θέλω, ή ποτέ να μην αγαπήσεις οποιονδήποτε  άλλο, ή να υποσχεθείς ότι ποτέ δεν θα με αφήσεις.”

Η αγάπη νοιάζεται για το τι συμβαίνει σ’ εσένα και στους άλλους γιατί γνωρίζει ότι όλοι είμαστε αλληλένδετοι. Από τη φύση της είναι συμπονετική και δείχνει κατανόηση. Γνωρίζει ότι ο “άλλος” είναι ένα διαφορετικό άτομο. Αυτή είναι η αληθινή φύση της αγάπης, και  δεν μπορεί να αλλοιωθεί ούτε να ανασταλλεί. Η αγάπη σέβεται την αυτοκυριαρχία της κάθε ψυχής. Έχει το δικό της δίκαιο.

The Seven Natural Laws of Love

 ~ Deborah Anapol, Απόσπασμα από το βιβλίο “The Seven Natural Laws of Love”

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

”Η αγάπη” του Λέο Μπουσκάλια

Που πάει η αγάπη όταν τελειώνει;

Μάστερ στην αγάπη

Μ. Γιωσαφάτ – Ποιοι αγαπάνε και τι είναι Αγάπη;

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

3 CommentsΣχολιάστε