10 συνήθειες που ξεχωρίζουν τους επιτυχημένους από τους μη.

successful3


Δεν υπάρχει καμία μυστική συνταγή που εάν την εκτελέσεις γίνεσαι επιτυχημένος. Ούτε καμία λίστα ή ταινία που αν την παρακολουθήσεις θ αποκτήσεις τις ικανότητες που θα σε οδηγήσουν στην καταξίωση. Τι είναι τότε αυτό που χαρακτηρίζει ένα άτομο ως επιτυχημένο ή αποτυχημένο;

Μερικές συμβατικές συνήθειες και χαρακτηριστικά ξεχωρίζουν τους δυνατούς από τους αδύναμους. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι μέσα από τις συνήθειες τους έφτασαν στην τελειότητα, σε αντίθεση με τους αποτυχημένους που παρ’ όλη την προσπάθεια τους οι συνήθειες τους δεν τους επέτρεψαν να φτάσουν στο επίπεδο τελειότητας των πρώτων. Εδώ είναι οι σημαντικότερες διαφορές που διαχωρίζουν αυτές τις δύο ομάδες ανθρώπων.

  1. Δυνατή αίσθηση αυτογνωσίας

Με ένα δυνατό αίσθημα αυτογνωσίας θα μπορούσες να βγεις έξω  με αυτοπεποίθηση, να αντιμετωπίσεις τις δυσκολίες σου και να έχεις πίστη στον εαυτό σου ότι, μπορεί να διαχειριστείς τα καλά και τα κακά που έπονται. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι έχουν αυτογνωσία, ξέρουν ποιοι είναι, και νιώθουν καλά με τον εαυτό τους, που τον αναγνωρίζουν σαν μοναδικό.

Από την άλλη, οι αποτυχημένοι άνθρωποι έχουν περιορισμένη γνώση του εαυτού τους και του ρόλου τους στην κοινωνία. Αυτό θα μπορούσε να τους κάνει αποδοτικούς στη δουλειά τους και στον εθελοντισμό, παρόλα αυτά οι προσπάθειες τους είναι κυρίως εγωκεντρικές και για προσωπικό όφελος.

  1. Η επιθυμία βελτίωσης

Η επιθυμία για βελτίωση υποκινεί προκλήσεις, πειράματα τα οποία προσδίδουν σκοπό και αλλαγή στη ζωή μας. Ακόμα και μια αποτυχημένη προσπάθεια είναι καλύτερη από την παντελή απραξία καθώς το άτομο αποκτά εμπειρία. Γενικά οι αποτυχημένοι άνθρωποι δεν λαμβάνουν ρίσκα και νιώθουν άνετα παραμένοντας στην «ασφαλή» παρούσα κατάσταση. Αισθάνονται άβολα όταν αποκλίνουν από την ρουτίνα τους.

Οι επιτυχημένοι άνθρωποι επιθυμούν την εξέλιξη τους και δρουν ώστε να ανέλθουν στις καριέρες τους.

  1. Η έκφραση της εκτίμησης τους.

Σπάνια θα ακούσεις ένα επιτυχημένο άτομο να περιαυτολογεί για την επιτυχία του. Στην πραγματικότητα σπάνια μιλάει για τον εαυτό του. Αυτά τα άτομα καταλαβαίνουν ότι η επιτυχία προέρχεται από την ομαδικότητα. Δίνουν σημαίνουσα προσοχή στη βοήθεια από τους άλλους.


Οι αποτυχημένοι άνθρωποι βρίσκουν ατέλειες στα πάντα, επικεντρώνονται στις αποτυχίες και κρύβουν τις επιτυχίες των άλλων. Έχουν μια αρνητική διάθεση και είναι υπερβολικά δύσπιστοι.

successful

  1. Αίσθημα κυριότητας.

Οι επιτυχημένοι άνθρωποι ανυπομονούν να μάθουν από τα λάθη τους. Αναγνωρίζουν τα σφάλματα τους και παίρνουν την ευθύνη ώστε να μη τα επαναλάβουν. Από την άλλη πλευρά είναι επίμονοι, πιστεύουν πως είναι πάντοτε σωστοί και ξέρουν τα πάντα. Είναι ακόμα υπεροπτικοί καθώς θεωρούν τους εαυτούς τους ανώτερους από τους άλλους.

  1. Προσανατολισμός στο στόχο.

Οι αποτελεσματικοί άνθρωποι έχουν τόσο βραχυπρόθεσμους όσο και μακροπρόθεσμους στόχους που τους κατευθύνουν προς την επιτυχία. Αυτό τους βοηθάει ώστε να μείνουν προσηλωμένοι στο στόχο τους και να μην αποκλίνουν. Θέτουν εφικτούς στόχους που μπορούν να διεκπεραιώσουν ενώ οι αποτυχημένοι άνθρωποι δυσκολεύονται να ανακαλύψουν τι θα κάνουν έπειτα.       

         6. Αυτοπεποίθηση στο να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε πρόβλημα.

Ένα πραγματικά επιτυχημένο άτομο δεν καταβάλεται ποτέ από τα προβλήματα που ξεπροβάλλουν μπροστά του σε κάθε στιγμή.  Αντιστέκονται, αντιμετωπίζοντας τα, όσο άσχημη και αν είναι η κατάσταση. Το μαχητικό πνεύμα αυτών των ατόμων ενδυναμώνεται από τα προβλήματα. Και αν πέσουν, θα ξανασηκωθούν.

  1. Ικανότητα σύλληψης μεγαλεπήβολων σχεδίων.

Τα μακροπρόθεσμα και μεγαλεπήβολα σχέδια δείχνουν την ωριμότητα του κάθε ατόμου, διευρύνουν τους ορίζοντες του και τον ωθούν ώστε να αποκομίσει τα μέγιστα από κάθε εμπειρία. Ενώ η στενοκεφαλιά τον αντιπαραγωγικών ατόμων κόβει τους ορίζοντες τους και τους οδηγεί στο να γίνουν ποίμνιο και όχι ηγέτες.

successful2

  1. Η αντίληψη για την εργασία.

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό που παρουσιάζουν οι επιτυχημένοι άνθρωποι είναι πως βρίσκουν ευχαρίστηση μέσα από τη δουλεία τους. Εστιάζουν σε συγκεκριμένους τομείς της δουλείας τους που είναι μετρήσιμες. Έτσι αφού τελειώσουν ένα κομμάτι της εργασίας τους αισθάνονται ένα αίσθημα υλοποίησης και επίτευξης που τους δίνει ικανοποίηση. Οι μη παραγωγικοί άνθρωποι εστιάζουν στην επιβίωση και στο να αναγνωριστούν από τους άλλους.

  1. Η αξία του χρόνου

Οι παραγωγικοί και αποτελεσματικοί άνθρωποι ποτέ δε σπαταλάν χρόνο, Οι επιτυχημένοι προσδίδουν ιδιαίτερη αξία στο χρόνο. Καταλαβαίνουν πως είναι το πολυτιμότερο αγαθό που διαθέτουν και για αυτό κάνουν τα πάντα ώστε να εξασφαλίσουν τις καλύτερες επιδόσεις στη ζωή τους.

Οι αποτυχημένοι δεν μπορούν να προχωρήσουν στη ζωή τους διότι δεν εκτιμούν το χρόνο στη ζωή τους. Ψάχνουν δικαιολογίες ώστε να κάνουν ένα διάλειμμα ακόμα. Μπερδεύονται και αρέσκονται στο να αναβάλουν τις υποχρεώσεις τους για αύριο.  Ποτέ δεν ολοκληρώνουν τις εργασίες και ευθύνες στην ώρα τους.

      10. Ικανότητα στο να καθυστερήσουν την ικανοποίηση.

Οι επιτυχημένοι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη υπομονή, μια ικανότητα στο να αναβάλλουν την ικανοποίηση της δουλειάς τους. Μια ικανότητα στο να δουλέψουν σκληρά για να υλοποιήσουν ένα στόχο ακόμα και αν είναι μακροπρόθεσμος. Θέλει ικανότητες που οι αποτυχημένοι άνθρωποι δεν κατέχουν. Αυτές είναι ο σωστός σχεδιασμός και πρόληψη για τις επερχόμενες δυσκολίες, αυτοπεποίθηση και ανεκτικότητα. Αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να διακρίνουν το δάσος πίσω από το δέντρο.

____

  Για την απόδοση στα Ελληνικά – Νίκος Γιώτης

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Διαδρομή προς την επιτυχία

Η διαφορά μεταξύ επιτυχίας και αποτυχίας

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -