7 τρόποι που σκέφτονται τα… μεγάλα μυαλά

harvard-thinking


Οι απαντήσεις που δίνουμε σε ερωτήσεις που αφορούν το ίδιο θέμα, αλλά διατυπώνονται με διαφορετικό τρόπο, φαίνεται αποκαλύπτουν πολλά για τον τρόπο που μαθαίνει κανείς. Ένα απλό παράδειγμα είναι οι ερωτήσεις «ξέρεις να παίζεις πιάνο;» και «παίζεις πιάνο;».

Όπως εξηγεί η Shari Tishman από το Χάρβαρντ, ακόμη και αν η απάντηση στο πρώτο ερώτημα είναι «ναι», ενώ στο δεύτερο «όχι», στην πραγματικότητα πρόκειται για δύο πολύ διαφορετικές ερωτήσεις. Η πρώτη ερώτηση αφορά την ικανότητα. “Αν καθόσουν μπροστά από ένα πιάνο, θα μπορούσες να παίξεις μια μελωδία;”.  Ενώ η δεύτερη ερώτηση αναφέρεται σε πολύ περισσότερα. Πέρα από την ικανότητα, αφορά και την κλίση του ατόμου. “Σου αρέσει να παίζεις πιάνο; Παίζεις τακτικά; “

Η ίδια διάκριση -μεταξύ ικανότητας και κλίσης- εκτείνεται και στην ψυχική μας ζωή, λέει η Tishman. Για παράδειγμα, οι έρευνες γύρω από τη σκέψη δείχνουν, ότι οι άνθρωποι μπορούν να επικαλεστούν επιχειρήματα και για τις δύο πλευρές ενός ζητήματος, όταν καθοδηγούνται μέσα από μια διαδικασία, κάτι που φανερώνει ότι έχουν την ικανότητα αυτή. Όμως οι άνθρωποι συνήθως δεν αξιολογούν και τις δύο πλευρές, καθώς δεν έχουν τη διάθεση να το κάνουν.

Έτσι, αν κάποιος θέλει να εξασκήσει περισσότερο την κριτική του σκέψη, πρέπει να κάνει ακριβώς αυτό. «Το να είναι κανείς ένας καλά σκεπτόμενος άνθρωπος σημαίνει, ότι έχει τη σωστή διάθεση για σκέψη» επισημαίνει «διαφορετικά, δε θα καταφέρει ποτέ να χρησιμοποιήσει στο έπακρο όλες τις ικανότητές του».

Businesswoman-Thinking-300x200

Δείτε εν συνεχεία επτά τέτοιες διαθέσεις-σκέψεις:

1. Η διάθεση να έχουν ανοιχτό μυαλό και να είναι περιπετειώδεις.

Η τάση για να είναι ανοιχτόμυαλοι, να εξερευνούν εναλλακτικές απόψεις, εναλλακτικές της στενής σκέψης και η ικανότητα να παράγουν πολλαπλές επιλογές.

2. Η διάθεση προς διανοητική περιπέτεια.

Η τάση να αναρωτιέται κανείς, να δοκιμάζει, να βρίσκει προβλήματα, να διερωτάται, να εμφανίζει εγρήγορση σε ό,τι αφορά τις ανωμαλίες και η ικανότητα στενής παρατήρησης και διαμόρφωσης ερωτημάτων.


3. Η διάθεση αποσαφήνισης και αναζήτησης της κατανόησης.

Μια επιθυμία για ξεκάθαρη κατανόηση, αναζήτηση συνδέσεων και εξηγήσεων, μια εγρήγορση σε ό,τι αφορά την ασάφεια, η ανάγκη για συγκέντρωση και η ικανότητα να «χτίζει» έννοιες.

4. Η διάθεση για σχεδιασμό και στρατηγική.

Το κίνητρο για τον καθορισμό στόχων, για τη δημιουργία και εκτέλεση σχεδίων και για ενόραση των αποτελεσμάτων, μια εγρήγορση για το πιθανό λάθος και την ανακρίβεια και η ικανότητα να θέτει στόχους και να φτιάχνει συγκεκριμένα πλάνα.

5. Η διάθεση να είναι διανοητικά προσεκτικός.

Η θέληση για ακρίβεια, οργάνωση, πληρότητα, μια εγρήγορση για το πιθανό λάθος ή ανακρίβεια και η ικανότητα να επεξεργάζεται πληροφορίες με ακρίβεια.

6. Η διάθεση για αναζήτηση και αξιολόγηση.

Η τάση να αμφισβητεί τα δεδομένα, να απαιτεί αιτιολόγηση, μια εγρήγορση στην ανάγκη για παροχή αποδείξεων και η ικανότητα να ζυγίζει και να αξιολογεί.

7. Η διάθεση μεταγνωστικής.

Η τάση να παρακολουθεί και να ελέγχει τη ροή της σκέψης ενός ατόμου, εγρήγορση σε πολύπλοκες έννοιες και τρόπο σκέψης και η ικανότητα να ασκεί έλεγχο σε ψυχικές διαδικασίες και να είναι ανακλαστικός.

Όλα μαζί τα χαρακτηριστικά αυτά, όταν χρησιμοποιηθούν στις κατάλληλες περιπτώσεις, επιτρέπουν στους ανθρώπους να εμπλακούν πλήρως σε δύσκολα πνευματικά προβλήματα, καταλήγει το δημοσίευμα

_______

 Πηγή:  neolaia.gr

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

10 + 1 «μαθήματα» πετυχημένων ανθρώπων

Οι Παγίδες της Σκέψης

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -