Μπορεί η ευτυχία να ανιχνευθεί σε δύο ρόδες ποδηλάτου;

bicycle-happy


Άλλοι δρόμοι είναι μεγάλοι και άλλοι μικροί. Σε αυτούς συναντάμε ανηφόρες και κατηφόρες, τους περπατάμε, τους διασχίζουμε και προχωράμε. Θα μπορούσε άραγε η ευτυχία να βρίσκεται κάπου εκεί έξω; Ίσως μία βόλτα με τα πόδια να είναι περισσότερο ευεργετική από όσο νομίζουμε.

Σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από το East Anglia University, η μετακίνησή μας με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, η βόλτα με τα πόδια ή το ποδήλατο μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ψυχική μας υγεία καταπολεμώντας μάλιστα αισθήματα αναξιότητας, δυστυχίας αλλά και την αγρυπνία.

Πτυχές, δηλαδή, της ψυχολογικής υγείας, οι οποίες αντιπροσωπεύουν παράγοντες που επηρεάζουν την ευημερία των ανθρώπων.

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε 18.000 δεδομένα ανθρώπων από 18 έως 65 ετών οι οποίοι μετακινούνται στη Βρετανία με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό από αυτούς είναι άνθρωποι, που σταμάτησαν να χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο και ξεκίνησαν τις βόλτες τους με τα πόδια, το ποδήλατο ή το λεωφορείο.

Boulanger-Three-Bicycles

Τα αποτελέσματα;

Όσοι από τους ανθρώπους σταμάτησαν να χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο, επωφελήθηκαν στην υγεία τους, καθώς σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου, η ενεργητική μετακίνηση, τους επέτρεπε να είναι πιο συγκεντρωμένοι, ενώ το stress τους ήταν σε χαμηλότερα επίπεδα από ότι πριν.

Ο επικεφαλής καθηγητής Adam Martin από την Ιατρική σχολή του Norwich δήλωσε:

“Είναι ένα εκπληκτικό εύρημα το γεγονός ότι όσοι μετακινούνται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς αισθάνονται καλύτερα από ότι όσους οδηγούνε. Θα περίμενε κανείς ότι η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς σε καθημερινή βάση, είναι αιτία μεγάλης πίεσης. Αλλά τα λεωφορεία και τα τραίνα δίνουν στον άνθρωπο την ευκαιρία να χαλαρώσει, να κοινωνικοποιηθεί, να διαβάσει, ενώ η απόσταση που διανύει μέχρι να φτάσει στη στάση, φαίνεται να του αρέσει”.

Σύμφωνα μάλιστα με την ερευνητική ομάδα διαπιστώθηκε πως ακόμη και τα μεγαλύτερα ταξίδια, με τα μέσα όπως το τραίνο, λειτουργούν προς όφελος του ανθρώπου, καθώς το άτομο δεν νιώθει το άγχος να φτάσει στον προορισμό του.


Ο καθηγητής Αdam Martin πρόσθεσε: “Η μελέτη, μας δείχνει πως οι άνθρωποι που μετακινούνται καθημερινά με το αυτοκίνητο κάνουν κακό στην ψυχολογική τους ευεξία, ενώ όσοι διανύουν μεγάλες αποστάσεις με τα πόδια αισθάνονται καλύτερα”.

Μπορεί η έρευνα να πραγματοποιήθηκε με κατοίκους της Βρετανίας, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να μηδενίσει σε καμία περίπτωση την αξία μιας βόλτας με τα πόδια, όπου ο καθένας μας αισθάνεται ελεύθερος, κοντά σε άλλους ανθρώπους, μακριά από κλειστούς χώρους, εκεί όπου ο αέρας αγγίζει το πρόσωπό μας, και τα αρώματα της φύσης προμηνύουν το τέλος μιας εποχής και την έναρξη μίας άλλης.

Όπως ο εθνικός ποιητής της Ουαλίας Gwyn Thomas έχει πει: “But the beauty is in the walking. We are betrayed by destinations”. Αλλά η ομορφιά είναι στο περπάτημα. Είμαστε προδομένοι από τους προορισμούς.

———

Παίρνω το ποδήλατο και φεύγω για τ’ αδύνατο!

_______

  Πηγή: pathfinder.gr

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Πώς οι Ολλανδοί απέκτησαν τους ποδηλατόδρομους

Το δέντρο που αγκάλιασε το ποδήλατο 

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

1 σχόλιοΣχολιάστε