Ice bucket challenge: Πώς και γιατί άρχισαν όλα, και τα καλύτερα βίντεο

Πλάγια Αμυοτροφική Σκλήρυνση (ALS)


Είναι η απόλυτη τάση των ημερών που κάνει το γύρο των social media παρασύροντας μικρές και μεγάλες διασημότητες σε ένααυτο-μπουγέλωμα με παγωμένο νερό -με παγάκια. Ο ενθουσιασμός διάσημων ανά τον κόσμο τρέφεται από το φιλανθρωπικό κίνητρο που κρύβεται πίσω από την όλη εκστρατεία, στόχος της οποίας είναι να γνωρίσει στο κοινό και να το ευαισθητοποιήσει για τη νόσο του Lou Gegrig ή αλλιώς Πλάγια Αμυοτροφική Σκλήρυνση (ALS).

Ολα ξεκίνησαν από τον πρώην αθλητή του μπέιζμπολ, Πιτ Φρέιτς, ο οποίος στις 13 Μαρτίου του 2012 έμαθε ότι πάσχει από την ασθένεια, η οποία προσβάλλει τα νεύρα, οδηγώντας σε πλήρη παράλυση, ενώ ο εγκέφαλος συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά. Ο Φρέιτς αναζήτησε θεραπεία και βρέθηκε σε αδιέξοδο, διαπιστώνοντας ότι δεν έχει ανακαλυφθεί επιβεβαιωμένη μέθοδος ίασης και ο προβλεπόμενος χρόνος ζωής του ασθενή μετά τη διάγνωση είναι δύο με πέντε χρόνια.

upl53f45dcbe5b06

Τα νέα θα μπορούσαν να τον καταρρακώσουν, όμως αποφάσισε να μην το βάλει κάτω και να αξιοποιήσει την τεράστια δυναμική των social media για να κάνει γνωστό στον κόσμο το πρόβλημα.

Η μέθοδος της δημόσιας ψυχρολουσίας για φιλανθρωπικό σκοπό ήταν ήδη μια τάση που διαδιδόταν ραγδαία στις ΗΠΑ. Ο Φρέιτς είχε ήδη δει τον Πατ Κουίν, 31χρονο από τη Νέα Υόρκη, ο οποίος είχε επίσης διαγνωσθεί με την ασθένεια να διοργανώνει ανάλογες προκλήσεις, οπότε πήρε έναν κουβά παγωμένο νερό και τον άδειασε στο κεφάλι του, προκαλώντας όποιον τολμά να κάνει το ίδιο με στόχο την ενίσχυση του αγώνα ενάντια στην ALS. Ειδάλλως υποχρεούται να προσφέρει χρήματα (100 δολ.) στην οργάνωση για την έρευνα και την καταπολέμηση της ασθένειας. Το μπουγέλωμα πρέπει να γίνει δημοσίως, ενώ το νερό οφείλει να είναι παγωμένο. Τα υπόλοιπα αφέθηκαν στη ανυπολόγιστη δυναμική των σύγχρονων μέσων και τάσεων…

Εκτοτε, αμέτρητοι διάσημοι ανά τον πλανήτη δέχτηκαν την πρόκληση και πέρασαν ουρλιάζοντας ή απολύτως βουβά τη δοκιμασία: από τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ (πρώτος που έκανε διάσημη την εκστρατεία) και τον Μπιλ Γκέιτς, μέχρι τουςΡονάλντο, Νεϊμάρ, Μαρσέλο, τη Τζένιφερ Λόπεζ και τη Lady Gaga, τον Λεμπρόν Τζέιμς, την Οπρα Γουίνφρεϊ και τον Στίβεν Κινγκ, που είναι ένας από τους πλέον πρόσφατους της λίστας -και προκάλεσε με τη σειρά του τον Τζον Γκρίσαμ να κάνει το ίδιο.

Μέχρι στιγμής η καμπάνια έχει συγκεντρώσει πάνω από 10 εκατ. δολάρια και συνεχίζει με ραγδαίους ρυθμούς. Ας θυμηθούμε κάποια από τα καλύτερα βίντεο, με τα οποία σταρ παγκοσμίου ενδιαφέροντος συμμετείχαν σε μια πρόκληση με καλό σκοπό, που παράλληλα συνιστά ακόμα έναν θρίαμβο των social media στη σύγχρονη κοινωνία της κοινωνικής δικτύωσης. Ανάμεσά τους, βεβαίως, δεν υπάρχει βίντεο του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος είπε όχι στο παγωμένο νερό και προτίμησε να δωρίσει σε μετρητά το μερίδιό του.

—–

—–

—–

—–

_________

 Πηγή: thetoc.gr

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Η συνέντευξη του πρώτου δασκάλου με Σύνδρομο Down

Η αθλιότητα της φιλανθρωπίας

 

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -