6 μύθοι για την ευτυχία

eutuxia-as-katarripsoume-epitelous-tous-muthous-tis


Τι είναι ευτυχία; Η οικογένεια, οι φίλοι, η προσωπική επιτυχία, η καριέρα; Όλα μαζί; Ή μήπως τίποτα από αυτά;

«Η πιο μεγάλη ευτυχία στη ζωή είναι αυτή που μας δίνει η αντίληψη πως μας αγαπούν» έλεγε ο Β. Ουγκώ ενώ ο Μάρκος Αυρήλιος επέμενε «Να θυμάσαι πάντα τούτο: πως δεν χρειάζονται πολλά πράγματα για να κάνουν τη ζωή ευτυχισμένη».

Ότι και αν σημαίνει ευτυχία πάντως, οι απανταχού ειδικοί έχουν αποφανθεί για τους μύθους που έχουν «χτιστεί» γύρω από την πολυπόθητη αυτή αρετή.

Η ευτυχία είναι θέμα γονιδίων

Είναι όντως αλήθεια ότι ορισμένοι άνθρωποι έχουν προδιάθεση στην ευτυχία. Αλλά όπως στις περισσότερες περιπτώσεις, τα γονίδια λένε…τη μισή αλήθεια.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι κάποιος μπορεί να διδάξει τον εαυτό του να είναι αισιόδοξος και ευτυχισμένος, με τον ίδιο τρόπο που μαθαίνει μία ξένη γλώσσα. Στην περίπτωση της προδιάθεσης βέβαια, αν δεν αποφασίσετε να κάνετε θετικές αλλαγές και επιλογές στη ζωή σας, τότε απλά θα έχετε…ευτυχισμένα γονίδια.

Η καριέρα σε κάνει ευτυχισμένο

hap4

Η αλήθεια είναι, ότι αν και πολλοί υποστηρίζουν ότι βρήκαν την ευτυχία μέσα από την επαγγελματική ανέλιξη (όσο υποκειμενικό και αν είναι αυτό), είναι κοινά αποδεκτό ότι τελικά η καριέρα είναι επιτυχία και ανταμοιβή για τις προσωπικές θυσίες, αλλά αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ευτυχία. Η ευτυχία ενισχύει και ολοκληρώνει την επιτυχία, όχι αντίστροφα.

Η ευτυχία έρχεται από εξωγενείς παράγοντες

Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι δε μπορούν να είναι ευτυχισμένοι όταν η καριέρα, η προσωπική και κοινωνική τους ζωή δε βρίσκεται και στο καλύτερο σημείο.


Ωστόσο, έρευνες αποκαλύπτουν ότι μόλις το 10% της μακροχρόνιας ευτυχίας σχετίζεται με εξωγενείς παράγοντες, ενώ το συντριπτικό υπόλοιπο του 90% βασίζεται στην εγκεφαλική διαδικασία «διεκδίκησης» της ευτυχίας. Με απλά λόγια, εσείς κάνετε τον εαυτό σας ευτυχισμένο όχι οι εξωτερικές καταστάσεις και συνθήκες.

Αν και για να είμαστε ειλικρινείς, οι καθημερινές συνθήκες μπορούν κάλλιστα να επηρεάσουν την ευτυχία, όχι όμως να τη προκαλέσουν και να την επιβάλλουν.

Δε μπορείς να αγοράσεις την ευτυχία

happyness1

Στην περίπτωση αυτή, όλα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα καταρρίπτονται. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το να ξοδεύει κάποιος χρήματα για διάφορες εμπειρίες, όπως είναι για παράδειγμα ένα ταξίδι και όχι για υλικά αγαθά, σχετίζεται απόλυτα με το αίσθημα ευτυχίας.

Την άποψη αυτή ενισχύει μία ακόμη μελέτη, η οποία αναφέρει ότι δαπανώντας χρήματα για κοινωνικούς σκοπούς, όπως να χαρίσετε λουλούδια στον/την αγαπημένο/η σας ή να βρεθείτε με φίλους, ενισχύει σημαντικά την ευτυχία. Με απλά λόγια, ξοδέψτε (όσα θέλετε ή έχετε) με σοφία για το καλύτερο δυνατό όφελος.

Ευτυχισμένοι είναι οι αδαείς

Η παράλογη αισιοδοξία προφανώς δεν είναι αυτό, που θα μπορούσε να αποκαλέσει κάποιος ιδανική ευτυχία, αλλά αν κάποιος είναι χαρούμενος και ρεαλιστής, τα οφέλη είναι ποικίλα. Στην πραγματικότητα, όταν ο εγκέφαλος «αισθάνεται» ευτυχία αυξάνει τη δημιουργικότητα, τα επίπεδα εξυπνάδας και τις ικανότητες επίλυσης προβλημάτων.

Μόλις πετύχεις έναν στόχο, τότε είσαι ευτυχισμένος

hap3Αν θεωρείτε ότι χάνοντας 5 κιλά, αγοράζοντας ένα σπίτι (αν έρθει η ανάκαμψη) ή αποφασίζοντας να παντρευτείτε το έτερον σας ήμισυ, θα κατακτήσετε την ευτυχία, απατάσθε.

Η αλήθεια είναι, ότι κάθε φορά που επιτυγχάνετε έναν στόχο, το ανικανοποίητο του ανθρώπινου εγκεφάλου αναζητά αμέσως τον επόμενο. Αυτό λέγεται εξέλιξη αλλά όχι ευτυχία. Άρα, καλύτερα θα ήταν να επικεντρωθείτε να κάνετε θετικά πράγματα στην καθημερινότητά σας, παρά να ευελπιστείτε ότι κάποια στιγμή στο μέλλον θα κατακτήσετε την απόλυτη ευτυχία. Φυσικά, αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να μην έχετε στόχους, απλά να μη θεωρείτε ότι η επίτευξή τους συνεπάγεται την απόλυτη και αιώνια ευτυχία.

Τελικά, μπορεί οι μύθοι της ευτυχίας, τουλάχιστον βάσει ερευνών, να καταρρίφθηκαν αλλά δυστυχώς, αυτό δε συνεπάγεται αυτόματα ότι ανακαλύψαμε την απάντηση στο αιώνιο ερώτημα «τι είναι ευτυχία;». Συνεχίζουμε το ψάξιμο λοιπόν, προκαλώντας και αξιοποιώντας στο έπακρο τις μικρές καθημερινές στιγμές ευτυχίας, που μας παρουσιάζονται.

______

  ~   clickatlife.gr

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Ο μύθος της 24ωρης ευτυχίας

Μπορούν τα χρήματα να αγοράσουν την ευτυχία;

 

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -