10 πράγματα που δεν γνωρίζαμε πριν 10 μέρες. (νo.16)


Επιλογή από δέκα  ειδήσεις του περασμένου δεκαήμερου που αξίζει να γνωρίζουμε.

_____________________________

1. Είμαστε ρατσιστές από τα γεννοφάσκια μας;

ρατσισμός από παιδιά

Τα μωρά δείχνουν φυλετική προκατάληψη όταν διαλέγουν τους συμπαίκτες τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Τα βρέφη ηλικίας 15 μηνών επιλέγουν συνήθως έναν ισότιμο συμπαίκτη (για να μοιραστούν τα παιχνίδια τους για παράδειγμα) ανεξάρτητα από το χρώμα του προσώπου του. Αλλά αν ένα μωρό δει ένα άτομο της ίδιας φυλής θα προτιμήσει να παίξει μαζί του, έδειξε η έρευνα. Τα μωρά είναι επίσης πιο πιθανό να βοηθήσουν αυτά που έχουν την ίδια εθνικότητα, ένα φαινόμενο γνωστό ως προκατάληψη εντός της ομάδας, όπου οι άνθρωποι ευνοούν όσους διαθέτουν τα ίδια χαρακτηριστικά.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ παρατήρησαν το φαινόμενο, όταν τα νεογνά εκδήλωσαν τις προτιμήσεις τους κατά τη διάρκεια ενός πειράματος.  Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Frontiers in Psychology.

Οι ερευνητές μελέτησαν τις αντιδράσεις 40 βρεφών, ενώ τους μοίραζαν παιχνίδια. Οι διανομείς ήταν δύο ενήλικες, εκ των οποίων ο ένας διένειμε δίκαια τα παιχνίδια, ενώ ο άλλος μεροληπτούσε. Το 70% των βρεφών επέλεξε να παίξει με τον ερευνητή που έκανε δίκαιη μοιρασιά των παιχνιδιών. Σε ένα δεύτερο πείραμα, ευνόησαν ένα λευκό παιδάκι σε βάρος ενός μωρού από την Ασία. Τότε τα μωρά άλλαξαν συμπεριφορά και έπαψαν να προτιμούν τον δίκαιο ερευνητή, ακολουθώντας το ένστικτο της φυλετικής προκατάληψης, που υπαγορεύει την εύνοια σε ανθρώπους της ίδιας εθνικότητας και των ίδιων χαρακτηριστικών.

_____________________________

2.  Στα “38” ο άνδρας γίνεται σαν τον πατέρα του

590_8003e469c9463d8a539a0a4dcf1dadde

Στην ηλικία των 38 ετών κατά μέσο όρο, ο άνδρας γίνεται όπως ο πατέρας του. Αυτό αναφέρεται σε βρετανική έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και στην οποία εντοπίζονται πρόδρομες ενδείξεις που δείχνουν ότι, αυτό ήταν, έχετε πλέον εισέλθει στην κατηγορία των “γέρων”.

Το να αποκοιμιέσαι μπροστά στην τηλεόραση και να έχεις μια ορισμένη δική σου θέση, στην οποία ουδείς άλλος έχει δικαίωμα να κάθεται, είναι οι κυρίαρχες ενδείξεις σύμφωνα μ’ αυτή τη μελέτη, η οποία έγινε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Gold και βασίζεται στις μαρτυρίες 2.000 ζευγαριών.

Το να κοιτάζεις διαρκώς το θερμοστάτη στο σπίτι ή το να χορεύεις “σαν οικογενειάρχης”, δηλαδή άσχημα, κυρίως κάνοντας πως παίζεις ηλεκτρική κιθάρα στον αέρα, είναι επίσης ανάμεσα στις ενδείξεις που θεωρούνται αναμφισβήτητες. Όπως και το να διηγείσαι αποτυχημένα αστεία με τα οποία δεν γελάει κανένας, να μην καταλαβαίνεις τίποτε απ’ αυτά που λένε οι νεότεροι και να βρίσκεις πως όλες οι σύγχρονες μουσικές “ακούγονται το ίδιο”. Με το πέρασμα της ηλικίας, η κηπουρική καταλαμβάνει ολοένα και σημαντικότερη θέση. Αν η προοπτική να περάσεις το σαββατοκύριακο στο δωμάτιο που έχεις φτιάξει στο βάθος του κήπου ή κουρεύοντας το γκαζόν σε κάνει ευτυχισμένο, τότε ναι, έχεις γίνει όπως ο πατέρας σου.


_____________________________

3. Μεγάλη νικήτρια η «Μικρά Αγγλία» στα «ελληνικά Όσκαρ»

 

mikra-agglia

Το συγκινητικό ταξίδι του Παντελή Βούλγαρη στη θαλασσοδαρμένη Άνδρο του ’30 και του ’40 αναδείχθηκε η μεγάλη κινηματογραφική στιγμή της προηγούμενης χρονιάς.Η   τελετή απονομής των 5ων βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (ΕΑΚ) πραγματοποιήθηκε στη   Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση και η  «Μικρά Αγγλία» έλαμψε  αποσπώντας έξι από τα δεκατρία  βραβεία για τα οποία ήταν υποψήφια. Συγκεκριμένα, απέσπασε τα βραβεία Μακιγιάζ, Ήχου, Ενδυματολογίας, Σκηνογραφίας, Φωτογραφίας και Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας.​

Το βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου απέσπασε ο Θέμης Πάνου για την ταινία «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά ενώ το αντίστοιχο γυναικείου ρόλου κέρδισε η Κόρα Καρβούνη για την ερμηνεία της στην ταινία «September» της Πέννυς Παναγιωτοπούλου. Το βραβείο δεύτερου ανδρικού ρόλου απέσπασε ο Νίκος Γεωργάκης για την ταινία «Να Κάθεσαι και να Κοιτάς» του Γιώργου Σερβετά, ενώ το βραβείο δεύτερου γυναικείου ρόλου κέρδισε η Ρένη Πιττακή για την ερμηνεία της στην ταινία «Miss Violence».​

 Ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος απέσπασε το βραβείο σκηνοθεσίας για την ταινία «Ο εχθρός μου», η οποία κέρδισε συνολικά τρία βραβεία, καθώς βραβεύτηκε για το μοντάζ της αλλά και για το σενάριό της, το οποίο έχει γράψει ο Γιάννης Τσίρος.

_____________________________

4. Η «ανθρώπινη» κίνηση του ρομπότ ASIMO

Εντυπωσιακά «ανθρώπινες» είναι πλέον οι κινήσεις του ρομπότ της Honda, ASIMO. Tο ανθρωπόμορφο ρομπότ έχει διανύσει πολύ δρόμο από την πρώτη του εμφάνιση, πριν από χρόνια, μέχρι σήμερα, καθώς η νέα έκδοσή του μπορεί να τρέχει, να ανεβαίνει σκάλες, να κλωτσάει μπάλες, να χοροπηδάει κ.α. κάνοντας κινήσεις οι οποίες παραπέμπουν, όσον αφορά στη φυσικότητά τους, σε άνθρωπο και όχι σε ρομπότ.

Η τελευταία επίδειξη (Τετάρτη 16 Απριλίου 2014) στη Νέα Υόρκη, στις ΗΠΑ, τόνισε την αυξημένη ευελιξία του ρομπότ και την ισορροπία του. Ο ASIMO μπορεί να τρέξει με ταχύτητα 9 χιλιόμετρα την ώρα και σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τους ανθρώπους. Το πρώτο μοντέλο παρουσιάστηκε το 2000 μετά από 14 χρόνια έρευνας, κατά την οποία οι επιστήμονες μελέτησαν τις ανθρώπινες κινήσεις.

_____________________________

5. Στον ψυχολόγο μπορεί να στείλει έναν έφηβο μια μετακόμιση

metakomisi-oikogeneia

Οι μετακομίσεις μιας οικογένειας σε άλλη περιοχή, λόγω αλλαγής κατοικίας, αποτελούν παράγοντα αυξημένου κινδύνου για την ψυχική υγεία των παιδιών, ιδίως των εφήβων, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ψυχίατρο Τζέφρι Μίλεγκαν του Ιατρικού Κέντρου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στην Καλιφόρνια ,ανέλυσαν ιατρικά αρχεία άνω του μισού εκατομμυρίου παιδιών ηλικίας έξι έως 17 ετών, διαπιστώνοντας ότι οι πιθανότητες ένα παιδί να προσφύγει σε γιατρό λόγω ψυχολογικών προβλημάτων είναι έως 20% μεγαλύτερη μετά από μία οικογενειακή μετακόμιση, κάτι που συμβαίνει συχνά σε περιπτώσεις που οι γονείς είναι στρατιωτικοί.

Η ανάλυση έδειξε ότι το σοβαρότερο πρόβλημα έχουν τα παιδιά στην εφηβική ηλικία (12 έως 17 ετών), στα οποία είναι αυξημένη κατά 19% έως 20% η πιθανότητα να επισκεφθούν ψυχολόγο ή ψυχίατρο μέσα το επόμενο έτος μετά την μετακόμιση, ενώ ο κίνδυνος είναι πολύ χαμηλότερος (γύρω στο 3%) για τα μικρότερα παιδιά ηλικίας έξι έως 11 ετών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μετακόμιση επηρεάζει αρνητικά κυρίως τους εφήβους, επειδή βρίσκονται σε μια κρίσιμη ηλικία που αναζητούν την ένταξή τους σε μία ομάδα, ώστε να διαμορφώσουν μια δική τους ταυτότητα, έξω από την οικογένειά τους. Όταν οι παρέες στο σχολείο και στη γειτονιά διακόπτονται λόγω της μετακόμισης, τότε μπορεί ο έφηβος να εμφανίσει ψυχικά προβλήματα, που απαιτούν ιατρική βοήθεια.

_____________________________

6. Ανακαλύφθηκε πλανήτης που μοιάζει με τη γη !

planitis-gi

Έναν εξωπλανήτη ο οποίος μοιάζει με τη Γη ανακάλυψε ομάδα επιστημόνων όπως ανακοίνωσε στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό «Science.Ο βραχώδης πλανήτης, με την ονομασία Κέπλερ 186f, έχει διάμετρο λίγο μεγαλύτερη από της Γης (1,1 φορές ή 10%) βρίσκεται στη λεγόμενη «κατοικήσιμη ζώνη», δηλαδή στην κατάλληλη απόσταση από το μητρικό άστρο του για να έχει νερό σε υγρή μορφή και άρα δυνητικά μπορεί να φιλοξενήσει ζωή, κάτι πάντως που δεν μπορεί ακόμη να επιβεβαιωθεί.

Ο πλανήτης βρίσκεται σε απόσταση περίπου 490 ετών φωτός από τον δικό μας πλανήτη , στην κατεύθυνση του αστερισμού του Κύκνου.Κινείται γύρω από το αχνό άστρο – ερυθρό νάνο Κέπλερ-186, αποτελώντας το πέμπτο και πιο εξωτερικό μέλος του εν λόγω συστήματος (πράγμα που σημαίνει ότι το τυχόν υγρό νερό στην επιφάνειά του κινδυνεύει να παγώσει).

Η ανακάλυψη, που παρουσιάστηκε στο περιοδικό «Science», έγινε από μεγάλη ομάδα Αμερικανών αστρονόμων, με επικεφαλής την Ελίζα Κουιντάνα, του Κέντρου Ερευνών Ames της NASΑ και του Ινστιτούτου SETI.H πρώτη παρατήρηση του εξωπλανήτη έγινε με το διαστημικό τηλεσκόπιο «Κέπλερ» (που έχει τεθεί πλέον εκτός λειτουργίας) και ακολούθησε η επιβεβαίωση από παρατηρήσεις με τα επίγεια τηλεσκόπια Κεκ και Τζέμινι στη Χαβάη.

_____________________________

7. Σημαντική ανακάλυψη ανοίγει τον δρόμο για τη θεραπεία της υπογονιμότητας

eksosomatiki-gonimopoiisi

Μια σημαντική ανακάλυψη για τη γονιμότητα, που έκαναν επιστήμονες στη Βρετανία, ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία νέων θεραπειών, αλλά και νέων αντισυλληπτικών χαπιών, με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και λιγότερες παρενέργειες.

Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Sanger του Wellcome Trust ανακάλυψαν μια βασική πρωτεΐνη για την αναπαραγωγή, η οποία επιτρέπει στο σπέρμα και το ωάριο να αναγνωρίζουν το ένα το άλλο.

_____________________________

8. Γιατί το μούσι πηγαινοέρχεται στη μόδα

94EC1407E3633F6A8CCAD7FEFD404D8B

Το πλούσιο μούσι μπορεί να φαινόταν γοητευτικό όταν το πρωτοείδαμε στον Τζορτζ Κλούνεϊ και στον Μπεν Άφλεκ, τώρα όμως που κοσμεί το πρόσωπο του κάθε τυχόντα, αρχίζει να φαίνεται ντεμοντέ: Πείραμα εξελικτικών βιολόγων επιβεβαιώνει ότι ορισμένα εμφανισιακά χαρακτηριστικά θεωρούνται ελκυστικά μόνο όταν σπανίζουν. Με απλά λόγια, ορισμένα χαρακτηριστικά παύουν να θεωρούνται επιθυμητά όταν γίνουν κοινότυπα.

Οι εξελικτικοί βιολόγοι είχαν πρωτοδεί αυτό το φαινόμενο σε άλλα είδη όπως τα πολύχρωμα ψάρια γκάπι (Poecilia reticulata), ιδιαίτερα δημοφιλή σε ενυδρεία. Τα θηλυκά γκάπι δείχνουν προτίμηση στα αρσενικά με ασυνήθιστο χρώμα, καθώς τα αρσενικά αυτά είναι λιγότερο πιθανό να μπουν στο στόχαστρο θηρευτών. Όταν όμως το νέο χρώμα εξαπλωθεί στον πληθυσμό παύει να θεωρείται ελκυστικό, καθώς οι θηρευτές προσαρμόζονται σταδιακά στη νέα παλέτα και επιτίθενται στις νέες αποχρώσεις.

Αυτός ο μηχανισμός, «αρνητική επιλογή που εξαρτάται από τη συχνότητα», είναι μια από τις εξηγήσεις που έχουν προταθεί για τη διατήρηση της ποικιλομορφίας των εξωτερικών χαρακτηριστικών στους πληθυσμούς.

Το μούσι βέβαια δεν είναι κληρονομικό χαρακτηριστικό (είναι θέμα απόφασης αν κάποιος θα μείνει αξύριστος), όπως φαίνεται όμως η μόδα της αξυρισιάς ακολουθεί την ίδια λογική.

_____________________________

9. Κληρονομικές οι τραυματικές εμπειρίες

oikogeneia-thumb-large

Το ψυχικό στρες από τις τραυματικές εμπειρίες μπορεί να “κληρονομηθεί” στους απογόνους και να συνεχίσει να επηρεάζει τις επόμενες γενιές, χωρίς καν να έχουν μεσολαβήσει αλλαγές στον γενετικό κώδικα, έρχεται να επιβεβαιώσει μια νέα ελβετική επιστημονική έρευνα.

Μάλιστα, για πρώτη φορά, η νέα μελέτη ανακάλυψε έναν βιολογικό μηχανισμό που ρίχνει φως στον μυστηριώδη μέχρι σήμερα τρόπο (τη λεγόμενη «επιγενετική κληρονομικότητα») που οι γονείς “περνάνε” τα ψυχικά τραύματά τους στα παιδιά και στα εγγόνια τους, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο των τελευταίων να εκδηλώσουν ψυχικές διαταραχές, όπως κατάθλιψη, σχιζοφρένεια, διπολική διαταραχή κ.α.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ιζαμπέλ Μανσουί του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευροεπιστήμης “Nature Neuroscience”, σύμφωνα με το “Nature” και το “New Scientist”, εξήγαγαν τα συμπεράσματά τους από πειράματα που έκαναν με ποντίκια, τα οποία υπέβαλαν σε καταστάσεις στρες.

_____________________________

10. Ο κόσμος αγαπάει το 7

5B34AA248979FE4A67FA2AE39D13035F

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε ο μαθηματικός και συγγραφέας Αλεξ Μπέλος, ο πιο αγαπημένος αριθμός του κόσμου είναι το επτά! Στη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά έλαβαν μέρος περισσότεροι από 44.000 εθελοντές οι οποίοι κλήθηκαν να αποκαλύψουν τις… αριθμητικές προτιμήσεις τους.

Στην κορυφή, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, βρίσκεται το επτά, ενώ αμέσως μετά ακολουθούν το τρία και το οκτώ. Γιατί όμως ο περισσότερος κόσμος προτιμά τον αριθμό επτά; Τι κρύβεται πίσω από αυτόν;

Σύμφωνα με τον κινεζικό πολιτισμό, ο αριθμός επτά (τσι) θεωρείται γούρικος καθώς συμβολίζει την έννοια της σύμπνοιας. Ακουστικά παραπέμπει στο chi ή αλλιώς στη δύναμη της ζωής. Οι Κινέζοι πιστεύουν ότι πρόκειται για έναν τυχερό αριθμό, ιδιαίτερα στην περίπτωση των ζευγαριών.

Ο αριθμός επτά ακόμη αντιπροσωπεύει το Σύμπαν και συνδέει τους παραδείσους – σύμφωνα με τη λατρεία του Σανγκντί, της θεότητας των ουρανών – οι οποίοι συμβολίζονται από τον αριθμό τρία με το σώμα της Γης, το οποίο συνδέεται με τον αριθμό τέσσερα.

Ο κινεζικός πολιτισμός ωστόσο δεν είναι ο μόνος ο οποίος τοποθετεί το επτά σε μια τόσο σημαντική θέση. Για παράδειγμα, υπάρχουν τα επτά θαύματα του κόσμου, επτά ημέρες σε μια εβδομάδα, επτά κύκλοι του Σύμπαντος, επτά θανάσιμα αμαρτήματα και επτά βασικές μουσικές νότες.

Για τον βουδισμό ο αριθμός επτά είναι ιερός: αντιπροσωπεύει την άνοδο και πιστεύεται ότι αποτελεί τον αριθμό των πρώτων βημάτων του Βούδα μετά τη γέννησή του. Στην περίπτωση του χριστιανισμού πάλι υπάρχουν τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα, οι επτά δωρεές του Αγίου Πνεύματος, τα επτά μυστήρια της Εκκλησίας και οι επτά αρετές.

Στην περίπτωση του εβραϊσμού πάλι το επτά αποτελεί τον αριθμό της σοφίας, ενώ υπάρχουν οι επτά μεγάλες εβραϊκές γιορτές και η χαρακτηριστική επτάφωτος λυχνία.

___________

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

10 πράγματα που δεν γνωρίζαμε την προηγούμενη εβδομάδα. (νo. 15)

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

1 σχόλιοΣχολιάστε

  • Κάηκα, κάηκα, αν είναι κληρονομικές οι τραυματικές εμπειρίες γιατί εγώ νομίζω έχω μαζέψει και από γιαγιά και προγιαγιά και ακόμη πιο παλιά…πάει σωρευτικά αυτό; Αμάν!