10 πράγματα που δεν γνωρίζαμε την προηγούμενη εβδομάδα. (νo.14)


Επιλογή από δέκα  ειδήσεις της περασμένης εβδομάδας που αξίζει να γνωρίζουμε.

_____________________________

1. O Γαλαξίας περικυκλωμένος από Συμβούλιο Γιγάντων

206EF4F09E0EA283DCA5018D26C9BC50

Ο Γαλαξίας μας, ένας συνασπισμός τουλάχιστον 200 δισεκατομμυρίων αστέρων, ανάμεσά τους και ο Ήλιος, βρίσκεται περικυκλωμένος από έναν δακτύλιο 12 μεγάλων γαλαξιών τους οποίους οι αστρονόμοι ονόμασαν «Συμβούλιο Γιγάντων».

Αν κανείς κοιτάξει το Σύμπαν σε μεγάλη κλίμακα βλέπει ότι οι γαλαξίες δεν είναι τυχαία κατανεμημένοι, αλλά διατάσσονται πάνω στον λεγόμενο Κοσμικό Ιστό: έναν «σκελετό» που θυμίζει σφουγγάρι και αποτελείται από γιγάντια νήματα αερίου, ανάμεσα στα οποία υπάρχουν αχανείς κενοί χώροι. Ζουμάροντας λίγο πιο κοντά στη γειτονιά μας βλέπουμε ότι ο Γαλαξίας είναι μέλος μιας μικρής ομάδας γαλαξιών που ονομάζεται Τοπική Ομάδα και έχει διάμετρο γύρω στα 3 εκατομμύρια έτη φωτός. Ο «Μίλκι Ουέι» είναι μάλιστα από τα κυρίαρχα μέλη της: μόνο ο γειτονικός γαλαξίας της Ανδρομέδας είναι μεγαλύτερος, με περίπου το διπλάσιο αριθμό άστρων.

Η μελέτη του δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

_____________________________

2. Ενας δρόμος της… Κόλασης στην Ελλάδα

perdikaki-road

Η βρετανική εταιρεία Driving Experience κατέγραψε και χαρτογράφησε τους πιο επικίνδυνους δρόμους στη Γη. Η εταιρεία σημείωσε στον χάρτη τους 22 δρόμους που η οδήγηση δεν είναι απλά επικίνδυνη αλλά κυριολεκτικά παιχνίδι με το… θάνατο. Ο πιο επικίνδυνος δρόμος είναι ο North Yungas στη Βολιβία και για αυτό έχει λάβει την ονομασία «ο δρόμος του θανάτου». Ανάμεσα στους 22 δρόμους της… Κόλασης είναι και ένας ελληνικός. Πρόκειται για τον την επαρχιακή οδό που ενώνει τα χωριά Πατιόπουλο και Περδικάκι, στην Αιτωλοακαρνανία.

_____________________________

3. Τα συναισθήματα είναι “μεταδοτικά” στο Facebook

facebook3-thumb-large

Δεν μπορεί κάποιος να κολλήσει επιγραμμικό (online) κρυολόγημα από ένα φίλο του μέσω του Facebook, μπορεί όμως να «κολλήσει» τα συναισθήματα και τις απόψεις του, αρνητικές ή θετικές (ιδίως τις τελευταίες), σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, με τη συμμετοχή του ελληνο-αμερικανού κοινωνικού ερευνητή Νικόλα Χρηστάκη του πανεπιστημίου Γιέηλ.

Το βασικό συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι τα θετικά μηνύματα «γεννούν» άλλα θετικά μηνύματα και τα αρνητικά μηνύματα γεννούν άλλα αρνητικά μηνύματα, με την «κολλητική» επίδραση των θετικών να είναι συγκριτικά μεγαλύτερη. Κάθε αρνητικό μήνυμα γεννά 1,29 περισσότερα αρνητικά μηνύματα από τους φίλους κάποιου, ενώ κάθε θετικό μήνυμα ‘πυροδοτεί’ 1,75 πρόσθετα θετικά μηνύματα.

Η μελέτη δείχνει ότι οι άνθρωποι δεν επιλέγουν απλώς άλλους ανθρώπους που τους μοιάζουν, για να σχετιστούν, αλλά επιπλέον προκαλούν πραγματικές αλλαγές στην έκφραση των συναισθημάτων και των απόψεων των φίλων τους. Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι οι θετικές συναισθηματικές εκφράσεις εξαπλώνονται περισσότερο από τις αρνητικές.


_____________________________

4. Άνθρωπος εναντίον ρομπότ σε αγώνα πινγκ-πονγκ

Τη «μονομαχία» του Kuka Kr Agilus, του πιο γρήγορου ρομπότ στον κόσμο, με τον Γερμανό πολυνίκη στο πινγκ πονγκ Τίμο Μπολ επέλεξε η Kuka Robotics για να διαφημίσει το πρώτο της εργοστάσιο στη Σανγκάη.

Το concept της διαφημιστικής καμπάνιας αποτελεί ουσιαστικά μια ακόμη παραλλαγή του ερωτήματος αν οι μηχανές θα μπορέσουν κάποια στιγμή να ξεπεράσουν τον άνθρωπο, ο οποίος τις επινόησε. Μέσα από το εντυπωσιακό βίντεο, η απάντηση που δίνεται είναι πως, αν και ο Γερμανός πρωταθλητής χάνει αρχικά με 6-0, στη συνέχεια καταφέρνει να ανακαλύψει τις «αδυναμίες» του αντιπάλου του.

Έτσι, τελικά ο Μπολ επικρατεί στον αγώνα με 11-6, αποδεικνύοντας πως ακόμη τουλάχιστον, δεν έχει έρθει η στιγμή που τα κάθε λογής μηχανήματα θα κατατροπώσουν τον δημιουργό τους. Μια φυσιολογική εξέλιξη της αναμέτρησης, σύμφωνα με την Kuka Robotics, αφού το Kuka Kr Agilus είναι το ταχύτερο ρομπότ στο πακετάρισμα κιβωτίων, και όχι στο πινγκ πονγκ.

_____________________________

5. Μέχρι πρόσφατα οι Ευρωπαίοι ήταν μελαμψοί

C2ED79F39887A30FA0A0E1A94BA08834

Οι κάτοικοι της Ευρώπης περιέργως απέκτησαν το ανοιχτόχρωμο δέρμα και τα γαλάζια μάτια τους μόλις πριν από μερικές χιλιάδες χρόνια, πολύ πιο πρόσφατα από ό,τι θα φανταζόταν κανείς. Και οι μεταβολές στην εξωτερική εμφάνιση των Ευρωπαίων πιθανότατα οφείλονται όχι μόνο στη φυσική επιλογή αλλά και στη λεγόμενη σεξουαλική επιλογή, δηλαδή της ερωτικές προτιμήσεις των προγόνων μας.

Σύμφωνα με γενετική μελέτη που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική επιθεώρηση PNAS, τα γονίδια που ελέγχουν το χρώμα του δέρματος, των μαλλιών και των ματιών έχουν αλλάξει σημαντικά στην Ευρώπη τα τελευταία 5.000 χρόνια.

Ο σύγχρονος άνθρωπος Homo sapiens εμφανίστηκε στην Αφρική πριν από περίπου 200.000 χρόνια και είχε αρχικά σκούρο δέρμα, όπως οι σημερινοί Αφρικανοί, για να προστατεύεται από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.

_____________________________

6. Η απώλεια του συντρόφου διπλασιάζει τον κίνδυνο έμφραγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου

814627DBBE1ADAC90DC6CD872868FB45

Οι άνθρωποι, ιδίως οι ηλικιωμένοι, που βιώνουν την εμπειρία της απώλειας του ή της συντρόφου τους, αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο ή έμφραγμα μέσα στον επόμενο μήνα, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Internal Medicine. Η νέα έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει ευρήματα προηγούμενων μελετών ότι το πένθος αποτελεί παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι, το πένθος λόγω της απώλειας δημιουργεί σημαντικό στρες στον οργανισμό, πράγμα που μπορεί να αυξήσει την πηκτικότητα του αίματος, την αρτηριακή πίεση του αίματος, τις ορμόνες του στρες, τους καρδιακούς παλμούς και άλλους βιολογικούς παράγοντες. Επιπλέον, οι πενθούντες συχνά αμελούν την φαρμακευτική αγωγή τους για χρόνιες και μη παθήσεις.

_____________________________

7. H περιβαλλοντική προστασία χάνει έδαφος στις συνειδήσεις των πολιτών

clmtchng-thumb-large

Το ειδικό Ευρωβαρόμετρο με θέμα την κλιματική αλλαγή, που δημοσιεύθηκε προ ημερών, εξέτασε την αντίληψη της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης για τη σοβαρότητα της κλιματικής αλλαγής σε σχέση με άλλα διεθνή προβλήματα, τις απόψεις των Ευρωπαίων για το κατά πόσο η καταπολέμηση του φαινομένου μπορεί να ωφελήσει την ευρωπαϊκή οικονομία και μια σειρά από άλλα σχετικά ζητήματα.

Σύμφωνα με τα ευρήματά του, το ποσοστό των Ευρωπαίων που θεωρεί την κλιματική αλλαγή το σημαντικότερο πρόβλημα του πλανήτη έχει μειωθεί κατά 4% σε σχέση με το 2011 – από 20% στο 16%. Η κλιματική αλλαγή θεωρείται από την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη το τρίτο σημαντικότερο διεθνές πρόβλημα, μετά τη φτώχεια και την ασιτία και, δευτερευόντως, την οικονομική κρίση. Το ποσοστό των Ευρωπαίων που θεωρεί την κρίση -την «οικονομική κατάσταση», όπως αναφέρεται- ως το πιο κρίσιμο ζήτημα αυξήθηκε, σε σχέση με το 2011, κατά 8 μονάδες, στο 24%.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, μόλις 9% των ερωτηθέντων θεωρεί την κλιματική αλλαγή το πιο κρίσιμο ζήτημα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης – έναντι 15% το 2011. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι δίνουν προτεραιότητα στην «οικονομική κατάσταση», σε ποσοστό 41% (αυξημένο κατά 5 μονάδες από τα ήδη υψηλά επίπεδα του 2011). Οι μόνοι Ευρωπαίοι που ανησυχούν περισσότερο για την οικονομία είναι οι Ιταλοί (47%) και οι Κύπριοι (46%).

_____________________________

8. Eνδείξεις για ένα δεύτερο ωκεανό μέσα στη Γη

gi-2

Ένα καφετί, ταλαιπωρημένο διαμάντι που ανακαλύφθηκε στην κοίτη ενός ποταμού της Βραζιλίας αποτελεί την πρώτη απτή ένδειξη ότι η δομή του πλανήτη δεν είναι ακριβώς όπως την διδασκόμαστε στο σχολείο. Μελετώντας το διαμάντι, επιστήμονες πιστεύουν ότι 400 έως 600 χιλιόμετρα κάτω από το μανδύα της Γης βρίσκονται αποθέματα νερού μεγαλύτερα απ’ όλους τους ωκεανούς της Γης.

«Πρόκειται στην πραγματικότητα για την επιβεβαίωση της ύπαρξης μιας τεράστιας ποσότητας νερού εγκλωβισμένης σε ένα πολύ διακριτό επίπεδο, στα έγκατα της Γης», εξήγησε ο γεωλόγος Γκρέιαμ Πίρσον, ο οποίος μελέτησε το διαμάντι. «Δεν μιλάμε για έναν ωκεανό όπως του Ιουλίου Βερν, στον οποίο μπορεί να πλεύσει ένα σκάφος.»

_____________________________

9. Κατασκευάζεται το πρώτο «εκτυπωμένο» σπίτι

945F8BB059857EF37D7514CDF1F55F03

Μια ολλανδική αρχιτεκτονική εταιρεία άρχισε την προσπάθειά της να κατασκευάσει στο ‘Αμστερνταμ ένα ολόκληρο σπίτι τα μέρη του οποίου θα έχουν όλα εκτυπωθεί από έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή. Αν το καταφέρει, θα πρόκειται για μια παγκόσμια πρωτιά.

Το σπίτι ανεγείρεται δίπλα σε ένα κανάλι της πόλης από την τοπική εταιρία DUS Architects χρησιμοποιεί τον 3D-εκτυπωτή «The KamerMaker» («κατασκευαστής δωματίων» στα ολλανδικά), ο οποίος είναι τοποθετημένος μέσα σε ένα εγκαταλειμμένο ναυτιλιακό εμπορευματοκιβώτιο ύψους έξι μέτρων.

Το μηχάνημα λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όπως ένας επιτραπέζιος τρισδιάστατος εκτυπωτής, αλλά σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα, εκτυπώνοντας με διαδοχικά στρώματα τα μέρη που έχουν προηγουμένως σχεδιαστεί σε έναν υπολογιστή. Ήδη οι περίεργοι περαστικοί μπορούν να πληρώσουν εισιτήριο δυόμισι ευρώ για να παρακολουθήσουν από κοντά το «χτίσιμο» – και παράλληλα να βοηθήσουν στην χρηματοδότησή του.

_____________________________

10.  Κίνδυνος πρόωρου τοκετού και με ένα ποτό στην εγκυμοσύνη

Egkyos alcohol_200x100Οι γυναίκες που πίνουν ένα ή δύο ποτά την εβδομάδα κατά το πρώτο τρίμηνο της κυήσεως διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού σε σύγκριση με όσες δεν πίνουν καθόλου, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Το εύρημα αυτό αμφισβητεί την πεποίθηση (και σύσταση) πολλών ειδικών ότι ένα ή δύο ποτά την εβδομάδα είναι ασφαλή στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η νέα μελέτη διεξήχθη σε 1.264 εγκύους. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ληντς άρχισαν να τις παρακολουθούν πριν μείνουν έγκυοι, για να εξακριβώσουν εάν οι συνήθειές τους όσον αφορά το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσουν την έκβαση της εγκυμοσύνης. Όπως γράφουν στην «Επιθεώρηση Επιδημιολογίας & Κοινοτικής Υγείας» (JECH), ανακάλυψαν ότι το πρώτο τρίμηνο της κυήσεως (οι 12 πρώτες εβδομάδες) είναι η πιο ευαίσθητη περίοδος στις επιδράσεις του αλκοόλ στο αναπτυσσόμενο έμβρυο. Ωστόσο, και η περίοδος πριν από την σύλληψη παίζει σημαντικό ρόλο.

___________

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

10 πράγματα που δεν γνωρίζαμε την προηγούμενη εβδομάδα. (νo. 13)

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

1 σχόλιοΣχολιάστε