Αστυνομική βαρβαρότητα

βλογ


Όπου βία πάρεστι, ουδέν ισχύει νόμος. – Μένανδρος, 4ος αιών π.Χ., Αρχαίος Έλληνας ποιητής

Κράτος και Βία. Το εξουσιαστικό ζευγάρι που μόνο αυτό είχε τη δύναμη να αλυσοδέσει τον Προμηθέα όταν έκλεψε τη φωτιά από τους Θεούς για να την δώσει στους ανθρώπους. Μέσα από την μυθολογία και την αλληγορία ο Αισχύλος εισάγει την έννοια της Βίας που υπάρχει ως συστατικό στοιχείο του κράτους είτε είναι φανερή είτε κρυφή. Η βία παραμένει μέχρι και σήμερα καλά ριζωμένη στην κοινωνική συνείδηση.

Και ενώ καθημερινά ακούμε πολλά για αστρονομικά ποσά δανείων και χρεών, θα ήθελα να πω πως αυτό που με τρομάζει περισσότερο, είναι η σιωπή της πολιτείας απέναντι στην τύχη της ελληνικής δημοκρατίας μέσα στο συγκυριακό πλαίσιο μιας όχι μόνο οικονομικής αλλά και ιδεολογικής και θεσμικής κρίσης. Απεργίες, διαδηλώσεις, συνεχώς καινούρια μέτρα λιτότητας που οδηγούν τον κόσμο στους δρόμους να διεκδικήσει ένα καλύτερο αύριο , πιο όμορφο αλλά και περισσότερο αξιοπρεπές.

64806-dimosiografos

Η εκτεταμένη και αλόγιστη χρήση χημικών σε διαδηλώσεις και πορείες αποτελεί πλέον ένα όχι απλώς θλιβερό και καταδικαστέο γεγονός αλλά μια κυνική αλήθεια γνωστή από όλους που τείνει να περάσει ως κάτι αναμενόμενο και αποδεκτό. Πρόκειται για μια προσπάθεια να παγιωθεί η βία των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτος ως φυσική γεγονός που λογχεύει τον κίνδυνο να περάσουμε σε ένα επίπεδο όπου όποιος την αρνείται και τη στηλιτεύει να είναι εκτός πραγματικότητας. Τον τελευταίο καιρό μάλιστα τα περιστατικά της αστυνομικής βαρβαρότητας έχουν αυξηθεί σε σημαντικό βαθμό και έχουν γίνει η αιτία να τραυματιστούν σοβαρά ή και να χάσουν την ζωή τους πολλοί άνθρωποι χωρίς να έχουν απαραίτητα προκαλέσει με την συμπεριφορά τους ή θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη. Η μη ελεγχόμενη χρήση χημικών μπορεί να επηρεάσει και τις επόμενες ημέρες όσους διέρχονται από τα σημεία που αυτά χρησιμοποιήθηκαν, ενδεχομένως έγκυες, μικρά παιδιά ή άτομα με ευπαθή και επισφαλή υγεία.

αρχείο λήψης

Η αστυνομική βαρβαρότητα μπορεί να εκδηλωθεί και σε περιστατικά ρατσιστικής ή σεξιστικής βίας, κυρίως όμως της πρώτης. Η αστυνομία, στην οποία ανήκει και το μεγαλύτερο μέρος των ένστολων οπλοφόρων που κυκλοφορούν στους δρόμους για την διασφάλιση της έννομης τάξης και της ασφάλειας των πολιτών, συχνά κάνει επίδειξη ισχύος συλλαμβάνοντας μαζικά και φυλακίζοντας κόσμο που δεν έχουν κάνει κάποιο κακό αλλά που δεν έχουν αστυνομική ταυτότητα και άλλα συνοδευτικά αστυνομικά νομιμοποιητικά έγγραφα. Σε μεγάλο ποσοστό η ρατσιστική βία συνδέεται με την αστυνομική και λαμβάνει χώρα σε χώρους κράτησης. Η πλευρά των αρχών χαρακτηρίζεται από απροθυμία να καταγράψει τα περιστατικά αλλά και συχνά τα αρνείται παρά τα πρωτοσέλιδα και τις μαρτυρίες που κατηγορούν την αστυνομία και τους ένστολους για  βασανιστήρια και κακομεταχείριση στους χώρους κράτησης.

109526-99441g-greek_students

Η αστυνόμευση των διαδηλώσεων πρέπει να περιορίζεται στην διασφάλιση της ειρηνικής δημόσιας συνάθροισης και στην προστασία από βίαια άτομα ή ομάδες που θα θέσουν σε κίνδυνο τους διαδηλωτές  αλλά και όσους δεν εμπλέκονται στην διαδήλωση. Η χρήση του οποιουδήποτε εξοπλισμού οφείλει να γίνεται με σκέψη και μέτρο και όχι με σκοπό την επίδειξη ισχύος. Είναι λάθος η λογική στην οποία μπαίνει κανείς να μετρήσει τις σχέσεις τις εξουσίας που ορίζονται από την ισχύ που έχει ο καθένας λόγω της θέσης του.

Είναι αν μη τι άλλο θλιβερό και εξοργιστικό στις σύγχρονες κοινωνίες να υπάρχουν φαινόμενα βίας από τα όργανα του κράτους και να στηρίζονται στην δύναμη των όπλων και την ασφάλεια της θέσης. Τα περιστατικά της αστυνομικής βαρβαρότητας δεν είναι κάτι που συμβαίνει σε εθνικό επίπεδο μόνο αλλά τείνει να επικρατήσει σε πολλά κράτη. Το τελευταίο διάστημα, απαριθμούνται κρούσματα στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, στην Γαλλία αλλά και στην Ανατολική Ευρώπη.


Η Διεθνής Αμνηστία λαμβάνοντας υπόψη της το φαινόμενο της καταπάτησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων από τις αστυνομικές δυνάμεις σε διαδηλώσεις, ανέλαβε να οργανώσει και να παρουσιάσει σε πολλές χώρες μια έκθεση που έχει ως σκοπό την αποτροπή τέτοιων φαινομένων αλλά και την έρευνα τους κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

images (3)

Είναι ντροπή και επικίνδυνο για κάθε κοινωνία και κάθε κράτος να νομιμοποιείται η βία που στηρίζεται σε σχέσεις εξουσίας και ανωτερότητας. Τα προβλήματα δεν λύνονται με τη βία. Δεν πρέπει να λύνονται με τη βία. Εντούτοις, η βία δεν ξεριζώθηκε ποτέ από την κοινωνική συνείδηση. Τα τελευταία χρόνια ζούμε τη βία ως ένα ενδημικό φαινόμενο της καθημερινότητάς μας. Τη βλέπουμε σχεδόν παντού. Ολοι εναντίον όλων, ή βία για τη βία, άσχετα από τα αποτελέσματα που φέρνει. Πρόκειται για μια νοσηρή κατάσταση που τροφοδοτεί από τη μια πλευρά το φόβο και από την άλλη πλευρά φαινόμενα μεγαλύτερης βίας. Η αστυνομική βαρβαρότητα είναι εξουσιαστική γιατί αναιρεί τον διάλογο και υποτάσσει τον απέναντι με την εξουσία της βίας, αντιμετωπίζοντάς τον ως αντίπαλο.

images (2)

Όταν η μέρα σήμερα είναι αφιερωμένη στην στηλίτευση και την κατακραυγή του φαινομένου που ονομάζουμε αστυνομική βαρβαρότητα είναι ευκαιρία αν όχι καθήκον μας να μπούμε στη διαδικασία να σκεφτούμε λίγο παραπάνω αυτό το φαινόμενο που υπάρχει. Δεν είναι λίγοι αυτοί που εθελοτυφλούν ή υποστηρίζουν πως η λύση είναι να μην ανακατεύεται κανείς στις διαδηλώσεις, κοινώς να πάψει να ασκεί το δικαίωμα που έχει να διαμαρτυρηθεί για ότι δεν τον εκφράζει. Η λύση είναι να επικρατήσει αυτό που είναι δίκαιο και έννομο. Να υπάρχουν νόμοι που θα προστατεύουν από κάθε πράξη βαρβαρότητας από όπου και αν προέρχεται. Η λύση είναι η σκέψη και τα όρια που θα τεθούν. Είναι σημαντικό να ενημερωνόμαστε και να εξετάζουμε τις πληροφορίες που δεχόμαστε. Η λογική της επανάπαυσης στην θαλπωρή και την ασφάλεια του σπιτιού μας, κατηγορώντας ή και αδιαφορώντας για ότι δεν μας αγγίζει άμεσα , είναι μια λογική που πρέπει να αρχίσει να πεθαίνει δίνοντας ζωή στην κριτική σκέψη και την δραστηριοποίηση του καθενός μέσα στο κοινωνικό σύνολο και τα προβλήματα που αυτό αντιμετωπίζει. Να ήμαστε σύνολο, όχι μεμονωμένες μονάδες.

Η βία συγκαλύπτεται μόνο με ψέματα και τα ψέματα συντηρούνται μόνο με τη βία. Αλεξάντρ Σολζενίτσιν, 1918-2008, Ρώσος συγγραφέας, Νόμπελ 1970

Μαρία Ξυπολοπούλου

https://antikleidi.com/author/xypolopoulou/

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

35 συγκλονιστικές εικόνες ανθρώπων που επέλεξαν να αντιμετωπίσουν τη βία με καλοσύνη!

Πολιτική ανυπακοή και βία: μία πρώτη προσέγγιση

H συντριβή της πολιτικής και η κοινωνία της βίας

Η αυτοκαταστροφικότητα της βίας

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -