10 πράγματα που δεν γνωρίζαμε την προηγούμενη εβδομάδα. (νo.12)


Επιλογή από δέκα  ειδήσεις της περασμένης εβδομάδας που αξίζει να γνωρίζουμε.

_____________________________

1. «Οι άνδρες δεν μιλούν πολύ» και αυτό αρέσει στις γυναίκες

B4FB12A2B049496ED1A9C03C337F2310

Επί δεκαετίες οι ερευνητές πίστευαν ότι οι γυναίκες έπεφταν στην αγκαλιά των λιγομίλητων ανδρών εξαιτίας του πέπλου μυστηρίου που κάλυπτε την όλη συμπεριφορά τους. Όπως φαίνεται από νέα ευρήματα, όμως, τελικά το… «λακωνίζειν» εστί ανδροπρεπές!

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου British Columbia που πραγματοποίησαν τη μελέτη, κατά μέσον όρο οι γυναίκες εκστομίζουν τριπλάσιο αριθμό λέξεων ημερησίως συγκριτικά με τους άνδρες. Η καλωδίωση του εγκεφάλου τους αποδεικνύει, κατά τους ίδιους, ότι η… πολυλογία αποτελεί καθαρά γυναικείο χαρακτηριστικό, γεγονός που κάνει τους λιγομίλητους άνδρες να φαντάζουν πιο αρρενωποί.

 

_____________________________

2. 715 νέους πλανήτες ανακάλυψε η NASA

715-neous-planites-anakaluptei-i-nasa

H επιστημονική ομάδα του παροπλισμένου διαστημικού τηλεσκοπίου Κέπλερ της NASA, ανακοίνωσε την ανακάλυψη 715 νέων πλανητών εκτός του Ηλιακού μας Συστήματος.

Αν λάβει κανείς υπόψη του πως οι εξωπλανήτες που γνωρίζαμε μέχρι πρόσφατα είχαν πληθυσμό λίγο μεγαλύτερο από 1.000 και για την ανακάλυψή τους χρειάστηκαν περίπου δύο δεκαετίες ερευνών, τότε είναι φανερό πως πρόκειται για ένα μεγάλο άλμα στην ανακάλυψη νέων κόσμων πέρα από το δικό μας.

Το 94% των νέων πλανητών έχουν μέγεθος μικρότερο από τον Ποσειδώνα, ο οποίος είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερος από τη Γη, ενώ τουλάχιστον τέσσερις πλανήτες είναι στην κατάλληλη απόσταση από το άστρο τους ώστε να υπάρχει σε αυτούς νερό σε υγρή μορφή, αν και οι αστρονόμοι δεν είναι ακόμη σε θέση να εξακριβώσουν τη σύνθεσή τους.

_____________________________

3. Στο Διαδίκτυο για μια δεύτερη γνώμη

self-diagnosis-internet 1

Από ένα πόνο στο στομάχι, μέχρι ένα μούδιασμα στο πόδι, το Ιντερνετ δίνει στους περισσότερους μια πρώτη απάντηση στο ερώτημα: Με ποια ασθένεια συνδέονται τα συμπτώματά μου; Οι ιατρικές συμβουλές έρχονται κάποιες φορές από έγκυρες επιστημονικές πηγές, άλλες φορές από άγνωστους «συμπάσχοντες», ενώ συχνά οι χρήστες του Ιντερνετ πιάνουν τον εαυτό τους να προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν σύνθετες ιατρικές πληροφορίες ή να διαβάζουν ανώνυμες αντικρουόμενες απόψεις σε αναξιόπιστες ιστοσελίδες.

Στην Ελλάδα, 8 στους 10 χρήστες του Ιντερνετ δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο προκειμένου να ενημερωθούν και να συλλέξουν πληροφορίες σχετικές με ιατρικά θέματα, αναφέρει σε έρευνα που δημοσίευσε το 2013 το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι Ελληνες χρήστες του Ιντερνετ φαίνεται να φτάνουν και πιθανώς να ξεπερνούν σε ανησυχία τους χρήστες του Ιντερνετ στις Ηνωμένες Πολιτείες, εκ των οποίων 7 στους 10 δήλωσαν ότι μέσα στον τελευταίο χρόνο έψαξαν στο Ιντερνετ για ιατρικές πληροφορίες, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη το 2013 από το ερευνητικό κέντρο Pew που έχει την έδρα του στην πόλη της Ουάσιγκτον.


Το Διαδίκτυο αποτελεί για πολλούς ένα μέσο για να λάβουν μια δωρεάν δεύτερη γνώμη σε ένα ιατρικό ζήτημα. Παρόλα αυτά, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι είναι πολλά τα προβλήματα που απορρέουν από μια τέτοια χρήση του Ιντερνετ. Σε πολλές περιπτώσεις, ο ασθενής δεν έχει τις απαραίτητες ιατρικές γνώσεις για να επεξεργαστεί την πληροφορία που είναι διαθέσιμη, ενώ συχνά οι ιατρικές περιπτώσεις που παρουσιάζονται στο Διαδίκτυο μοιάζουν, αλλά δεν είναι ίδιες με αυτή που αντιμετωπίζει ο ασθενής.

_____________________________

4. Η πατρική ηλικία επηρεάζει την πιθανότητα ψυχικών διαταραχών στα παιδιά

EDD669EE489EF86622D34534120A9285

Παράγοντα κινδύνου για την απόκτηση απογόνου με ψυχικές διαταραχές αποτελεί η ηλικία του πατέρα κατά την τεκνοποίηση, σύμφωνα με διεθνή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Psychiatry.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα και του Ινστιτούτου Καρολίνσκα, με επικεφαλής τον Δρ Μπράιαν Ντ’ Ονόφριο, εξηγούν ότι αν και δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο ηλικιακό όριο ασφαλείας για τους άνδρες, όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία που επιλέγουν να αποκτήσουν παιδιά, τόσο μεγαλύτερος και ο κίνδυνος. Πιθανότερη αιτία είναι οι μεταλλάξεις του σπέρματος λόγω ηλικίας, αφού ο μηχανισμός παραγωγής σπέρματος όσο μεγαλώνει ο άνδρας φθίνει με αποτέλεσμα πιθανά γενετικά λάθη.

_____________________________

5. Ρεκόρ δεκαετίας σημείωσε η τηλεθέαση της απονομής των Όσκαρ

12YearsASlave_600

Τα ποσοστά της τηλεθέασης, όπως δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Nielsen, δείχνουν ότι το τηλεοπτικό κοινό που παρακολούθησε την τελετή αυξήθηκε κατά 6,4% από το 2013. Πρόκειται επίσης για ρεκόρ δεκαετίας, αφού το 2004 ο Αρχοντας των Δακτυλιδιών: Η επιστροφή του βασιλιά είχε καθηλώσει στην τελετή των βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας 43,6 εκατομμύρια τηλεθεατές. Το μεγαλύτερο τηλεοπτικό κοινό που παρακολούθησε τελετή απονομής των Όσκαρ καταγράφηκε το 1998, όταν 55 εκατομμύρια τηλεθεατές είδαν την ταινία Τιτανικός να αποσπά 11 χρυσά αγαλματίδια.

Με επτά αγαλματίδια στο σύνολο, η ταινία επιστημονικής φαντασίας «Gravity» του Αλφόνσο Κουαρόν ήταν εκείνη που έφυγε με τα περισσότερα βραβεία από την 86η απονομή των κινηματογραφικών βραβείων Οσκαρ. Το αντιρατσιστικό δράμα «12 χρόνια σκλάβος» του βρετανού Στιβ Μακ Κουίν, παρότι πήρε  τρία  αγαλματίδια, βραβεύτηκε σαν η καλύτερη ταινία του 2013

Η τάση των μελών της Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών ήταν να βραβεύσουν νέους και πρωτοεμφανιζόμενους στα Οσκαρ. Τόσο ο Μάθιου Μακ Κόναχι που απέσπασε το Οσκαρ Α ανδρικού ρόλου  για το «Dallas Buyers Club» όσο και ο Τζάρετ Λίτο που πήρε το Β’ ρόλου για την ίδια  ταινία δεν είχαν καμιά υποψηφιότητα στο παρελθόν. Η δε Λουπίτα Νιόνγκο που βραβεύθηκε με το Β’ γυναικείου ρόλου για το «12 χρόνια σκλάβος» δεν είχε ξαναπαίξει ποτέ σε ταινία. Πρώτη υποψηφιότητα όμως ήταν και για τον σεναριογράφο του «12 χρόνια σκλάβος» Τζον Ρίντλεϊ που επίσης βραβεύθηκε.

_____________________________

6. Τα ξεσπάσματα θυμού αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού ή εμφράγματος στο επόμενο δίωρο

thumos-ekneurismos

Όσοι έχουν ξεσπάσματα θυμού, αντιμετωπίζουν σχεδόν πενταπλάσιο κίνδυνο για έμφραγμα και υπερτριπλάσιο κίνδυνο για εγκεφαλικό μέσα στο επόμενο δίωρο περίπου, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Όσο συχνότερα θυμώνει κανείς, ιδίως αν έχει επιβαρυμένο καρδιαγγειακό ιστορικό, τόσο ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος, καθώς συσσωρεύεται σε βάθος χρόνου.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τη δρα Ελίζαμπεθ Μοστόφσκι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ευρωπαϊκό καρδιολογικό περιοδικό “European Heart Journal”, σύμφωνα με το BBC, εξέτασαν δεδομένα από εννέα μελέτες σχετικές με το ζήτημα (μετα-ανάλυση), οι οποίες αφορούσαν χιλιάδες ανθρώπους.

_____________________________

7. Εξι στα δέκα tablet που πωλήθηκαν το 2013 «τρέχουν» με λογισμικό Android

tabletsamsung-thumb-large

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Gartner, οι πωλήσεις υπολογιστών – ταμπλετών που τρέχουν με λογισμικό Android το 2013 κατέγραψαν αύξηση 68% σε σχέση με πέρυσι. Έτσι, πλέον, το 62% της παγκόσμιας αγοράς tablet «τρέχει» με λογισμικό Android.

Συνολικά, κατά την περασμένη χρονιά πωλήθηκαν 195,4 εκατομμύρια tablet σε όλο τον κόσμο.

Το λογισμικό Android, το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως σε υπολογιστές – ταμπλέτες της νοτιοκορεάτικης εταιρείας Samsung, «μέτρησε» 121 εκατομμύρια πωλήσεις συσκευών. Αύξηση κατέγραψε και το λογισμικό iOS της Apple καθώς 70,4 εκατομμύρια συσκευές που το χρησιμοποιηούν πωλήθηκαν παγκοσμίως το 2013.

_____________________________

8. Φως και Ίντερνετ θα μεταφέρουν οι στύλοι των πόλεων

AF9E34EBDCAB8049EA45D52521BD79B4

Η Ericsson και η Royal Philips ανακοίνωσαν από το βήμα του διεθνούς συνεδρίου της βιομηχανίας κινητής τηλεφωνίας στην Βαρκελώνη MWC 2014 ότι ξεκινούν από κοινού ένα νέο, καινοτόμο πρότυπο «συνδεδεμένου ηλεκτροφωτισμού LED». Μαζί θα λύσουμε, λένε, δύο από τα σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες πόλεις: πώς να παρέχουν στους πολίτες καλύτερη ποιότητα δικτύου σε πυκνοκατοικημένες περιοχές καθώς και δημόσιο φωτισμό υψηλής ποιότητας, ενεργειακά αποδοτικό.

Η Philips και Ericsson συνδυάζουν τα πλεονεκτήματα της κινητής συνδεσιμότητας και του φωτισμού LED σε ένα πρότυπο «υπηρεσίας φωτισμού» για αστικές περιοχές. Για να υιοθετηθεί η νέα τεχνολογία οι αρχές των πόλεων καλούνται να συνεργαστούν με τους παρόχους δικτυακών υπηρεσιών για να ενσωματώσουν υποδομές ευρυζωνικότητας στους στύλους του δημόσιου δικτύου ηλεκτροφωτισμού.

_____________________________

9. Απωθητικές εικόνες στα πακέτα των τσιγάρων από το 2016

C3370C75785B6A5F13E9231A10302BFA (1)

Μέχρι τα μέσα του 2016 έχουν περιθώριο οι χώρες-μέλη της ΕΕ για να εφαρμόσουν τη νέα αντικαπνιστική Οδηγία που εγκρίθηκε την Τετάρτη από το Ευρωκοινοβούλιο και προβλέπει μεταξύ άλλων μεγαλύτερες προειδοποιήσεις στα πακέτα των τσιγάρων, οι οποίες θα περιλαμβάνουν και απωθητικές εικόνες.

Η αναθεωρημένη οδηγία (η προηγούμενη είχε ψηφιστεί το 2001) έχει στόχο να περιορίσει τον αριθμό των καπνιστών κατά 2,4 εκατομμύρια άτομα. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, περίπου 700.000 Ευρωπαίοι πεθαίνουν πρόωρα κάθε χρόνο λόγω του καπνίσματος.

_____________________________

10.  Οι αρκούδες του Νυμφαίου φέτος ξύπνησαν νωρίς

F51B5C88B4D1BF01DE59FADA8A99E311

Η απουσία χιονιού και ο ανοιξιάτικος καιρός σήμαναν νωρίς το εγερτήριο για τις 10 αρκούδες στο καταφύγιο της οργάνωσης Αρκτούρος στο Νυμφαίο. Η χειμέρια νάρκη κράτησε μόλις ενάμισι μήνα, το μισό από ό,τι συνήθως.

Στη φύση, οι καφέ αρκούδες πέφτουν σε χειμέρια νάρκη για περίπου τρεις μήνες -τα θηλυκά όμως ίσα που ξυπνούν για να γεννήσουν τα μικροσκοπικά μικρά τους, βάρους 200-300 γραμμαρίων, τα οποία θα περιμένουν στη φωλιά θηλάζοντας μέχρι να έρθει η άνοιξη.

___________

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

10 πράγματα που δεν γνωρίζαμε την προηγούμενη εβδομάδα. (νo. 11)

Ο Δρ.Google διέγνωσε ότι πεθαίνω

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

1 σχόλιοΣχολιάστε