10 πράγματα που δεν γνωρίζαμε την προηγούμενη εβδομάδα. (νo.8)


Επιλογή από δέκα  ειδήσεις της περασμένης εβδομάδας που αξίζει να γνωρίζουμε.

_____________________________

1. Η γενετική κληρονομιά των Νεάντερταλ «βαραίνει» πάνω στους σύγχρονους ανθρώπους πολύ περισσότερο από ό,τι νόμιζαν ως τώρα οι επιστήμονες, σύμφωνα με δύο νέες επιστημονικές έρευνες.  Οι έρευνες, με επικεφαλής γενετιστές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ υπό τον καθηγητή Ντέιβιντ Ράιχ, που δημοσιεύτηκαν στα δύο κορυφαία επιστημονικά περιοδικά – Science και Nature -, δείχνουν μεταξύ άλλων, ότι τα απομεινάρια του DNA των Νεάντερταλ στο γονιδίωμα των σημερινών ανθρώπων (Homo sapiens) σχετίζονται με γονίδια που προκαλούν διαβήτη τύπου 2, τη νόσο του Κρον στο έντερο, τον ερυθηματώδη λύκο, την αυτοάνοση χολική κίρρωση, την μακρόχρονη κατάθλιψη, καθώς και τον εθισμό στο κάπνισμα.

12061488_neaderdal.limghandler

_____________________________

2. Αν θέλετε να αδυνατίσετε, φροντίστε να μην υπερβαίνει η θερμοκρασία στο σπίτι σας τους 17-18 βαθμούς Κελσίου, συνιστούν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ. Σε μελέτη τους, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Trends in Endocrinology & Metabolism», εξέτασαν κατά πόσον μπορεί η θερμοκρασία του περιβάλλοντος να επηρεάσει την ικανότητα ρύθμισης της σωματικής θερμοκρασίας, την παραγωγή θερμότητας και τις καύσεις του λίπους.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι το καφέ λίπος τελικά ενεργοποιείται όταν επίμονα κρυώνουμε», δήλωσε ο δρ Λίχτενμπελτ, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Υγείας, Ιατρικής & Επιστημών Ζωής της Σχολής Διατροφικής Τοξικολογίας & Μεταβολισμού. «Έτσι, αντί ο οργανισμός να βασίζεται στα ρίγη για να ζεσταθεί, βασίζεται ολοένα περισσότερο στο καφέ λίπος».

Tzaki spiti thermansi_200x100

_____________________________

3.  Ανάμεσα στους 400 καλύτερους ερευνητές της τελευταίας 15ετίας βρίσκονται 5 Έλληνες επιστήμονες που έχουν διακριθεί για τις έρευνές τους σε παγκόσμιο επίπεδο. Η λίστα με τους καλύτερους επιστήμονες δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «European Journal of Clinical Investigation».

Από τους 5 Έλληνες ερευνητές της λίστας, μόνο ο διακεκριμένος καθηγητής της Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Γιώργος Χρούσος ζει και εργάζεται πλέον μόνιμα στην Ελλάδα μετά την επιστροφή του από την Αμερική, ενώ ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ Γιάννης Ιωαννίδης, είναι επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Οι άλλοι 3 ερευνητές είναι ο διεκδικητής του Νόμπελ Χημείας 2013 Πολ Αλιβιζάτος, ο ιδρυτής της εταιρείας Βιοτεχνολογίας Γιώργος Γιανκόπουλος και ο καθηγητής Καρδιαγγειακής Γενωμικής στη Βρετανία Πάνος Δελούκας.

5 scientists

_____________________________

4. Μπορεί να ζούμε στην εποχή του Διαδικτύου στην οποία ο βομβαρδισμός κοινωνικών επαφών είναι καταιγιστικός, ωστόσο σύμφωνα με νέα μελέτη βρετανών επιστημόνων η αλήθεια είναι ότι ο στενός μας κοινωνικός κύκλος παραμένει σταθερός.


Τα νέα ευρήματα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δείχνουν ότι οι περισσότεροι χρήστες τείνουν να έχουν πέντε με οκτώ στενούς φίλους στο κοινωνικό τους περιβάλλον. Ο φιλικός αυτός κύκλος διατηρείται σταθερός, καθώς κάθε φορά που οι δεσμοί με παλαιότερους φίλους χαλαρώνουν, προστίθενται νέοι φίλοι με τους οποίους οι δεσμοί αντίστοιχα συσφίγγονται.

Τα ενδιαφέροντα ευρήματα των βρετανών επιστημόνων παρουσιάζονται στο επιστημονικό έντυπο «Proceedings of the National Academy of Sciences».

24D2DFA38A3B08011FBAE981A6B599DE

_____________________________

5.  Τι περιέχουν οι εφιάλτες και τα άσχημα όνειρα των ανθρώπων; Περισσότερο φως στο ερώτημα έρχεται να δώσει μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα, σύμφωνα με την οποία η σωματική επιθετικότητα και βία αποτελεί το πιο συχνό «θέμα» στους εφιάλτες.

Από την άλλη, οι διαπροσωπικές και λεκτικές συγκρούσεις αποτελούν βασικό συστατικό των άσχημων ονείρων, ιδίως των γυναικών, οι οποίες βλέπουν τέτοια όνειρα με διπλάσια συχνότητα σε σχέση με τους άνδρες. Αντίθετα οι άνδρες, πολύ πιο συχνά από ό,τι οι γυναίκες, έχουν εφιάλτες με φυσικές καταστροφές (πλημμύρες, σεισμούς κ.α.), καθώς και με πολέμους.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, με επικεφαλής τους ψυχολόγους Ζενεβιέβ Ρομπέρ και Αντόνιο Ζάντρα, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Sleep».

oneiraaaa-thumb-large

_____________________________

6. Βρετανία: Ποιος θα φάει μοβ «μεταλλαγμένες» ντομάτες

Πολύ κοντά στα ράφια των σουπερμάρκετ του δυτικού κόσμου βρίσκονται οι νέες, γενετικά τροποποιημένες, μοβ ντομάτες. Η ιδέα ανήκει σε βρετανούς επιστήμονες και η παραγωγή τους γίνεται στον Καναδά. Οι ειδικοί τονίζουν πως το μοβ χρώμα προσδίδει στις ντομάτες τα θρεπτικά συστατικά καρπών όπως τα μύρτιλλα, αλλά και άλλων φρούτων και λαχανικών όπως το κράνμπερι. Το σκούρο χρώμα της ντομάτας οφείλεται στην προσθήκη των φυτικών χρωστικών, ανθοκυανινών, που έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ερευνες σε ζώα έχουν καταδείξει ότι αυτά τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στη μάχη κατά του καρκίνου.

Οι ντομάτες αναπτύχθηκαν στο επιστημονικό κέντρο Τζον Ινις που εδρεύει στο Νόργουιτς της Βρετανίας, αλλά καλλιεργούνται στο Οντάριο του Καναδά, όπου η νομοθεσία για τα μεταλλαγμένα δεν είναι τόσο αυστηρή όσο στην Ευρώπη. Εκεί βρίσκονται έτοιμα 2.100 λίτρα χυμού, που θα σταλεί στο Νόργουιτς για περαιτέρω έρευνα και αξιοποίηση. Από τον χυμό έχει αφαιρεθεί κάθε ίχνος σπόρων ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από τη μεταφορά τους σε άλλες τροφές. Οι ειδικοί τονίζουν ότι το νέο προϊόν μπορεί να βελτιώσει τη θρεπτική αξία δεκάδων τροφών και υλικών, όπου χρησιμοποιείται ντομάτα, από το κέτσαπ μέχρι τις πίτσες.

mob-ntomata

_____________________________

7. To Σύμπαν ίσως να μην είναι τίποτε άλλο πέρα από μαθηματικά, ή τουλάχιστον έτσι υποστηρίζει ο σουηδό-αμερικανός κοσμολόγος Μαξ Τέγκμαρκ στο νέο του βιβλίο: Μαθηματικό Σύμπαν, μία έρευνα για την υπέρτατη φύση της πραγματικότητας. Ίσως κάποιοι πιστεύουν πως τα μαθηματικά δεν είναι παρά ένα εργαλείο για την περιγραφή της φύσης, όμως ο Τέγκμαρκ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο ΜΙΤ των ΗΠΑυιοθετεί τη θεώρηση πως τα μαθηματικά έχουν δική τους οντότητα και ζουν έξω από τα όρια του ανθρώπινου μυαλού.

Σύμφωνα με αυτόν, ο κόσμος είναι γεμάτος από μοτίβα τα οποία κρύβουν κάποια μαθηματική σχέση: από τις ελλειπτικές τροχιές των ουράνιων σωμάτων και τη συμπεριφορά των ατόμων, έως τα φαινόμενα της καθημερινής μας εμπειρίας, τα πάντα φαίνεται πως κυβερνώνται από συγκεκριμένους νόμους. Εάν δεν ήταν αφάνταστα πολύπλοκο, θα ήταν θεωρητικά δυνατό για έναν επιστήμονα να προβλέψει την έκβαση κάθε φυσικού φαινομένου, με τον ερευνητή να δίνει παραδείγματα όπου η θεωρία έχει προηγηθεί της παρατήρησης.

sumpan-diastima

_____________________________

8. Τα νέα για τις πολικές αρκούδες είναι καλά και κακά. Τα κακά νέα είναι ότι οι συνθήκες ζωής τους γίνονται όλο και δυσκολότερες, καθώς ο θαλάσσιος πάγος εξαφανίζεται όλο και νωρίτερα και σχηματίζεται όλο και αργότερα. Τα καλά νέα είναι ότι, ενώ χάνουν τα πλωτά «πατήματά» τους για να κυνηγούν την τροφή τους, οι διατροφικές τους συνήθειες αποδεικνύονται ιδιαίτερα ευέλικτές, όπως τουλάχιστον καταδεικνύουν τα αποτελέσματα πρόσφατων ερευνών.

Σύμφωνα με τα ευρήματα τριών διαφορετικών μελετών που δημοσιεύτηκαν πέρυσι, οι πολικές αρκούδες στρέφονται από τις φώκιες και άλλα θαλάσσια ζώα στα φυτά και τα ζώα της ξηράς για να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες. Τις παρατηρήσεις μοιάζει τώρα να επιβεβαιώνει ακόμη μια μελέτη, του αμερικανικού μουσείου φυσικής ιστορίας της Νέας Υόρκης, η οποία επικεντρώθηκε στις πολικές αρκούδες του Χάντσον Μπέι, στον Καναδά.

poliki-arkouda-agria-fusi

_____________________________

9. Το συχνό πλύσιμο των χεριών και η λήψη ψευδάργυρου αποτελούν σημαντικά «όπλα» για την πρόληψη του κοινού κρυολογήματος, σύμφωνα με νέα καναδική μελέτη. Ειδικότερα, η συγκριτική ανάλυση των έως σήμερα επιστημονικών μελετών δείχνει ότι για την πρόληψη τα καλύτερα μέσα άμυνας είναι το συχνό πλύσιμο των χεριών, καθώς και η λήψη συμπληρωμάτων ψευδαργύρου.

Ο ψευδάργυρος φαίνεται να προστατεύει ιδίως τα παιδιά (όσα έπαιρναν 10 έως 15 μιλιγκράμ καθημερινά, είχαν λιγότερα κρυολογήματα), αλλά πιθανώς και τους ενήλικες. Θετικές ενδείξεις υπάρχουν και για τα προβιοτικά. Όσον αφορά στη θεραπεία του, συνιστάται η λήψη ακεταμινοφαΐνης ή παρακεταμόλης, ιβουπροφαίνης και πιθανώς αντισταμινικών ή αποσυμφορητικών της ρινικής κοιλότητας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μάικλ ‘Αλαν του Τμήματος Ιατρικής του παηνεπιστημίου της Αλμπέρτα, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Καναδικού Ιατρικού Συλλόγου (CMAJ).

plusimo-xerion

_____________________________

10. Τα ανοσοκύτταρα υφίστανται «αυθόρμητες» μεταλλάξεις σε καθημερινή βάση οι οποίες δεν είναι για καλό αφού μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο. Ευτυχώς όμως που υπάρχουν οι ασταμάτητες «περιπολίες» του ανοσοποιητικού συστήματος και σώζουν την κατάσταση, αναφέρουν ερευνητές από την Αυστραλία.

Η ερευνητική ομάδα από το Ινστιτούτο Walter and Eliza Hall ανακάλυψε ότι το ανοσοποιητικό σύστημα εξολοθρεύει εν δυνάμει καρκινικά Β κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος στα πρώιμα στάδια της καρκινικής ανάπτυξης, προτού αναπτυχθούν σε λεμφώματα Β-κυττάρων (γνωστά και ως λεμφώματα non-Hodgkin). Όπως τονίζουν οι ερευνητές με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Νature Medicine, η στενή επαγρύπνηση του ανοσοποιητικού συστήματος επιτελεί άριστο έργο, εξ ου και η «εκπληκτική σπανιότητα» των λεμφωμάτων Β-κυττάρων στον πληθυσμό – με δεδομένο ότι οι αυθόρμητες μεταλλάξεις των κυττάρων αυτών λαμβάνουν χώρα πολύ συχνά.

0F4982F049FFC2BD2880D4F914E66EF3

___________

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

10 πράγματα που δεν γνωρίζαμε την προηγούμενη εβδομάδα. (νo. 7)

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

1 σχόλιοΣχολιάστε