Προσοχή στο “Διαδίκτυο των Πραγμάτων”

Διαδίκτυο των Πραγμάτων


Μέχρι το 2020, πάνω από 30 δις ψυγεία, αυτοκίνητα και μηχανές του καφέ θα είναι συνδεδεμένα, προετοιμάζοντας κρυφά και σε συνεργασία την ημέρα που θα γίνουν έναν για να σας δολοφονήσουν, γράφει ο Stuart Heritage.

Αυτή τη στιγμή, ορδές επιστημόνων σε όλο τον κόσμο δουλεύουν απελπισμένα, μερόνυχτα. Δεν έχουν αλλάξει ρούχα για εβδομάδες. Οι τοίχοι των εργαστηρίων τους είναι γεμάτοι με ‘κρατήρες’ από γροθιές, που ο καθένας σημαίνει και μια διαφορετική αποτυχία. Οι γάμοι τους διαλύονται, τα παιδιά τους ούτε που τα γνωρίζουν. Και όλα αυτά επειδή το δεύτερο μέρος της Επιστροφής στο Μέλλον ορίστηκε σε λιγότερο από δύο χρόνια από τώρα.

«Γαμώτο,  Μπομπ» φωνάζει ένας κατακίτρινος, γεμάτος καφέ τρελοεπιστήμονας στον  συνάδελφό του που είναι σε ημικωματώδη κατάσταση. «Υποσχέθηκαν σε αυτούς τους ανθρώπους hoverboards (σανίδες του σερφ που αντιστέκονται στην βαρύτητα). Αν δεν έχουμε μια hoverboard που να δουλεύει ως τα Χριστούγεννα, θα υπάρξουν ταραχές. Αυτά τα ζώα θα πάρουν τα κεφάλια μας» φωνάζει ο Μπομπ. Είναι πάρα πολύ εξαντλημένος για να τον νοιάζει. Το κάνει αυτό από το 1989. Δεν μπορεί να θυμηθεί πως μοιάζει ο ουρανός πια. Ένας όχλος από αγνώστους θα τον ξεσκίσει, οργισμένος επειδή η επιστήμη δεν έχει εκπληρώσει τις ευφάνταστες προόδους που υπαινίχθηκε η λαϊκή κουλτούρα πριν από 25 χρόνια – και δεν τον νοιάζει.

Όμως ο συνάδελφός του δεν τα παρατάει. Του έρχεται μια ιδέα. Εάν δεν μπορεί να παραδώσει μια hoverboard τότε ίσως, απλά ίσως, να μπορεί να εφεύρει κάτι τόσο εντελώς επαναστατικό, ώστε να κάνει τους ανθρώπους να ξεχάσουν την Επιστροφή στο Μέλλον. Πετά την πιο εξωφρενική φουτουριστική ιδέα που μπορεί να σκεφτεί. «Drones (μη επανδρωμένα σκάφη) που παραδίδουν τις online αγορές σας!» λέει. « Όχι, ένα τηλέφωνο που μπορείς να φορέσεις στον καρπό! Όχι, αυτό είναι άσκοπο. Περίμενε, το βρήκα! Ένα iPad που είναι ακριβώς όπως το iPad που ήδη έχουμε, αλλά πολύ λεπτότερο!» Στη συνέχεια, ο Μπομπ μουρμουρίζει:  «ένα internet των πραγμάτων». Ο συνάδελφός του, ξαφνικά, ενδιαφέρεται. «Τι; Ένα Ίντερνετ των πραγμάτων; Τι είναι ένα Ίντερνετ των πραγμάτων; Είναι μόνο τέσσερις λέξεις στη σειρά χωρίς νόημα. Τι σημαίνουν; «Κανείς δεν ξέρει . Αλλά είναι η καλύτερη ιδέα που είχαμε και ο χρόνος εξαντλείται. Κι έτσι το Διαδίκτυο των Πραγμάτων έγινε πραγματικότητα.

Ξυπνητήρι

Το μέλλον; Έμα ξυπνητήρι που γνωρίζει αν έχετε χρόνο για να κοιμηθείτε μία επιπλέον ώρα.

Το ίντερνετ των πραγμάτων – ή το Ίντερνετ των Πραγμάτων για να είμαστε πιο ακριβείς , γιατί το τηλέφωνό σας ήδη διορθώνει αυτόματα το «internet» σε «Internet», κι  έτσι μπορεί να αρχίσει να κάνει το ίδιο και με τη λέξη «πράγματα» – είναι το επόμενο σημαντικό πράγμα. Αυτό τουλάχιστον παπαγάλιζαν συνεχώς στην φετινή έκθεση τεχνολογίας CES (Consumer Electronics Show) στο Λας Βέγκας. Θα είναι το σημαντικότερο πράγμα μετά τη βιομηχανική επανάσταση, είπαν. Θα είναι σημαντικότερο από το σημερινό διαδίκτυο. Το Ίντερνετ των Πραγμάτων θα αλλάξει τον τρόπο που σκεφτόμαστε για τα πάντα, για πάντα.

Για τους αμύητους, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων είναι ένα δίκτυο από αντικείμενα που, αν και παθητικά προς το παρόν, σύντομα θα αποκτήσουν ζωή και θα αρχίσουν να επικοινωνούν μεταξύ τους. Για να χρησιμοποιήσουμε ένα παράδειγμα, φανταστείτε ότι το πρωί η συνάντησή σας έχει αναβληθεί. Σύντομα το τηλέφωνό σας θα είναι σε θέση να διαβάσει το email σας και να ενημερώσει το ημερολόγιό σας, το οποίο με τη σειρά του θα αλλάξει το ξυπνητήρι σας για να σας δώσει επιπλέον χρόνο να κοιμηθείτε, στο boiler σας για να αρχίσει να ζεσταίνει νερό αργότερα από το κανονικό, στην καφετιέρα σας έτσι ώστε να μην ξυπνήσετε με μια κούπα κρύο καφέ και στο αυτοκίνητό σας για να αρχίσει να λιώνει τον πάγο στο παρμπρίζ  έγκαιρα για τη μετακίνησή σας.


Αυτό είναι αναπόφευκτο. Συμβαίνει ήδη. Μέχρι το 2020, πάνω από 30 δις συσκευές θα συνδεθούν με το Διαδίκτυο των Πραγμάτων, συνομιλώντας και προετοιμάζοντας κρυφά και σε συνεργασία την ημέρα όπου όλα θα γίνουν ένα για να σας δολοφονήσουν.

Φυσικά, η περίπτωση της δολοφονία είναι μια υπερβολική σκέψη. Στην πραγματικότητα, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων έχει ήδη παράγει ορισμένες συσκευές που ακούγονται ενδιαφέρουσες. Υπάρχει μία ρακέτα του τένις εξοπλισμένη με αισθητήρες κίνησης για να σας βοηθά να βελτιώσετε το παιχνίδι σας. Υπάρχει ο αισθητήρας στάθμευσης που κατευθύνει το σύστημα δορυφορικής πλοήγησής σας σε ένα κενό σημείο. Το μπάσκετ που, όταν αναπηδά το πάτωμα, λέει αυτόματα στο σύστημα οικιακής ψυχαγωγίας σας να ξεκινήσει την αναπαραγωγή περιεχομένου που σχετίζεται με το μπάσκετ. Η γέφυρα που λέει στους ανθρώπους όταν είναι έτοιμα να καταρρεύσουν. Ο συναγερμός καπνού που σβήνει και λειτουργεί σε συνδυασμό με τις ηλεκτρικές εξόδους σας για να σας κάψει μέχρι θανάτου στον ύπνο σας, επειδή ζηλεύει τη δυνατότητά για αγάπη. Η απομακρυσμένη σπηλιά που γεμίζει με αρκούδες και δηλητηριώδη φίδια κάθε φορά που ανιχνεύει ότι κάποιος έχει αρχίσει να κοιμάται σε αυτήν, διότι κάποιος έχει πειστεί ότι ολόκληρο το σπίτι του έχει ξαφνικά στραφεί εναντίον του. Όλα τα είδη, πραγματικά. Θα έχει πλάκα.

Προφανώς, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων έχει ακόμα μερικά πράγματα που πρέπει να ξεδιαλύνουν. Ακριβώς επειδή θα ρίξει κάποιος μια μπάλα του μπάσκετ στο πάτωμα, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα  θέλει αυτόματα να ακούσει το (I Know I Got) Skillz του Shaquille O’Neal. Και όλα τα προσωπικά δεδομένα που παράγει αυτό το δίκτυο θα είναι τόσο μεγάλα και οικεία, που θα είναι πραγματικά αρκετά τρομακτικό. Αλλά πάντως δεν θα αποκτήσουμε μια hoverboard σύντομα. Μια χύτρα που συνεχίζει να προσπαθεί να σε σκοτώσει είναι το επόμενο καλύτερο πράγμα. Θα πρέπει πιθανώς να το συνηθίσουμε.

________

  theguardian.com

   antinews.gr

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Ποιος θα ελέγξει το Διαδίκτυο ;

Η κρυφή ζωή των καθημερινών πραγμάτων

H ζωή χωρίς internet για ένα χρόνο

‘Δεν λειτουργεί το internet’

IBM: Σε μία 5ετία, οι υπολογιστές θα έχουν αισθήσεις

Η τεχνολογία ενδέχεται να φέρει νέα Βιομηχανική Επανάσταση

Ταξίδι στο έτος 100.000 μ.Χ. – Πώς θα είμαστε;

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

2 CommentsΣχολιάστε