Αμερικανοί οικονομολόγοι εξηγούν τους λόγους που υπάρχουν πλούσια και φτωχά κράτη -Σε τι διαφέρουν Δύση και Ανατολή

Ambos_Nogales


Τους λόγους που υπάρχουν πλούσια και φτωχά κράτη συνοδευόμενα από δυσαναλογία στο βιοτικό επίπεδο των κατοίκων προσπαθούν να εξηγήσουν οι Αμερικανοί οικονομολόγοι Ντάρον Ατζέμογλου και Τζέιμς Ρόμπενσον, οι οποίοι θέτουν ερωτήματα όπως τα ακόλουθα: « Γιατί οι πολίτες χωρών της Δύσης ευημερούν ενώ έθνη της Ανατολής φυτοζωούν; Γιατί σε άλλα μέρη του πλανήτη υψώνονται πολυτελείς αγέρωχοι ουρανοξύστες και σε άλλες γωνιές του κόσμου υπάρχουν χαμόσπιτα εξαθλιωμένα; Ποιος ευθύνεται για την υπανάπτυξη;».

Στο βιβλίο τους «Γιατί αποτυγχάνουν τα έθνη» οι δύο πανεπιστημιακοί οικονομολόγοι ερεύνησαν επί 15 χρόνια τις συνθήκες ανάπτυξης σχεδόν όλων των χωρών του κόσμου και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο καθοριστικός παράγοντας για την πορεία ευημερίας είναι η λειτουργία πολιτικών και οικονομικών θεσμών .

world-economy-660

Οι συγγραφείς ξεκινούν από την «διπλή» αμερικανική πόλη Νογκάλες, η οποία χωρίζεται στα δύο με έναν φράχτη . Είναι το Βόρειο Νογκάλες της Αριζόνα που ανήκει στην κομητεία Σάντα Κρουζ των ΗΠΑ και το Νότιο Νογκάλες της επαρχίας Σονόρα που υπάγεται στο Μεξικό. Το Νογκάλες των ΗΠΑ έχει μέσο κατακεφαλήν εισόδημα 30.000 δολάρια, η πλειονότητα των ενηλίκων είναι απόφοιτοι Λυκείου, ο πληθυσμός έχει υψηλό προσδόκιμο ζωής, οι υπηρεσίες ηλεκτροδότησης, τηλεφωνίας, αποχέτευσης, ύδρευσης, συγκοινωνίας λειτουργούν ικανοποιητικά και υπάρχει αίσθημα ασφάλειας. Ο πολίτης εκεί θεωρεί ότι η κυβέρνηση, παρά τις ανεπάρκειες της και τα κρούσματα διαφθοράς, είναι ο αντιπρόσωπός του και μπορεί με την ψήφο του να αντικαταστήσει το δήμαρχο, τους βουλευτές, τους γερουσιαστές ακόμη και τον πρόεδρο της χώρας.

US_Mexican_border_plaque

Αντιθέτως, στην άλλη πλευρά του φράχτη, στο Μεξικάνικο Νογκάλες, το κατακεφαλήν εισόδημα μόλις υπερβαίνει τα 5.000 δολάρια και αυτό θωρείται αρκετά υψηλό για τη χώρα. Οι περισσότεροι ενήλικοι δεν έχουν απολυτήριο Λυκείου, πολλοί έφηβοι δεν πηγαίνουν σχολείο, οι μητέρες ανησυχούν για τα υψηλά επίπεδα βρεφικής θνησιμότητας, οι δημόσιες αρχές παρέχουν ελλιπείς υπηρεσίες , οι δρόμοι βρίσκονται σε κακή κατάσταση. Οσο για την τήρηση της τάξης, ούτε λόγος. Η εγκληματικότητα είναι μεγάλη. Η δε επιχειρηματικότητα βρίσκει τεράστια γραφειοκρατικά εμπόδια. Για τη απόκτηση οποιασδήποτε άδειας είναι απαραίτητο το λάδωμα των ανθρώπων σε θέσεις- κλειδιά. Οι ψηφοφόροι έρχονται καθημερινά σε επαφή με τη διαφθορά και την ανικανότητα των πολιτικών τους, οποίους δεν μπορούν να τιμωρήσουν, καθώς δεν υπάρχουν αυτόνομοι θεσμοί και κρατούσα αντίληψη, αφού μέχρι το 2000 η πόλη, όπως και όλο το Μεξικό ,τελούσε υπό το διεφθαρμένο έλεγχο του Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος.

Λένε λοιπόν οι μελετητές: Εχουμε ουσιαστικά την ίδια πόλη, με την ίδια γεωγραφία, το ίδιο κλίμα, τα ίδια… μικρόβια που ενδημούν στην περιοχή, την ίδια κουλτούρα, οι κάτοικοι έχουν κοινούς προγόνους, κοινές διατροφικές συνήθειες, κοινή μουσική, όμως υπάρχει μια βασική διαφορά: Το Νογκάλες της Αριζόνα βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου οι συνταγματικοί θεσμοί επιτρέπουν στους κατοίκους να επιλέγουν ελεύθερα τις σπουδές τους, το επάγγελμά τους καθώς και τους αντιπροσώπους τους στη Βουλή, στη Γερουσία και τον Πρόεδρο στο Λευκό Οίκο. Οι οικονομικοί θεσμοί διαμορφώνουν κίνητρα ώστε οι επιχειρηματίες να επενδύουν δημιουργώντας θέσεις εργασίας και παρέχοντας αυξήσεις στους μισθούς. Τελικά, αυτό το σύστημα είναι που ωθεί στην οικονομική ευημερία.

Το εκπαιδευτικό σύστημα των ΗΠΑ -τονίζουν οι μελετητές-επέτρεψε στον Μπίλ Γκέϊτς και τους ομοίους του να αποκτήσουν ένα μοναδικό σύνολο δεξιοτήτων αλλά, μόνο χάρη στο θεσμικό πλαίσιο το ταλέντο αυτό μετασχηματίσθηκε σε θετική δύναμη. Διότι του δόθηκε η δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί το σχέδιό του, να ιδρυθεί γρήγορα η εταιρεία του, να προσλάβει εύκολα προσωπικό και να προωθήσει τα προϊόντα του σε ευνοϊκό και ανταγωνιστικό περιβάλλον χωρίς να φοβάται ότι ένα δικτάτορας θα αλλάξει τους κανόνες ή μια ισχυρή ομάδα συμφερόντων θα δούλευε υπονομευτικά ως τροχοπέδη.


«Οι διαφορές ανάμεσα στα έθνη είναι παρόμοιες με εκείνες ανάμεσα στις δύο Νογκάλες, αλλά σε μεγαλύτερη κλίμακα» επισημαίνουν οι συγγραφείς.

Μήπως η Μέση Ανατολή διαψεύδει τη οικονομική τους θεωρία; Διότι οι πλούσιες χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία και το Κουβέϊτ, στηρίζονται σε δικτατορικά- βασιλικά καθεστώτα , αλλά το εισοδηματικό τους επίπεδο προσεγγίζει αυτό των 30 πλουσιότερων κρατών του κόσμου. Οχι. Ο πλούτος αυτός αντιτείνουν οι συγγραφείς, στηρίζεται στο πετρέλαιο. Αν η τιμή του μειωθεί, θα κατρακυλήσουν στην παγκόσμια κατάταξη ευημερίας. Αλλωστε, οι χώρες της Μέσης Ανατολής με λίγο ή καθόλου πετρέλαιο όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία και η Συρία, αποτελούν μια εισοδηματική ομάδα με επίπεδο παρόμοιο με της Γουατεμάλας και του Περού. Χωρίς το πετρέλαιο όλες οι χώρες της Μέσης Ανατολής θα ήταν φτωχές, ισχυρίζονται οι οικονομολόγοι προσδίδοντας δογματική ισχύ στη θεωρία τους.

φωτογραφία: www.tutor2u.net

Πηγήhttp://www.iefimerida.gr/

Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Αφού υπάρχει τόσο πολύ τροφή, γιατί πεινάνε τόσοι πολλοί άνθρωποι;

H πυραμίδα που δείχνει το γιγαντιαίο χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών

Γιατί οι Δανοί είναι οι πιο ευτυχισμένοι στο κόσμο;

9 χάρτες για να δεις διαφορετικά τον κόσμο

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

2 CommentsΣχολιάστε

  • Αυτό που δεν μας λένε όμως οι κύριοι συγγραφείς, είναι το τι γίνεται σε ένα υψηλότερο από αυτα επίπεδο, στο επίπεδο δηλ. του “διατηρώ την πρωτοκαθεδρία μου”.
    Γιατί ξέρουμε πολύ καλά και πως ιδρύθηκε το αμερικανικό κράτος (π.χ. ποιές εθνοκαθάρσεις έκαναν) και πως συνεχίζει να συντηρείται σε παγκόσμιο επίπεδο (αμέτρητοι πόλεμοι σε όλο τον πλανήτη, έλεγχοι των κυβερνήσεων, δικτατορία του $, έλεγχος του πετρελαίου, κ.ο.κ.)…
    Όταν κόβεις διακρώς τα πόδια του αντιπαλου σου, είναι εύκολο μετα να πετάς κορώνες, οτι εσύ στηρίζεσαι στη δικαιοσύνη, την παιδεία, τις ίσες ευκαιρίες… αλλά ουσιαστικά έχεις όλον τον 3ο κόσμο να δουλεύει για σένα (και φυσικά τον κρατάς 3ο κόσμο, με χίλιες μύριες μεθόδους).

  • Αφελέστατη, σχεδόν κωμική προσέγιση από τους κυρίους ….επιστήμονες.
    Τι να πρωτοεπισημάνει κανείς; ότι συκρίνουν τον αέρα και τα μικρόβια δυό γειτονικών πόλεων που η μιά βρίσκεται στην κοσμοκράτειρα και η άλλη σε μια κοινή χώρα του υπόλοιπου υπό διακριτική κατοχή πλανήτη;
    ότι τους διαφεύγει πως ο καπιταλιστικός κόσμος και φυσικά οι ΗΠΑ γνωρίζουν αλλεπάλληλες οικονομικές κρίσεις που μόνο η παγκόσμια κυρίαρχη θέση τους και η στρατιωτική τους ισχύς αποτρέπει την καταβαράθρωσή τους; [αλήθεια επί κραχ 1929 οι ΗΠΑ ήταν ασύντακτη Πολιτεία;]
    Δεν θα εκπλαγώ αν πάρουν κανα νόμπελ.