18 κανόνες της Pixar για την αφήγηση

pixars-rules-for-storytelling


Οι κανόνες είναι της Emma Coats, συγγραφέα ιστοριών της Pixar.

Πρόκειται για μια λίστα που μπορεί να εφαρμοστεί από συγγραφείς όλων των ειδών.

  1. Μπορείς να θαυμάζεις ένα χαρακτήρα/ ήρωα  περισσότερο για την προσπάθεια από ότι για τις επιτυχίες του.
  2. Πρέπει να έχεις κατά νου αυτό που θα είχε κάποιο ενδιαφέρον σε εσένα ως αναγνώστη,  όχι τι θα ήταν ωραίο να κάνεις ως συγγραφέας.  Υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάλογα με το ρόλο που εκπροσωπούμε.
  3. Είναι σημαντικό να ξέρεις από την αρχή το θέμα της ιστορίας σου, αλλά την ιστορία στο σύνολό της δεν την μαθαίνεις παρά στο τέλος, όταν θα την έχεις ολοκληρώσει.
  4. Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχε …. Κάθε μέρα….. Μια ημέρα… Εξαιτίας αυτού του γεγονότος…. Εξαιτίας εκείνου του γεγονότος….. Μέχρι το τέλος …..pen with hand. color from tungsten lamp
  5. Απλούστευση.  Εστίαση. Συνδυασμός χαρακτήρων. Θα αισθανθείς σαν να έχεις χάσει πολύτιμα πράγματα, αλλά θα νιώσεις  παράλληλα απελευθερωμένος.
  6. Σε τι είναι καλοί οι ήρωές σας; Σε τι έχουν περισσότερη άνεση; Θέστε το πολικό αντίθετο. Προκαλέστε τους. Πώς μπορούν να συνδυαστούν;
  7. Ολοκληρώστε την ιστορία σας ακόμη και αν δεν σας φαίνεται τέλεια. Σ ένα ιδανικό κόσμο θα συνυπάρχουν και τα δύο. Αλλά μην το βάζετε κάτω. Την επόμενη φορά θα είναι καλύτερη.
  8. Όταν κολλάτε σε κάποιο σημείο κάντε μια λίστα με το τι δεν θα θέλατε να συμβεί στη συνέχεια της ιστορίας. Πολλές φορές αυτό το υλικό σας βοηθάει να ξεκολλήσετε και να προχωρήσετε παρακάτω.
  9. Ξεχωρίστε τις ιστορίες που σας αρέσουν περισσότερο. Αυτό που σας αρέσει σε αυτές είναι ένα μέρος του εαυτού σας; Σας αντιπροσωπεύουν ; Πριν τις χρησιμοποιήσετε πρέπει να τις οργανώσετε.
  10. Για να φτιάξετε μια ιστορία πρέπει οι σκέψεις σας να περάσουν στο χαρτί. Κρατήστε λοιπόν σημειώσεις. Μην κρατάτε στο μυαλό σας μια ωραία ιδέα, γιατί έτσι δεν θα την μοιραστείτε με κανέναν.storytelling2
  11. Δώστε στους ήρωες σας τις  δικές τους απόψεις. Λιγότερο ή περισσότερο κοντά στις δικές σας, λειτουργεί αρνητικά το να περνάτε τις δικές σας θέσεις μέσα από τους ήρωες σας.
  12. Γιατί επιλέξατε να διηθηθείτε αυτή τη συγκεκριμένη ιστορία; Ποια είναι η φλόγα μέσα σας που σας έκανε να θέλετε να την μοιραστείτε με το κοινό σας; Η απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις είναι και η ψυχή του βιβλίου σας.
  13. Αν ήσουν στη θέση του ήρωα στη συγκεκριμένη περίσταση πώς θα λειτουργούσες; Η ειλικρίνεια δίνει αξιοπιστία ακόμα και στις πιο απίστευτες καταστάσεις.
  14. Καμία δουλειά δεν πάει χαμένη. Εάν κάτι δεν φαίνεται χρήσιμο τώρα, μην το πετάξετε , βάλτε το στην άκρη, και ίσως το χρησιμοποιήσετε κάπου αλλού, κάποια άλλη στιγμή.
  15. Θα πρέπει να μπορείς να ελέγχεις τον εαυτό σου. Υπάρχει διαφορά μεταξύ του να κάνεις ότι καλύτερο μπορείς και να νευριάζεις.
  16. Άσκηση : ξεχώρισε τα δομικά στοιχεία μιας ταινίας που δεν σου αρέσει. Πώς θα τα οργάνωνες ώστε να σου αρέσουν ;
  17. Πρέπει να ταυτιστείς με τους ήρωες και τις καταστάσεις. Τι θα σε έκανε εσένα προσωπικά να αντιδράσεις με αυτό τον τρόπο;
  18. Ποιο είναι το ζουμί της ιστορίας; Εάν μπορείς να απαντήσεις σε αυτό έχεις κάνει ήδη ένα πολύ σημαντικό βήμα.

_______

 Πηγή: http://aerogrammestudio.com

 Για τη μετάφραση Μαρία Ξυπολοπούλου

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές:

‘One Man Band’ – Pixar

Οι 5 καλύτερες ταινίες μικρού μήκους της Pixar.

Walt Disney

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -