Οι 25 καλύτερες πόλεις στον κόσμο από το Monocle

monocle_global_quality_of_life_survey


Τη λίστα με τις 25 πόλεις με την καλύτερη ποιότητα ζωής στον κόσμο κατάρτισε για έβδομη συνεχή χρονιά το περιοδικό Monocle. Στην πρώτη θέση φέτος ανέβηκε η Κοπεγχάγη, από την τρίτη θέση πέρυσι, η οποία κατακτά τον τίτλο της καλύτερης πόλης στον κόσμο για δεύτερη φορά.

Όπως αναφέρει το περιοδικό, η πρωτεύουσα της Δανίας έχει μεταμορφωθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια, καθώς πριν από μία δεκαετία περίπου βρισκόταν σε μία κατάσταση “χειμερίας νάρκης”. Σήμερα, οι κάτοικοι της πόλης, εμφανίζουν μία εντελώς διαφορετική προσέγγιση, αποτινάσσοντας τη Λουθηρανή δυσπιστία απέναντι στην αισθητηριακή απόλαυση και καλοπέραση. Αυτό αντανακλάται, σύμφωνα με το περιοδικό, στο γεγονός ότι η πόλη αναθεώρησε τους κανονισμούς της για το άνοιγμα το μαγαζιών το Σάββατο και την Κυριακή, κάτι που δημιούργησε μία περισσότερο “ζωντανή νυχτερινή ζωή στην πόλη.

monocle_city_guide_laMonocle’s Quality of Life Survey 2013
City Country
1 Copenhagen  Denmark
2 Melbourne  Australia
3 Helsinki  Finland
4 Tokyo  Japan
5 Vienna  Austria
6 Zurich   Switzerland
7 Stockholm  Sweden
8 Munich  Germany
9 Sydney  Australia
10 Auckland  New Zealand

Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν η Μελβούρνη της Αυστραλίας, το Ελσίνκι της Φινλανδίας, το Τόκυο της Ιαπωνίας, η Βιέννη της Αυστρίας, η περυσινή “πρωταθλήτρια” Ζυρίχη της Ελβετίας (για την οποία σημειώνεται ότι θα πρέπει να “χαλαρώσει” του κανονισμούς για το άνοιγμα των μαγαζιών τις Κυριακές και κυρίως την ανεκτικότητά της απέναντι στους αλλοδαπούς κατοίκους της πόλης), η Στοκχόλμη της Σουηδίας, το Μόναχο της Γερμανίας, το Σύδνεϋ της Αυστραλίας και το Ώκλαντ της Νέας Ζηλανδίας.

Για την κατάρτιση της λίστας, το Monocle εξετάζει στοιχεία όπως ο πληθυσμός της πόλης, οι διεθνείς αεροπορικές συνδέσεις της, η εγκληματικότητα, η ηλιοφάνεια και η θερμοκρασία, η ανεκτικότητα απέναντι στους ομοφυλόφιλους, το ποσοστό ανεργίας, τα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, οι χώροι πολιτισμού, ο αριθμός βιβλιοπωλείων, τα σημαντικότερα έργα υποδομών εν κατασκευή, η ζωή στον αστικό ιστό και οι δυνατότητες διασκέδασης τα βράδια των Κυριακών.

tumblr_m8e0ep3EK61qdyatj

Η λίστα με τις 25 πόλεις με την καλύτερη ποιότητα ζωής για διαμονή και εργασία σε όλο τον κόσμο, όπως καταρτίστηκε από το Monocle, ολοκληρώνεται με τοΧονγκ Κονγκ, τη Φουκουόκα και το Κυότο της Ιαπωνίας, το Παρίσι της Γαλλίας, τη Σιγκαπούρη της Μαλαισίας, το Αμβούργο της Γερμανίας, τη Χονολουλού της Χαβάης, τη Μαδρίτη της Ισπανίας, το Βανκούβερ του Καναδά, το Βερολίνο της Γερμανίας (το οποίο έπεσε 12 ολόκληρες θέσεις σε σχέση με το 2011), τη Βαρκελώνη της Ισπανίας, το Άμστερνταμ της Ολλανδίας, το Πόρτλαντ και το Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ και το Ντίσελντορφ της Γερμανίας.

Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία που προκύπτουν από αυτή τη λίστα είναι ότι 13 πόλεις, περισσότερες δηλαδή από τις μισές, προέρχονται από την Ευρώπη και μόλις 3 από τις ΗΠΑ (και αυτές στις τελευταίες μόλις θέσεις, ενώ απουσιάζουν μεγάλες πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, η Βοστόνη ή το Λος Άντζελες). Από την Ευρώπη, τη “μερίδα του λέοντος” καταλαμβάνουν οι γερμανικές πόλεις (τέσσερις στον αριθμό), ενώ δύο πόλεις στη λίστα καταλαμβάνει και η Ισπανία, παρά τη “δίνη” της οικονομικής κρίσης του ευρωπαϊκού Νότου στην οποία περιστρέφεται και η ίδια. Από τη λίστα απουσιάζει για ακόμη μία χρονιά κάποια ελληνική πόλη.

_______

    emea.gr

Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

η λίστα του 2011 εδώ:

Οι πόλεις με την καλύτερη ποιότητα ζωής είναι ακόμη στην Ευρώπη

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

1 σχόλιοΣχολιάστε

  • Η Σιγκαπούρη έχει ανεξαρτητοποιηθεί από την Μαλαισία από τις 16 Σεπτεμβρίου 1963 άρα η λίστα πρέπει να είναι πάνω από 50 χρονών.