Τελευταία λόγια

seamus-heaney


ΣΙΜΟΥΣ ΧΙΝΙ, ο κατά πολλούς σημαντικότερος Ιρλανδός ποιητής μετά τον Ουίλλιαμ Μπάτλερ Γιέϊτς (γνωστότερος ως W.B Yeats), πέθανε το 2013 σε νοσοκομείο του Δουβλίνου σε ηλικία 74 «ύστερα από σύντομη ασθένεια». Κατά την κηδεία του, ο γιος του αποκάλυψε ότι λίγα λεπτά πριν πεθάνει, και ενώ η γυναίκα του Μαρί είχε φύγει για λίγο από το νοσοκομείο να ξεκουραστεί, εκείνος, διαισθανόμενος προφανώς το επερχόμενο τέλος, της άφησε σε ιδιόχειρο σημείωμα τα τελευταία του λόγια.

Ήταν γραμμένα στα λατινικά, και έλεγαν «Noli timere», που σημαίνει «Μη φοβάσαι». Η λατινική ήταν η αγαπημένη γλώσσα του νομπελίστα ποιητή, και τα τελευταία του λόγια καταγράφονται πλέον στη ιστορία των διάσημων ύστατων εκφράσεων διάσημων ανθρώπων. Σταχυολογούμε μερικά από αυτά, όπως τα ξεχωρίσαμε από το εξαίρετο βιβλίο της Ισπανίδας δημοσιογράφου Λάουρα Μανθανέρα, «Η Τελευταία Φράση 500 διάσημων ανθρώπων», εκδόσεις «Ενάλιος»:

  ***************

«Μη μου τους κύκλους τάραττε».

ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ, Έλληνας μαθηματικός και εφευρέτης. Δολοφονήθηκε το 212 π.Χ. στις Συρακούσες (Σικελία).

3-Copernicus1

«Ήλιε, στάσου, μην κινείσαι».

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ, Πολωνός αστρονόμος. Απεβίωσε στις 24 Μαίου 1543 στο Φράουενμπουργκ. Έγραψε την πραγματεία Commentariolus, όπου εξέθεσε τις βάσεις της ηλιοκεντρικής του θεωρίας που, μέχρι το 1600, συκοφαντήθηκε από πολλούς (και την Εκκλησία). Ο χρόνος τον δικαίωσε. Εκείνος πέθανε πικραμένος για τους επικριτές του, αλλά πεπεισμένος ότι είχε δίκιο.

galileo

« Κι όμως, η Γη πράγματι κινείται γύρω από τον Ήλιο»

ΓΑΛΙΛΑΙΟΣ (Γκαλιλέο Γκαλιλέϊ), Ιταλός φυσικός και αστρονόμος. Πέθανε στις 8 Ιανουαρίου στο Αρτσέτρι, Ιταλία, τυφλός, ενώπιον των μαθητών του. Υπερασπιζόμενος τη θεωρία του Κοπέρνικου, συγκρούστηκε με την Εκκλησία. Η παράδοση τόχει ότι σηκώθηκε όρθιος και φώναξε στους ιεροεξεταστές του «κι’ όμως κινείται». Το 1992 το Βατικανό παραδέχτηκε ότι έκανε λάθος που τον καταδίκασε.

voltaire_23162_lg

«Στο όνομα του Θεού, άσε μια πια στην ησυχία μου!»

ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ. Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας. Απεβίωσε στις 30 Μαΐου 1778 στο Παρίσι. Πρωτοστάτησε στην ιδέα της θρησκευτικής ανεξιθρησκείας, υποστηρίζοντας την ειρηνική σνύπραξη μεταξύ ανθρώπων διαφορετικών πεποιθήσεων. Με τη φραση «να συνθλίψουμε την αθλιότητα», αναφερόταν σε οποιασδήποτε μορφής θρησκευτικού φανατισμού. Απηύθυνε τα πιο πάνω τελευταία του λόγια πάνω στο νεκροκρέβατό του, στον ιερέα που τον περίμενε έστω και την ύστατη στιγμή να αλλάξει πεποιθήσεις.

albert_einstein_by_56illustrations-d5alq1x

«…»

ΑΛΜΠΕΡΤ ΑΪΝΣΤΑΪΝ, Αμερικανός φυσικός, γερμανικής καταγωγής. Πέθανε στις 18 Απριλίου 1955 στις ΗΠΑ. Οι τελευταίες του λέξεις δεν είναι γνωστές, γιατί τις πρόφερε στα γερμανικά και το μοναδικό άτομο που ήταν κοντά του εκείνη τη στιγμή δεν ήξερε τη γλώσσα αυτή.


alexander-korda_opt

«Αν σας πω “καληνύχτα”, θα μου υποσχεθείτε ότι δεν θα με ξαναξυπνήσετε ποτέ;»

ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΚΟΡΝΤΑ. Βρετανός κινηματογραφόφιλος. Πέθανε στο Λονδίνο του 1956. Η τελευταία αυτή φράση-ερώτηση απευθύνθηκε στον γιατρό του.

Pestel

 «Χώρα ηλιθίων! Δεν είστε ικανοί ούτε να κρεμάσετε κάποιον».

ΠΑΒΕΛ ΙΒΑΝΟΒΙΤΣ ΠΕΣΤΕΛ. Ρωσος επαναστάτης, εκτελέστηκε στις 25 Ιουλίου 1826 στην Αγ. Πετρούπολη. Όταν τον οδήγησαν στην αγχόνη, το σχοινί έσπασε, και ώσπου να το ξαναφτιάξουν ο Πάβελ βρηκε την ευκαιρία να τους τα ψάλλει ακόμα μία φορά.

Arthur-Schopenhauer-ok

«Εν συντομία, δεν τα πήγαμε και τόσο άσχημα».

ΑΡΘΟΥΡ ΣΟΠΕΝΧΑΟΥΕΡ. Γερμανός φιλόσοφος. Πέθανε τον Σεπτέμβρη του 1860 στη Φρανκφούρτη. Η φιλοσοφική του θεωρία βασιζόταν στον ακραίο πεσιμισμό και ο ίδιος ήταν πολύ υποχόνδριος. Η τελευταία του φράση ίσως ήταν η πιο … αισιόδοξη που είπε στη ζωή του.

Elizabeth-I-9286133-1-402

«Όλη τη περιουσία μου για μία ακόμη στιγμή»

ΕΛΙΣΑΒΕΤ Α’ βασίλισσα της Αγγλίας. Πέθανε το 1603 στο Λονδίνο, μόνη, χωρίς απογόνους, αλλά πάμπλουτη.

____________

   filoftero.blogspot.gr

Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

5 πράγματα για τα οποία μετανιώνουμε λίγο πριν το τέλος

Το μεγάλο «ναι» στη ζωή λίγο πριν από το τέλος

Το φάρμακο της λύπης.

Οι τελευταίες γουλιές και η ζωή

Το μεγάλο «ναι» στη ζωή λίγο πριν από το τέλος

Αγάπη, Πόνος, Χρόνος, Θάνατος

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -