Scorpions – Να σηκώνεσαι και να ξεκινάς πάλι από την αρχή

scorpions_logo_01


“Αν δεν υπάρχει και λίγη ένταση και κάθε μέρα ήταν μια ευτυχισμένη μέρα, τότε η ζωή θα ήταν επίπεδη και δεν θα υπήρχε ίχνος έμπνευσης”.

Εκπροσωπούν την παγκόσμια rock σκηνή για πάνω από 40 χρόνια, έχουν γράψει μερικές από τις μεγαλύτερες κλασικές rock επιτυχίες, είναι πάντα επίκαιροι και μαχητικοί, ενώ πιστεύουν πως “ο κόσμος της μουσικής είναι ένας απόλυτα ειρηνικός κόσμος”. 

Είναι οι Scorpions, που δια στόματος Klaus Meine, απαντούν στα ερωτήματά μας, αναλύοντας τον κόσμο της μουσικής που λειτουργεί σαν καταλύτης ανάμεσα στους λαούς. 

SCORPIONSbig_2013_8_19_10_30_18_b

in.gr: Από το 1969 μέχρι σήμερα πόσο έχει αλλάξει η παγκόσμια ροκ μουσική και πόσο έχετε αλλάξει εσείς ως γκρουπ?

Klaus Meine: Σίγουρα, πλέον… μένουμε σε καλύτερα ξενοδοχεία και ταξιδεύουμε πρώτη θέση… (Γέλια). Σοβαρά τώρα, ωστόσο, τα πιο σημαντικά πράγματα, το πάθος με το οποίο ξεκινήσαμε, οι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσεις όταν δουλεύεις πάνω σε ένα νέο project, σε ένα νέο album, όταν γράφεις καινούρια τραγούδια, όταν βγαίνεις στη σκηνή, το συναίσθημα εκείνη τη στιγμή που αντικρίζεις το πλήθος των θαυμαστών, όλα αυτά παραμένουν ίδια.
Η διαφορά είναι ότι πλέον παίζουμε σε μεγαλύτερους χώρους και σε μεγαλύτερα στάδια, αποκτώντας φυσικά, 
περισσότερες εμπειρίες, ενώ χάθηκε η αίσθηση της ανασφάλειας με τα χρόνια.
Πλέον 
όταν βγαίνω στη σκηνή, νιώθω σαν στο σπίτι μου και ότι βρίσκομαι ακριβώς εκεί όπου ανήκω. Τις παλιές εποχές ήταν περισσότερο σαν μια διαδικασία αναζήτησης. Έπρεπε να βρεις το δικό σου τρόπο, να ανακαλύψεις κατά πόσο είσαι αρκετά καλός, κατά πόσο έχεις τη μουσική μέσα σου, καθώς και να δεις αν έχεις μια καταλλήλως ισχυρή προσωπικότητα προκειμένου να αντιμετωπίσεις αυτό το θηρίο που ονομάζεται rock’n’roll με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ του τότε και του τώρα. 

in.gr: Ποιο είναι το δυνατό σας στοιχείο, αυτό που σας κράτησε στην επικαιρότητα για πάνω από 40 χρόνια?

Klaus Meine: Θεωρώ ότι, πέρα από το ταλέντο, είναι η ομαδική δουλειά. Πρέπει να έχεις χημεία με τον άλλο να δίνεις όλο σου το είναι σε αυτό που κάνεις. Όταν ξεκινήσαμε ως συγκρότημα, αναζητούσαμε πάντα τους καλύτερους μουσικούς, ωστόσο, πολύ γρήγορα, διαπιστώσαμε, ότι τα τεράστια “εγώ” μπορούν να διαλύσουν μια μπάντα πριν καν προλάβει να δημιουργηθεί. Θέλαμε να έχουμε καλούς μουσικούς αλλά ταυτόχρονα και ομαδικούς παίκτες. Χρειάζεσαι καλούς καλλιτέχνες αλλά και καλούς ανθρώπους.
Επίσης, ως συγκρότημα, πρέπει να έχεις την απαιτούμενη δύναμη για να αντιμετωπίσεις την επιτυχία αλλά και να ξεπεράσεις την αποτυχία. Αυτό είναι που κάνει τους Scorpions ιδιαίτερους.
Όταν, το 1982, είχα χάσει τη φωνή μου, ήξερα ότι είχα δίπλα μου φίλους οι οποίοι μπορούσαν να με στηρίξουν τη δυσκολότερη περίοδο της ζωής μου. Αυτά είναι που κάνουν ένα συγκρότημα μεγάλο. Να σηκώνεσαι και να ξεκινάς πάλι από την αρχή. 

in.gr: Στον απολογισμό σας – μια που σκοπεύετε να σταματήσετε- τι πιστεύετε ότι προσφέρατε στην παγκόσμια ροκ σκηνή, με την πολύχρονη παρουσία σας?


Klaus Meine: Ελπίζω ότι αφήνουμε μερικά κλασικά κομμάτια τα οποία θα διαρκέσουν και στα χρόνια που θα έρθουν, ενώ ακόμα και τώρα, το βρίσκω εκπληκτικό για ένα συγκρότημα με τόσα χρόνια πορείας, να βλέπω στο κοινό μας πολλούς νέους θαυμαστές που απολαμβάνουν τη μουσική μας και τραγουδούν τραγούδια τα οποία γράφτηκαν πριν καν γεννηθούν.
Είναι υπέροχο το συναίσθημα ότι με τη μουσική μας μπορούμε να αγγίξουμε τρεις διαφορετικές γενιές. Είναι πραγματικά συναρπαστικό που συνδέουμε ανθρώπους από όλο τον κόσμο με τη μουσική μας και θεωρώ ότι πάντα υπήρξαμε μια μπάντα που προσπαθούσε να χτίσει γέφυρες με τη μουσική.
Πρόσφατα δώσαμε δύο συναυλίες στο Λίβανο και ήταν υπέροχα, ενώ, πριν λίγα χρόνια έχουμε παίξει και στις Πυραμίδες στην Αίγυπτο αλλά και στο Τελ Αβίβ. Είναι πραγματικά υπέροχο να βλέπεις τη δύναμη της μουσικής να ενώνει τους ανθρώπους. Άνθρωποι που είναι πολύ διαφορετικοί στις αντιλήψεις τους για την πολιτική, τη ζωή και οι οποίοι όταν έρχονται να δουν τους Scorpions τραγουδούν όλοι τα ίδια τραγούδια, βιώνουν τα ίδια συναισθήματα και ενώνονται μέσω της μουσικής. Θεωρώ ότι και αυτό είναι ένα ακόμα στοιχείο για το οποίο θα θυμούνται τους Scorpions. 

in.gr: Πόσο δύσκολο είναι να συμπορεύονται 5 διαφορετικοί άνθρωποι στην ίδια μπάντα χωρίς προστριβές που να επηρεάζουν τις εμπνεύσεις και τη διαδικασία της δημιουργίας?

Klaus Meine: Αυτή είναι μια πολύ καλή ερώτηση, πολύ απλά, γιατί κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου εύκολο και όπως ισχύει και για κάθε άλλη μπάντα με τόσα χρόνια πορείας, μπορείτε να φανταστείτε ότι δεν είχαμε μόνο ευτυχισμένες μέρες.
Σε κάθε συγκρότημα υπάρχουν διαφωνίες, ωστόσο το καλό με αυτές, είναι ότι σε κρατούν σε εγρήγορση όταν είναι να γράψεις καινούρια τραγούδια και μπαίνεις στη διαδικασία να δημιουργήσεις κάτι καινούριο. Αν δεν υπάρχει και λίγη ένταση και κάθε μέρα ήταν μια ευτυχισμένη μέρα, τότε η ζωή θα ήταν επίπεδη και δεν θα υπήρχε ίχνος έμπνευσης. Η ένταση είναι κομμάτι από τη ζωή και τη θεωρώ καλή, καθώς, αυτή η εγρήγορση που σου δημιουργεί βγαίνει και στη μουσική.
Νομίζω ότι τα περισσότερα από τα συγκροτήματα που ξέρω έχουν διαφωνίες. Αν οι διαφωνίες μεγαλώσουν φτάνουν μέχρι και τη διάλυση ιδίως, όταν τα “εγώ” των καλλιτεχνών είναι υπερτονισμένα. Ίσως πάλι να φταίει και μια γυναίκα, όπως θεωρεί ο κόσμος ότι έγινε με την Yoko Ono και τους Beatles ή όταν όλοι στην μπάντα θεωρούν για τους εαυτούς τους ότι ο κόσμος έρχεται για να δει μόνο αυτούς, να ακούσει το δικό τους τραγούδι και τελικά, κάπως έτσι, όλα μπερδεύονται.
Οι λόγοι της επιτυχίας μας είναι επίσης πολύ περίπλοκοι καθώς πηγάζουν από εκεί που πηγάζουν τα τραγούδια μας, από την όλη διαδικασία του να δημιουργήσεις κάτι το οποίο ευελπιστείς να αγγίξει όλον τον κόσμο.
Ακόμα και αν γράψεις μια τεράστια επιτυχία ποτέ δεν θα ξέρεις ακριβώς πώς προέκυψε. Ξέρω ότι τα καλύτερα τραγούδια μου τα οφείλω σε μια καλή έμπνευση αλλά, και πάλι, σε τελική ανάλυση, το συγκρότημα είναι που θα τα μετατρέψει σε αυτό που είναι. Είναι μια συναρπαστική και ενδιαφέρουσα διαδικασία να κρατήσεις ένα συγκρότημα ενωμένο και χωρίς καν να συνυπολογίσεις παράγοντες όπως οι εταιρείες και οι managers, οι οποίοι είναι μια μεγάλη ιστορία από μόνοι τους καθώς πάντα υπάρχουν ερωτήματα όπως το γιατί δουλεύεις με αυτόν και όχι με τον άλλον, το γιατί ένα συγκρότημα διαλύεται τη στιγμή που ένα άλλο κάνει ένα γερό comeback κτλ. Νομίζω ότι αυτό που πρέπει να κάνεις πάντα είναι να ακολουθείς την καρδιά σου. 

in.gr: Τις προηγουμενες φορές που επισκεφθήκατε τη χώρα μας για συναυλίες τα πράγματα μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας ήταν ήρεμα, σήμερα είναι διαφορετικά, είμαστε σχεδόν «εχθροί» κατά μία έννοια, πως το βιώνετε αυτό και πως το αντιμετωπίzετε?

Klaus Meine: Αν κάποιος ερχόταν και μας έλεγε ότι, «κοιτάξτε, η σχέση Γερμανίας-Ελλάδας δεν είναι ίδια όπως την τελευταία φορά που παίξατε στην Αθήνα» εμείς θα του απαντούσαμε ότι δεν μας νοιάζει γιατί είμαστε διεθνές συγκρότημα και ότι ερχόμαστε ως καλλιτέχνες. Δεν είμαστε πολιτικοί, είμαστε καλλιτέχνες και πιστεύουμε ότι ακριβώς αυτή τη δύσκολη εποχή, είναι σημαντικό να δείξουμε ότι στηρίζουμε την Ελλάδα.
Και αυτό με το MTV Unplugged το οποίο θα μπορούσαμε να κάνουμε απ’ οπουδήποτε στον κόσμο, αποφασίσαμε να το κάνουμε στην Ελλάδα. Ακριβώς επειδή οι σχέσεις είναι τεταμένες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και ναι, είμαστε γερμανική αλλά, ταυτόχρονα, και διεθνής μπάντα και από τη στιγμή που έχουμε μια ιδιαίτερη σχέση με τους θαυμαστές μας, είναι κάτι το εντελώς διαφορετικό. Είναι η φιλοσοφία με την οποία αντιμετωπίζουμε τα πράγματα όταν είναι δύσκολα. Τότε είναι που χρειάζεσαι τους φίλους σου. Όταν όλα στη ζωή είναι καλά και γιορτάζεις ένα πλατινένιο άλμπουμ και όλοι το διασκεδάζουν πίνοντας σαμπάνια, όλοι θέλουν να είναι δίπλα σου, αλλά όταν η ζωή είναι στα κάτω της και τα πράγματα δεν είναι τόσο καλά, τότε είναι που χρειάζεσαι τους φίλους σου. Όλα αυτά τα χρόνια, νιώθουμε πώς έχουμε χτίσει μια πολύ γερή σχέση με τους θαυμαστές μας στην Ελλάδα και για αυτό, αυτή είναι η κατάλληλα στιγμή, να βρεθούμε δίπλα τους και να τους αποδείξουμε τη φιλία μας. 

scorpions12

in.gr: Η μουσική έχει την ικανότητα να ενώνει τους λαούς που οι διαφορές τους είναι τεράστιες και ουσιαστικές?

Klaus Meine: Απολύτως. Ξέρω μεν ότι ένα τραγούδι ή μια συναυλία δεν θα αλλάξει τον κόσμο αλλά, σίγουρα μπορεί να φέρει κοντά τους ανθρώπους με ένα ειρηνικό τρόπο και η μουσική είναι το ισχυρότερο όπλο!

Οι πολιτικοί μπορεί να κάνουν ό,τι μπορούν ή μπορεί και όχι αλλά, είναι όπως όταν πηγαίνεις στην εκκλησία. Ακούς τον ιερέα και μπορεί αυτά που έχει να πει να αγγίξουν την καρδιά σου αλλά μόνο όταν αρχίσει η μουσική θα κλάψεις. Ως μουσικοί και ως καλλιτέχνες θεωρούμε ότι η μουσική έχει τόσο συναίσθημα και τόση δύναμη που μπορεί να φέρει κοντά ανθρώπους από διαφορετικές κουλτούρες και διαφορετικά πολιτικά συστήματα. Αυτή είναι η εμπειρία την οποία έχουμε αποκομίσει από τα τόσο διαφορετικά μέρη του πλανήτη στα οποία έχουμε βρεθεί.

Φυσικά μπορείτε να πείτε ότι είμαστε αφελείς μουσικοί, αλλά όταν βρισκόμαστε στη σκηνή, βλέπουμε τον κόσμο με το δικό μας τρόπο που, όμως, είναι γεμάτος συναίσθημα, είναι ο κόσμος της μουσικής και ένας απόλυτα ειρηνικός κόσμος. Οι άνθρωποι έρχονται κοντά, συζητούν ακόμα και στο Internet για τα αγαπημένα τους τραγούδια, τα αγαπημένα τους συγκροτήματα, τις αγαπημένες τους συναυλίες, γεφυρώνοντας το κενό που προκύπτει από τη διαφορετική κουλτούρα και τις διαφορετικές πολιτικές απόψεις και συστήματα.

Απλά, ρίξτε μια ματιά στους επισκέπτες του site μας και θα βρείτε πολύ διαφορετικούς ανθρώπους απ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη και της γης που συνδέονται μέσω της μουσικής. Και υπάρχουν πολλά άλλα συγκροτήματα εκεί έξω που κάνουν ακριβώς το ίδιο, καλλιτέχνες όπως οBono και οι U2 που έχουν γίνει σύμβολα της παγκόσμιας ειρήνης και θεωρώ ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θα ήθελαν να ακούσουν τους καλλιτέχνες να υψώνουν τη φωνή τους και για πολιτικά ζητήματα.

Στην Αμερική, για παράδειγμα, είναι πολύ φυσιολογικό, κατά τις προεκλογικές εκστρατείες για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να βλέπεις διάσημους καλλιτέχνες να συμμετέχουν και να τραγουδούν για το νέο Πρόεδρο, κάτι που δεν ισχύει στην Ευρώπη. Δεν είμαστε ένα στρατευμένο συγκρότημα ακόμα και αν γράψαμε το Wind of Change. To Wind of Change είναι ένα τραγούδι για την ελπίδα, για αυτό και μετά από όλα αυτά τα χρόνια, μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου είναι πάντα επίκαιρο, καθώς οι άνθρωποι πάντα θα ελπίζουν σε έναν ειρηνικό κόσμο.

Όπως σας είπα παίξαμε στο Λίβανο και εκεί όταν μιλάς με τους νέους ανθρώπους οι οποίοι μάλιστα έχουν ζήσει τόσο πολύ τον πόλεμο στη χώρα τους, το μόνο που θέλουν είναι να ζουν ειρηνικά. Θεωρώ ότι το ίδιο ακριβώς ισχύει και για την Αίγυπτο, για τη Συρία, όλα αυτά τα μέρη όπου τόσοι πολλοί άνθρωποι υποφέρουν, τόσοι πολλοί άνθρωποι χάνουν τις ζωές τους αυτή τη στιγμή και για τους οποίους, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα ως άνθρωπος και μουσικός, αλλά η ίδια η μουσική μπορεί να δώσει στους ανθρώπους ελπίδα.

Θυμάμαι την εποχή του εμφυλίου πολέμου στη Βυρηττό, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ανθρώπους να λένε ότι είχαν ηλεκτρικό ρεύμα για μία μόνο ώρα την νύχτα και άκουγαν τη μουσική μας, γιατί η μουσική τους έδινε δύναμη και ελπίδα να επιβιώσουν την επόμενη μέρα. 

  Ελσα Γράψα 

  Πηγή: in.gr

Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Ζούμε τραγωδία, ναι. Αλλά μη βουτήξουμε στο λαϊκισμό για να βρούμε ήρωες 

«Η Ελλάδα παράγει πολλούς ανθρώπους που ζουν μέσα στο μίσος και το κόμπλεξ»

Στίχοι από μαραγκού μολύβι

Σωκράτης Μάλαμας «H Ελλάδα να δώσει χώρο στην ευφυϊα»

Φοίβος Δεληβοριάς: Η έκπτωση των ηρώων είναι ανάγκη σε μια κοινωνία

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -