Η σωστή διαχείριση της ενέργειας, «κλειδί» για την παραγωγικότητα

10VACATIONjpSUB-articleInline


Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνετε μόλις ξυπνήσετε; Πλένετε τα δόντια σας, βάζετε την καφετιέρα στην πρίζα ή μήπως κάθεστε στο κομπιούτερ και ελέγχετε το ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο; Μήπως αυτή η ενασχόλησή σας έχει εξελιχθεί σε εθισμό ή σε παβλοφική συνήθεια; Αραγε απαντάτε με τόση προσήλωση στον ένα και τον άλλο ώστε μπορεί να περάσει μισή ώρα χωρίς να το πάρετε χαμπάρι; Ακούστε, λοιπόν, μία επαναστατική πρόταση. Aύριο μην ελέγξετε καθόλου το mail σας. Θεωρήστε ότι δεν υπάρχει, ότι δεν ανακαλύφθηκε ποτέ. Αφιερώστε τον χρόνο που θα δαπανούσατε σε αυτό σε κάποια άλλη, περισσότερο σημαντική, ασχολία.  

Ενα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε λόγω της σύγχρονης τεχνολογίας και των αναρίθμητων δυνατοτήτων επικοινωνίας που μας δίνει σήμερα είναι η «γνωσιακή υπερφόρτωση» και η δυσκολία που έχουμε να εστιάζουμε την προσοχή μας σε ένα καθήκον, σε μία ασχολία κάθε φορά.

15CAINJP1-popup

Κάθε φορά που καταφέρνουμε να αφιερώσουμε την πρώτη μιάμιση ώρα της ημέρας στο πιο δύσκολο ή πιο σημαντικό καθήκον που πρέπει να ολοκληρώσουμε, κάνουμε πολύ και καλή δουλειά. Υστερα από ένα διάλειμμα που δεν θα πρέπει αναγκαστικά να ξεπερνάει τα μερικά λεπτά, νιώθει κανείς έτοιμος να ξεκινήσει μία ομολογουμένως κουραστική ημέρα με την ελπίδα ότι έχει αφήσει τα δυσκολότερα πίσω.

Η προσπάθεια να βρισκόμαστε σε αέναη δράση στον σημερινό κόσμο που γίνεται διαρκώς περισσότερο πολύπλοκος επιβάλλει να διαχειριζόμαστε όχι μόνο τον χρόνο που έχουμε στη διάθεσή μας με τον προσήκοντα τρόπο, αλλά και την ενεργητικότητά μας. Είναι σημαντικό να έχουμε απόλυτο έλεγχο όχι μόνο τού πόσες ώρες εργαζόμαστε, αλλά και του τρόπου με τον οποίο  εργαζόμαστε. Αν δεν καταφέρουμε να διατηρήσουμε τον έλεγχο της ημέρας, θα παρασυρθούμε από έναν ορμητικό χείμαρρο επειγόντων, αλλά όχι ιδιαίτερα σημαντικών πραγμάτων, που πρέπει μεν να γίνουν, αλλά όχι με απόλυτη προτεραιότητα. Είναι πολύ εύκολο να λέμε ότι είμαστε τα αδύναμα θύματα των προσδοκιών που έχουν οι άλλοι. Ομως, κάνοντάς το αποδεικνύουμε απλώς πόσο άσχημα χρησιμοποιούμε την ενέργητικότητά μας.

15CAINJP2-popup

Στον σημερινό κόσμο της απόλυτης υποταγής στην τεχνολογία, στην εποχή του «multitasking», πρέπει  να κάνουμε κάποια μικρά βηματάκια που θα βελτιώσουν τόσο την απόδοσή μας όσο και την ποιότητα της ζωής μας. Θα πρέπει να αποφασίζετε από το προηγούμενο βράδυ ποια είναι τα πιο σημαντικά πράγματα και να ξεκινήσετε με το σημαντικότερο. Προφανώς πολλές φορές θα βρεθούν πράγματα που θα διαταράξουν αυτήν την τάξη. Αν μπορείτε, ξαναβάλτε τα στο πρόγραμμα λίγη ώρα αργότερα, αν όχι, κι αύριο μέρα είναι. Αν, πάλι, είστε «νυχτοπούλι» κι έχετε περισσότερη ενέργεια όταν ο Ηλιος πέφτει, τότε κάντε τη σημαντικότερη δουλειά σας αφού νυχτώσει. Οπως και να έχει, καλό είναι να κάνετε διαλείμματα και να είστε συγκεντρωμένος σε αυτό που κάνετε για βραχείες χρονικές περιοδους παρά να δουλεύετε χωρίς συγκέντρωση για μακρύτερες. Σκεφτείτε ότι πρόκειται για αγώνα ταχύτητας, όχι για μαραθώνιο. Μπορείτε να ασχοληθείτε εντατικά με αυτό που κάνετε μόνο για μικρές περιόδους.

Το πώς νιώθετε κάθε στιγμή πραγματικά επηρεάζει σημαντικά το πόσο αποτελεσματικά θα εργαστείτε. Οι περισσότεροι, ωστόσο, αδιαφορούμε για τα σημάδια που μας στέλνει ο οργανισμός μας. Η κούραση καθιστά ακόμα και την αρτιότερη τεχνολογία εντελώς άχρηστη. Καταβαραθρώνει την παραγωγικότητα. Αν αισθάνεστε εξουθενωμένος για οποιονδήποτε λόγο, καλό είναι να διακόψετε την εργασία σας και να ξαναρχίσετε αργότερα. Ακόμα και μερικές βαθιές αναπνοές θα σας κάνουν καλό, θα σας ηρεμήσουν και θα καθαρίσουν το αίμα σας από την ορμόνη του στρες, την κορτιζόλη.

Μάθετε, λοιπόν, να διαχειρίζεστε την ενέργειά σας καλύτερα και θα κάνετε περισσότερα πράγματα σε λιγότερο χρόνο. Κυρίως, όμως, θα νιώθετε καλύτερα για τη δουλειά σας και για τον εαυτό σας.

________

  news.kathimerini.gr από ‘The New York Times’

Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Είναι καλό να είμαστε φίλοι με τους συναδέλφους; 

Το μυστικό της ευτυχίας για παραγωγικότερη εργασία (TED) 

Η αξία της γνώσης 

Οι ικανοποιημένοι εργαζόμενοι δουλεύουν σκληρότερα 

Ερωτήσεις από συνεντεύξεις στην Google

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -