Ο τρόπος που προσεγγίζουμε τον θάνατο

boston_marathon_explosion_max_blast_2_1_480x360


«Ο αγαπημένος μου γιος Μάρτιν, πέθανε από τραύματα που υπέστη στην επίθεση της Βοστώνης. Η σύζυγός και η κόρη μου αναρρώνουν καθώς υπέστησαν σοβαρό τραυματισμό.

...Ευχαριστούμε την οικογένειά μας και τους φίλους μας και όσους γνωρίζουμε, ακόμα και όσους δεν γνωρίζουμε. Τους ευχαριστούμε για τη σκέψη και τις προσευχές τους. Τους ζητώ να συνεχίσουν να προσεύχονται για την οικογένειά μου και τη μνήμη του Μάρτιν. Ζητώ επίσης την υπομονή και τη διακριτικότητά σας, ενώ προσπαθούμε να ανακάμψουμε σε στιγμές πένθους. Σας ευχαριστώ».

Martin-Richard-2_2537956b

Αυτό ήταν το μήνυμα του Μπιλ Ρίτσαρντ, πατέρα του 8χρονου Μάρτιν, μέσω της εφημερίδας Boston Globe.

Επίσης έχει κάνει το γύρο του κόσμου η φωτογραφία του άτυχου μικρού να κρατάει μια πικέτα από χαρτόνι με κεντρικό θέμα την ειρήνη και το σύνθημα «σταματήστε να πληγώνετε τους ανθρώπους».

4634960-3x2-340x227

Στις Ηνωμένες Πολιτείες μιλούν όλο και περισσότερο για τρομοκρατία αλλά με πολύ μεγάλη προσοχή: Τρομοκράτης είναι όποιος σκορπά τον τρόμο είπε ο Μπαράκ Ομπάμα ώστε να μην επιτρέψει να φωτογραφηθούν από τα δεξιά του πολιτικού συστήματος οι δράστες μέχρι να αποδώσουν οι έρευνες του FBI.

Στη Βοστώνη ένα δίκτυο αλληλεγγύης και ψυχολογικής υποστήριξης έχει απλωθεί πάνω από την πόλη ως ενστικτώδης κίνηση της τοπικής κοινωνίας να διατηρήσει στοιχειώδη καθημερινότητα στην πόλη. Την ίδια ώρα, μικρόψυχα σχόλια στη δική μας κοινωνία δείχνουν πόσο απέχουν κάποιοι από τη σημερινή εποχή.

Έχει ενδιαφέρον ότι, τέτοια σχόλια υπογράφουν ή προσυπογράφουν και μερικοί δημοσιογράφοι στην Ελλάδα. Θυμίζουν εκείνους που, από υποχρέωση, μετέχουν σε μία κηδεία και τα μόνα λόγια υποστήριξης που βρίσκουν να πουν στους συγγενείς του νεκρού είναι «κουράγιο, δε βλέπεις τι γίνεται γύρω μας, τόσοι νέοι άνθρωποι πεθαίνουν».
Ο «θάνατος» έγραφε σε ένα εξαιρετικό βιβλίο του ο Αντώνης Παπαρίζος καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πάντειο, δεν υπάρχει εκτός κοινωνίας. Τα ζώα δεν έχουν τη γνώση του θανάτου, αυτή αποκτάται μόνο στα πλαίσια μιας κοινωνίας. Ο θάνατος είναι ένα κοινωνικό γεγονός. Τον μαθαίνουμε μέσα στην κοινωνία που ζούμε από το θάνατο των άλλων.


Και βέβαια κάθε κοινωνία έχει τη δική της αντίληψη για το τι είναι ο θάνατος. Υπάρχουν κοινωνίες που θεωρούν ότι ο οποιοσδήποτε θάνατος είναι θέμα της μοίρας, είναι γραμμένος στο βιβλίο της ζωής κάποιου και ανεξάρτητα από τον ίδιο. Υπάρχουν βέβαια και κοινωνίες που έστειλαν όλες αυτές τις ανοησίες στη λήθη αντιμετωπίζοντας το θάνατο όχι γενικά αλλά στο πρόσωπο. Ο θάνατος ενός 8χρονου στη γραμμή τερματισμού δεν είναι θέμα της μοίρας. Δεν γεννήθηκε για να πεθάνει στα 8 του ο Μάρτιν Ρίτσαρντ. Ούτε πέθανε επειδή πεθαίνουν 8χρονα στη Γάζα ή στο Ιράκ ή στο Αφγανιστάν όπως σημειώνουν από χτες διάφοροι στην ελληνική μπλογκόσφαιρα που έχουν βρει εδώ και δεκαετίες εύκολο καταφύγιο στον αντιμαμερικανισμό τους. Αυτός τα εξηγεί όλα. Μέχρι και που μπορεί οι ίδιες οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ να έβαλαν τις βόμβες, σύμφωνα με τον καθηγητή Βεργόπουλο χτες στο Σκάϊ.

a42c28dbabff46ee8d91fd0b1be345d2-ca9003e1a04c4af0929931b8c6cd4ed5-6

Ξέρετε αυτούς τους ανθρώπους που έχουν για όλα μια εξήγηση βασισμένη σ’ «ένα κεντρικό δόγμα» σε έναν -ισμό (χριστιανισμό, αντιαμερικανισμό, ισλαμισμό), τους ζηλεύω. Η ιδεολογία εξηγεί και η ιδεοληψία συμψηφίζει. Τίποτε δεν προσεγγίζεται αυτόνομα, ξεχωριστά ούτε καν ο θάνατος. Το πένθος ή θα είναι γενικό ή δεν θα είναι. Πρόκειται για την πιο απλή έκφραση της ισοπεδωτικής σκέψης. Πρόκειται για έναν καθαρό αγνό ολοκληρωτισμό: Όλα απορρέουν και εντάσσονται μέσα σε μια «γενική θεώρηση» του κόσμου. Στη δική τους γενική θεώρηση. Δεν χρειάζεται να δαπανήσεις φαιά ουσία. Αν είσαι φανατικός χριστιανός ή μουσουλμάνος ήταν θέλημα θεού, ήταν γραμμένο στη μοίρα σου, αν είσαι φανατικός αριστερός ήταν αναμενόμενο αποτέλεσμα της δράσης του ιμπεριαλισμού. Είναι οι φανατικοί. Είναι αυτοί που θεωρούν ότι, η ερμηνεία τους για τον κόσμο είναι όχι μόνο σωστή αλλά και επαρκής. Ότι όσα έπρεπε να ειπωθούν έχουν ειπωθεί. Θιασώτες της πνευματικής αυτάρκειας που παρέχει εξηγήσεις όχι μόνο για όσα έχουν συμβεί, αλλά και για όσα πρόκειται να συμβούν. Είναι οι σύγχρονοι προφήτες, που μετατρέπουν τα φύκια σε θεωρίες και αλυσοδένονται κομπάζοντας με μεταξωτές κορδέλες. Είναι τυχεροί. Δεν έχουν παρά μία μόνο αγωνία: Την προσωπική τους δικαίωση. Είναι οι σύγχρονοι νάρκισσοι του πολύπλοκου κόσμου μας.

Υποθέτω ότι, αν ζούσαν στην αρχαία Ελλάδα θα καυτηρίαζαν το Σοφοκλή, επειδή αντί να καταγγείλει την απολυταρχία της Θήβας  προτίμησε να αναδείξει την πάλη της Αντιγόνης με τους δικούς της δαίμονες.

  Του Τάκη Καμπύλη

  Πηγή: athina984.gr

Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές:

Τα παιδιά της Βομβάης 

Η ιστορία πίσω από την “καλύτερη φωτογραφία του κόσμου” 

Τα παιδιά του Lidice επέστρεψαν σπίτι τους 

Ενας ηλεκτρονικός φονιάς εξομολογείται! 

Σαράγεβο – 11.541 άδειες κόκκινες καρέκλες 

Αν ο κόσμος ήταν ένα χωριό 100 ατόμων

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

3 CommentsΣχολιάστε

  • Αγαπητέ Τάκη,

    συμφωνώ με το πρώτο, μεγαλύτερο μέρος του μηνύματός σου, αλλά προσοχή: και το να κρίνουμε τους άλλους, λέγοντας ότι είναι απόλυτοι, ισοπεδωτικοί, ότι λένε κουταμάρες κλπ, ειδικά για θέματα που δεν γνωρίζουμε και που είναι έξω από τις γνώσεις μας και/ή τις δυνατότητες μας, χωρίς να αφήνουμε ένα περιθώριο να είμαστε εμείς λάθος, είναι επίσης δυνητικά απόλυτο, ισοπεδωτικό, κουταμάρα, κλπ!

    Με άλλα λόγια, οποιαδήποτε σκέψη εστιάζει και στηρίζεται σε αρνητικές κριτικές για τους άλλους, εμπεριέχει μέσα της έναν σπόρο λάθους… γιατί τελικά ξεκινάει από τον ίδιο παρονομαστή που ξεκινά και ο άλλος, τον οποίο κατακρίνουμε, ότι δηλαδή “εγώ κατέχω την αλήθεια, και ο άλλος όχι”… αυτή βέβαια είναι ανέκαθεν η ευλογία και ταυτόχρονα η κατάρα του ανθρώπου είδους…

    Ευχαριστω πολύ για την υπομονή σου!
    Α.Σ.