Η κοινωνία είναι γένους θηλυκού

barbsoc1-thumb-large


Μέσα από τη γλώσσα μας μπορούμε να αναγνωρίσουμε την κοινωνία ως μάνα μας. Αυτή που έχει την ευθύνη να μας μεγαλώσει. Να μας προστατεύσει, να μας μεταδώσει τις γνώσεις της, να μας κρατήσει όρθιους στα πρώτα μας βήματα και μετά να μας αφήσει ελεύθερους.Σε αυτή την κοινωνία-μάνα, θέλω να φωνάξω με όλη μου τη δύναμη: Απέτυχες! 

Αντί να μας προστατεύσεις, έχτισες ένα κλουβί και μας έβαλες μέσα. Αντί να μας μεταδώσεις το απόσταγμα της εμπειρίας σου, μας μετέδωσες τους φόβους σου. Αντί να μας κρατήσεις όρθιους στα πρώτα μας βήματα, μας έβαλες να περπατάμε στο δρόμο που έστρωσες, όχι στην ανοιχτωσιά, όχι στο φως, αλλά μέσα σε τούνελ.

Δεν είναι παράξενο, λοιπόν, με τέτοια μάνα, η βία να ανθεί και να εκφράζεται κυρίως από τους νέους. Αυτούς που πρωτοψηλαφίζουν τη ζωή, σύμφωνα με αυτά που έμαθαν. Αν δώσεις σε ένα παιδί μία πέτρα, θα την πετάξει. Γιατί έχει δει να την πετάνε. Αν του δώσεις μια βαριοπούλα, θα σπάσει ό,τι βρει μπροστά του, γιατί έχει δει να τα σπάνε όλα. Αν του δώσεις ένα καλέμι και ένα σφυρί μαζί, δεν θα ξέρει τι να τα κάνει. Αυτή η κοινωνία μας γέμισε πέτρες και βαριοπούλες.

Μας έμαθε η κοινωνία ότι πρέπει να αναγνωρίζουμε τους ηγέτες και το μόνο που μας έδωσε, ήταν αρχηγοί. Αλλά οι αρχηγοί έχουν μόνο εξουσία, ενώ οι ηγέτες έχουν όραμα, που το υπηρετούν με τις πράξεις τους και το παράδειγμά τους, όχι με κούφια λόγια. Κούφια λόγια αρχηγών που σου μιλάνε για αλληλεγγύη, αρθρώνοντας το μεγαλύτερο ψέμα, μοιράζοντας ακάλυπτες επιταγές.

Καθημερινά ανακαλύπτουμε ότι βρισκόμαστε εξόριστοι μέσα στην ίδια μας την πατρίδα, ξένοι, αποκομμένοι, χωρίς δουλειά και μέλλον. Μια απομόνωση που γεννά απελπισία και συντηρεί όλα τα χαρακτηριστικά που τραυματίζουν και εξοντώνουν τους ανθρώπους.

Αλλά η νέα γενιά μπορεί και πρέπει να ανακαλύψει τον ηγέτη που της αξίζει: τον εαυτό της!

007-ryan-mcgingley-theredlist

Ξεχάστε ότι δεν γίνεται να αλλάξουμε το μέλλον μας. Ότι θα συνεχίσουμε μοιρολατρικά να περιμένουμε έναν αρχηγό να μας σώσει ή στην καλύτερη περίπτωση, θα γκρεμίσουμε τους παλιούς αρχηγούς για να βάλουμε στη θέση τους νέους.


Ο Ηράκλειτος είπε ότι “ο χαρακτήρας μας είναι το πεπρωμένο μας”. Κι ο Καζαντζάκης, πως “αν κοιτάξεις το φόβο με θάρρος κατάματα, θα αρχίσει να σε φοβάται αυτός”.

Αυτές τις αλήθειες δεν μας τις είπε ποτέ η κοινωνία. Αλήθειες που στο μυαλό μας μέσα γίνονται όπλα ανίκητα, δημοκρατικά, για την υπεράσπιση της ίδιας μας της ζωής. Για την υπεράσπιση της ασφάλειας του δικαίου. Για το αναφαίρετο δικαίωμα στην επιδίωξη των προσωπικών μας φιλοδοξιών, μέσα από μια οργανωμένη κοινωνία, που θα εξασφαλίζει το ίδιο δικαίωμα, σε όλους τους πολίτες.

Η γενιά μας μπορεί να χτίσει το μέλλον της με δικά της χέρια. Εμείς και όχι οι αυτόκλητοι σωτήρες, θα οικοδομήσουμε το νέο σύστημα αξιών και λειτουργίας της κοινωνίας μας, που θα υπηρετεί αυτή τη ζωτική ανάγκη: Το όραμα μιας κοινωνίας με αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη, ασφάλεια, ανάπτυξη. Δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου να αφήσουμε τον αγώνα μας στη μέση. Αν πέρυσι γυρίσαμε την πλάτη στον παλαιοκομματισμό, σήμερα πρέπει να αποστρέψουμε το βλέμμα από τους λαοπλάνους και να επικεντρωθούμε στο μέλλον. Στην αυριανή μέρα, που θα σχεδιάσουμε εμείς για εμάς, με ορθολογισμό, με νηφαλιότητα, με ελπίδα και θα τη σεβαστούν όλοι. Γιατί, απλά, είμαστε η συνέχειά και οφείλουμε να ζήσουμε, με μια λέξη, ανθρώπινα.

Το μόνο που κρατάμε απ΄ τους παλιούς, είναι η σκέψη των ηγετών που έφυγαν νωρίς, γιατί τους έπνιξαν οι αρχηγοί. Σκέψεις σαν αυτή του Martin Luther King, που μίλησε από τότε για μας: «Μη φοβηθείτε, μη νιώσετε ενοχές για την επιδίωξη μίας καλύτερης κοινωνίας. Μην ικανοποιήσετε τη δίψα σας για αλλαγή πίνοντας από το ποτήρι της πίκρας και του μίσους. Η αλλαγή μπορεί να έρθει μόνο με αξιοπρέπεια και πειθαρχία. Πειθαρχία σε ένα κοινό όραμα, σε μία συλλογική ιδέα».

Ποια ιδέα;

«Σε κάθε ερώτηση, η απάντηση είναι ο άνθρωπος», είπε ο Μπρετόν.

Σε αυτή την ιδέα, ακριβώς!

______

 *Ο Άγγελος Μπαρμπαλιός είναι Πολιτικός Μηχανικός και υποψήφιος πρόεδρος του “Δημιουργία, Ξανά!”

 Πηγή: protagon.gr

Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

H συντριβή της πολιτικής και η κοινωνία της βίας  

Μεταρρυθμίσεις χωρίς κοινωνία δεν γίνονται

Διδάσκεται η δημοκρατία; 

Το φως στην άκρη τουτουουουου!

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -