Μέλισσες και μυρμήγκια

antbee


Μπορούμε να διδαχθούμε πολλά μελετώντας τα μυρμήγκια και τις μέλισσες, πως ζουν στις αποικίες τους και πως εργάζονται για το κοινό καλό.

Περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο είδος, τα  μυρμήγκια και οι  μέλισσες λειτουργούν ως μέρος ενός συνόλου. Δεν μπορούν να επιβιώσουν ως μονάδες. Επιβιώνουν ως μέλη μιας ομάδας, και η επιβίωση της ομάδας είναι ο έμμεσος στόχος της ζωής τους. Δεν υπάρχει η έννοια της ζωής έξω από την ομάδα, ούτε η έννοια της ατομικότητας.

Αντίθετα, οι άνθρωποι διαπνέονται από το πνεύμα της ατομικότητας, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κρίνουν αρνητικά την έλλειψη ανεξαρτησίας στη ζωή των μυρμηγκιών και των μελισσών. Και όμως, αν κοιτάξουμε βαθύτερα  σε αυτά τα καταπληκτικά πλάσματα, μπορούμε να πάρουμε πολύτιμα μαθήματα για το πόσα μπορούμε να επιτύχουμε όταν εργαζόμαστε ομαδικά  για ένα υψηλότερο σκοπό.

ants.collaboration

Τα περισσότερα μυρμήγκια και μέλισσες έχουν καθορισμένους ρόλους εντός των κοινοτήτων τους, κάποιοι από τους οποίους υπαγορεύονται βιολογικά. Λειτουργούν μέσα στα όρια των ρόλων τους χωρίς να δυσφορούν και δεν επιθυμούν να είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που είναι. Με τον τρόπο αυτό, συμβολίζουν την αυτογνωσία και την ταπεινότητα. Επιδεικνύουν ανιδιοτελή συμπεριφορά και εργάζονται για το κοινό καλό. Όπως τα μεμονωμένα κύτταρα ενός οργανισμού,  ζουν και πεθαίνουν όπως απαιτείται  για τη διατήρηση της ακεραιότητας ολόκληρου του σώματος, και όχι για να προστατεύσουν τον εαυτό τους. Είναι γεγονός πως ένα μυρμήγκι από μόνο του δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα, όταν όμως γίνεται μέλος μιας ευρύτερης ομάδας το σύνολο λειτουργεί με απόλυτη αρμονία και άψογο καταμερισμό των καθηκόντων.

Τα μυρμήγκια και οι μέλισσες μπορούν να μας εμπνεύσουμε για να κατανοήσουμε πλήρως τι μπορούμε να προσφέρουμε και να χρησιμοποιήσουμε τις δυνάμεις μας για την επιδίωξη στόχων που θα ωφελήσουν όλη την ανθρωπότητα. Είτε πρόκειται για την προστασία του περιβάλλοντος, την καταπολέμηση της πείνας, ή την ανατροφή ευτυχισμένων παιδιών. Κάθε ένας από εμάς έχει κάποιες επίκτητες ικανότητες και δεξιότητες. Αν τις αξιοποιήσουμε  εφαρμόζοντας τη σοφία των μυρμηγκιών και των μελισσών, τότε μπορεί να ξημερώσει μια καλύτερη μέρα για την ανθρωπότητα.

080922100152

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Πετρόσουπα: η δύναμη της προσφοράς και της συνεργασίας.

Η δύναμη της συνεργασίας και του ομαδικού πνεύματος.

Ο κόσμος μας είναι εκεί που ζούμε – Είμαστε όλοι συνδεδεμένοι

Μελισσοκομία: Εξαιρετικά κέρδη με χαμηλό κόστος επένδυσης

To Σινικό Τείχος των μυρμηγκιών

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

3 CommentsΣχολιάστε

  • Πραγματικά οι μέλισσες και τα μυρμήγκια ανήκουν στην κατηγορία των εντόμων που παρουσιάζουν σαφή ιεράρχηση και ζουν σε μεγάλες οικογένειες πρόκειται για τέλεια οργανωμένη κοινωνία, θα μπορούσαν και οι ανθρωποι να εμπνευστούν από αυτά !!

  • “Λειτουργούν μέσα στα όρια των ρόλων τους χωρίς να δυσφορούν και δεν επιθυμούν να είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που είναι, Με τον τρόπο αυτό, συμβολίζουν την αυτογνωσία και την ταπεινότητα.”

    Και πότε ήταν η τελευταία φορά που τα μυρμήγκια ή οι μέλισσες εφηύραν κάτι καινούργιο?
    Οι βασίλισες μέλισσες προέρχονται από τις ίδιες προνύμφες όπως οι εργάτριες μέλισσες. Η μόνη διαφορά είναι ότι οι προνύμφες που προορίζονται να γίνουν βασίλισσες ταϊζονται συνεχώς με βασιλικό πολτό. Όταν ενηλικιώνονται, αναζητούν και σκοτώνουν άλλες νεαρές βασίλισσες, ώστε να μην έχουν ανταγωνισμό. Έπειτα, η νεαρή βασίλισσα που επιζεί μαζεύει ένα σμήνος από εργάτριες και φεύγει για να ιδρύσει μία νέα κυψέλη. Αν αυτό δεν μπορεί να γίνει, θα αναγκαστεί να παλέψει μέχρι θανάτου με τη παλιά βασίλισσα της κυψέλης όπου γεννήθηκε, επειδή δεν μπορεί να υπάρχει παρά μόνο μία βασίλισσα στο κυψέλη.

    Υπάρχουν ανθρώπινα ανάλογα τέτοιων κοινωνιών, ή ανθρώπινων κοινωνιών που προσπαθούσαν να αναπτυχθούν υπό παρόμοιες συνθήκες. Οι σύγχρονες δυτικές κοινωνίες, με όλα τους τα μειονεκτήματα και τις γκρίνιες για ατομικισμούς, έχουν αποδειχθεί πολύ πιό αποδοτικές και τελικά ευχάριστες για τους συμμετέχοντες σε αυτές. Το “ο καθένας στο ρόλο του, και να μην επιθυμεί κάτι διαφορετικό από ό,τι είναι” αποτελεί διαχρονική εντολή καταπίεσης.