10 συμβουλές για να πετύχετε τους στόχους που βάλατε για το νέο έτος


O Richard Wiseman, ψυχολόγος στο πανεπιστήμιο του Hertfordshire και συγγραφέας πολλών βιβλίων ψυχολογίας, συνόψισε σε 10 σημεία τα επιστημονικά ευρήματα σχετικά με το πως μπορούμε να πετύχουμε στους στόχους που βάζουμε στην αρχή κάθε χρονιάς.

Σε μια έρευνα που έκανε ζήτησε από 700 άτομα να αναφέρουν τις στρατηγικές τους για την επίτευξη των στόχων τους για τη νέα χρονιά. Οι στόχοι τους κυμαίνονταν από την απώλεια βάρους ή τη διακοπή του καπνίσματος μέχρι την απόκτηση ενός πτυχίου και την έναρξη μιας καλύτερης σχέσης.

Από το 78% που απέτυχαν, πολλοί είχαν επικεντρωθεί στα μειονεκτήματα της μη επίτευξης των στόχων. Κατέστειλαν τις επιθυμίες τους, χρησιμοποίησαν την φαντασία τους και επικαλέστηκαν τη δύναμη της θέλησης, χωρίς όμως να τη χρησιμοποιήσουν και στη πράξη.

Όπως ανέφερε o Wiseman: “Πολλές από αυτές τις ιδέες συνιστώνται συχνά από εμπειρογνώμονες αυτοβοήθειας, αλλά τα αποτελέσματα μας δείχνουν ότι απλά δεν λειτουργούν. Αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, δεν είναι αρκετό να κολλήσετε την εικόνας ενός μοντέλου στο ψυγείο σας ή να χρησιμοποιήσετε τη φαντασία σας”.

Από την άλλη πλευρά, οι άνθρωποι που πέτυχαν τους στόχους τους, έτειναν να τους διαχωρίζουν σε μικρότερα βήματα και να επιβραβεύουν τον εαυτό τους όταν πετύχαιναν έναν από αυτά. Επιπλέον μίλησαν στους φίλους τους για αυτούς τους στόχους, εστιάζοντας στα οφέλη της επιτυχίας και διατηρώντας ένα ημερολόγιο της προόδου τους.

Οι άνθρωποι που σχεδίασαν μια σειρά μικρότερων στόχων είχαν κατά μέσο όρο ποσοστό επιτυχίας 35%, ενώ εκείνοι που ακολούθησαν τις πέντε από τις παραπάνω στρατηγικές, είχαν 50% πιθανότητες επιτυχίας, με βάση τα συμπεράσματα της μελέτης.


Η αποτυχία να πετύχουμε τους στόχους που θέτουμε είναι συχνά ψυχολογικά επιζήμια, επειδή μπορεί να μας στερήσει  την αίσθηση του αυτο-ελέγχου.

     Τα 10 μυστικά της επιτυχίας σύμφωνα με την έρευνα του Richard Wiseman είναι τα εξής:

1) Πάρτε μόνο μία απόφαση. Οι πιθανότητες επιτυχίας είναι περισσότερες όταν βάζετε όλη την ενέργεια σας για να αλλάξετε μόνο μία πτυχή της συμπεριφοράς σας.

2) Μην περιμένετε μέχρι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς για να σκεφτείτε τον στόχο που θα βάλετε, αλλά λίγες μέρες πριν αφιερώστε χρόνο  για να σκεφθείτε τι πραγματικά θέλετε να επιτύχετε.

3) Αποφύγετε τους παλιότερους στόχους. Αποφασίζοντας να ξαναπροσπαθήστε για ένα στόχο που αποτύχατε παλιότερα, προκαλεί αποθάρρυνση και απογοήτευση.

4) Μην ακολουθείτε τη μάζα για να πάρετε τις  συνήθεις αποφάσεις. Σκεφτείτε τι θέλετε πραγματικά από τη ζωή.

5) Διαχωρίστε το στόχο σας σε μια σειρά από μικρότερα βήματα, δίνοντας έμφαση στη δημιουργία συγκεκριμένων και μετρήσιμων υπο-στόχων, και στον καθορισμό χρονικών ορίων επίτευξης για κάθε υπο-στόχο.

6) Ενημερώστε τους φίλους και την οικογένειά σας για την απόφαση που πήρατε, αυξάνοντας έτσι το φόβο της αποτυχίας και ενθαρρύνοντας την υποστήριξη.

7) Υπενθυμίζετε τακτικά στον εαυτό σας τα οφέλη που θα αποκομίσετε από την επίτευξη των στόχων σας, δημιουργώντας μια λίστα με το πώς θα βελτιωθεί η ζωή σας από τη στιγμή που θα πετύχετε το στόχο σας.

8) Δίνετε στον εαυτό σας μια μικρή ανταμοιβή κάθε φορά που θα πετυχαίνετε έναν υπο-στόχο, δημιουργώντας  έτσι κίνητρο και διατηρώντας την αίσθηση της προόδου.

9) Κάντε ευδιάκριτα τα σχέδιά και την πρόοδο σας, σημειώνοντας σε ένα χειρόγραφο ή σ’ ένα έγγραφο υπολογιστή, ακόμα και κάνοντας  γραφήματα ή εικόνες.

10) Να περιμένετε ότι μπορεί κάποιες φορές να επανέλθετε στις παλιές σας συνήθειες. Αντιμετωπίστε κάθε αποτυχία ως μια προσωρινή οπισθοδρόμηση και όχι ως έναν λόγο για να εγκαταλείψετε εντελώς την προσπάθεια.

________

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

10 αποφάσεις για το νέο έτος

10 απλές καθημερινές συνήθειες που βελτιώνουν τη ζωή μας

10 πράγματα που θαααααα ξεκίναγες τον Σεπτέμβρη

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -