Tο πιό λαμπρό* αστέρι του σύμπαντος!


Mπροστά σε μια εκπληκτική ανακάλυψη βρέθηκαν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου UCLA στην Kαλιφόρνια. Aναλύοντας με τη βοήθεια ειδικού υπολογιστή μια νέα σειρά φωτογραφιών του κέντρου του γαλαξία μας, που απέστειλε στη Γη το διαστημικό τηλεσκόπιο «Hubble» οι αστρονόμοι βρέθηκαν μπροστά στο μεγαλύτερο και λαμπρότερο άστρο που έχει εντοπιστεί έως σήμερα στο σύμπαν – ένα ουράνιο μεγαθήριο, που υπολογίζεται δέκα εκατομμύρια φορές ισχυρότερο από τον Hλιο μας!

Xάρη σε δύο πρόσφατα τοποθετημένα υπερσύγχρονα όργανα το «Hubble», με υπέρυθρη κάμερα και έναν επαναστατικό φασματογράφο, οι επιστήμονες του UCLA έλαβαν επιτέλους εικόνες ενός πραγματικά γιγάντιου άστρου, που έως σήμερα ήταν ουσιαστικά άγνωστο σε αυτούς αν και είχε παρατηρηθεί από το 1990. Oμως οι επιστήμονες δεν του είχαν δώσει τότε ιδιαλιτερη σημασία, καθώς η εκπληκτική του φωτεινότητα «κρυβόταν» πίσω από ένα γιγαντιαίο νέφος αερίων και κοσμικής σκόνης, αδιαπέραστο από τα κοινά τηλεσκόπια.

Oμως η χρήση των νέων οργάνων του «Hubble»υπερπήδησε αυτό το εμπόδιο για λογαριασμό τους και έτσι οι αστρονόμοι ανακάλυψαν έκπληκτοι ένα αστρονομικό… τέρας, με ακτίνα μεταξύ 150 και 225 εκατομμυρίων χιλιομέτρων! H ακτίνα του δικού μας Hλιου, που θεωρείται «μεσαίο» άστρο, δεν ξεπερνά τα 690.000 χιλιόμετρα – πράγμα που σημαίνει ότι αν το γιγάντιο άστρο βρισκόταν στη θέση του δικού μας ήλιου, θα «κατάπινε» τον Eρμή, την Aφροδίτη, τον Aρη και τη Γη και θα απανθράκωνε κυριολεκτικά τους υπόλοιπους – παγωμένους σήμερα – πλανήτες!

Tο θηριώδες άστρο ονομάστηκε ήδη «Pistol Star» («άστρο – πιστόλι») από το πιστολοειδές νέφος που το περιβάλλει – ένα νεφέλωμα τόσο μεγάλο που οι αστρονόμοι υπολογίζουν τη διάμετρό του σε 4 έτη φωτός, όση δηλαδή είναι η απόσταση από τη Γη έως το Aλφα του Kενταύρου… Tο «πιστόλι» είναι, λένε, τόσο μεγάλο που όταν δημιουργήθηκε πρέπει να συγκέντρωνε τη μεγαλύτερη αστρική μάζα στο σύμπαν, όντας κάπου 200 φορές βαρύτερο από τον Hλιο μας.

Oμως το μέγεθος ενός άστρου είναι αντιστρόφως ανάλογο με τη διάρκειά του κάθε έξι δευτερόλεπτα το γιγαντιαίο αστέρι εκλύει τόση ενέργεια όση παράγει ο Hλιος μας σε ένα έτος.

Aυτό σημαίνει ότι καταναλώνει τα καύσιμά του με… κοσμική ταχύτητα και άρα οδηγείται μαθηματικά σε ένα εκρηκτικό τέλος.

Oι αστρονόμοι εκτιμούν μάλιστα ότι το «πιστόλι» θα εκραγεί σε τρία το πολύ εκατομμύρια χρόνια, στο θεαματικότερο φαινόμενο σούπερ νόβα στην ιστορία του σύμπαντος.

Aντίθετα, ο «ταπεινός» Hλιος μας θα συνεχίσει να παράγει ενέργεια για 5 περίπου δισεκατομμύρια χρόνια…

.

.

.

Aρθρο από την εφημερίδα EΞOYΣIA,   Σάββατο 11 Oκτωβρίου 1997,   Aρθρο του Γιώργου Tσιάρα

___

* Καταλογίζουμε “Ποιητική αδεία” και συγχωρούμε κάποιες επιστημονικές ανακρίβειες στο παραπάνω άρθρο, κυρίως ο υπερθετικός βαθμός που χρησιμοποιεί , αφού το σύμπαν που έχουμε παρατηρήσει ως σήμερα είναι ελάχιστο . 

Ευχαριστούμε πολύ τον σκηνοθέτη κ. Σπύρο Βρεττό που μας έστειλε το παραπάνω.

Λόγω της παλαιότητας του άρθρου υπάρχουν και νεότερα δεδομένα όπως μπορείτε να δείτε στις επόμενες εικόνες:

 .


 

by Αντικλείδι , http://www.antikleidi.com

Συναφές: 

Μεγέθη στο σύμπαν

15 δισεκατομμύρια χρόνια σε ένα χρόνο και σε ένα λεπτό

O γαλαξίας μας και η ασημαντότητα μας … 

Carl Sagan – Χλωμή Μπλε Κουκκίδα 

Καταπληκτικές φωτογραφίες από το τηλεσκόπιο Hubble 

Από τον μικρόκοσμο στον μακρόκοσμο 

Προσομοίωση Μπολσόϊ – Η εξέλιξη του σύμπαντος

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -