«Αντί Χριστουγεννιάτικης Ευχής. Περί Αστέγων»


Η διαρκούσα  λιτότητα στην Ελλάδα δεν συνδέεται μόνο με την γενική πτώση του βιοτικού επιπέδου, την ραγδαία αύξηση της φτώχειας και την περιχαράκωση του κοινωνικού κράτους εν γένει. Το χειρότερο επιφαινόμενο της κρίσης είναι ότι αυξάνει όλο και περισσότερο ο αριθμός των ανθρώπων που περιθωριοποιούνται εντελώς και εξοστρακίζονται από κάθε κοινωνικό δίκτυο.

Σύμφωνα λοιπόν με πρόσφατες εκτιμήσεις  τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι ως άμεσο αποτέλεσμα της κρίσης . Μια μελέτη της ελληνικής οργάνωσης αστέγων  «Κλίμακα», φωτίζοντας την κοινωνική σύνθεση αυτού του στρώματος. σημειώνει ότι, σχεδόν 25 % προέρχονται από  τον κλάδο των κατασκευών και 16 % έχουν εργαστεί ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Εν κατακλείδι πρώτιστα θύματα της κρίσης είναι άνθρωποι που προέρχονται από οικονομικούς κλάδους οι οποίοι εν μέσω της κρίσης τέθηκαν σε μακροχρόνια ύφεση χωρίς να υπάρξουν ανάλογοι δίαυλοι διοχέτευσης της οικονομικής δραστηριότητας σε άλλους συναφής τομείς. Κατά συνέπεια  τα εν λόγω επαγγέλματα τελούν υπό  μια δομική και υπαρξιακή κρίση, με αποτέλεσμα να τροφοδοτούν το πεδίο της κοινωνικής περιθωριοποίησης με αιχμή του δόρατος την μάζα των αστέγων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ήμισυ των αστέγων έχει ένα μηνιαίο «εισόδημα» κατώτερο των 20 ευρώ. Παράλληλα  64% εξ αυτών αναζητούν καταφύγιο σε εγκαταλελειμμένα σπίτια και 10,5% ζουν στο αυτοκίνητο.

Οι κυριότερες ανησυχίες των άστεγων ανθρώπων αφορούν την  διαμονή,  την αγορά τροφίμων και ειδών ένδυσης,  την ιατρική περίθαλψη και την αναζήτηση για μια θέση εργασίας.

Με βάση την μελέτη της οργάνωσης «Κλίμακα»  71,1%  των αστέγων επιθυμεί από την πολιτεία να πάρει μέτρα και να δραστηριοποιηθεί γύρω από την  πρόληψη και προστασία των πολιτών από το ενδεχόμενο να μείνουν άστεγοι.

Επειδή λοιπόν «Άγιες Μέρες» πλησιάζουν και επειδή βλέπουμε τα κόμματα της συμπολίτευσης να ασχολούνται κυρίως με ζητήματα μεταθέσεων και την αντιπολίτευση να περιφέρεται στην Λατινική Αμερική αναζητώντας τον επίγειο παράδεισο, θεωρούμε σκόπιμο και επιβεβλημένο να καλέσουμε σύσσωμο τον  πολιτικό κόσμο στραφεί προς το επείγον ζήτημα των αστέγων να αναζητήσει θεσμικά και άλλα μέτρα. Το ίδιο αίτημα βέβαια στρέφεται  και προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Κοινωνία Πολιτών.

  Καλά Χριστούγεννα και Καλές Γιορτές!   .

  Μαυροζαχαράκης Μανόλης – Κοινωνιολόγος – Πολιτικός Επιστήμονας

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Too Young To Die, ρε!  

Mεταξωτοί άνθρωποι…

Πλούσιες χώρες, φτωχοί λαοί 

Δεν ήμουν 

Χρήμα και Ηθική 

Άνθρωποι από χρήμα

Τι μπορούν να αγοράσουν τα χρήματα

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

3 CommentsΣχολιάστε

  • Στα υπολειτουργούντα κατά Δήμο ξενοδοχεία και ιδίως στα υπό κατάληψη κτίρια – οικήματα, αφού απελευθερωθούν και ανακαινισθούν. Άμεσα. Να ευαισθητοποιηθεί με κάθε τρόπο η κοινωνία να πιέσει όλους του συναρμόδιους φορείς. Στοιχειώδης υποχρέωση ανθρωπισμού.

  • 25% προέρχονται από τον κλάδο κατασκευών.
    Αναμενόμενο, αφού ο κλάδος κατέρρευσε και δεν πρόκειται να ανακάμψει σύντομα.
    Η άνθηση του οφειλόταν κυρίως στα δανεικά και στην φούσκα που ζούσαμε. Δυστυχώς την πληρώνουν οι εργαζόμενοι. Δεν μπορώ να σκεφτώ ποια θα ήταν η ενδεδειγμένη λύση για να βρει διέξοδο όλος αυτός ο κόσμος που ζούσε από αυτό τον κλάδο (αλλά και από αρκετούς ακόμα κλάδους που κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι).

  • Αλήθεια, πόσοι σκεφτόμαστε αυτούς τους ανθρώπους;
    Και τι κάνουμε για να τους συμπαρασταθούμε και να τους βοηθήσουμε ;
    Μηνιαίο εισόδημα κατώτερο των 20 ευρώ …