Οι διαφορές των δύο φύλων

Οι επιστήμονες, οι κοινωνιολόγοι και οι ανθρωπολόγοι  σήμερα γνωρίζουν ότι οι άνδρες και οι γυναίκες είναι διαφορετικοί μεταξύ τους. Δεν είναι οι μεν καλύτεροι και οι δε χειρότεροι είναι απλά διαφορετικοί. Σήμερα, η κοινωνία μας προσπαθεί να προβάλλει ότι άνδρες και γυναίκες έχουν ακριβώς τις ίδιες ικανότητες, δυνατότητες και δεξιότητες όμως η επιστήμη αποδεικνύει ότι τα δύο φύλα διαφέρουν μεταξύ τους. Πώς προέκυψαν όμως αυτές οι διαφορές;


Οι άνδρες και οι γυναίκες εξελίχθηκαν διαφορετικά εξαιτίας της αναγκαιότητας. Οι άνδρες ιστορικά έπρεπε να  προστατεύσουν την οικογένεια και να κυνηγήσουν για να φέρουν τροφή και οι γυναίκες να αναθρέψουν τα παιδιά και να φροντίσουν την οικογένεια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τόσο ο εγκέφαλός τους όσο και το σώμα τους να εξελιχθούν διαφορετικά. Έτσι λοιπόν, ο εγκέφαλος των ανδρών και των γυναικών ακολούθησαν διαφορετική πορεία εξέλιξης  για εκατομμύρια χρόνια και σήμερα γνωρίζουμε ότι τα δύο φύλα επεξεργάζονται τις πληροφορίες με διαφορετικό τρόπο. Επιπλέον, άνδρες και γυναίκες σκέφτονται διαφορετικά, πιστεύουν διαφορετικά πράγματα  και έχουν διαφορετικές αντιλήψεις, προτεραιότητες και συμπεριφορές. Σε τι θα μας βοηθήσει όμως η κατανόηση των διαφορών μας; Η βαθιά κατανόηση των διαφορών μας θα μας βοηθήσει να αποφύγουμε την απογοήτευση που νιώθουμε όταν προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε και να καταλάβουμε το αντίθετο φύλο. Αυτό που κάνουμε οι περισσότεροι άνθρωποι είναι να θεωρούμε ότι το άλλο φύλο είναι σαν και εμάς, αισθάνεται όπως και εμείς και θέλει να ίδια πράγματα με εμάς. Έτσι, το πιο συχνό παράπονο των γυναικών είναι ότι οι άνδρες δεν τις ακούν, ενώ το αντίστοιχο παράπονο των ανδρών είναι ότι οι γυναίκες προσπαθούν να τους αλλάξουν. Ποιες είναι λοιπόν, αυτές οι διαφορές;

Αρχικά άνδρες και γυναίκες διαφέρουν ως προς τις αισθήσεις τους. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες όπως και τα περισσότερα θηλυκά θηλαστικά είναι πολύ πιο ευαίσθητες από τους άνδρες στα αισθητηριακά ερεθίσματα. Και αυτό γιατί οι γυναίκες ως φύλακες της σπηλιάς- οικογενειακής εστίες έπρεπε να αντιλαμβάνονται ακόμη και την πιο μικρή αλλαγή στη διάθεση και στην συμπεριφορά των άλλων. Είναι αυτό που ονομάζουμε «γυναικείο ένστικτο». Επίσης, οι γυναίκες έχει αποδεχτεί ότι έχουν μεγαλύτερο εύρος περιφερειακής όρασης βλέπουν δηλαδή τι συμβαίνει αριστερά, δεξιά του κεφαλιού και πάνω- κάτω από τη μύτη, ενώ οι άνδρες έχουν σηραγγώδη όραση μεγάλων αποστάσεων, βλέπουν δηλαδή καθαρά σε μεγάλη απόσταση. Ένα καθημερινό παράδειγμα που το αποδεικνύει είναι η απεγνωσμένη προσπάθεια ενός άνδρα  να βρει τη ζάχαρη στο ντουλάπι ενώ η γυναίκα τη βρίσκει σχεδόν αυτόματα αφού βλέπει καλύτερα περιφερειακά σε σχέση με τον άνδρα. Ανάλογα ευρήματα έχουν βρεθεί και για τις υπόλοιπες αισθήσεις. Έτσι, οι γυναίκες ακούν καλύτερα από τους άνδρες και ξεχωρίζουν καλύτερα τους οξείς ήχους, έχουν πιο ευαίσθητη αφή- το γυναικείο δέρμα είναι δέκα φορές πιο ευαίσθητο από των ανδρών- και τέλος η αίσθηση της γεύσης και της οσμής είναι καλύτερη από των ανδρών. Πολύ βασικές διαφορές έχουν εντοπιστεί και στον εγκέφαλο. Έτσι, ο γυναικείος εγκέφαλος είναι λίγο πιο μικρός από των αδρών χωρίς όμως να υστερεί στην απόδοση. Μάλιστα, έρευνα έδειξε ότι παρόλο που οι άνδρες έχουν περίπου τέσσερα εκατομμύρια περισσότερα εγκεφαλικά κύτταρα, η γενική νοημοσύνη των γυναικών είναι κατά 3% ανώτερη από των ανδρών. Ο ανδρικός εγκέφαλος όσον αφορά στη λειτουργία του είναι εξειδικευμένος. Είναι διαμορφωμένος με τέτοιο τρόπο ώστε να συγκεντρώνεται σε μία συγκεκριμένη ασχολία κάθε φορά κάνοντας «ένα πράγμα την φορά». Οι γυναίκες από την άλλη, αδυνατούν να το κατανοήσουν αφού οι ίδιες μπορούν να κάνουν περισσότερα από ένα πράγματα κάθε φορά. Μπορούν έτσι να μιλούν, να διαβάζουν και να ακούνε ταυτόχρονα. Ο γυναικείος εγκέφαλος είναι διαμορφωμένος για πολλαπλές ασχολίες. Ο ανδρικός εγκέφαλος από την άλλη, έχει λιγότερες συνεκτικές ίνες μεταξύ δεξιού και αριστερού ημισφαιρίου και είναι περισσότερο κατατετμημένος.

Μία άλλη διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα αφορά στον λόγο. Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη ευφράδεια λόγου και επιπλέον τους αρέσει να μιλάνε. Οι γυναίκες έχουν κέντρα λόγου και στα δύο εγκεφαλικά ημισφαίρια. Οι άνδρες από την άλλη συνήθως μιλάνε από μέσα τους γιατί δεν έχουν την εκφραστική ικανότητα των γυναικών να επικοινωνούν λεκτικά. Οι γυναίκες όταν μιλούν το κάνουν με έμμεσο τρόπο και ο λόγος τους είναι συγκινησιακός ενώ οι άνδρες με άμεσο τρόπο μπαίνοντας αμέσως στο θέμα και κυριολεκτικά. Επίσης, οι άνδρες προτιμούν τη σιωπή ειδικά όταν θέλουν να λύσουν ένα πρόβλημα ή όταν είναι αγχωμένοι. Αυτή τη σιωπή συνήθως οι γυναίκες την παρερμηνεύουν και την εκλαμβάνουν ως έλλειψη ενδιαφέροντος. Οι διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα είναι σημαντικές και στην χωρική ικανότητα. Χωρική ικανότητα είναι να μπορεί κανείς να δει νοερά το σχήμα των πραγμάτων, τις διαστάσεις, τις αναλογίες, την κίνηση, τις συντεταγμένες και τη γεωγραφική τους θέση. Επίσης, είναι να μπορεί κανείς στρέψει νοερά ένα αντικείμενο στον χώρο, να βρει ένα δρόμο σε μια διαδρομή μετ΄ εμποδίων και να βλέπει τα πράγματα με τρισδιάστατη προοπτική. Σε αυτό τον τομέα έχει αποδειχτεί ότι υπερέχουν οι άνδρες. Το 90% των γυναικών έχουν περιορισμένη αυτή την ικανότητα. Οι γυναίκες από την άλλη μπορούν να αντιληφθούν τέλεια τις δύο διαστάσεις όχι όμως και τη διάσταση του βάθους. Αυτή η διαφορά εξηγεί γιατί οι άνδρες είναι καλύτεροι στο παρκάρισμα σε σχέση με τις γυναίκες.

Οι άνδρες εκτιμούν τη δύναμη, την ικανότητα, την αποτελεσματικότητα και τα επιτεύγματα. Η εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους συνδέεται άμεσα με την αποτελεσματικότητα που έχουν σε ότι κάνουν. Ενδιαφέρονται περισσότερο για τις πράξεις και τα πράγματα και λιγότερο για τα συναισθήματα και τους ανθρώπους. Οι γυναίκες από την άλλη, εκτιμούν την αγάπη, την ομορφιά, τις ανθρώπινες σχέσεις και την επικοινωνία. Η εικόνα του εαυτού τους συνδέεται με τα συναισθήματα που νιώθουν και με την ποιότητα των σχέσεων τους. Η επικοινωνία είναι πρωταρχικής σημασίας και η προσφορά βοήθειας αυτονόητη και καθόλου προσβλητική. Διαφορετικά διαχειρίζονται το άγχος άνδρες και γυναίκες. Οι άνδρες αποτραβιούνται και κλείνονται στον εαυτό τους ενώ οι γυναίκες πλημμυρίζουν από συναισθήματα τα οποία θέλουν με κάθε τρόπο να εκφράσουν. Έτσι, τα δύο φύλα χρειάζονται διαφορετικά πράγματα για να ηρεμήσουν. Διαφορετικό είναι και το χημικό μας κοκτέιλ. Τα οιστρογόνα τα οποία είναι θηλυκές ορμόνες παίζουν καθοριστικό ρόλο στις συμπεριφορές που σχετίζονται με την ανατροφή των παιδιών και με την φύλαξη της οικογενειακής εστίας χαρίζοντας ένα γενικό αίσθημα ευεξίας. Επιπλέον, τα οιστρογόνα αναστέλλουν την χωρική ικανότητα. Η τεστοστερόνη από την άλλη, η οποία είναι η βασική ανδρική ορμόνη είναι επιθετική ορμόνη η οποία ωθούσε τους άνδρες να κυνηγήσουν και φέρουν την τροφή. Επιπλέον, κάνει γένια, φαλάκρα, βαθαίνει την φωνή και βελτιώνει την χωρική ικανότητα. Η αρνητική της πλευρά για τον σύγχρονο άνδρα είναι αν δεν βρει φυσιολογική διέξοδο να προκαλέσει επιθετικότητα και αντικοινωνική συμπεριφορά. Οι άνδρες τέλος, δουλεύουν σκληρά εξαιτίας της τεστοστερόνης. Όσο πιο υψηλά τα επίπεδα τόσο πιο αποδοτικοί είναι. Για παράδειγμα, έρευνα έδειξε ότι οι άνδρες που έχουν διακριθεί στον επαγγελματικό τους τομέα είχαν υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης όπως αθλητές, στελέχη επιχειρήσεων.

Κλείνοντας, τις διαφορές των φύλων μπορούμε να τις δούμε μεταφορικά. Οι άνδρες μοιάζουν με λάστιχο. Όταν το τραβάμε τεντώνεται μόνο μέχρι ένα σημείο και μετά επανέρχεται στην αρχική του θέση. Το ίδιο ισχύει και για τις φάσεις οικειότητας από τις οποίες περνά ένας άνδρας πλησίασμα, απομάκρυνση και ξανά πλησίασμα. Οι γυναίκες από την άλλη, μοιάζουν με κύμα. Όταν αισθάνονται ότι τις αγαπούν η αυτοπεποίθηση τους βρίσκεται στα ύψη μετά από λίγο όμως πέφτει με μια κίνηση που θυμίζει το κύμα. Οι συναισθηματικές ανάγκες των ανδρών και των γυναικών διαφέρουν. Οι γυναίκες χρειάζονται σεβασμό, φροντίδα, κατανόηση, αφοσίωση, επιβεβαίωση και σοβαρή αντιμετώπιση, ενώ οι άνδρες αποδοχή, ενθάρρυνση, επιδοκιμασία, εμπιστοσύνη, εκτίμηση, ευγνωμοσύνη και θαυμασμό. Κατανοώντας λοιπόν, όλες αυτές τις διαφορές άνδρες και γυναίκες θα μπορέσουν να πετύχουν μια αρμονική συνύπαρξη την οποία θα διακρίνει ο σεβασμός της διαφορετικότητας και όχι ο αγώνας για την πλήρη κατανόηση.

    Νίκου Κατερίνα, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, MSc.

   Πηγή: genenutrition.gr

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com/

Συναφές: 

Αυτό που θέλουν οι γυναίκες 

Αποφθέγματα για τις σχέσεις των δύο φύλων 

Εργασία σε δυο Αγγλους Μαθητές! 

Η γλώσσα του σώματος στο φλέρτ 

Γκρίνια – ο μεγάλος εχθρός του γάμου

Η επιστήμη του καλοκαιρινού φλερτ

Επιλογή ανδρών από τις γυναίκες και ο ρόλος του πατέρα τους

Είναι τελικά το σ εξ ο τελικός στόχος σχεδόν κάθε ανθρώπινης προσπάθειας;

Ερωτας με την πρώτη… φερομόνη

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

16 CommentsΣχολιάστε

  • Το άρθρο δεν είναι αντάξιο μιας ιστοσελίδας όπως το Αντικλείδι. Είναι γεμάτο με “νευροσεξιστικά” κλισέ, που είναι τόσα πολλά ώστε δεν θα κάνω το κόπο να αναφερθώ σε αυτά ένα προς ένα. Αν κανείς κάνει πραγματικά τον κόπο να κοιτάξει πραγματικές νευροφυσιολογικές έρευνες, όπως και έρευνες που παίρνουν υπόψιν τους το φαινόμενο του “stereotype bias” θα καταλήξει σε δύο συμπεράσματα:

    Πρώτον ότι δεν υπάρχουν πραγματικά νευροφυσιολογικά στοιχεία τα οποία να καταδεικνύουν ότι ο εγκέφαλος ανδρών και γυναικών λειτουργεί διαφορετικά. Το ότι διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου “φωτίζονται” στο fMRI κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης δεν σημαίνει και διαφορετική λειτουργία. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν είναι ένα σταθερό, προδιαγεγραμμένο σύστημα αλλά είναι δυναμικός και αναδιατάσσεται διαρκώς. Εξάλλου έχει δειχτεί και από άλλα θηλαστικά ότι αρσενικά και θηλυκά ζώα χρησιμοποιούν διαφορετικά κυκλώματα του εγκεφάλου για την ίδια λειτουργία. Επίσης είναι πολύ σοβαρή υπόθεση η αντιστοίχιση μιας λάμψης σε ένα μηχάνημα με μια νοητική διεργασία, και η επιστήμη σήμερα δεν κατανοεί ακόμα αν και κατά πόσον υπάρχει μια τέτοια αντιστοίχιση.

    Δεύτερον, έχει πάλι από έρευνες δειχτεί ότι το περιβάλλον καθορίζει σε τεράστιο, καθοριστικό βαθμό τη “σεξοποιημένη” – δηλαδή “ανάλογη” με το φύλο – συμπεριφορά των παιδιών. Ο περίγυρος μας διδάσκει και περνάει στο υποσυνείδητό μας τα στερεότυπα που επικρατούν σε κάθε κοινωνία, έτσι ώστε η εκπαίδευσή μας σε αυτά να αρχίζει όταν είμαστε στη μήτρα της μαμάς – πχ γονείς που ξέρουν το φύλο του παιδιού τους και συνειδητά υποστηρίζουν μια “άνευ φύλου” εκπαίδευση των παιδιών τους, εξακολουθούν χωρίς να το καταλαβαίνουν να μιλούν διαφορετικά προς το και για το έμβρυο. Όταν η εκμάθηση του “σωστού” μας ρόλου αρχίζει στην κοιλιά της μαμάς μας, πώς μπορούμε να μιλάμε για “εγγενείς” διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών;

    • Νομίζω είναι υπερβολική η κριτική. Οι διαφορές έχουν αποδειχτεί με επιστημονικές μελέτες.

      “Women on the other hand have four times as many brain cells (neurons) connecting the right and left side of their brain. This latter finding provides physical evidence that supports the observation that men rely easily and more heavily on their left brain to solve one problem one step at a time. Women have more efficient access to both sides of their brain and therefore greater use of their right brain. Women can focus on more than one problem at one time and frequently prefer to solve problems through multiple activities at a time. Nearly every parent has observed how young girls find the conversations of young boys “boring”. Young boys express confusion and would rather play sports than participate actively in a conversation between 5 girls who are discussing as many as three subjects at once!
      Recognizing, understanding, discussing as well as acting skillfully in light of the differences between men and women can be difficult. Our failure to recognize and appreciate these differences can become a life long source of disappointment, frustration, tension and eventually our downfall in a relationship. Not only can these differences destroy a promising relationship, but most people will grudgingly accept or learn to live with the consequences. Eventually they find some compromise or way to cope. Few people ever work past these difficulties. People tend to accept what they don’t understand when they feel powerless to change it.
      By: Michael G. Conner, Psy.D, Clinical & Medical Psychologist”

      “Scientists decoding the human genome have discovered that just 78 genes separate men from women. But what are they?
      It’s the Y chromosome which makes men men, and now scientists have a better idea than ever before what makes it up.
      http://news.bbc.co.uk/

      • Το παραπάνω επιχείρημα του κ. Δρ. Conner, εμπεριέχει ένα γνωστό και αρκετά ευρύ λάθος στους νευροφυσιολογικούς κύκλους: το ότι μία διαφορά στη φυσιολογία του εγκεφάλου σημαίνει και συγκεκριμένη διαφορά στη νοητική λειτουργία. Αυτό είναι στην καλύτερη περίπτωση μαντεψιά, όπως θα σας πουν οι σοβαρότεροι ερευνητές νευροφυσιολόγοι στον πλανήτη, καθώς όπως ανέφερα διαφορετικοί εγκέφαλοι διαμορφώνουν διαφορετικά κυκλώματα και συνδέσεις για να κάνουν την ίδια λειτουργία. Η “μπλομπολογία”, δηλαδή τι λάμπει στα scans όταν βάζουμε τον ασθενή σε ένα fMRI είναι στα γεννοφάσκια της και ομοιάζει με την κρανιομετρία του 19ου αιώνα – δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ αξιόπιστη συσχέτιση των συγκεκριμένων σκαν με εγγενή χαρακτηριστικά ανδρών και γυναικών.

        Και ακόμα και αν υπήρχε, επαναλαμβάνω ότι κορίτσια και αγόρια υπόκεινται σε τεράστιες διαμορφωτικές πιέσεις από τότε που είναι στη μήτρα της μαμάς τους – δεν είναι καθόλου παραξενο που ένα μικρό κορίτσι αναφέρεται σε “αγορίστικες” και “κοριτστίστικες” δραστηριότητες. Ο εγκέφαλος είναι μεταβλητός και ανταποκρίνεται στην περιβαλλοντική διαμόρφωση, η οποία αρχίζει – θα το πω για τρίτη φορά – στη μήτρα της μαμάς μας.

        Το επιχείρημα για το πώς οι γυναίκες μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα είναι αστείο, έχει καταρριφθεί από τη νευροφυσιολογία εδώ και πολλά χρόνια, και δυστυχώς συνεχίζει να αναμασάται από “ειδικούς” όπως ο ψυχολόγος που αναφέρατε. Αλλά αν κοιτάξετε τις πραγματικές έρευνες, θα δείτε ότι από τη μία δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ ανδρών-γυναικών όπως τις αντιλαμβανόμαστε μέσα από τα ισχυρά στερεοτυπημένα “γυαλιά” μας, ότι αυτοί που ισχυρίζονται όλα αυτά τα ψευδοεπιστημονικά-ψευδονευρολογικά πράγματα δεν είναι ποτέ πραγματικά νευρολόγοι-ερευνητές αλλά ψυχολόγοι που έχουν μόνο second hand επαφή με τις έρευνες, και ότι οι έρευνες γίνονται με μικρά στατιστικά δείγματα που δίνουν την δυνατότητα στατιστικών διακυμάνσεων τέτοιων ώστε 1 στις 20 έρευνες να δίνουν διαφορές μεταξύ των δύο φύλων, ενώ οι υπόλοιπες όχι. Μαντέψτε όμως ποιες από αυτές δημοσιεύονται στο Science.

  • Πέραν αυτού, οι εγκέφαλοι ανδρών και γυναικών δεν ακολούθησαν διαφορετική πορεία εξέλιξης. Δεν είμαστε διαφορετικά είδη. Οι γυναίκες κάνουν παιδιά με τους άνδρες, και αυτά αποκτούν ίσο αριθμό γονιδίων και από τους δύο, οπότε αν κάποιο γονίδιο (π.χ. για καλύτερη περιφεριακή όραση) είχε σαν αποτέλεσμα οι γυναίκες που το έχουν να κάνουν περισσότερα παιδιά από τις γυναίκες που δεν το έχουν, αυτό θα περνούσε εξίσου σε αρσενικά και σε θυληκά παιδιά. Για να υπάρχει διαφοροποίηση θα πρέπει να υπάρχει κάποιο επιπλέον γονίδιο, σχετιζόμενο με τα χρωμοσώματα, που να ακυρώνει την επίδραση του πρώτου γονιδίου στο ένα από τα δύο φύλα. Ποιά εξελικτική πίεση, όμως, θα ευνοούσε ένα τέτοιο γονίδιο που θα έδινε στους άνδρες χειρότερη περιφεριακή όραση? Πέρα από τη νευροφυσιολογία που αναφέρει η Ιωάννα, και η εξελικτική ψυχολογία είναι γεμάτη από δημοσιεύσεις χαμηλής πειστικότητας και συχνού χλευασμού από άλλους επιστήμονες, λόγω άκυρων υποθέσεων και a priori συμπερασμάτων.

    Λαμβάνοντας υπόψιν ότι, παραδοσιακά, οι γυναίκες ασχολούνται περισσότερο με τη κουζίνα, ο λόγος της “απεγνωσμένη[ς] προσπάθεια[ς] ενός άνδρα να βρει τη ζάχαρη στο ντουλάπι ενώ η γυναίκα τη βρίσκει σχεδόν αυτόματα” μάλλον δεν έχει να κάνει με κάποια εξελικτικά ανεπτυγμένη ισχυρότερη περιφερειακή όραση της γυναικός αλλά με το ότι η γυναίκα έβαλε τη ζάχαρη εκεί, και έτσι ξέρει που βρίσκεται! Ένας απλός περιβαλοντικός παράγοντας, που έχει να κάνει με το πως η κοινωνία μεγαλώνει τις γυναίκες με πρότυπα κουζίνας. Με αντίστοιχους παράγοντες εξηγούνται και όλα τα άλλα παραδείγματα του αρχικού κειμένου, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγουμε σε εγγενείς νοητικούς διμορφισμούς…

    • Όχι μόνο αυτό, αλλά και αν θεωρήσουμε ότι άλλη μια “καραμελίτσα” είναι αληθινή, δηλαδή η εγγενής υπεροχή των ανδρών στην αντίληψη του χώρου και των διαστάσεων, δεν θα έπρεπε ο άντρας να βρει τη ζάχαρη πιο εύκολα; Αφού βλέπει καλύτερα τα σχήματα…

    • Όπως έγραψε παραπάνω ο greedy, υπάρχουν 78 διαφορετικά γονίδια.
      Άρα, δεν πρέπει να μας παραξενεύουν οι διαφορές.
      Άλλωστε δεν τις αντιλαμβανόμαστε και εμείς πρακτικά στην καθημερινότητα μας;

      • Στην καθημερινότητα αυτό που αντιλαμβάνεσαι είναι κυρίως η νευροπλαστικότητα του εγκεφάλου, ο οποίος προσαρμόζεται με άκρως εντυπωσιακό τρόπο από πολύ νωρίς (βρεφική ηλικία) στο περιβάλλον του. Για να βγάλεις συμπεράσματα για τη φύση του εγκεφάλου, εκτός των επιρροών, θα έπρεπε 1. να μην πεις στους γονείς αν το παιδί είναι αγόρι ή κορίτσι, γιατί έχει αποδειχθεί ότι μιλάνε διαφορετικά στο έμβρυο και 2. από τη στιγμή που θα γεννηθεί το δείγμα των ανθρώπων που θέλεις να εξετάσεις να εξαφανίσεις όλες τις εκατομμύρια επιρροές που έχουν να κάνουν με το φύλο, από το αν το κοριτσάκι θα φοράει κοκαλάκια και το αγοράκι όχι, τη διαφορετική ενδυμασία, την άνιση εκπροσώπηση ανδρών/γυναικών σε διάφορα επαγγέλματα, τη μαμά που μαγειρεύει ενώ ο μπαμπας διαβάζει εφημερίδα, ακόμα και το γεγονός ότι όταν γράφουμε ένα άρθρο και αναφερόμαστε σε ανθρώπους γενικά χρησιμοποιούμε αρσενικό γένος.

        Αυτοί οι εκατομμύρια παράγοντες διαμορφώνουν τον εγκέφαλό μας. Αυτά που αντιλαμβάνεσαι στην καθημερινότητά σου μεταβάλλονται εντυπωσιακά αν αλλάξεις τα στερεότυπα που χρησιμοποιείς. Πχ: αν σε ένα ψυχολογικό τεστ το οποίο μελετά την ικανότητα των συμμετεχόντων να αντιλαμβάνονται τα συναισθήματα των γύρω τους πεις στους συμμετέχοντες κάτι ανάλογο με αυτό που λέει το άρθρο παραπάνω (“οι γυναίκες είναι καλύτερες στο να κατανοούν τα συναισθήματα των άλλων”) τότε οι γυναίκες θα έχουν πράγματι καλύτερη επίδοση. Αλλά αν τους πεις “δεν έχει ποτέ μετρηθεί διαφορά στην επίδοση ανδρών και γυναικών”, τότε πράγματι δεν παρατηρείται διαφορά. Αυτό δεν είναι εξαιρετικά ύποπτο;

        Είναι σχεδόν παράλογο να θεωρούμε ότι το υποσυνείδητό μας δεν παίζει κανένα ρόλο σε τίποτα, τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις που ανεξάρτητα από τις συνειδητές μας απόψεις κουβαλάμε δε μας επηρεάζουν ποτέ, και ο εγκέφαλος είναι μια σταθερή και αμετάβλητη ποσότητα. Αν αυτό ήταν αλήθεια δεν θα μας άλλαζαν οι εμπειρίες μας, δεν θα υπήρχαν φαινόμενα όπως προσηλυτισμός και το σύνδρομο της Στοκχόλμης, και τελικά δεν θα υπήρχε ψυχολογία.

  • Αγαπητοί φίλοι λίγη ευγένεια δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Καλό είναι να σεβόμαστε το σπίτι αυτού που μας φιλοξενεί…
    Νομίζω ότι οι φίλοι σχολιαστές προβαίνουν άκομψα σε αφορισμούς χάνοντας το όποιο δίκιο τους και προσπαθούν αν όχι ν αναιρέσουν , τουλάχιστον να αμφισβητήσουν έναν ολόκληρο επιστημονικό κλάδο , αυτόν της εξελικτικής ψυχολογίας μέσα σε λίγες γραμμές…
    Αν κατάλαβα καλά εσείς θεωρείται ότι ο εγκέφαλος του παιδιού είναι μια λευκή κόλλα χαρτί, σωστά?

    • Υπάρχουν έρευνες της εξελικτικής ψυχολογίας που είναι αξιόλογες, εφόσον βασίζονται σε σωστούς βιολογικούς συσχετισμούς και εξετάζουν διαφορές μεταξύ ειδών. Αλλά αυτές που λαμβάνουν συνήθως περισσότερη δημοσιότητα είναι αυτές που αναζητούν δικαιολογίες για τα διαφορετικά στερεότυπα μεταξύ ανδρών και γυναικών, και η ευρύτερη επιστημονική κοινότητα δεν είναι ενθουσιασμένη με την επιστήμη πίσω από αυτές. Για παράδειγμα, πριν λίγα χρόνια διάβαζα μία τέτοια έρευνα που “εξηγούσε” τη προτίμηση των γυναικών για το ροζ χρώμα αιτιολογόντας το με την εξελικτική τάση των προϊστορικών γυναικών να αναζητούν ώριμα (κόκκινα) φρούτα σαν συλλέκτριες, ενώ οι άνδρες ήταν κυνηγοί. Αυτό το άρθρο πήρε κάποια δημοσιότητα και, φυσικά, αμέσως βρέθηκε πολύς κόσμος που σχολίασε (ορθώς) ότι η στερεοτυπική συσχέτιση του ροζ με τις γυναίκες αναπτύχθηκε μόλις στον εικοστό αιώνα, με μία πλήρως παρατηρούμενη και κατεγραμμένη ιστορική διαδικασία, και δεν έχει καμία απολύτως σχέση με εγγενείς ψυχολογικές τάσεις ανδρών ή γυναικών. Τέτοιες έρευνες δίνουν κακό όνομα στην εξελικτική ψυχολογία, και το παραπάνω άρθρο μοιάζει να έχει στηριχθεί σε κάποια αντίστοιχα άκυρα ευρήματα.

      Το ζητούμενο δεν είναι αν ο εγκέφαλος ενός παιδιού είναι μία λευκή κόλλα χαρτί (δεν είναι) αλλά το κατά σε τι βαθμό αυτή η κόλλα περιέχει διαφορετικές “οδηγίες” για αγόρια ή κορίτσια, καθώς και το κατά πόσο τέτοιες διαφορές είναι καθοριστικές σε σχέση με τις τόσο ισχυρές περιβαλοντικές επιδράσεις που δεχόμαστε ενώ μεγαλώνουμε. Είναι πολύ εύκολο το να πέσει κανείς στη παγίδα του να θεωρήσει κοινωνικά πλασμένα στερεότυπα (π.χ. οι γυναίκες είναι πιό συναισθηματικές, οι άντρες δεν κλαίνε γιατί είναι γομάρια) ως κάτι το εγγενές, και για αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή στις σχετικές έρευνες, προσοχή που συχνά δυστυχώς λείπει.

    • Δεν εκλαμβάνω κάτι από τα γραφόμενά μου ως “αφορισμό”, απλώς μεταφέρω αυτά που γνωρίζω. Το αν το ύφος μου είναι έντονο αποδώστε το ίσως στη … συναισθηματική γυναικεία φύση μου (συγγνώμη δεν μπορούσα να αντισταθώ στο αστειάκι!).

      Αλλά σας ερωτώ, και ειδικά τους άνδρες: πώς θα αισθανόσασταν αν γνωρίζατε (αυτό έχει αποδειχθεί πολλές φορές με απλές έρευνες) ότι το βιογραφικό σας μάλλον δεν θα σας δώσει εργασία επειδή ανήκετε σε ένα φύλο; Σε όλους τους κλάδους και τα επαγγέλματα, εργοδότες που συνειδητά υποστηρίζουν τις ίσες ευκαιρίες (και μπράβο τους!) επιλέγουν κατ’ εξακολούθησην υποσυνείδητα ανθρώπους του “κατάλληλου” στερεοτυπικά φύλου.

      Οι πιο τυπικές έρευνες αυτού του είδους γίνονται χρησιμοποιώντας το ίδιο ακριβώς βιογραφικό και αλλάζοντας το όνομα (αντρικό-γυναικείο). Εργοδότες (και άνδρες και γυναίκες εργοδότες!) που υποστηρίζουν ότι είναι πλήρως αντικειμενικοί παρόλα αυτά δίνουν πολύ θετικότερες αξιολογήσεις όταν το ονομα είναι ανδρικό. Εξάλλου έχει δειχθεί και από τα implicit association tests του Harvard ότι η συντριπτική πλειοψηφία και ανδρών και γυναικών έχουν τέτοιες υποσυνείδητες προκαταλήψεις σχετικά με το φύλο, ανεξαρτήτως του τι δηλώνουν συνειδητά.

      Και το πρόβλημα είναι ακόμα χειρότερο σε κάποιες μειονότητες, όπως Αφροαμερικανοί ή Λατινοαμερικανοί! Η κοινωνική ομάδα όμως που είναι στη χείριστη δυνατή θέση είναι οι μαμάδες: γυναίκα με παιδιά έχει περίπου 1/10 ως 1/20 της πιθανότητας να αξιολογηθεί θετικά (επαναλαμβάνω ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ) απ΄ ό,τι άνδρας, ανεξαρτήτως του αν έχει παιδιά ή όχι. Εσείς δεν θα αντιδρούσατε λοιπόν με έντονο τρόπο αν η κοινωνία λόγω προκαταλήψεων και στερεοτύπων σας έβαζε σε αυτή τη θέση; Και όχι μόνο αυτό, αν προσπαθούσε με ψευδοεπιστημονικά επιχειρήματα να σας πείσει κιόλας ότι είστε λιγότερο ικανή, αλλά τι να κάνουμε, φταίει ο εγκέφαλός σας;

      Είμαι αστροφυσικός και σας βεβαιώνω, οι γυναίκες αστροφυσικοί είναι ακριβώς το ίδιο καλές στα μαθηματικά και στην χωρική αντίληψη όπως οι άντρες. Τα στερεότυπα όμως υπάρχουν και στο δικό μας χώρο και μας δυσκολεύουν τη ζωή, είτε άμεσα είτε μέσω τέτοιων, έμμεσων κλισέ.

      • Τα στερεοτυπα εχουν πηγη μεσα στην ιδιο το υποσυνειδητο των ανθρωπων.Ειναι κατι εν μερει φυσιολογικο και ανθρωπινο θα ελεγα οσες επιπτωσεις και αν εχει ομως.Και ας ειμαστε ειλικρινεις, κανεις δεν ειναι παναγιτσα και οτι δεν εχει καθολου κομπλεξ και τετοια.Παντως για τις διαφορες ανδρας γυναικας σκεψου το θεμα του ανδρα αρχηγου. Πιστευω οτι δεν ειναι κατι τοσο κοινωνικο παρα υποσεινηδητο του αντρικου μυαλου.Πιστευεις οτι ειχαμε αντροκρατια τοσα πολλα χρονια και σχεδον σε ολους μα ολους τους λαους,ετσι τυχαια??Τωρα αρχιζει να φθινει η αντροκρατια σιγα…Και γιατι ειχαμε αντροκρατια?Επειδη οι αντρες θελουν πραγματικα να εχουν το τελευταιο λογο και να διοικουν και αυτο παρατηρειται σαν υποσυνειδητο σε ολους τους ανδρες λιγο πολυ.Ολοι οι ανδρες θελουν να τα καταφερνουν και εχουν πολυ εντονη ζηλεια και αισθηση ανταγωνισμου.Ενω στις γυναικες δεν παρατηρειται τοσο αυτο, θα ελεγα παρατηρειται σε καποιες και γιαυτο υπαρχουν γυναικες που ειναι διευθυντριες ή υψηλα καταρτισμενες στον επαγγελαμτικο χωρο.Δηλαδη εχουν το συγκεκριμενο γονιδιο ή γονιδια που τις κανουν να τους αρεσει η επιτυχια ,εξουσια κλπ.Αλλα γενικως πιστευω εχει να κανει με τα γονιδια του ανθρωπου ανεξαιρετως γυναικας ή ανδρα.Γιαυτο υπαρχουν τοσοι τυποι ανθρωπων που ομως ειναι θυματα της τελειομανιας. Παντως νομιζω εχει ξεσπασει ενας πολεμος μεταξυ των ανθρωπων για το ποιος ειναι καλυτερος πραγμα στεναχωρο αλλα και παλι πιστευω εχει ως πηγη την ιδια τη φυση του ανθρωπου

        • Πιστεύεις ότι και τα στερεότυπα μεταξύ εθνών είναι γενετικά, ή αποτέλεσμα κουλτούρας? Οι άνθρωποι όντως έχουν τη τάση να πλάθουν στερεότυπα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτά υποδεικνύουν κάτι το αέναο και αναλοίωτο.

          • Εγω πιστευω οτι καθε τι που σκεφτεται ο ανθρωπος και καθε τι που πρατει βασιζεται κυριως στο Dna του και το υπολοιπο εχει να κανει με το περιβαλλον,εμπειριες κλπ πραγμα που ειμαι σιγουρος οτι το γνωριζεις.Εξαλλου ο λαος ειναι σοφος και λεει οτι το μηλο κατω απο τη μηλια θα πεσει.Παντως σε οτι αφορα τα στερεοτυπα και τη συμπεριφορα του ανθρωπου ,παρε το παραδειγμα του πολεμου.Απο τοτε που με θυμαμαι στο δημοτικο που διαβαζα ιστορια, μονο πολεμους θυμαμαι να ανεφερε το βιβλιο και μαλιστα ακομα και στην Αρχαια Ελλαδα μεταξυ Ελληνων! Για πες μου γιατι η ιστορια ειναι γεματη,μα γεματη με πολεμους που υπαρχουν μεχρι και τωρα.Οπως στην Συρια με τους Τζιχαντιστες.Τις προαλλες ο Κιμ Τζονγκ Ουν εξαπελυσε πυραυλο για να τρομαξει τον εχθρο.Μαλλον και ο πολεμος ειναι πανανθρωπινο απο τι φαινεται.Καλα οι πολεμοι γινονται κυριως για κερδη αλλα και απο φανατισμο .

  • “Οι άνδρες και οι γυναίκες εξελίχθηκαν διαφορετικά εξαιτίας της αναγκαιότητας. Οι άνδρες ιστορικά έπρεπε….” Ώπα! Σ’ αυτό διαφωνώ! Δεν “έπρεπε” ούτε αναφορικά με τους άνδρες ούτε αναφορικά με τις γυναίκες. ΕΙΝΑΙ “προορισμένοι” – “εξειδικευμένοι” ο καθένας για κάτι. Από τη φύση ή από τον Δημιουργό [αναλόγως των “πιστεύω” μας]. Δεν είναι υποτιμητική ή δευτερεύουσα η αποστολή κανενός εκ των δύο. Είναι συμπληρωματική και γι’ αυτό απολύτως ισότιμη. Λέει ο λαός “ήρθε και έδεσε” ή “κούμπωσε”. Χρειάζονται δύο αντικείμενα για να “δεθεί” ή να “κουμπώσει” το ο,τιδήποτε. Μόνο του το κουμπί ή μόνο του το σκοινί είναι το καθένα αλυσιτελές. [Γι’ αυτό πιστεύω ότι τόσο οι φαλοκράτες όσο και οι φεμινίστριες συνιστούν εκτροπή του φυσικού].