Επιλογή οικονομικότερου τρόπου θέρμανσης


Λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, αλλά και της ανόδου της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης,  πολλά νοικοκυριά σκέφτονται να διακόψουν την λειτουργία του καυστήρα πετρελαίου και ψάχνουν να βρουν εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης. Για να βοηθήσουμε, μελετήσαμε διάφορα σενάρια και τρόπους θέρμανσης.

Η μελέτη μας έγινε για τέσσερα σπίτια εμβαδού: 70, 100, 130 και 160m2.

Άλλες παραδοχές που κάναμε είναι οι εξής:

  • Ύψος οροφής: 2.85μ
  • Συντελεστής μόνωσης σπιτιού: 30 (στην πραγματικότητα κυμαίνεται μεταξύ 20 και 45)
  • Απώλειες: 5%
  • 10% κατανάλωση για ζεστό νερό.
  • Καθημερινή χρήση καλοριφέρ 5 ώρες για 5 μήνες τον χρόνο.

Όσο αφορά την μοναδιαία τιμή για την κάθε περίπτωση θέρμανσης, θεωρήσαμε τα εξής:

  • Πετρέλαιο: 1400 ευρώ/τόνο
  • Φυσικό αέριο: 1,12 / μ3
  • Πέλλετ: 260 ευρώ/τόνο
  • Ξύλο: 130 ευρώ/τόνο
  • Ηλεκτρικό ρεύμα: 0.156 / kwh (θεωρούμε ότι λόγω κατανάλωσης, κάποιο ποσοστό θα χρεωθεί με υψηλότερη κλίμακα)

Όσο αφορά τα κόστη εγκατάστασης, θεωρήσαμε τα εξής:

  • Φυσικό αέριο: 3300€
  • Πέλλετ: 6000 €
  • Ξύλο: 5000€
  • Αντλία θερμότητας: 6500€
  • Ηλεκτρικό ρεύμα: 0.156 / kwh (θεωρούμε ότι λόγω κατανάλωσης, κάποιο ποσοστό θα χρεωθεί με υψηλότερη κλίμακα)
  • Κλιματιστικά: 3000€ (inverter, ενεργειακή κλάση Α, συντελεστή απόδοσης=3.5)
  • Ηλεκτρικά σώματα: 1500€

Αρχικά παρατηρούμε ότι υπάρχει πολύ σημαντική εξοικονόμηση εφόσον εγκαταστήσουμε κλιματιστικά (inverter υψηλής απόδοσης – COP). Όμως, πριν πάμε όλοι να σπάσουμε τους λέβητες μας, θα πρέπει να σκεφτούμε ότι μιλάμε για πολύ διαφορετικό επίπεδο θέρμανσης. Η κατανομή της θέρμανσης είναι ασύγκριτα καλύτερη με τα σώματα του καλοριφέρ. Επίσης, υπάρχει και το θέμα του μπάνιου που δεν είναι βολικό για τοποθέτηση κλιματιστικού.

Καθώς το καλοριφέρ μας ζεσταίνει και με θέρμανση μέσω μεταγωγής ενώ το κλιματιστικό μόνο μέσω επαφής με το θερμό αέρα, η αίσθηση ζεστασιάς είναι πολύ καλύτερη, ακόμα και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Τέλος, δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τα κλιματιστικά ξηραίνουν τον αέρα, δημιουργώντας αναπνευστικά προβλήματα σε άτομα με ευαίσθητο αναπνευστικό σύστημα.

Η επιλογή είναι δύσκολη, συνιστούμε να ρωτήσετε τους ειδικούς.

Συμπέρασμα:  Η βέλτιστη λύση βραχυπρόθεσμα μπορεί να επιτευχθεί συνδυαστικά: Πετρέλαιο ή φυσικό αέριο ως κύρια πηγή θέρμανσης, και επικουρική χρήση κλιματιστικών, εκμεταλλευόμενοι την οικονομία και την ταχεία θέρμανση που προσφέρουν.  Μακροπρόθεσμα η καλύτερη λύση εφόσον κάποιος μπορεί να αντεπεξέλθει στα αρχικά υψηλά κόστη εγκατάστασης είναι οι αντλίες θερμότητας.  Ξύλα και pellets είναι ενδιαφέρουσες εναλλακτικές μέθοδοι, όμως με τα μειονεκτήματα της αποθήκευσης και της διαρκής τροφοδότησης των καυστήρων τους

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η κάθε επιλογή ενέχει κάποιο ρίσκο αφού δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πως θα διαμορφωθούν οι τιμές στα επόμενα χρόνια, όπως  η τιμή για το ηλεκτρικό ρεύμα. Άλλωστε για το ηλεκτρικό ρεύμα, το κάθε διαμέρισμα είναι ξεχωριστή περίπτωση, αφού έχει διαφορετική κατανάλωση, άρα πρέπει να υπολογιστεί αν η επιπλέον κατανάλωση ρεύματος θα γίνεται με την αυξημένη τιμή που αντιστοιχεί σε μεγαλύτερο επίπεδο κατανάλωσης.

Όπως φαίνεται και στα δύο παρακάτω γραφήματα, ο χρόνος απόσβεσης επηρεάζεται από το μέγεθος του σπιτιού. Όσο μεγαλύτερο είναι το σπίτι, τόσο μειώνεται ο χρόνος απόσβεσης. Για παράδειγμα, η απόσβεση για αλλαγή σε κλιματιστικά γίνεται σε :


  • 2,7 χρόνια, για σπίτι 130 μ2
  • 3,5 χρόνια για σπίτι 100 μ2

—–

—–

Στα παρακάτω γράφημα  φαίνεται το ετήσιο κόστος για κάθε διαφορετικό τρόπο θέρμανσης.  Το κόστος αυτό δεν υπολογίζει το κόστος εγκατάστασης, και είναι μόνο το κόστος λειτουργίας. Είναι δηλαδή το κόστος που θα πληρώνουμε κάθε χρόνο στους λογαριασμούς ή για προμήθεια των υλικών (ξύλα κλπ). Το κάθε διαφορετικό χρώμα μπάρας αντιστοιχεί σε διαφορετικού μεγέθους διαμέρισμα.

—–

Στα παρακάτω δύο γράφημα  φαίνεται το συνολικό κόστος για κάθε διαφορετικό τρόπο θέρμανσης.  Δηλαδή περιλαμβάνεται και το κόστος εγκατάστασης ή μετατροπής (πχ από λέβητα πετρελαίου σε φυσικό αέριο ή η προμήθεια air-condition). Στο πρώτο γράφημα φαίνεται το συνολικό κόστος για τα τρία πρώτα χρόνια και στο δεύτερο γράφημα, το κόστος για τα έξη χρόνια. Το κάθε διαφορετικό χρώμα μπάρας αντιστοιχεί σε διαφορετικού μεγέθους διαμέρισμα.

—–

by Αντικλείδι , http://antikleidi.wordpress.com

Συναφές: 

Ποιες ειδικότητες επαγγελματιών είναι δυσεύρετες μέσα στην κρίση

Ενάντια στην κρίση

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

10 CommentsΣχολιάστε

    • Για την υπέρυθρη θέρμανση θα ήθελα αν υπάρχει άποψη, ακούγεται πολύ τελευταία.
      Ευχαριστώ

      • Εμείς αυτό που θα συμβουλεύαμε προτού προβείτε σε οποιαδήποτε αγορά εξοπλισμού τεχνικής φύσεως είναι να είστε επιφυλακτικοί, ιδιαίτερα αν η τεχνολογία του προϊόντος είναι καινούργια και παρουσιάζεται ως καινοτόμος ιδέα. Καλό θα είναι να συμβουλευτείτε κάποιο άτομο με τεχνικές γνώσεις ή ακόμα καλύτερα τον μηχανικό σας.

      • είναι μια ακόμη απο τις πολλές απάτες που τελευταία σκάνε μύτη.
        Λόγω της οικονομικής κρίσης όλο και κάποιοι αδαείς σου λέει θα την πατήσουν
        Ιόντα, υπέρυθρες κτλ δήθεν εφευρέσεις είναι για τον κουβά..
        Ελπίζω να παρέμβει κάποια υπηρεσία και να τους μαζέψει!

      • σχετικά με την παραπομπή τού Bill, το άρθρο όσο καταλαβαίνω δεν αναφέρεται στα θερμικά πάνελ, αλλά σε λάμπες θερμικής ακτινοβολίας σχεδιασμένες για πολύ μεγαλύτερη θέρμανση, πχ ψήσιμο γύρου. (αν και μερικές φορές χρησιμοποιούνται και για θέρμανση χώρου) http://en.wikipedia.org/wiki/Infrared_heater
        Η αντίληψή μου για το θέμα είναι ότι τα πάνελ είναι αρκετά διαφορετικό θέμα.

  • Φίλοι, επειδή και το μασαζοκαλσόν του Μάκη πουλάει , όπως και το νερό του Καματερού παλαιότερα , τα φύλλα ελιάς πιο πρόσφατα κι ένα σωρό άλλα, να ενημερώνεστε. Ζούμε στην εποχή της πληροφορίας και σήμερα είναι τόσο εύκολο να την αναζητήσετε. Να ρωτάτε τους ειδικούς , να ζητάτε πιστοποιήσεις , να στριμώχνετε τον κάθε απατεώνα δήθεν εφευρέτη, να τον καταγγέλλετε αν πρέπει. Χτυπήστε τους αλύπητα, παίζουν με τον πόνο και την αγωνία μας ιδιαίτερα αυτή την εποχή.

  • Λες ανοησίες και αν δεν έχεις παιδεία και γνώσεις φυσικής καλύτερα να αποφεύγεις να τοποθετείσαι με ανακρίβειες του τύπου “φούρνος μικροκυμάτων”. Έχεις ιδέα τι γράφεις;

  • Εντελως ατυχες αρθρο περα εως περα απο την πραγματικοτητα…Πρωτον δεν ειναι δυνατον να υφισταται τετοιο αρθρο χωρις να αναφερεται πουθενα η εξωτερικη θερμοκρασια…βαλτε μια ΑΘ στη Φλωρινα και θα σας πω εγς ποτε θα την κανετε αποσβεση…συντελεστης θερμομονωσης 30…πορτοκαλια μπανανες τι?Η τιμη του συντελεστη Κ βγαινει μεσα απο επιπονη διαδικασια και δεν υπολογιζεται στο περιπου…