«Η ροδιά μου, η μετανάστευση και μια αυτοκτονία»


Προχθές πήγα να χαιρετήσω τη γιαγιά μου. Ίσως δεν την ξαναδώ ποτέ, φεύγω μετανάστης και η γιαγιά είναι 89 χρονών, οπότε σε ένα χρόνο που υπολογίζω πως θα γυρίσω (στην καλύτερη περίπτωση και οικονομικών επιτρεπόντων) μπορεί να μην με περιμένει. 

Είπα στην μητέρα μου ότι θα πέρναγα να την πάρω να φάμε μαζί και αυτή μου απάντησε ότι η γιαγιά θα είναι κουρασμένη και δεν θα μπορεί. Δεν είχα καταλάβει τι μπορεί να έκανε για να κουραστεί. Φτάνοντας στην εξώπορτα δεν αναγνώρισα το σπίτι.

Είχαν γίνει εκτεταμένες εργασίες συντήρησης γιατί ήταν έτοιμο σχεδόν να πέσει. Το είχε φτιάξει ο παππούς το 1934 – ήταν 16 χρόνια μεγαλύτερος από τη γιαγιά, την είχε πάρει μικρούλα και πάντα την αγαπούσε σαν τα μάτια του και την είχε βασίλισσά του – και το είχε χτίσει δίπλα σε μία ροδιά η οποία απ’ ό,τι λέγεται ήταν εκεί από όταν είχε πάρει το χωράφι ο πατέρας του. Θα ήταν δηλαδή 120-130 χρόνων δέντρο. Η γιαγιά λέει ότι ίσως ήταν πάνω από 150. Αλλά δεν είναι πλέον.

Έκοψαν τη ροδιά μας. Γι αυτό νόμισα ότι κοίταζα το λάθος σπίτι όταν έφτασα μπροστά στην πόρτα, δεν ήταν οι τοίχοι που φαίνονταν καινούργιοι, αλλά η αυλή που έμοιαζε άδεια.

Με έπιασε ένα σφίξιμο στην καρδιά. Στην αρχή ήθελα να πείσω τον εαυτό μου ότι την έβγαλαν προσεκτικά με τις ρίζες της και την πήγαν κάπου παράμερα, και όπου να ‘ναι θα την ξαναφυτέψουν στο ίδιο ακριβώς μέρος, με την λυπημένο γέρικό της σκύψιμο και τα γλυκά της ρόδια – τα καλύτερα που είχα φάει ποτέ. Θυμήθηκα το φιλαράκι μου που αυτοκτόνησε και πώς προσπαθώ πάντα να πείσω τον εαυτό μου πως κάποια μέρα θα τον ξαναπετύχω στο δρόμο – δεν έχω δει τον τάφο άρα δεν έχει πεθάνει, άλλη μια από τις μαλακισμένες του πλάκες.

Άλλα μάλλον δεν θα ξαναδώ τον Δημήτρη, και δεν θα ξαναφάω ρόδια από το δέντρο μας.

Την έκοψαν λέει η γιαγιά, ήταν σάπια. «Και η χώρα» μουρμουράω, αλλά δεν ακούει και πολύ καλά. Η κοπέλα μου με κοιτάει στραβά. Ήρθαμε να χαιρετίσουμε τη γιαγιά, όχι να μιλήσουμε για πολιτική.


Λέμε τα ίδια πάντα με τη γιαγιά, για τα ξαδέρφια στο χωριό που το πολεμάνε, για την ξαδέρφη στη Γερμανία που βρήκε επιτέλους δουλειά, για τους Aλβανούς που φεύγουν δυστυχώς από το χωριό γιατί μετά από 20 χρόνια που είναι εκεί δεν έχει πλέον μεροκάματα, για την παιδική μου φίλη που είναι παντρεμένη με τον παιδικό μου φίλο που είναι αλκοολικός σχεδόν από τα παιδικά μας χρόνια. Ποιος ξέρει πώς θα βγουν τα παιδιά τους σε ένα χωριό που κάνεις τάμα για να τη σκαπουλάρεις από την κίρρωση του ήπατος…

Εγώ όλη την ώρα όμως σκέφτομαι τη ροδιά, δεν είναι η ίδια η αυλή μας χωρίς τη ροδιά μας. Φεύγουμε και η γιαγιά βγάζει να μου δώσει χαρτζιλίκι 60 ευρώ. «Ξοδεύτηκα με το σπίτι, δεν έχω άλλα. Για τις βενζίνες παιδί μου». Κοντεύω τα 37, είμαι γιατρός. Τα παίρνω χωρίς να το σκεφτώ. Είναι πολλές οι βενζίνες μέχρι τη Σουηδία γιαγιά, και είσαι η μοναδική ασθενής από την οποία παίρνω φακελάκι – πάνω από 30 χρόνια τώρα, απ’ όταν θυμάμαι τον εαυτό μου.

Χαιρετάω τη γιαγιά και κλείνω την πόρτα χωρίς να κοιτάξω πίσω, μου αρέσει να σκέφτομαι ότι η ροδιά είναι ακόμα εκεί. Ίσως στο Γκέτεμποργκ πετύχω και τον Δημήτρη πουθενά.

    Β.Ν.

Υ.Γ. Εχθές έβλεπα φωτογραφίες από τις πυρκαγιές στα ειδησεογραφικά sites και για πρώτη φορά παραδόξως δεν στεναχωριόμουν. Τελικά, είμαι κατά βάθος Έλληνας και εγώ και με ενδιαφέρει μόνο η πάρτη μου, και αφού δεν υπάρχει πλέον η ροδιά μας μάλλον δεν με νοιάζει που θα καούν όλα τα δέντρα των άλλων. Σε αυτή τη χώρα το μόνο που προβλέπεται πλέον να ευδοκιμεί και να ανθίζει και να θεριεύει είναι ο φασισμός και η βλακεία, που όσο έμειναν κρυφά για δεκαετίες τώρα θα γίνουν ζούγκλα.

Αγαπητέ φίλε, πριν από λίγες ημέρες, στην επέτειο του θανάτου του πατέρα μου, φυτέψαμε στον κήπο -ανάμεσα στα δέντρα που αυτός είχε φυτέψει- δυο ροδιές. Η μία είναι αυτή στη διπλανή φωτογραφία. Η άλλη είναι διαφορετική ποικιλία. Τα δέντρα δεν ζουν για πάντα – κάποτε πεθαίνουν κι αυτά. Τα δέντρα που βλέπουμε γύρω μας -και κάποια από αυτά αποτελούν σημείο αναφοράς για τα παιδικά μας χρόνια αλλά και για την πορεία μας στη ζωή- κάποιοι τα έχουν φυτέψει. Τη ροδιά, στην αυλή της γιαγιάς σας, κάποιος την φύτεψε. Οπότε, να φυτέψετε κι εσείς μια ροδιά. Επίσης, να κάνετε ένα παιδάκι. Καλή τύχη στη Σουηδία και καλή πατρίδα.

    pitsirikos.net

by Αντικλείδι , http://antikleidi.wordpress.com

Συναφές: 

‘Θα πάω στο χωριό μου’

Ιστορία μιας γενιάς

Η διαχείριση της απόγνωσης

Τι πρέπει να κάνει η νεολαία; 

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

2 CommentsΣχολιάστε

  • Οι εν ενεργεία διπλωμάτες συζητούν τις περικοπές στις συντάξεις των συνταξιούχων συναδέλφων τους και την έφεση που θα ασκήσουν στο Ελεγκτικό Συνέδριο κατά της Αναπροσαρμογής Σύνταξης που τους κοινοποιήθηκε σε αυτό το ΜΟΝΟΠΡΑΚΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟ.

    ΠΡΕΣΒΗΣ

    Σας συγκάλεσα γιατί έχει ανακύψει ένα σοβαρό θέμα με εκείνο τον ηλίθιο συνάδελφό μας που έχει αναλάβει το δικαστικό αγώνα μας σχετικά με το συντονισμό με το δικηγόρο για την άσκηση Έφεσης στο Ελεγκτικό Συνέδριο

    ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ Β ΕΠΙ ΤΙΜΗ

    Τι έκανε πάλι αυτός ο βλάκας;

    ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ Α ΟΧΙ ΕΠΙ ΤΙΜΗ

    Δήλωσε ότι δεν πρόκειται να κάνει τίποτα για την κοινή δικαστική επιδίωξη των συνταξιούχων μας.

    ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ Α ΟΧΙ ΕΠΙ ΤΙΜΗ

    Καλά, και εσείς κύριε Γενικέ πως του το επιτρέψατε;

    ΠΡΕΣΒΗΣ

    Ισχυρίζεται ότι τσαντίστηκε επειδή ούτε τον πληρώνουμε ούτε απαντούμε στις αιτήσεις του.

    ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ Β ΕΠΙ ΤΙΜΗ

    Τι να του πληρώσουμε;

    ΠΡΕΣΒΗΣ

    Λέει ότι:
    – Δεν του πληρώνουμε το 8% που του οφείλουμε επειδή πέτυχε δικαστικά και πήρε το βαθμό του Πληρεξούσιου Υπουργού Β’ αναδρομικά από το 2001 και επέστρεψε στην Υπηρεσία ακυρώνοντας την έξοδό του από την υπηρεσία που είχε γίνει το 2007 και διάρκεσε μέχρι και το 2011,
    – Δεν του πληρώνουμε όσα του επιδίκασαν ως αποζημίωση το Διοικητικό Πρωτοδικείο και το Διοικητικό Εφετείο, δηλαδή κάπου 130.000 Ευρώ εκκαθαρισμένα από τη φορολογία, στα οποία περιλαμβάνεται η ηθική βλάβη, το επίδομα εξωτερικού και η διαφορά μισθών και επιδομάτων.
    – Δεν του πληρώνουμε όσα του έχουμε δηλώσει εγγράφως ότι του χρωστάμε ως διαφορά μισθού που εδικαιούτο και σύνταξης που του καταβαλλόταν από το 2007 έως και το 2011,
    – Δεν του έχουμε αναπροσαρμόσει τη σύνταξη και ενώ είναι Πληρεξούσιος Υπουργός Β’ τον πληρώνουμε με τη σύνταξη του Συμβούλου Πρεσβείας Β’,
    – Δεν τον έχουμε πληρώσει για τη διαφορά μεταξύ της σύνταξης που έπαιρνε και της σύνταξης που εδικαιούτο από τον Ιούλιο 2011 μέχρι σήμερα.

    ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ Β ΕΠΙ ΤΙΜΗ

    Μα είναι μπίτι βλάκας ο συνάδελφος ο Πληρεξούσιος Υπουργός Β’ που νομίζει ότι θα του τα δώσουμε αυτά. Εδώ εμείς είμαστε Υπουργείο Εξωτερικών. Κανένα δικαστήριο δεν μπορεί να μας πει τι να κάνουμε.

    ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ Α ΟΧΙ ΕΠΙ ΤΙΜΗ

    Όταν έδινα εξετάσεις πρόσληψης Ακολούθων Πρεσβείας είχα μάθει τι απαντάμε στη στάνταρντ ερώτηση κρίσης που μας υπέβαλαν, ότι δηλαδή «Οι Αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας είναι προαιρετικές για το Υπουργείο Εξωτερικών».

    ΠΡΕΣΒΗΣ

    Ναι αλλά τώρα αυτός ο ηλίθιος έχει μαζέψει εναντίον μας και αποφάσεις του Διοικητικού Πρωτοδικείου και του Διοικητικού Εφετείου και κυρίως έχει στρέψει και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εναντίον μας.

    ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ Β ΕΠΙ ΤΙΜΗ

    Δηλαδή τι θέλει από μας το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κύριε Γενικέ;

    ΠΡΕΣΒΗΣ

    Ο Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους είχε στείλει επιστολή με την οποία γνωστοποιούσε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι η Διοίκηση έχει συμμορφωθεί στις δικαστικές αποφάσεις, το ίδιο το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έχει εγκρίνει την πληρωμή της α’ δόσης 91.000 Ευρώ – επισυνάπτοντας σχετική επιστολή στα ελληνικά – και ότι έτσι η υπόθεση πρέπει να θεωρηθεί ως διευθετηθείσα.

    ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ Β ΕΠΙ ΤΙΜΗ

    Και αυτό δεν θεωρήθηκε επαρκής διαβεβαίωση από το Στρασβούργο;

    ΠΡΕΣΒΗΣ

    Όχι, επειδή ο ηλίθιος ο συνάδελφός μας ο Πληρεξούσιος Υπουργός Β’ τα αμφισβήτησε αυτά, λέγοντας ότι είναι ψευτιές αφού ποτέ δεν γύρισε ουσιαστικά στην υπηρεσία αφού διετέλεσε αδιαλείπτως συνταξιούχος από το 2007 έως το 2011 και έβλεπε τηλεόραση καθισμένος στον καναπέ του, ενώ επίσης μετέφρασε στα γαλλικά το έγγραφο που είχε στείλει στο Στρασβούργο το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και απέδειξε ότι δεν ήταν εντολή πληρωμής αλλά απλό πρακτικό που εισηγείτο τη μη άσκηση αναιρέσεως κατά της αποφάσεως του Διοικητικού Εφετείου που τον δικαίωνε.

    ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ Α ΚΑΙ Β

    Πω, πω, πω! Πω, πω, πω! Πω, πω, πω! Πω, πω, πω!

    ΠΡΕΣΒΗΣ

    Δηλαδή απέδειξε ότι πήγαμε να παραπλανήσουμε το Δικαστήριο του Στρασβούργου

    ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ Β ΕΠΙ ΤΙΜΗ

    Και είναι μόνο αυτά που στενοχώρησαν το βλάκα το συνάδελφό μας και αποφάσισε να μην αγωνιστεί για την ακύρωση των περικοπών των συντάξεών μας κύριε Γενικέ;

    ΠΡΕΣΒΗΣ

    Όχι, στενοχωρήθηκε επίσης που η Επιτροπή του 8%, δηλαδή που διανέψει το μέρισμα του 8% της Εξωτερικής Υπηρεσίας έγραψε στα παπάρια της το αίτημά του να πληρωθεί για το 8% που εδικαιούτο για το διάστημα 2007-2011 που τον είχαν πετάξει υποχρεωτικά έξω από το Υπουργείο Εξωτερικών και σε πρόωρη συνταξιοδότηση. Δικαιώθηκε δικαστικά, επέστρεψε και θέλει τα λεφτά του.

    ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ Α ΟΧΙ ΕΠΙ ΤΙΜΗ

    Αυτό δεν είναι σωστό, το 8% δεν το δίνουμε σε κανέναν.

    ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ Β ΕΠΙ ΤΙΜΗ

    Φυσικά και δεν το δίνουμε, έστω και αν το δικαιούται ο βλάκας ο συνάδελφός μας. Και κακώς ανακινεί το θέμα, επειδή κινδυνέψαμε πριν 2-3 χρόνια να το χάσουμε όταν μας το φορολόγησε ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Παπακωνσταντίνου. Τώρα ευτυχώς το σώσαμε.

    ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ Α ΟΧΙ ΕΠΙ ΤΙΜΗ

    Μην το παίρνεις σαν δεδομένο ότι το σώσαμε. Εδώ έχουν φτωχύνει οι Στρατιωτικοί και οι Απόστρατοι. Αν μάθουν ότι παίρνουμε αυτό το επίδομα θα ορμήξουν να μας το κόψουν ισχυριζόμενοι ότι αυτοί είναι πολλοί και εμείς είμαστε λίγοι και μοιραζόμαστε πλούσιο επίδομα εξωτερικού.

    ΠΡΕΣΒΗΣ

    Ο βλάκας ο συνάδελφός μας, έκανε στην αρχή Αίτηση στη ΣΤ4 Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών για να πάρει το 8% από την Επιτροπή Διαχείρισης του 8%. Η Επιτροπή δεν απαντάει ποτέ σε βλάκες και έτσι δεν του απάντησε. Στη συνέχεια ο βλάκας ο συνάδελφός μας πήγε προσωπικά στο Γραφείο του και του έδωσε ιδιοχείρως αντίγραφο της αίτησής του.

    ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ Β ΕΠΙ ΤΙΜΗ

    Και τι του απάντησε ο Πρόεδρος της Επιτροπής 8%;

    ΠΡΕΣΒΗΣ

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής 8% αντί απάντησης του έδωσε ένα ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΝΑΤΟ.

    ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ Α ΚΑΙ Β

    Χα, χα, χα, χα. χα. χα.

    ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ Β ΕΠΙ ΤΙΜΗ

    Οπότε το βούλωσε ο βλάκας ο συνάδελφός μας;

    ΠΡΕΣΒΗΣ

    Όχι δεν το βούλωσε. Του έκανε επίδοση εξωδίκου σπίτι του με δικαστικό επιμελητή.

    ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ Β ΕΠΙ ΤΙΜΗ

    Και πως αντέδρασε ο Πρόεδρος του 8%;

    ΠΡΕΣΒΗΣ

    Στην αρχή δεν έκανε τίποτα. Όμως τώρα που ο βλάκας ο συνάδελφός μας μουλάρωσε και είπε ότι δεν θα ξανακάνει τίποτα στα θέματα συντονισμού του δικαστικού αγώνα για ακύρωση της Αναπροσαρμογής Σύνταξής μας, ο Πρόεδρος του 8% δήλωσε προφορικά μέσω τρίτου ότι …. έκανε θετική εισήγηση για να πληρωθεί.

    ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ Β ΕΠΙ ΤΙΜΗ

    Χα, χα, χα! Πολύ ωραίο.

    ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ Α ΟΧΙ ΕΠΙ ΤΙΜΗ

    Το πιο ωραίο το είχε πει κάποτε ο Σύμβουλος της Πρεσβείας μας στην Κένυα όταν είχαν κρύψει εκεί τον Οτσαλάν. Τον πλησίασε o Τμηματάρχης του Υπουργείου Εξωτερικών της Κένυα και του είπε «Βλέπετε εδώ τις εφημερίδες που σας δείχνω που γράφουν πως έχετε κρυμμένο τον Οτσαλάν στην Πρεσβεία;» Και ο Σύμβουλος της Πρεσβείας απάντησε «Δυστυχώς δεν έχω μαζί μου τα γυαλιά μου».

    ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ Β ΕΠΙ ΤΙΜΗ

    Μα το θέμα των περικοπών των συντάξεών μας είναι πολύ σοβαρό, αυτός ο βλάκας είναι καλός στο να διαπραγματεύεται και να κάνει συντονισμό με τους δικηγόρους και τους απόστρατους. Εμείς δεν τα ξέρουμε αυτά. Ξέρουμε μόνο να ζητάμε λεφτά από τον εκάστοτε Υπουργό Εξωτερικών. Γράψτε του ότι θα του τα πληρώσουμε όλα, να τελειώνουμε, προτού χάσουμε τις δικαστικές προθεσμίες για τις συντάξεις μας.

    ΠΡΕΣΒΗΣ

    Δυστυχώς ο βλάκας ο συνάδελφός μας ξεκίνησε και μια άλλη ιστορία που είναι πολύ σοβαρή για το κύρος της χώρας μας. Στο Υπουργείο Εξωτερικών τηρείται ανανεούμενη ανά έτος «Αλφαβητική κατάσταση αφυπηρετησάντων διπλωματικών υπαλλήλων» έκδοσης ΣΤ1 Διεύθυνσης Προσωπικού με ημερομηνία 6/10/2011 (όπως αναγράφεται στο κάτω αριστερό άκρο εκάστης σελίδας), το οποίο περιλαμβάνει περίπου 200 ονοματεπώνυμα συνταξιούχων διπλωματικών υπαλλήλων ταξινομημένα στις εξής στήλες: «ονοματεπώνυμο», «βαθμός», «αποχ.» «διεύθυνση κατοικίας» και «τηλέφωνα». Ειδικότερα, στη στήλη «βαθμός» υπάρχουν καταγεγραμμένες οι εξής ενδείξεις:
    – ΠΡΣ (δηλ. Πρέσβης)
    – ΠΥΑ (δηλ. Πληρεξούσιος Υπουργός Α’)
    – ΠΥΒ (δηλ. Πληρεξούσιος Υπουργός Β΄)
    – ΠΥΑ ΟΧΙ ε.τ. (δηλ. Πληρεξούσιος Υπουργός Α’ με κεφαλαίο το «ΟΧΙ επί τιμή»
    – ΠΥΒ όχι ε.τ. (δηλ. Πληρεξούσιος Υπουργός Β’ με μικρό το «όχι επί τιμή»).
    – ΠΡΕΣΒΗΣ ε.τ. (με κεφαλαία η λέξη ΠΡΕΣΒΗΣ ολογράφως και επί πλέον η ένδειξη «επί τιμή»)
    – ΣΠΑ (δηλ. Σύμβουλος Πρεσβείας Α’)
    – (ΣΠΑ) (δηλ. Σύμβουλος Πρεσβείας Α’ «εντός παρενθέσεως»).
    – ΓΠΒ (δηλ. Γραμματέας Πρεσβείας Β΄).Η παράθεση των παραπάνω στοιχείων, εκ πρώτης όψεως, θα μπορούσε να φανεί κωμική, με την παράθεση των εκφράσεων «ΌΧΙ επί τιμή», που χρησιμοποιείται ελεύθερα, σαν να περιγράφεται ένα άτομο λ.χ. «χωρίς μαλλιά», προσεκτικότερη όμως ανάγνωση δείχνει μια βαρύτατη παραβίαση του Ν. 2472/1997 όπως τροποποιήθηκε μεταγενέστερα «περί προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα», και παράλληλα «δυσφήμιση» (Ποιν. Κώδικα) ορισμένων ατόμων, τα οποία διαπομπεύονται, σε άγνωστο αριθμό αποδεκτών του καταλόγου, με ενδείξεις ότι δεν προήχθησαν στην καριέρα τους πέρα του βαθμού του Γραμματέα Πρεσβείας Β’. Επί πλέον ο τονισμός της ένδειξης «ΟΧΙ επί τιμή» δημιουργεί δυσμενείς εντυπώσεις ως προς τα άτομα στα οποία αναφέρεται, ανάλογα με εκείνα ενός αποσπάσματος ποινικού μητρώου το οποίο δεν θα έδειχνε απόλυτα καθαρό, σε σχέση με τους λοιπούς, επί τιμή αφυπηρετήσαντες οι οποίοι δεν χρειάζεται, ως αυτονότητο, να γράψουν τον τίτλο «επί τιμή» και πρέπει, με τη διατύπωση αυτή, να προκύπτει εξ αντιδιαστολής, από την σύγκριση με εκείνους που είναι «ΟΧΙ επί τιμή».

    ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ Β ΕΠΙ ΤΙΜΗ

    Ουάου. Αυτή η καταγγελία κλονίζει συθέμελα το οικοδόμημα των Πρέσβεων. Ιδιαίτερα έχει θυμώσει ένας Πρέσβης πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών που έχει την απαίτηση το ΠΡΕΣΒΗΣ και το επί τιμή να γράφονται και τα δύο με κεφαλαία έτσι για να διακρίνεται από τους άλλους.

    ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ Α ΟΧΙ ΕΠΙ ΤΙΜΗ

    Όχι, σε αυτό δεν θα υποχωρήσουμε ποτέ.

    ΠΡΕΣΒΗΣ

    Το ίδιο και ο βλάκας ο συνάδελφός μας.

    ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ Β ΕΠΙ ΤΙΜΗ

    Ελπίζω κύριε Γενικέ να μη χειριστήκαμε και εμείς βλακωδώς το θέμα.

    ΠΡΕΣΒΗΣ

    Δυστυχώς. Δυστυχώς. Ο Προσωπάρχης έγραψε ειδικό έγγραφο προς την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με το οποίο ανέφερε ότι ουδέποτε η ΣΤ1 Διεύθυνση Προσωπικού τηρούσε τέτοια λίστα «Αφυπηρετησάντων Διπλωματικών Υπαλλήλων» και ότι μόνο μια φορά κατάστρωσε μια εντελώς πρόχειρη λίστα μόνο και μόνο για διευκόλυνση της ταχυδρομικής επικοινωνίας του Συνδέσμου Συνταξιούχων Διπλωματικών Υπαλλήλων με τα μέλη του.

    ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ Β ΕΠΙ ΤΙΜΗ

    Δηλαδή απλά για να διευκολύνεται ο ταχυδρόμος που διανέμει τις επιστολές του Συνδέσμου προς τα μέλη του.

    ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ Α ΟΧΙ ΕΠΙ ΤΙΜΗ

    Και ησύχασε ο βλάκας ο συνάδελφός μας.

    ΠΡΕΣΒΗΣ

    Για να το διαπιστώσουμε βάλαμε μία γραμματέα μας να τον πάρει τηλέφωνο και να τον ρωτήσει «είσθε ικανοποιημένος κύριε Πρέσβη από την απάντηση;»

    ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ Β ΕΠΙ ΤΙΜΗ

    Και εκείνος τι απάντησε κύριε Γενικέ;

    ΠΡΕΣΒΗΣ

    Απάντησε «Τώρα τη γαμήσατε μαλάκες. Έχω παλαιότερο έγγραφό σας που λέει τα τελείως αντίθετα. Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά».

    ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ Α ΟΧΙ ΕΠΙ ΤΙΜΗ

    Δηλαδή τι πιστεύετε ότι έχει κάνει κύριε Γενικέ;

    ΠΡΕΣΒΗΣ

    Σίγουρα έχει κάνει τόσες καταγγελίες στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα που θα έρθουν συνεργεία της να κάνουν φύλλο και φτερό τα αρχεία στης ΣΤ1 Διεύθυνσης Προσωπικού του Υπουργείου Εξωτερικών για να ανακαλύψουν πόσες λίστες τέτοιου είδους υπάρχουν.

    (Οι διάλογοι είναι τελείως φανταστικοί).