Τα επαγγέλματα του μέλλοντος


Το 1945, όταν απήργησαν στο Μανχάταν περισσότεροι από 15000 χειριστές και συντηρητές ανελκυστήρων, οι ουρανοξύστες έπαψαν να λειτουργούν.

Η οικονομική ζωή σχεδόν σταμάτησε για μια ολόκληρη εβδομάδα, αναγκάζοντας τον τότε δήμαρχο της πόλης, Fiorello LaGuardia, να απευθύνει απεγνωσμένη έκκληση στους απεργούς να επιστρέψουν στα … ασανσέρ τους.

Φυσικά σήμερα ο χειριστής ανελκυστήρα είναι ένα ακόμα θύμα της αυτοματοποίησης, όπως είναι  οι δακτυλογράφοι, οι χειριστές τηλεφωνικού κέντρου κλπ.

Παρόλο που κυριαρχεί ο φόβος ότι μια στρατιά από ρομπότ θα αντικαταστήσει τους ανθρώπους στον εργασιακό τομέα, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ακόμη. Βέβαια, το παγκόσμιο εργατικό δυναμικό βρίσκεται σε μεγάλη αναταραχή ενώ υπάρχει και μεγάλη ανεργία.

Μπορεί ακόμα να μην έχουμε φτάσει στο σημείο που ο Ray Kurzweil είχε αποκαλέσει ως singularity, δηλαδή εκεί όπου οι άνθρωποι θα είναι πολύ πιο ενσωματωμένοι με τις αυτοματοποιημένες και ψηφιακές τεχνολογίες, όμως προετοιμαστείτε: Πολλές εργασίες που σήμερα θεωρούνται δεδομένες, θα εξαφανιστούν, ενώ άλλες, που δεν μπορούμε καν να τις φανταστούμε, θα εμφανιστούν στο προσκήνιο.

Παρακάτω περιγράφονται πέντε δουλειές που πιθανόν θα εξαφανιστούν, και ποιες θα τις αντικαταστήσουν στο μέλλον:

1- Μελετητής αγορών -> “Έξυπνος” Αναλυτής δεδομένων

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρίας επιχειρηματικής ανάλυσης Domo, οι χρήστες του  YouTube ανεβάζουν κάθε λεπτό 48 ώρες βίντεο, οι χρήστες Facebook αναρτούν 684.478 δημοσιεύσεις, ενώ γίνονται 2 εκατομμύρια αναζητήσεις στην Google.

Όσο ο όγκος δεδομένων αυξάνεται, θα χρειάζονται λιγότεροι άνθρωποι για να συλλέγουν πληροφορίες, και περισσότεροι για να ανακαλύπτουν  την κρυμμένη αξία  μέσα στα δισεκατομμύρια των terabytes.


Κάποιες από τις πιο σέξι και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας της επόμενης δεκαετίας θα είναι αυτές που σχετίζονται  με την στατιστική και αναζήτηση πληροφοριών στο διαδίκτυο. Εργαζόμενοι που δεν θα ασχολούνται μόνο με νούμερα και αριθμούς, αλλά θα αναλύουν τι κρύβεται πίσω από αυτά, ώστε να βοηθήσουν στην λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων.

2- Βοηθητικά ιατρικά επαγγέλματα  ->  Ειδικούς στην ρομποτική.

Στην ταινία επιστημονικής φαντασία Prometheus, που έχει μεγάλη επιτυχία αυτό το Καλοκαίρι,  μια αστροναύτης μπαίνει μέσα σε ένα ρομποτικό θάλαμο, για να της αφαιρεθεί με καισαρική τομή ένα εξωγήινο έμβρυο. Αν και η διασταύρωση μας με εξωγήινους μάλλον θα αργήσει, τα εξελιγμένα ιατρικά ρομπότ συνεχώς αναπτύσσονται για να συμβαδίσουν με την γήρανση του πληθυσμού.

Η Ιαπωνία είναι πρωτοπόρος στην καινοτομία σε αυτό τον τομέα, με ρομπότ που φροντίζουν τον γερασμένο πληθυσμό της, συμπεριλαμβανομένων και ρομπότ που βοηθούν στην αποκατάσταση και θεραπεία, που φτιάχνουν οι Honda και η  Toyota.

Έτσι, το μέλλον θα χρειαστεί πολλούς ειδικούς στην ρομποτική, καθώς και χειριστές ιατρικών ρομπότ, για να σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν και να τα λειτουργήσουν, αφού αυτά συνεχώς θα αντικαθιστούν τους ανθρώπους στα ιατρεία και στα νοσοκομεία, παρέχοντας πολύ πιο αποδοτική φροντίδα.

3- Βοηθοί καθηγητές -> Τεχνολόγοι εκπαίδευσης.

Ενώ σε πολλές χώρες η χρηματοδότηση των δημόσιων πανεπιστημίων χωλαίνει, ο τομέας της ανώτατης εκπαίδευσης συνεχώς αναπτύσσεται.  170 εκατομμύρια άτομα γράφτηκαν το 2009 σε ιδρύματα ανωτάτης εκπαίδευσης, αύξηση 160% από το 1990. Η online εκπαίδευση, που κάποτε την υποτιμούσαν και την θεωρούσαν  κατάλληλη μόνο για όσους αποτύγχαναν να εισαχθούν στα ανώτατα ιδρύματα, σήμερα ανθίζει.

Προγραμματιστές λογισμικού και σχεδιαστές προγραμμάτων σπουδών, θα είναι άκρως απαραίτητοι στο μέλλον για να διαμορφώνουν τα online μαθήματα σε ένα νέο εικονικό περιβάλλον

Η εποχή των κοστουμαρισμένων καθηγητών, πλησιάζει στο τέλος της.

4- Εργοδηγός κατασκευών ->  “Εξυπνος” μηχανικός.

Τα τούβλα και τα γιαπιά, δεν είναι πια όπως ήταν κάποτε. Ο κατασκευαστικός τομέας αντιστοιχεί σε 7 τρισεκατομμύρια δολάρια στο σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ  αναμένεται να αυξηθεί στα 12 τρισεκατομμύρια έως το 2020, καθώς οι αναδυόμενες αγορές της Κίνας, της Ινδίας, της Λατινικής Αμερικής και της Μέσης Ανατολής  θα συνεχίσουν να  αναπτύσσονται.

Τα νέα μεταφορικά συστήματα, από τα μαγνητικά τρένα ως τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, θα χρειαστούν υποδομές, οι οποίες με τη σειρά τους θα πρέπει να εκσυγχρονίζονται διαρκώς. Στα ήδη αναπτυγμένα κράτη, τα αστικά κέντρα θα πρέπει να αναμορφωθούν, ή να αντικατασταθούν από νέα υλικά και σύγχρονες τεχνολογίες.

Και με την ανάπτυξη των «έξυπνων σπιτιών», θα απαιτηθούν νέοι τύποι μηχανικών, σχεδιαστών, καθώς και οικοδόμων, έτσι ώστε να ενσωματωθεί η ψηφιακή τεχνολογία στις κατοικίες.

5- Ξεναγός -> Διαστημικός πλοηγός.

Σήμερα μπορούμε να πάμε σχεδόν παντού με αεροπλάνο ή πλοίο. Και όπως αναπτύσσεται η διαστημική τεχνολογία, πολύ σύντομα τα ταξίδια εκτός ατμόσφαιρας δεν θα  αποτελούν αποκλειστικό προνόμιο των αστροναυτών και των πολυεκατομμυριούχων.

Η αμερικανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας προβλέπει πως στα επόμενα δέκα χρόνια, ο διαστημικός τουρισμός θα αποτελεί σημαντική βιομηχανία, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων. Η εταιρία Virgin Galactic έχει ήδη 500 κρατήσεις θέσεων για υποτροχιακές διαστημικές πτήσεις, που θα ξεκινήσουν τον επόμενο χρόνο. Παράλληλα, η εταιρία Bigelow Aerospace σχεδιάζει να εγκαινιάσει ένα διαστημικό ξενοδοχείο το 2016.

     http://www.foreignpolicy.com

by Αντικλείδι , http://antikleidi.wordpress.com

Συναφές: 

Οι καλύτερες και οι χειρότερες δουλειές στην Αμερική

Η αξία της γνώσης

Σε ποια επαγγέλματα θα υπάρξει αυξημένη ζήτηση στο άμεσο μέλλον.

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -