Φοροφυγάδες και καλοπληρωτές


Παραμονές της εξειδίκευσης των νέων αναγκαίων μέτρων, μήπως ήρθε η ώρα να προσπαθήσουμε την επόμενη φορά να αναζητήσουμε τα χρήματα που λείπουν σε άλλες από τις συνήθεις τσέπες;

Τα τρία τελευταία χρόνια, σε τακτά χρονικά διαστήματα ακούμε μεγάλες «επιτυχίες» σε σχέση με τη φοροδιαφυγή. Οι γιατροί στο Κολωνάκι που δήλωναν εισόδημα 10.000 ευρώ. Οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού με ελάχιστο ή και μηδενικό εισόδημα. Και μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, ο κατάλογος που παρέδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος στο ΣΔΟΕ όπου καταγράφονται 730 πολίτες που «έβγαλαν» έξω 1 δισ. ευρώ, ενώ το συνολικό επίσημο εισόδημά τους δεν ξεπερνάει τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Συμπολίτης μας έστειλε έξω πάνω από 52 εκατομμύρια ευρώ, αλλά είχε δηλώσει στη εφορεία εισόδημα 25.099 ευρώ. Και άλλοι με εισόδημα από λίγες εκατοντάδες ευρώ έως λίγες χιλιάδες -ίσα που ξεπερνούν το αφορολόγητο- έβγαλαν στο εξωτερικό εκατομμύρια ευρώ.

Υπάρχει πάντα η πιθανότητα τα εξαιρετικά υψηλά εισοδήματα που ταξίδεψαν σε τράπεζες του εξωτερικού να έχουν φορολογηθεί μέσω εταιρειών στις οποίες συμμετέχουν οι συγκεκριμένοι πολίτες. Ελεγξε όμως κανείς αν πραγματικά ισχύει αυτό; «Αυτές οι υποθέσεις χρειάζονται χρόνο. Κι εμείς χρειαζόμαστε χρήματα άμεσα», είναι η συνήθης δικαιολογία. Πόσο άμεσα, δηλαδή; Γιατί παρόμοιο κατάλογο είχε δημοσιοποιήσει η Τράπεζα της Ελλάδος και το 2009. Τη χρονιά εκείνη, 735 άτομα είχαν βγάλει στο εξωτερικό 1,247 δισ. ευρώ.

Τη στιγμή που αυτά συμβαίνουν σε μια γωνιά του πλανήτη «Ελλάδα», σε μιαν άλλη γωνιά, άνθρωποι που δουλεύουν με αυταπάρνηση συχνά σε πολύ δύσκολες συνθήκες βλέπουν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται σε βαθμό που να μη μπορούν να επιβιώσουν. Η Κ.Σ., νοσοκόμα που εργάζεται στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», έλαβε το προηγούμενο 15νθήμερο μισθό από 200 ευρώ, λόγω παρακρατήσεων προηγούμενων μηνών που δεν είχαν χρεωθεί. Η Σ.Μ., καθηγήτρια μέσης εκπαίδευσης, έχει βγει στη σύνταξη εδώ και 14 μήνες -στα 67 και όχι στα 65- αλλά δεν έχει λάβει ακόμα τη σύνταξή της. Πώς ζει; Με δανεικά και χρωστούμενα. Η Ν.Γ., γιατρός συμβεβλημένη με το Δημόσιο, δεν έχει πληρωθεί τους τελευταίους 15 μήνες. Ωστόσο, θα καταβάλει τους φόρους που αντιστοιχούν στα χρήματα αυτά σαν να τα είχε εισπράξει.

Μακρύς ο κατάλογος των ανθρώπων που καλούνται να σηκώσουν το βάρος της οικονομικής κρίσης και ας μην αντέχουν.

Περιμένοντας στην ουρά για να ρυθμίσουν τα χρέη τους στην εφορία, ενδεχομένως να έφτασε στα αυτιά τους και η τελευταία «είδηση» για τη φοροδιαφυγή. «Oι 6 στις 10 επιχειρήσεις στα νησιά που ελέγχθηκαν από το ΣΔΟΕ μέσα σε τρεις ημέρες βρέθηκαν να φοροδιαφεύγουν».

Μπορεί να ακούμε συχνότερα για τους γιατρούς στο Κολωνάκι, αλλά όπως φαίνεται, μόνο οι νοσοκόμες στον «Ευαγγελισμό» πληρώνουν. Eτσι, όμως, ο λογαριασμός δεν βγαίνει.


Η φοροδιαφυγή στερεί τον κρατικό προϋπολογισμό από αναγκαίους, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, πόρους. Αποτελεί όμως και την κραυγαλέα επίδειξη μιας τεράστιας κοινωνικής αδικίας. Το ίδιο το κράτος, που αποδεικνύεται πλήρως αναποτελεσματικό όσον αφορά στην πάταξη της φοροδιαφυγής, γίνεται εξαιρετικά αποτελεσματικό στην επιβολή φόρων σε όσους είναι σύννομοι.

Η κραυγαλέα συνεχιζόμενη αδικία υποδαυλίζει την οργή που είναι πολύ πιθανό να εκφραστεί με ακραίες συμπεριφορές, ασχέτως αν αυτές μπορούν να οδηγήσουν ή όχι σε κάποιο πρακτικό αποτέλεσμα.

by Αντικλείδι , http://antikleidi.wordpress.com

Συναφές: 

Οι συνέπειες της φοροδιαφυγής σε δύο απλά γραφήματα

Κόψτε τους τις φράουλες

Ένας… Άκης δεν φέρνει την Άνοιξη

Ζήσε τον μύθο σου

Αποκάλυψη ΣΔΟΕ: 6 στους 10 φοροδιαφεύγουν

Η μεγάλη λεηλασία της χώρας

Για τους Έλληνες μεταρρυθμιστές, δεν αρκούν οι καλές ιδέες

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

11 CommentsΣχολιάστε

  • Στις αρχές, λοιπόν, του καλοκαιριού συνήλθε η νορβηγική Βουλή προκειμένου να συζητηθεί το “πρόβλημα” του σημαντικού πλεονάσματος που παρουσιάζει ο κρατικός προϋπολογισμός καθώς και ο πιθανός κίνδυνος που ενέχει για την ανατίμηση του εγχώριου νομίσματος (νορβηγική κορώνα).

    Η πρόταση του κυβερνώντος κόμματος ήταν να χαρισθούν οι φόροι σε όλους τους πολίτες (φυσικά και νομικά πρόσωπα) για το δεύτερο εξάμηνο του 2012, προκειμένου να μην συσσωρευθούν επιπλέον έσοδα στον ήδη “προβληματικό” πλεονασματικό προϋπολογισμό.

    Ενδιαφέρον σημείο για την “τραγική” πλεονασματική οικονομία της Νορβηγίας είναι πως τα τελευταία χρόνια το κράτος χαρίζει το φόρο του μήνα Δεκεμβρίου, σαν ένα “δώρο” προς τους πολίτες, αφού στο νορβηγικό κράτος λεφτά όντως υπάρχουν.

    Η νορβηγική Αριστερά αντέδρασε στην πρόταση του κυβερνώντος κόμματος, Η πρόταση της Αριστεράς ήταν οι πολίτες να συνεχίσουν να καταβάλλουν τους φόρους και τα χρήματα αυτά να διατεθούν ως δωρεά σε μία άλλη χώρα που αντιμετωπίζει προβλήματα.

    Αφού, λοιπόν, δεν πάρθηκε καμία απόφαση εντός του κοινοβουλίου για τον “πονοκέφαλο” των πλεονασμάτων, η κυβέρνηση έθεσε το ζήτημα σε ηλεκτρονικό δημοψήφισμα ενώπιον του νορβηγικού λαού, καλώντας τον να αποφασίσει ο ίδιος για το αν θέλουν να πληρώσουν τους φόρους του υπόλοιπου έτους ή όχι.
    Το αποτέλεσμα; Το 72% ψήφισε ώστε να μην χαρισθούν οι φόροι στους Νορβηγούς πολίτες, αλλά να συνεχίσουν να τους πληρώνουν κανονικά και τα χρήματα αυτά να δοθούν ως δωρεά σε μία άλλη χώρα και επιλέχθηκε τελικά να χτιστούν νοσοκομεία στο Βιετνάμ.

    Βεβαίως, αν διηγείτο κάποιος την ιστορία αυτή σε έναν συνηθισμένο Έλληνα, η – πιθανότερη – απάντηση που θα λάμβανε θα ήταν “είναι ηλίθιοι αυτοί οι Νορβηγοί”.
    Επιπλέον οι απανταχού Έλληνες ποδοσφαιρικοί οπαδοί μπορούν να βροντοφωνάξουν:
    ΄΄ Δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ , Νορβηγέ , Νορβηγέ.΄΄

  • Ομολογώ ότι πριν σχολιάσω , προσπάθησα να βρω μέσω google αν η παραπάνω αφήγηση είναι αληθινή ή όχι. Φυσικά και δεν μπόρεσα να την επαληθεύσω , αλλά και ο antichainletter νομίζω ότι αυτό ακριβώς έκανε. Δεν μπόρεσε να την επαληθεύσει , αλλά παράλληλα δεν μπόρεσε και να βρει ενδείξεις ότι είναι αναληθής.
    Εν πάσει περιπτώσει στο παρακάτω site βρίσκονται κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία για την γενικότερη οικονομική κατάσταση της Νορβηγίας.
    http://www.tradingeconomics.com/norway/government-budget
    Αυτή λοιπόν η οικονομική κατάσταση κατά τη γνώμη μου θα επέτρεπε τουλάχιστον τη μείωση των φορολογικών βαρών των Νορβηγών. Τώρα αν αυτοί την αποδεχότανε ή όχι δεν μπορώ να είμαι σε θέση να το γνωρίζω. Πάντως , επειδή και αυτό ήταν και το νόημα νομίζω της αρχικής ανάρτησης , μάλλον στη Νορβηγία η λέξη φοροφυγάδες δεν πρέπει να χρησιμοποιείται πολύ συχνά