Συγκλονιστικά στοιχεία για την οικονομική ανισότητα στην Αμερική


Μελετώντας την εισοδηματική ανισότητα στην Αμερική, αποκαλύπτονται στοιχεία που είναι δύσκολο να τα πιστέψει κανείς.

1. Οι Αμερικανικές εταιρείες πληρώνουν συνολικά μικρότερο ποσοστό φόρου, σε σχέση με το φτωχότερο 20% των Αμερικανών.

Το σύνολο των εταιρικών κερδών για το 2011 ήταν 1,97 τρισεκατομμύρια δολάρια. Οι εταιρείες πλήρωσαν 181 δισεκατομμύρια σε ομοσπονδιακούς φόρους (9%) και 40 δισεκατομμύρια δολάρια σε κρατικούς φόρους  (2%). Το ποσοστό της  συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης σε σχέση με τα κέρδη ήταν 11%. Το φτωχότερο 20% των αμερικανών πολιτών πλήρωσαν 17,4% σε ομοσπονδιακούς, πολιτειακούς και τοπικούς φόρους.

2. Η υψηλής κερδοφορίας (και χαμηλής φορολόγησης) βιομηχανία της τεχνολογίας, βασίστηκε σε δημόσια χρηματοδοτούμενη έρευνα.

Ο τομέας της τεχνολογίας έχει εξαρτηθεί από την κρατική έρευνα, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη βιομηχανία.  Τη δεκαετία του 80, η κυβέρνηση παρείχε περίπου το ήμισυ της χρηματοδότησης για τη βασική έρευνα, στον τομέα της τεχνολογίας και των επικοινωνιών.

Η IBM ιδρύθηκε το 1911, η Hewlett-Packard το 1947, η Intel το 1968, η Microsoft το 1975, η Apple και η Oracle το 1977, η Cisco το 1984. Όλες βασίστηκαν σε κρατικές και στρατιωτικές καινοτομίες. Η Google, η οποία ξεκίνησε το 1996, μεγάλωσε χάρη στο το σύστημα του Υπουργείου Άμυνας – ARPANET,  και των δράσεων της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης του  Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών.

Ο μέσος όρος του ποσοστού ομοσπονδιακής φορολόγησης, και για τος 8 εταιρείες, ήταν μόλις 10,6% το 2011.

3. Ο φόρος επί των πωλήσεων σε τετράκις εκατομμύρια δολάρια χρηματιστηριακών συναλλαγών είναι ΜΗΔΕΝ.

Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, ανέφερε το 2008 ότι οι συνολικές ετήσιες συναλλαγές παραγώγων ήταν 1,14 τετράκις εκατομμύρια δολάρια. Την ίδια χρονιά, το Chicago Mercantile Exchange ανέφερε όγκο συναλλαγών ύψους 1,2 τετράκις εκατομμυρίων δολαρίων. Τεράστια ποσά, αν σκεφτούμε ότι ένα τετράκις εκατομμύρια δολάρια είναι το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας

Όμως, θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι δεν είναι πραγματικά χρήματα. Το μεγαλύτερο μέρος τους είναι συναλλαγές από υπολογιστή σε χρόνο νανοδευτερολέπτων.  Σε αυτές τις συναλλαγές δεν υπάρχει φόρος επί των πωλήσεων.

Βγείε έξω και να αγοράστε παπούτσια ή ένα κινητό τηλέφωνο. Θα πρέπει να καταβάλετε φόρο. Όμως αν αγοράστε στη Wall Street, ένα εκατομμύριο δολάρια παράγωγα, δεν θα πληρώσετε καθόλου φόρο.


4. Η κοινωνία επιτρέπει σε έναν άνθρωπο ή μια οικογένεια να διαθέτει τόσο μεγάλη περιουσία, ώστε να μπορεί να ταίσει όλους τους πεινασμένους ανθρώπους της γης.

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι απαιτούνται 30 δισεκατομμύρια δολάρια για να εξαλειφθεί η πείνα. Πολλά άτομα έχουν μεγαλύτερη  προσωπική περιουσία από το ποσό αυτό.

Υπάρχουν 925 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο που δεν έχουν επαρκή τροφή. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων, αρκούν 100 δολάρια το χρόνο για να τραφεί (κατ’ ελάχιστο) ένας άνθρωπος. Αυτό αντιστοιχεί σε 92 δισεκατομμύρια δολάρια, περίπου ίσo με την περιουσία των έξι κληρονόμων του Wal-Mart.

      Paul Buchheiti, συγγραφέας του βιβλίου  American Wars: Illusions and Realities

by Αντικλείδι , http://antikleidi.wordpress.com

Συναφές: 

Η μεγάλη εισοδηματική ανισότητα βλάπτει την κοινωνία

Πόσο φόρο πληρώνουν τελικά οι πολυεθνικές

Αποκαλύφθηκε το δίκτυο εταιρειών που ελέγχει την παγκόσμια οικονομία.

Η ανισότητα στον κόσμο αντανακλάται στα υπνοδωμάτια των παιδιών

Διαφημιστικές καμπάνιες με έντονα κοινωνικά μηνύματα

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -