Όλο το νερό της γης σε μία σφαίρα


Οι επιστήμονες λένε ότι αν όλο το νερό στη Γη βρισκόταν μέσα σε μια σφαίρα, η διάμετρος της  θα ήταν μόλις 1385 χιλιόμετρα.  Ο συνολικός όγκος της σφαίρας θα ήταν 1,386,000,000 κυβικά χιλιόμετρα.

Στους υπολογισμούς έχει συμπεριληφθεί το νερό των ωκεανών, των ποταμών, λιμνών, παγετώνων, υπόγειων αποθεμάτων,  ακόμη και της υγρασίας.

Ο Jack Cook, ερευνητής της αμερικάνικης Γεωλογικής Υπηρεσίας, δημιούργησε την παρακάτω εικόνα για να δείξει πόσο λίγο νερό έχουμε στην πραγματικότητα:


Περίπου 70% της επιφάνειας της γης, καλύπτεται από νερό. Στους ωκεανούς βρίσκεται το 96,5% του νερού όλης της γης.

Η παραπάνω σφαίρα είναι στην πραγματικότητα πιο μεγάλη από  ό, τι μοιάζει στην οθόνη του υπολογιστή. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι είναι ένα τρισδιάστατο σχήμα,που απεικονίζεται σε δύο διαστάσεις, οπότε ‘ξεγελάει’ λίγο το μάτι.

Περίπου 12.900 κυβικά χιλιόμετρα του νερού, κυρίως με τη μορφή υδρατμών, βρίσκονται στην ατμόσφαιρα ανά πάσα στιγμή. Αν αυτή η ποσότητα έπεσε όλη μαζί στη Γη, θα την κάλυπτε  με μόλις 2,5 εκατοστά.

Κάθε μέρα, 1170 κυβικά χιλιόμετρα νερού εξατμίζονται στην ατμόσφαιρα.

Όσο αφορά το γλυκό νερό, πολύ περισσότερο βρίσκεται αποθηκευμένο στο έδαφος, από ό, τι είναι διαθέσιμο σε λίμνες και ποτάμια. Περισσότερο νερό (29.200.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα) βρίσκεται στους παγετώνες και τους πάγους, κυρίως στις πολικές περιοχές και στη Γροιλανδία.

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Αν ο κόσμος ήταν ένα χωριό 100 ατόμων

Δέκα ακραία σημεία του κόσμου.

Ο πλανήτης μας από ψηλά, χθες και σήμερα…

50 απλοί τρόποι για να βοηθήσουμε τον πλανήτη μας

“Αν όλος ο πληθυσμός της γης κατοικούσε στην Αθήνα…”


Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

6 CommentsΣχολιάστε

  • Πίστευα ότι ήταν πολύ περισσότερο.
    Ενδιαφέρον.

  • τρομακτικο…κυρίως αν αναλογιστεί κανείς πως σε χωρες οπως η δική μας η λέξη λειψυνδρία δεν χτυπάει κανένα καμπανάκι…..

    • Μάλλον επειδή δεν υπάρχει η λέξη αυτή…

  • Δεν είναι τόσο μικρός ο όγκος αν αναλογιστούμε ότι έχουμε πρόσβαση μόνο στο φλοιό της Γης, που αναλογεί σε λιγότερο από το 1% του όγκου του πλανήτη. Ο όγκος αυτός είναι κάπου 1Ε+11 κυβικά χιλιόμετρα, ή περίπου 70 φορές ο όγκος της νοητής σφαίρας νερού που αανφέρθηκε στο κείμενο. Αν, δε, αναλογιστούμε ότι και ο ίδιος ο φλοιός είναι, στο μεγαλύτερό του μέρος, εκτός ορίων για εμάς (το πάχος του φλοιού είναι έως και 50km ενώ το βαθύτερο ορυχείο που έχουμε σκάψει μετά βίας πλησιάζει τα 4km βάθος), ο όγκος νερού σταδιακά πλησιάζει στην ισότητα με τον όγκο όλων των άλλων στοιχείων με τα οποία έχουμε συνηθίσει να παίζουμε.

    Παρόλα αυτά, η διαχείρηση του πόσιμου νερού είναι ένα πρόβλημα, ιδιαίτερα σε πιό άνυδρες χώρες ή χώρες που μοιράζονται τα ποτάμια τους με γειτονικά κράτη, και ακόμα πιό πολύ με την αύξηση του πληθυσμού. Η Ελλάδα δεν είναι σε τόσο ευνοϊκή κατάσταση όπως, π.χ. ο Καναδάς, αλλά είναι σε πολύ πιό ευνοϊκή θέση από ότι, π.χ. το Ισραήλ.