Ψήφος χωρίς προφύλαξη


Νομίζω ότι χθες το βράδυ κάναμε ένα λάθος. Αμέσως μετά τα πρώτα εκλογικά αποτελέσματα, έπρεπε να ζητήσουμε από τους πολιτικούς να πάνε για ύπνο και να μην κάνουν δηλώσεις. Ίσως έτσι τους προφυλάσσαμε. Τους δίναμε, δηλαδή, λίγο χρόνο να σκεφθούν, να δουν με ψυχραιμία τα εκλογικά αποτελέσματα και να πουν στη συνέχεια μερικές αλήθειες, αυτές που απέφυγαν χθες.

Πρώτα πρώτα για την «Χρυσή Αυγή», η οποία αποσπά το 7% του εκλογικού σώματος. «Φταίνε οι μετανάστες», φώναζε στα «παράθυρα» ένα στέλεχος του ΛΑΟΣ. «Φταίει ο Χρυσοχοϊδης», «διόρθωνε» ένα λιγότερο εκνευρισμένο στέλεχος της Δημοκρατικής Αριστεράς. Και οι δύο έλεγαν ψέμματα. Βεβαίως η «Χρυσή Αυγή» εκμεταλλεύτηκε τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν σε διάφορες συνοικίες της Αθήνας με τους μετανάστες αλλά αυτό δεν δικαιολογεί την αλματώδη άνοδο της σε όλη σχεδόν την Ελλάδα (στην Λακωνία για παράδειγμα παίρνει 10% και στην Κορινθία παίρνει 12%!). Η «Χρυσή Αυγή» θέρισε το μίσος για την πολιτική, που έσπειραν πολιτικοί και δημοσιογράφοι. Και ως κόμμα μίσους επιβραβεύθηκε από αυτούς που είχαν πειστεί ήδη ότι «όλοι είναι κλέφτες» και «ένας Παπαδόπουλος θα μας σώσει».

Την «Χρυσή Αυγή» βοήθησε επίσης ο αποκλεισμός της από τα κανάλια. Η δημόσια διαπόμπευση και ο (γιαουρτο)πόλεμος που δέχτηκε ένας δημοσιογράφος στα Γιάννενα (που «έβγαλε» έναν Χρυσαυγίτη) τρομοκράτησε τα κανάλια, ενώ τον αποκλεισμό σιγόνταραν στελέχη της Αριστεράς αλλά και της Νέας Δημοκρατίας, που ζητούσαν από τους δημοσιογράφους να μην δώσουν βήμα στους εκπροσώπους του «ναζισμού». Αντί λοιπόν ο Μιχαλολιάκος και η παρέα του να απολογούνται για τους ύμνους που έχουν υπογράψει για τον Χίτλερ, έγιναν τιμητές του «αντισυστημικού αγώνα» προβάλλοντας ως εύσημα τον αποκλεισμό τους από εκδότες και καναλάρχες.

Ο πόλεμος όμως εναντίον της πολιτικής (ακόμη και από δημοσιογράφους που ήταν για χρόνια στα μισθολόγια πολιτικών) έφερε άλλο ένα ενδιαφέρον αποτέλεσμα. Σε αυτές τις εκλογές – τις κρισιμότερες υποτίθεται των τελευταίων δεκαετιών – ψήφισαν πεντακόσιες χιλιάδες λιγότεροι πολίτες από όσους είχαν ψηφίσει το 2009! Έτσι η αποχή ξεπέρασε το 35% γιατί αν δεν έχεις κόμμα να ψηφίσεις, δεν πάς καν στην κάλπη. Επίσης ένα 19% του εκλογικού σώματος (που ψήφισε!) δεν θα έχει τελικά εκπροσώπους στη Βουλή. Για πρώτη φορά στην εκλογική ιστορία της Ελλάδας, 7 κόμματα έχουν ποσοστά ανάμεσα στο 1% και το 3% και δεν θα βγάλουν ούτε ένα βουλευτή. Η πλειοψηφία δηλαδή της κοινωνίας είτε δεν ψήφισε, είτε ψήφισε κόμματα που δεν θα έχουν βουλευτές. Θλιβερό δεν είναι;

Ας επιστρέψουμε όμως στη… μειοψηφία της Βουλής των 300σίων. Η «θεσμική νοθεία» που επιβάλλει ο εκλογικός νόμος (της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ) είναι πρωτοφανής. Θα σας δώσω ένα μόνο παράδειγμα. Η Νέα Δημοκρατία παίρνει στην Α’ Αθηνών 16% και 8 έδρες και ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει 19% και 3 έδρες! Ναι δεν είναι τυπογραφικό λάθος. Ο νικητής παίρνει τρεις έδρες και ο χαμένος οκτώ (το γράφω και ολογράφως για να το εμπεδώσετε).

Δυο λόγια όμως αξίζουν στους ηγέτες που ονειρεύτηκαν να γίνουν πρωθυπουργοί. Ο Αντώνης Σαμαράς (που ξεκίνησε να ζητά εκλογές όταν ήταν αντιμνημονιακός αλλά τις πήρε για κακή του τύχη όταν έγινε μνημονιακός) κατάφερε το πρωτοφανές για κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευση: Να έχει 33%, να επιβάλλει εκλογές, να παίρνει 19% και να παριστάνει τον… νικητή.


Δίπλα του (ή μάλλον: από κάτω του) το ΠΑΣΟΚ, δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ουδόλως τι έχει συμβεί. Έχασε σε 30 μήνες το 70% της δύναμης του (ή αλλιώς το 30% του εκλογικού σώματος – 1% κάθε μήνα δηλαδή) αλλά το πρόβλημα του συνεχίζει να είναι οι… άλλοι.

«Μα για τον νικητή των εκλογών δεν θα πεις τίποτε», ακούω από την γαλαρία. Ναι, όντως, νικητής των χθεσινών εκλογών ήταν ο Αλέξης Τσίπρας. Αυτός (και όχι βέβαια οι «Συνιστώσες») πήρε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον έκανε αξιωματική αντιπολίτευση. Μόνο που θα πρέπει να καταλάβει σε ποια Ελλάδα νίκησε. Στην ίδια Ελλάδα που νίκησε και ο Μιχαλολιάκος και ο Καμμένος. Στην (μόνη «δυτική») χώρα που χιλιάδες άντρες κάνουν σεξ με (ναρκομανείς) πόρνες στο δρόμο χωρίς να χρησιμοποιούν προφυλακτικό. Γιατί πιστεύουν ότι οι Έλληνες δεν κινδυνεύουν από το AIDS, όπως δεν κινδυνεύουν και από την δραχμή. Και μπορούν να ψηφίζουν άφοβα ό,τι ακριβώς τους έρθει, χωρίς προφύλαξη.

  του Σταύρου Θεοδωράκη

by Αντικλείδι , http://antikleidi.wordpress.com

Συναφές: 

Σκέψου πριν ψηφίσεις Χρυσή Αυγή

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

39 CommentsΣχολιάστε

  • Επιτέλους ο κόσμος απογαλακτίστηκε από τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα.

    Δυστυχώς στράφηκε σε ακραίες λύσεις.
    Ανωριμότητα του εκλογικού σώματος …

  • ο δικομματισμός νικήθηκε μεν αλλά για λάθους λόγους δε. Νικήθηκε για το μνημόνιο ενώ θα πρεπε για το ότι μας έφεραν τόσα χρόνια σ αυτή τη θέση

  • Οι 200 χιλιάδες που έπαιρναν παράνομα συντάξεις και επιδόματα (τα οποία κόπηκαν πια), τι ψήφισαν άραγε ? …

    Οι γιατροί που υπερσυνταγογραφούσαν, τι ψήφισαν άραγε ?

    Οι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι, και αυτοί που απολάμβαναν υψηλούς μισθούς σε θέσεις που κατέλαβαν αναξιοκρατικά, τι ψήφισαν άραγε ?

    Οι τυφλοί της Ζακύνθου τι ψήφισαν ?

    Όσοι φοροδιάφευγαν και έκλεβαν, και έβγαλαν τα λεφτά στο εξωτερικό, τι ψήφισαν άραγε ?

    Είμαι πραγματικά περίεργος.

  • Ωραίες επιλογές βουλευτών κάναμε.

    Γόνοι οικογενειών, αποτυχημένοι πολιτικοί, ηθοποιοί και καλλιτέχνες.
    Και στην μέση ο Μιχαλολιάκος

  • Ολα θα πάνε καλά..!

    ο Καμένος αύριο θα πάρει τα 2 πρωτοκλασάτα του στελέχη τον Κοντογιαννίδη με τον Χαικάλη και θα πάνε στον φίλο του τον Πούτιν . θα ρίξουν μερικά ποντιακά ανέκδοτα κι αμέσως εκείνος θα ετοιμάσει το τσεκ με τα δις (με ομολογοποίηση του αέρα των πετρελαίων και του χρυσού της ελλάδας ως εξασφάλιση)
    Οπότε σύμφωνα μ αυτόν θα χεστούμε στα λεφτά . Αν χρειαστεί και συμπλήρωμα η Κίνα λίγο παραπέρα είναι, μας παρακαλάνε κι αυτοί…(το ουράνιο θα το ομολογοποιήσουμε μετά αν χρειαστεί)
    Ετοίμαστε χώρο για τα λεφτά!!! ώπα!!

  • τέλος του μήνα πάπαλα οι συντάξεις και οι μισθοί τσιπροκαμένοι δημόσιοι υπάλληλοι ! (τον βγάλατε τον Αλέξη πρώτο κόμμα ε….χα).
    Θα καταγγείλει το μνημόνιο και την ΄σύμβαση δεν έλεγε??

    αντε βρε , θα βγάλουν απο το κομποδεμά τους να σας ενισχύσουν στα συσσίτια…

    • Πιστεύεις σε αυτούς τους εκβιασμούς ?

      Δεν υπάρχει Ευρώπη χωρις Ελλάδα

      • που το γράφει αυτό? υπάρχει τέτοια απαγόρευση και δεν την ξέρων?
        Βάλτο στο μυαλό σου :η Ελλάδα είναι ένα τριτοκοσμικό κρατίδιο πλεον με μουζαχεντιν κατοίκους
        “Κάποιοι ρομαντικοί τον 19ο αι τους έδωσαν υπόσταση κι ένα ωραίο όνομα. Δεν στάθηκαν ικανοί των περιστάσεων οι κατοικοί της και κάπου στον 21 αιώνα ξεκίνησε ν αγνοείται η τύχη τους στην ιστορία έπειτα απο επανειλημμένες προσπάθειες εκπολιτισμού τους κι ενσωμάτωσης στην ευρωπαική οικογένεια … θα διαβάζει ο κάτοικος του ευρωπαικού κράτους του μέλλοντος

  • φύγαν τα λαμόγια ήρθαν οι λαικιστές και οι ψεύτες! βρε καλως τα παιδιά!

  • ο Μιχαλολιάκος νομιμοποιήθηκε να αντικαταστήσει την αστυνομία στις γειτονιές! ζήτω!

    Εγέρθητι ΒΡΕ!!

    Πόσους τόνους χαζομάρα έχει αυτός ο λαός άραγε? Ψήφισε πολύ ορθρολογιστικά και συνετά…

  • Εμαθα η ΧΑ πήρε ένα σκασμό ψήφους στα Καλάβρυτα και στο Δίστομο

    τι κοντή μνήμη ? μιλάμε ούτε χρυσόψαρα αυτοί οι πατριώτες! ευγε!

  • όλοι θέλουν να ναι στην αντιπολίτευση, άντε να δούμε ποιος θα βγει μπροστά αληθινά ύστερα απο την συντριβή των 2 που το επιχείρησαν…

  • Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας ώστε να συνεχίσει να λαμβάνει βοήθεια από το Βερολίνο, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Hans-Peter Friedrich όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

    «Έχουμε θέσει ξεκάθαρες προϋποθέσεις βάσει τον οποίων βοηθάμε. Εάν δεν τηρηθούν δεν μπορούν να υπάρξουν πληρωμές από τη Γερμανία,» τόνισε ο Friedrich.

    • γιουργια ωρέ κα-υ-μένο γιούργια!

      αύριο που θα ρθουν οι τροικανοί να τους διώξουμε βρε!

    • θα πάει ο Μιχαλο με τα παληκάρια του ωρέ να τους δώσει κανα δυο μπάτσους, να τσακιστούν !

      (άσχετο! τώρα τόσα μαγαζιά ποιος θα τα φυλάει ? 22 μπράβοι θα πάνε στη βουλή!)

  • 1,300,000 έλληνες ψήφισαν ακροδεξιά κόμματα! 20% πρώτη δύναμη! λίγο σεβασμό ρε παιδιά!
    (αντε θα μαζέψουμε και τις γυναίκες μέσα επιτέλους! ευτυχώς τα ιδεώδη της ΧΑ ήρθαν να μας επαναφέρουν στην τάξη και ηθική)

  • Όπως είδατε κι απο τις χτεσινές δηλώσεις τους όλα τα κόμματα θέλουν να ναι αντιπολίτευση…βολεύει

    Το πασοκ σήκωσε τη χρεοκοπία της χώρας (κατ εμέ την έσωσε με βαριές απώλειες) και πήρε τον πούλο. Η ΝΔ συμμετείχε και την πάτησε κι αυτή

    Να δω τώρα ποιος θα σηκώσει το βάρος της απόφασης να συγκρουστεί με το έκτρωμα που γαλούχησε και λέγεται έλλην πολίτης , λαικιστής , υπερπατριώτης , αντιμνημονιακός , αλαζόνας, αγράμματος τκλ

    • να βγούν έξω όλα τα κόμματα που θέλουν να κυβερνήσουν να δούμε ποιοι μένουν
      Ε ! που πάτε όλοι?? Οταν λέμε όλοι δεν εννοούμε όλοι!

  • Μ αρέσει αυτή η Βουλή!
    Εγέρθητι!
    Κουικ κουικ!

    • και κουντουρά! και κουν(α)τ(ην)ουρά !
      κουικ κουικ!

  • Ο λαός επέλεξε αφρική κι ακυβερνησία
    Επέλεξε ρόπαλα και κουκουλοφόρους

  • Νέα μεταπολίτευση !

    Ο λαός εδωσε ένα τέλος στα λαμόγια και του κλέφτες του δικομματισμού.

    Θα γεννηθεί κάτι καινούργιο. Δυστυχώς κάθε εγκυμοσύνη έχει ωδίνες.

    Το δίλημα δεν είναι λαμόγια (δικομματισμός) ή λαικιστές (τσιπροκαμμένοι). Υπάρχει και τρίτος δρόμος.

  • Δεν φαντάζομαι να νοσταλγήσετε τους Βενιζέλο, Αβραμόπουλο, Λοβέρδο, Σπηλιωτόπουλο , κλπ

    Μπήκαν πια στο χρονοντούλαπο της ιστορίας (έτσι δεν έλεγε ο Ανδρέας;)

    Όταν ο λαός ψήφιζε τα δύο μεγάλλα κόμματα ήταν κυρίαρχος λαός.
    Τώρα είναι ανώριμος ;
    Αποφασίστε τι είναι τελικά !

    • με ποιους ακριβώς να τους συγκρίνουμε? αυτοί μπορεί να ναι ότι είναι αλλά τουλάχιστον είναι μεγαλύτερου διανοητικού επιπέδου απο τους τραμπούκους του Μιχαλολιάκου, τους λαικιστές του Καμένου και τους παλαιοπασόκους του Σύριζα…

  • Να μην συνεργαστεί με κανέναν ο Τσίπρας, να πάει στην Ευρώπη να χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι. Να δούμε επιτέλους αν θα πονέσει το χέρι ή το τραπέζι.

  • Με απλή/ανόθευτη/άδολη αναλογική η βουλή θα ήταν :

    57 – Νέα Δημοκρατία
    50 – ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ
    40 – ΠΑΣΟΚ
    32 – Ανεξ.Έλληνες
    25 – ΚΚΕ
    21 – ΛΣ Χρυσή Αυγή
    18 – Δημοκρατικη Αριστερά
    9 – Οικολόγοι Πράσινοι
    9 – ΛΑΟΣ
    8 – Δημοκρατική Συμμαχία
    6 – Δημιουργία Ξανά
    5 – Δράση – ΦΙΣ
    4 – ΑΝΤΑΡΣΥΑ
    3 – Κοινωνική Συμφωνία
    3 – ΟΧΙ (Δημ.Αναγεννηση-ΕΠΑΜ)
    3 – Κινημα Δεν Πληρωνω
    2 – Ενωση Κεντρώων
    2 – Συνδεσμος Εθνικης Ενότητας
    1 – Κόμμα Πειρατών
    1 – Κοινωνία πολιτική παράταξη συνεχιστών του Καποδίστρια
    1 – Εκλογική συνεργασία ΚΚΕ (μ-λ) – Μ-Λ ΚΚΕ

    • σουπερ..να μην γίνει κυβέρνηση στον αιώνα… (όχι ότι τώρα θα γίνει)

    • δηλαδή έχει και χειρότερα
      φαντάζεσται ρυθμιστής Λεβέντης ή ο τάδε απόστρατος φασίστας?

  • Οσοι κλαίνε για την ανοδο της Χρυσής Αυγής, αλλά επωφελήθηκαν εκλογικά από τις ιδιες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που ανέβασαν και την Χρυσή Αυγή, χύνουν κροκοδείλια δάκρυα.

    Οσοι επένδυσαν στη μπαχαλοποίηση της κοινωνίας και επωφελήθηκαν εκλογικά απο αυτό, αλλά σήμερα κλαίνε επειδή αυτή η μπαχαλοποίηση εβγαλε κερδισμένη και τη Χρυσή Αυγή, χύνουν κροκοδείλια δάκρυα.

    Η Χρυσή Αυγή δεν αντιμετωπίζεται με υποκριτικά, κροκοδείλια δάκρυα. Ουτε αντιμετωπίζεται απο οσους αυτάρεσκα περιφερουν την επονομαζόμενη αριστερή τους ταυτότητα ως τεκμήριο ανθρωπιστικής ανωτερότητας. Ο ανθρωπισμός, ο πολιτισμός, η δημοκρατία, δεν ειναι θεωρητικά ιδεολογήματα που ανήκουν δικαιωματικά σε εναν πολιτικό χώρο. Αντίθετα ειναι εμπρακτη σταση ζωής και καθημερινό ζητούμενο.

  • Ωραία που παίζουν τα παιδάκια … αντε και τις κουμπάρες και λίγο κρυφτό μετά τα χαριτωμένα μου… Να τους χαίρεστε…ψηφοφόροι της φακής…

    Ο Καμμένος κάνει πλάκα στον Σαμαρά!
    Πλάκα έκανε ο Πάνος Καμμένος στον Αντώνη Σαμαρά κατά τη διάρκεια της προσπάθειας του προέδρου της Ν.Δ. να κανονίσει τα ραντεβού του με τους αρχηγούς των…κομμάτων, στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολή που θα λάβει για το σχηματισμό κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον Real Fm, ο κ. Σαμαράς πήρε τηλέφωνο στα γραφεία του κόμματος του κ. Καμμένου και ζήτησε τον πολιτικό διευθυντή του κόμματος προκειμένου να κανονιστεί η συνάντηση με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
    Όμως στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν ο ηθοποιός και βουλευτής πλέον των Ανεξάρτητων Ελλήνων Παύλος Χαικάλης ο οποίος του είπε ότι διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του κ. Καμμένου είναι ο κ. Γεωργαλάς, «όπως λέγατε τόσον καιρό», αλλά «αυτή τη στιγμή δεν είναι εδώ τον έχουμε στείλει έξω για κάποιες δουλειές». Ο Πάνος Καμμένος αρνήθηκε κάθε ραντεβού με τον κ. Σαμαρά.

  • αντε να δούμε και τους “αντιμνημονιακούς” να ξεμπροστιάζονται , όσο πιο ψηλά ανεβαίνει η μαιμού τόσο πιο πολύ φαίνεται ο κωλος της λέει η παροιμία
    Το Πασοκ δεν πρέπει να συμμετέχει, ας τα βρουν οι νικητές …

  • είναι ή δεν είναι για ψυχοφάρμακα ο λαός μας ? θέλουν ευρώ και ευρώπη αλλά ψηφίζουν τους αντιμνημονιακούς! θέλουν δημοκρατία και ψηφίζουν ναζι, θέλουν δεξιά ψηφίζουν αριστερά και ταναπαλιν…