Μια μέρα στην Βενετία


Λίγες πόλεις στον κόσμο θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν μοναδικές – και η Βενετία είναι μία από αυτές. Στο παρακάτω βίντεο παρουσιάζεται  μια τυπική μέρα στην πόλη, από το πρωί μέχρι το βράδυ.

_________

Πρόκειται για μια πόλη-μουσείο, μια πόλη που ο χρόνος φαίνεται να σταμάτησε κάπου εκεί στα χρόνια της Αναγέννησης, ενώ περπατώντας στα στενά της δεν θα σας έκανε καμία έκπληξη αν βλέπατε να περπατούν στο δρόμο φιγούρες άλλης εποχής, βγαλμένες από το καρναβάλι. Λέγεται, άλλωστε, ότι στα χρόνια της ακμής της πόλης, οι Βενετσιάνοι συνήθιζαν να μασκαρεύονται με πολυτελή κοστούμια και μυστηριώδεις μάσκες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου για να κρατάνε τα αδιάκριτα βλέμματα μακριά από τις ιδιωτικές τους στιγμές…

Η Βενετία είναι πόλη της βόρειας Ιταλίας, πρωτεύουσα της περιοχής Βένετο, και βρίσκεται επάνω σε πολυάριθμα μικρά νησιά σε μια λιμνοθάλασσα της Αδριατικής. Οι Βενετσιάνοι δεν είχαν καθόλου αρχαία ιστορία. Τον 5ο και 6ο αιώνα μ.Χ., η απελπισία από τις αλλεπάλληλες επιδρομές, των Γότθων αρχικά και των Ούνων στη συνέχεια, ανάγκασε τους κατοίκους της Βόρειας Ιταλίας να βρουν καταφύγιο σε δυσπρόσιτα μέρη. Κάποιοι απ’ αυτούς κατέφυγαν στις νησίδες της λιμνοθάλασσας περίπου από το 400 μ.Χ. Σύμφωνα με την παράδοση, η Βενετία ιδρύθηκε και τυπικά στις 24 Μαρτίου 421. Η κακή κατάσταση των γύρω περιοχών, σε συνδυασμό με την ασφάλεια που παρείχε η λιμνοθάλασσα με τα αβαθή νερά, είχε ως αποτέλεσμα την προσέλκυση και άλλων προσφύγων. Η μόνη σχεδόν δυνατότητα βιοπορισμού ήταν η θάλασσα. Ετσι σιγά σιγά αναπτύχθηκε η θαλασσοκράτειρα Γαληνοτάτη Δημοκρατία της Βενετίας, μια μεγάλη ναυτική και εμπορική δύναμη κατά τον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση.

Αξίζει να δείτε

• Την Πλατεία του Αγίου Μάρκου, με το λιοντάρι να δεσπόζει πάνω στην γκρίζα στήλη, σύμβολο και προστάτης της πόλης. Στην ομώνυμη εκκλησία, θα δείτε επίσης το Pala d’ Oro, από τα πλουσιότερα ιερά στον κόσμο με περισσότερους από 3.000 πολύτιμους λίθους, σμάλτο και επιχρυσωμένες εικόνες.
• Το Παλάτι των Δόγηδων, ακριβώς δίπλα, με τις πασίγνωστες τοιχογραφίες βενετσιάνικης τεχνοτροπίας.
• Την περίφημη Γέφυρα των Στεναγμών, η οποία συνδέει το Παλάτι των Δόγηδων με τη Φυλακή της Δημοκρατίας. Το όνομά της το πήρε από τους θρήνους των πολιτικών που καταδικάζονταν από το Συμβούλιο των Δέκα και περνούσαν από αυτή τη γέφυρα προς τα κελιά της φυλακής. Διάσημη είναι και η Γέφυρα του Rialto (rivo alto), η πρώτη γέφυρα που δεν ήταν ξύλινη.
• Τον ορθόδοξο ναό του Αγίου Γεωργίου, που κτίστηκε το 1539 και την παρακείμενη Γέφυρα των Ελλήνων (Ponte dei Grechi).
• Την εκκλησία Santa Maria dei Miracoli.
• Το κοιμητήριο στο νησί San Michele.
• Την Gallerie dell’ Accademia και τη συλλογή Peggy Guggenheim, με έργα διασήμων νεότερων καλλιτεχνών (Picasso, Rodin, Braque, Kandinsky, Monet, Turner κ.ά.).

Και να απολαύσετε…

• Βόλτα με γόνδολα στο Μεγάλο Κανάλι (Canal Grande) το σούρουπο.
• Εναν περίπατο στη Riva degli Schiavoni, αρχικά παράλληλα στο Μεγάλο Κανάλι, και μετά εσωτερικά στα σοκάκια.
• Το ηλιοβασίλεμα στο νησί Giudecca.

by Αντικλείδι , http://antikleidi.wordpress.com

Συναφές: 

To Ντουμπάι κατά την διάρκεια της μέρας (time-lapse video)


Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -