Σαράγεβο – 11.541 άδειες κόκκινες καρέκλες


Είκοσι χρόνια συμπληρώθηκαν εφέτος από την έναρξη του αιματηρού εμφυλίου πολέμου στη Βοσνία Ερζεγοβίνη και σε μια πρωτότυπη εκδήλωση μνήμης στο κέντρο της πόλης του Σεράγεβο τοποθετήθηκαν συνολικά 11.541 κόκκινες άδειες καρέκλες, μία για κάθε πολίτη που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Η ιδέα ανήκει στο Βόσνιο σκηνοθέτη, Χάρις Πάσοβιτς, ο οποίος αναφερόμενος στα θύματα του Σεράγεβο τόνισε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη απώλεια ανθρώπινων ζωών σε μία πόλη της Ευρώπης, μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Έχουμε υποχρέωση προς τους 11.541 συμπολίτες μας που σκοτώθηκαν, αλλά και προς την παγκόσμια ιστορία, τον ευρωπαϊκό πολιτισμό να υπενθυμίζουμε το μεγαλύτερο έγκλημα που διαπράχθηκε εναντίον μιας πόλης, μετά το 1945. Τοποθετήθηκαν κατά μήκος 800 μέτρων και θα παραμείνουν κενές όλη τη μέρα, επειδή οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους στην πολιορκία του Σεράγεβο δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σήμερα. Ήταν πολίτες και υπερασπιστές του Σεράγεβο» επισήμανε ο κ. Πάσοβιτς.

Η πολιορκία της πρωτεύουσας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης από σερβικές δυνάμεις της Σερβικής Δημοκρατίας και του Γιουγκοσλαβικού Λαϊκού Στρατού άρχισε μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Βοσνίας από τη Γιουγκοσλαβία, στις 5 Απριλίου του 1992 και έληξε στις 29 Φεβρουαρίου του 1996.

Εκείνη την ημέρα η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνώρισε τη Βοσνία ως ανεξάρτητο κράτος, καταδικάζοντας παράλληλα τη δολοφονία δύο γυναικών από ελεύθερους σκοπευτές του σερβικού στρατού στη διάρκεια διαδήλωσης μπροστά από το Κοινοβούλιο, μια ημέρα νωρίτερα.

Η πολιορκία του Σαράγεβο θεωρείται η μεγαλύτερη σε διάρκεια στη σύγχρονη ιστορία, αποτελώντας παράλληλα ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα που χαρακτήρισαν την εμφύλια σύρραξη στη Γιουγκοσλαβία. Εκτιμάται πως τουλάχιστον 200.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια του πολέμου, με περίπου 1,8 εκατ. ανθρώπους να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία, το 2003 έκρινε ένοχο τον πρώην διοικητή των δυνάμεων του στρατού της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Στάνισλαβ Γκάλιτς ένοχο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και τον καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη.

Το ICTY περιέγραψε την πολιορκία του Σαράγεβο ως εξής: «Δεν υπήρχε ασφαλές σημείο για τους κατοίκους του Σαράγεβο, στο σπίτι, στο σχολείο, στο νοσοκομείο αποτελούσαν στόχους επίθεσης».

by Αντικλείδι , http://antikleidi.wordpress.com

Συναφές: 

Διεθνής ημέρα μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος


Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

2 CommentsΣχολιάστε

  • αναμφιβολα ενας εμφυλιος σπαραγμος ακομα και αρκετες 10ετιες μετα τη ληξη του,αφηνει ανεπανορθωτες πληγες στις κοινωνιες.(βλ ελληνικος εμφυλιος) κ πολλα ερωτηματικα ως προς τη γεννηση του,τους πρωταγωνιστες,τους θεατες,το σεναριο κ τη σκηνοθεσια μιας πολυ εφιαλτικης,καλοστημενης παραστασης.Προσπαθωντας να αφηγηθει καποιος αντικειμενικα ενα ιστορικο γεγονος,που στοιχισε τις ζωες 200.000 ανθρωπων,που τοσα χρονια ζουσαν αρμονικα,γινεται ερμαιο κακης μεταπολεμικης κ στρεβλης προπαγανδας,οπως ΕΔΩ,φωτογραφιζοντας τους ΚΑΛΟΥΣ κ τους ΚΑΚΟΥΣ..σ εναν εμφυλιο,δυστυχως για τους λαους δεν υπαρχουν νικητες,παρα μοναχα ηττημενοι..ας διδαξει επιτελους η ιστορια λιγη ταπεινοφροσυνη σε ολους μας..