Λευκά – άκυρα – αποχή: Τι πραγματικά ισχύει.


Οι εκλογές (μάλλον) πλησιάζουν, καλό είναι να γνωρίζουμε την σημασία της λευκής ψήφου, του άκυρου, αλλά και της αποχής. Δυστυχώς κυκλοφορούν πολλά email με ανυπόστατες πληροφορίες σχετικά με το τι πραγματικά ισχύει.

___

1. Τι συμβαίνει όταν το 50% + του εκλογικού σώματος ψηφίσει λευκό;

Στο διαδίκτυο κυκλοφορεί το τελευταίο διάστημα, μια λανθασμένη είδηση  σχετικά με την λευκή ψήφο. Καλούν τον κόσμο να ψηφίσει λευκό στις εκλογές, διότι όπως ισχυρίζονται, αν υπάρχουν 51% λευκά επί του συνόλου των ψηφισάντων, τότε οι εκλογές ή ακυρώνονται ή επαναλαμβάνονται ή το αποτέλεσμά τους είναι αντισυνταγματικό, ανάλογα με την έκδοση που διαχέεται αυτή η εσφαλμένη πληροφορία στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, η λευκή ψήφος πλέον αθροίζεται και συν-προσμετρείται με τα άκυρα. Δεν υπάρχει πιο ξεκάθαρη διατύπωση στο Φύλλο εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ) της 7ης Φεβρουαρίου 2006, στο οποίο αναφέρεται ο νέος εκλογικός νόμος.

Πρόκειται για τον εκλογικό νόμο 3434/2006 (νόμος Παυλόπουλου), στο Άρθρο 1, του οποίου αναφέρεται ρητά ότι «τα λευκά ψηφοδέλτια ΔΕΝ προσμετρούνται στα έγκυρα».

___

2. Ψηφίζοντας λευκό ενισχύουμε το πρώτο κόμμα ;

Η λευκή ψήφος αποτελεί  συνήθως ψήφο διαμαρτυρίας. Όμως όπως αναφέραμε παραπάνω η λευκή ψήφος δεν προσμετράται στα έγκυρα, οπότε τελικά πράγματι καταλήγει να ενισχύει το πρώτο κόμμα.

Μπορούμε να το δούμε αυτό στα παρακάτω δύο παραδείγματα:

Παράδειγμα Α. Ας υποθέσουμε ότι έχουμε πέντε κόμματα, που θα είχαν την παρακάτω δύναμη το καθένα, εφόσον κανείς δεν ψήφιζε λευκό:


KOMMA1 35%
KOMMA2 27%
KOMMA3 17%
KOMMA4 14%
KOMMA5 7%

Έστω, ότι το 5% από τα τρία μικρότερα κόμματα, επιλέγει να ψηφίσει λευκό. Το αποτέλεσμα θα είναι το πρώτο κόμμα, να ξεπεράσει το ποσοστό του 40%, και να αποκτήσει αυτοδυναμία. Παρόλο, που δεν πήρε περισσότερους ψήφους !

Επίσης, το πέμπτο κόμμα δεν καταφέρνει να μπει στην βουλή. Κάτι που ευνοεί ακόμα περισσότερο το πρώτο κόμμα, αφού με το ισχύον εκλογικό σύστημα, όσο λιγότερα κόμματα μπαίνουν στην βουλή, τόσο περισσότερες έδρες καταλαμβάνει το πρώτο κόμμα.

KOMMA1 41%
KOMMA2 32%
KOMMA3 14%
KOMMA4 11%
KOMMA5 2%

_

Παράδειγμα Β. Ας υποθέσουμε ότι έχουμε έξι κόμματα, που θα είχε την παρακάτω δύναμη το καθένα, εφόσον κανείς δεν ψήφιζε λευκό:

KOMMA1 29%
KOMMA2 24%
KOMMA3 17%
KOMMA4 15%
KOMMA5 8%
KOMMA6 7%

Έστω, ότι το 6% από όλα τα κόμματα εκτός του πρώτου, επιλέγει να ψηφίσει λευκό. Το αποτέλεσμα θα είναι το πρώτο κόμμα, να ξεπεράσει πάλι το ποσοστό του 40%, και να αποκτήσει αυτοδυναμία. Παρόλο, που πάλι δεν πήρε περισσότερους ψήφους !

KOMMA1 41%
KOMMA2 26%
KOMMA3 16%
KOMMA4 13%
KOMMA5 3%
KOMMA6 1%

___

3.  Η άκυρη ψήφος ενισχύει το πρώτο κόμμα;

Το τελικό αποτέλεσμα βγαίνει με βάση τα έγκυρα ψηφοδέλτια.

Οπότε τα άκυρα ψηφοδέλτια δεν συμμετέχουν στην διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος.

Ισχύει ότι και με το λευκό. Πράγματι, τα άκυρα ψηφοδέλτια ενισχύουν τελικά το πρώτο κόμμα.

___

4.  Η αποχή από τις εκλογές είναι πράξη ‘αντιστασιακή’;

Θα έχετε ακούσει πολλούς να αποστασιοποιούνται από την όποια ευθύνη για την κατάντια της χώρας, ισχυριζόμενοι ότι δεν ψήφιζαν στις εκλογές, άρα δεν ευθύνονται για τα αποτελέσματα των εκλογών.

Όμως κάτι τέτοιο σαφώς και δεν ισχύει.

Η αποχή έχει την ίδια επίδραση στα αποτελέσματα όπως έχει και η λευκή ψήφος στα παραδείγματα που αναφέραμε παραπάνω.

Ουσιαστικά η αποχή αποτελεί ανοχή για την άποψη της πλειοψηφίας, αφού έμμεσα την πριμοδοτεί !

Όποιος δεν ψηφίζει, ουσιαστικά αφήνει τους συμπολίτες του να αποφασίσουν και για τον ίδιο, και είναι έμμεσα συμμέτοχος στην απόφαση που θα πάρουν.

Β. Παπακωνσταντίνου :Φοβάμαι για αυτά που θα γίνουν για εμένα ΧΩΡΙΣ ΕΜΕΝΑ “


__

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές:

Προεκλογικά πρωτοσέλιδα και υποσχέσεις, 2000-2009

Σκέψου πριν ψηφίσεις Χρυσή Αυγή

Άρθρα για εκλογές

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

5 CommentsΣχολιάστε

  • Εκλογικοί μύθοι
    Του Ανδρεα Δρυμιωτη

    Αφορμή για το κείμενο αυτό είναι η παραπληροφόρηση (εκούσια ή ακούσια) που γίνεται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης σχετικά με τα πιθανά αποτελέσματα των προσεχών εκλογών και ειδικότερα για τις πιθανές κατανομές των εδρών σε διάφορα σενάρια.

    Είναι ευνόητο ότι κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει εκ των προτέρων το αποτέλεσμα των προσεχών εκλογών. Αυτό όμως που μπορούμε να ξέρουμε είναι πώς λειτουργεί ο εκλογικός νόμος και πώς μπορούν να κατανεμηθούν οι έδρες σε διάφορα σενάρια. Πριν όμως εξετάσουμε συγκεκριμένες περιπτώσεις, αξίζει να διαλύσουμε ορισμένους μύθους που κυκλοφορούν.

    Μύθος 1ος. Η αυτοδυναμία εξαρτάται από τα πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή. Λάθος. Και 30 κόμματα να μπουν στη Βουλή, αν ένα κόμμα συγκεντρώσει το 40,4% των έγκυρων ψηφοδελτίων, τότε εξασφαλίζει 151 έδρες. Μάλιστα, το 40,4% μπορεί να είναι ακόμη χαμηλότερο αν ορισμένα κόμματα δεν συγκεντρώσουν το 3% ώστε να εκλέξουν βουλευτές. Οι «χαμένες» αυτές ψήφοι ουσιαστικά κατανέμονται στα κόμματα που εκλέγουν βουλευτές. Η εκτίμηση για το ποσοστό αυτό, βάσει των ιστορικών αποτελεσμάτων των προηγουμένων εκλογών είναι περίπου 5%. Ετσι, η αυτοδυναμία εξασφαλίζεται με ακόμη μικρότερο ποσοστό: 40,4 * 95 / 100 = 38,38%. Αυτό, κατά την άποψή μου, είναι το κατώφλι της αυτοδυναμίας.

    Μύθος 2ος. Σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, κυβέρνηση μπορεί να σχηματισθεί μόνο αν συμμετέχει το πρώτο κόμμα. Λάθος! Αν το πρώτο κόμμα δεν εξασφαλίσει αυτοδυναμία, τότε τα υπόλοιπα κόμματα σε διαφόρους συνδυασμούς θα μπορούσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Μπορεί να φαίνεται απίθανο αυτό το σενάριο, αλλά εντούτοις υφίσταται. Για παράδειγμα, αν το πρώτο κόμμα πάρει 30%, θα εκλέξει 125 βουλευτές. Τα υπόλοιπα κόμματα μαζί θα έχουν 175 βουλευτές και μπορεί να δημιουργηθούν διάφοροι συνδυασμοί που να εξασφαλίζουν την απαιτούμενη πλειοψηφία των 151 εδρών. Προσωπικά πιστεύω ότι το πρώτο κόμμα, αν εξασφαλίσει 35% (που σημαίνει 138 τουλάχιστον έδρες), θα είναι πολύ δύσκολο να σχηματισθεί κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή του.

    Μύθος 3ος. Η αποχή και τα άκυρα / λευκά ευνοούν (ή όχι) τον δικομματισμό. Λάθος. Στην κατανομή των εδρών συμμετέχουν μόνο τα έγκυρα ψηφοδέλτια. Κατά συνέπεια, τόσο η αποχή όσο και άκυρα / λευκά δεν έχουν απολύτως καμία σημασία για όλα τα κόμματα τα οποία εκλέγουν βουλευτές.

    Μύθος 4ος. Ψηφίζοντας περιθωριακά κόμματα, εκδηλώνω τη δυσαρέσκειά μου προς τα κόμματα εξουσίας. Λάθος! Τα ποσοστά που θα συγκεντρώσουν τα κόμματα που δεν εξασφαλίζουν το 3% για να εκλέξουν βουλευτές κατανέμονται στα υπόλοιπα κόμματα. Ετσι, ουσιαστικά διευκολύνουν τόσο την αυτοδυναμία όσο και την ενίσχυση των κομμάτων. Αν, για παράδειγμα, υποθέσουμε ότι στις προσεχείς εκλογές θα υπάρξουν 5 κόμματα τα οποία θα πάρουν από 2% περίπου, δηλαδή συνολικά 10%, τότε η αυτοδυναμία εξασφαλίζεται με 40,4 * 90 / 100 = 36,36%!

    Αφήνοντας τους μύθους, ας γυρίσουμε στην πραγματικότητα. Οι επόμενες εκλογές είναι όντως εξαιρετικά κρίσιμες. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ένα εκλογικό σώμα σε σύγχυση. Είναι δύσκολο να εξηγηθεί με τη λογική η ταυτόχρονη υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της Ελλάδος και η δημοσκοπική έξαρση των κομμάτων που δεν την υποστηρίζουν. Η αντίφαση αυτή είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Ο θυμός είναι κακός σύμβουλος και θολώνει τη λογική. Ανεξάρτητα από τα λάθη και τις ευθύνες των πολιτικών, η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί και να λειτουργήσει μέσα στη διεθνή πραγματικότητα. Δεν είμαστε αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο και ούτε μπορούμε να κόψουμε τις γέφυρες αυτές.

    Για να κυβερνηθεί η χώρα και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και δυσκολίες των επομένων μηνών, είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί μία ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Για να καταπολεμηθούν τα φαινόμενα διαφθοράς που διαβάζουμε καθημερινά στις εφημερίδες, πρέπει να γίνουν πολύ δύσκολες τομές και να περιοριστεί σημαντικά το Δημόσιο. Επιπλέον, η ευρεία αυτή πλειοψηφία είναι σήμερα εντελώς απαραίτητη προκειμένου να γίνουν και αλλαγές στο Σύνταγμα, ειδικότερα στα θέματα που εξοργίζουν τους πολίτες, όπως η ασυλία των πολιτικών και η σύντομη παραγραφή των τυχόν ευθυνών τους. Ο ισχύων εκλογικός νόμος μπορεί να δώσει αυτήν την αναγκαία πλειοψηφία ώστε να αντιμετωπιστούν τα σημερινά δύσκολα προβλήματα του τόπου. Αν ένα κόμμα ή δύο ή και περισσότερα συγκεντρώσουν το 50% των έγκυρων ψηφοδελτίων, τότε θα έχουν μια κοινοβουλευτική δύναμη τουλάχιστον 175 εδρών. Αν μάλιστα δεχθούμε ότι το ποσοστό των κομμάτων τα οποία δεν θα συγκεντρώσουν το 3% είναι συνολικά περίπου 5%, το οποίο είναι εξαιρετικά πιθανόν, τότε οι 175 γίνονται 182 έδρες. Μια μεγάλη κοινοβουλευτική δύναμη θα επιτρέψει να πραγματοποιηθούν όλες οι εντελώς απαραίτητες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για να προοδεύσει η χώρα.

  • ΚΟΥΖΟΥΛΑΔΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΠΑΛΙ ΝΑ ΒΑΛΕΤΕ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΝΑ ΩΗΦΙΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΜΑΣΟΝΟΥΣ! ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΜΕΝΟ ΚΑΙ ΟΤΙ ΚΑΙ ΑΝ ΨΗΦΗΣΕΙΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΟΥΗ ΚΑΝΕΙ. ΨΗΦΗΖΩΝΤΑΣ ΤΑ ΚΑΘΙΚΙΑ ΓΙΝΕΣΑΙ ΚΑΙ ΕΣΥΝ ΣΥΝΕΝΟΧΟΣ ΣΤΟ ΒΡΟΜΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥΣ. ΕΩΣ ΩΤΟΥ ΕΜΦΑΝΙΣΘΕΙ ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΜΜΑ Η ΚΑΘΟΛΙΚΗΝ ΑΠΟΧΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗΝ ΤΟΥΣ

    • Καλά ρε παλικάρι. Χρειάστηκες τόσο χώρο και τόσο χρόνο για πεις μια τόσο μεγάλη μπούρδα? Για πες μας τώρα ποιός σε πληρώνει. Δηλαδή αν στις περασμένες εκλογές το πρώτο κόμμα πήρε 1.000.000 ψήφους κι έγινε κυβέρνηση και 200.000 ψηφοφόροι του που θέλουν να διαμαρτυρηθούν στις επόμενες ρίξουν λευκό, αυτό θα το ευνοήσει? Γιατί από τα μικρότερα κόμματα δύσκολο το κόβω να ρίξουν λευκό για να διαμαρτυρηθούν προς το κόμμα τους που δεν συμμετείχε σε κυβέρνηση.
      Για ξανακάνε τους λογαριασμούς τώρα.
      Αν κι εγώ θα συμφωνήσω με το Μανολιό.