Παιδιά 13 ετών κατασκευάζουν το iPhone για 70 σεντς την ώρα


Την επόμενη φορά που θα μπείτε στον πειρασμό να αγοράσετε ένα iPhone ή iPad, αναρωτηθείτε πως είναι δυνατόν  να πωλούνται σε ελκυστικές τιμές και παράλληλα η Apple να έχει τεράστιο περιθώριο κέρδους. Δυστυχώς η απάντηση είναι ότι αυτό επιτυγχάνεται με εργασιακές πρακτικές που για τον ανεπτυγμένο κόσμο είναι αδιανόητες (και έτσι θα έπρεπε να ήταν παντού). 

Βέβαια, δεν είναι μόνο η Apple που έχει μεταφέρει την παραγωγή στην Κίνα.  Σχεδόν όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές ηλεκτρονικών κατασκευάζουν τα προϊόντα τους στην Κίνα ή σε υπανάκτυκτες χώρες, όπου οι συνθήκες εργασίας είναι απαράδεκτες. Αναφερόμαστε όμως στην Apple,  γιατί αφενός το περιθώριο κέρδους με το οποίο δουλεύει αλλά αφετέρου και τα τελικά πολύ υψηλά κέρδη της εταιρείας,  της επιτρέπουν είτε να διατηρήσει την παραγωγή της στον ανεπτυγμένο κόσμο είτε να προσφέρει αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας στους Κινέζους εργάτες. Κι όμως δεν το κάνει προκειμένου να μεγιστοποιήσει τα κέρδη της, και να ικανοποιήσει την ακόρεστη απληστία των “αγορών”.

Και βέβαια, σε εμάς που υφιστάμεθα δραστική “εσωτερική υποτίμηση” έτσι ώστε να γίνουμε ‘ανταγωνιστικοί’, εύλογα δημιουργείται η απορία για το πόσο πρέπει να πέσει το επίπεδο της ζωής μας έτσι ώστε να στρέψουμε το ενδιαφέρον των επενδυτών στην χώρα μας … Προφανώς, η λύση δε είναι να φτάσουμε στο σημείο να δουλεύουμε για ένα κομμάτι ψωμί χωρίς εργασιακά δικαιώματα, αλλά να ανέβει το επίπεδο στις υπανάκτυκτες χώρες. Και αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και τις άλλες χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου όπου η μεσαία τάξη κλυδωνίζεται και οι φτωχοί αυξάνονται διαρκώς.

Την περασμένη εβδομάδα, η ραδιοφωνική εκποπή “This is American Life” είχε ένα ντοκυμαντέρ σχετικά με την παραγωγή της Apple. Μπορείτε να το ακούσετε όλη την εκπομπή στο εξής link : Ντοκυμαντέρ.

Κάποια από τα σημαντικότερα σημεία είναι τα εξής :

  • Η κινεζική πόλη Shenzhen είναι το μέρος όπου κατασκευάζονται τα περισσότερα προιόντα. Πριν από 30 χρόνια, ήταν ένα μικρό χωριό σε ένα ποτάμι. Τώρα είναι μια πόλη με πληθυσμό 13 εκατομμύρια κατοίκους.
  • Η Foxconn, μία από τις εταιρείες που κατασκευάζει iPhones και iPads (καθώς και προϊόντα για πολλές άλλες εταιρείες ηλεκτρονικών ειδών). Έχει ΤΟ εργοστάσιο στο Shenzhen καιαπασχολεί 430.000 εργαζομέους!
  • Ένας από τους εργαζόμενος που μίλησαν στο ντοκυμαντέρ  (έξω από την πύλη του  εργοστασίου  όπου ήταν  οπλισμένοι οι φύλακες ), ήταν έν ακορίτσι 13 ετών. Η δουλειά της είναι να γυαλίζει την οθόνη  από χιλιάδες νέα iPhones κάθε ημέρα.
  • Το κοριτσάκι δήλωσε ότι η Foxconn δεν ελέγχει την ηλικία των εργαζομένων. Περιοδικά γίνονται  επί τόπου επιθεωρήσεις από τις αρχές, αλλά η Foxconn γνωρίζει όταν είναι να συμβεί κάτι τέτοιο, και αντικαθιστά τους πολύ νέους εργαζομένους με μεγαλύτερους.
  • Περίπου το 5% των εργαζομένων που μίλησαν στην εκπομπή ήταν ανήλικοι.
  • Οι δημοσιογράφοι επισκέφτηκαν και άλλα εργοστάσια στο Shenzhen, προσποιούμενοι ότι είναι υποψήφιοι πελάτες. Διαπίστωσαν ότι οι περισσότεροι από τους ορόφους των εργοστασίων είναι τεράστιοι χώροι με 20,000-30,000 εργαζομένων ανά χώρο. Επικρατεί ησυχία, δεν επιτρέπεται να μιλάνε οι εργαζόμενοι. Δεν υπάρχουν μηχανήματα. Το κόστος εργασίας είναι τόσο μικρό, που δεν  υπάρχει κανένας λόγος να κατασκευαστεί κάτι με την βοήθεια μηχανήματος.
  • Μια κινεζική εργάσιμη «ώρα»είναι 60 γεμάτα λεπτά εργασίας, σε αντίθεση με μια Ευρωπαική «ώρα», η οποία γενικά περιλαμβάνει διαλείμματα, χρόνο για συνομιλία, κλπ. Η κάθε βάρδια μπορεί να φτάσει τις 14-16 ώρες, ειδικά όταν υπάρχει πολύ δουλειά και νέα μοντέλα πρέπει να ετοιμαστούν. Εργαζόμενος της Foxconn πέθανε μετά από συνεχή εργασία 34 ωρών.
  • Οι εργαζόμενοι μένουν σε κοιτώνες. Στους κοιτώνες μετρήθηκαν 15 κρεβάτια, στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο. ‘Κανονικού’ μεγέθους άνθρωποι είναι αμφίβολο αν χωράνε.
  • Οι εργατικές ενώσεις είναι παράνομες στην Κίνα. Όποιος πιαστεί να συνδικαλίζεται  στέλνεται στη φυλακή.
  • Για τον καθαρισμό των iPhone χρησιμοποιούν ένα χημικό που εξατμίζεται πιο εύκολα, οπότε η παραγωγή προχωράει πιο γρήγορα. Το χημικό αυτό είναι νευρο-τοξικό. Τα  χέρια των εργαζομένων που το χρησιμοποιούν  κουνιόνταν ανεξέλεγκτα κατά την διάρκεια των συνεντεύξεων.
  • Επίσης, τα χέρια κάποιων εργαζομένων έχουν σχεδόν καταστραφεί, κάνοντας το ίδιο πράγμα εκατοντάδες χιλιάδες φορές εδώ και πολλά χρόνια. Αυτό θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν οι εργαζόμενοι είχαν μετατοπιστεί σε άλλη θέση εργασίας ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Όμως, ποιος ενδιαφέρεται ?
  • Η λέξη “υπερωρία” δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο.
  • Ένας εργαζόμενος της Foxconn είχε εργατικό ατύχημα όπου συνέθλιψε το χέρι του. Η Foxconn δεν του παρείχε ιατρική κάλυψη. Όταν το χέρι του  επουλώθηκε, δεν επανήλθε πλήρως, και η εταιρεία τον απέλυσε.
  • Ο δημοσιογράφος έδειξε το iPad που είχε μαζί του, σε εργαζόμενο που δουλεύει στην γραμμή παραγωγής του iPad.  Ο εργαζόμενος δεν είχε ξαναδεί ποτέ  iPad! Όταν ασχολήθηκε λίγο μαζί του, το χαρακτήρισε «μαγικό».

by Αντικλείδι , http://antikleidi.wordpress.com/

Συναφές: 

Πόσο φόρο πληρώνουν τελικά οι πολυεθνικές ?

Πως πολλαπλασιάζεται το χρήμα

Apple : Η εταιρεία με την μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

23 CommentsΣχολιάστε

  • Θεωρώ άτοπη την επίθεση σας προς την Apple.

    Δηλαδή η HP ή οι άλλες εταιρίες που χρησιμοποιούν τα ίδια εργοστάσια για την κατασκευή των δικών τους υπολογιστών και κινητών είναι λιγότερο ένοχες επειδή σας το πουλάνε φτηνά?

    Για το καλό της τσέπης της δική σας ας χρησιμοποιούν αυτοί παιδιά?

    • “Βέβαια, δεν είναι μόνο η Apple που έχει μεταφέρει την παραγωγή στην Κίνα. Σχεδόν όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές ηλεκτρονικών κατασκευάζουν τα προϊόντα τους στην Κίνα ή σε υπανάκτυκτες χώρες, όπου οι συνθήκες εργασίας είναι απαράδεκτες. Αναφερόμαστε όμως στην Apple, γιατί το περιθώριο κέρδους με το οποίο δουλεύει αλλά και τα τελικά κέρδη της εταιρείας, της επιτρέπουν είτε να διατηρήσει την παραγωγή της στον ανεπτυγμένο κόσμο είτε να προσφέρει αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας στους Κινέζους εργάτες. “

      • Μα δεν μπορώ να καταλάβω πως είναι πιο δίκαια η πολιτική της HP που στο βωμό της τσέπης του καταναλωτή χρησιμοποιεί παιδάκια από την πολιτική της Apple η οποία έχει μεγάλο κέρδος.

        Δηλαδή ένας έμπορας ναρκωτικών που πουλάει φτηνά ναρκωτικά είναι πιο ηθικός από ένα έμπορα που τα πουλάει πανάκριβα με μεγάλο κέρδος. Και οι δύο κάνουν κακό στην κοινωνία αλλά ο ένας έχει μικρότερο κέρδος. Ή μήπως αυτός που τα πουλάει πανάκριβα θα έπρεπε να κάνει και μία μελέτη για να είναι πιο ” υγιεινά ” τα ναρκωτικά μιας και το μεγάλο κέρδος του το επιτρέπει.

      • Το ερώτημα είναι : “Πως αισθάνεσαι τώρα, όταν κρατάς το iPhone” ?
        Και επιπλέον : “Τι πρέπει να γίνει για να αλλάξει αυτή η κατάσταση?”.

        Συγκλονιστικό το άρθρο !

      • @thleo

        Δίνεις μεγάλη βαρύτητα στο να υπερασπιστείς την Apple, και δεν κοιτάς την ουσία.
        Πάντως, το αν κάνουν και άλλοι τα ίδια, αυτό δεν την απαλλάσει. Αλλωστε όλοι γνωρίζουμε ότι είναι η εταιρεία με την μεγαλύτερη κερδοφορία.
        Επί της ευκαιρίας, έχεις στοιχεία για τις άλλες εταιρείες, για να μας τα παραθέσεις ?

      • @michalis Όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουν. Δεν συμφωνώ όμως στο ότι επειδή ο ένας έχει περισσότερα κέρδη, πρέπει να κάνει και την διαφορά. Το καζάνι πρέπει να αλλαχτεί. Όχι ο αφρός που είναι στην επιφάνεια και εντυπωσιάζει.

        Δεν υπερασπίζομαι το μήλο, αλλά προσπαθώ να μην απενεχοποιήσω τις άλλες εταιρίες.

        Το άρθρο νομίζω ότι χάνει την ουσία επειδή θαμπώνεται από τα υπερβολικά κέρδη του μήλου και το φιλάνθρωπο έργο των άλλων εταιριών που λυπούνται τους καταναλωτές και τους πουλάνε φτηνά προιόντα, αλλά δεν λυπούνται τα παιδιά που τα κατασκευάζουν.

        Στοιχεία για τις άλλες εταιρίες μπορείς να βρεις παντού στο internet, ότι κατασκευάζουν στα ίδια εργοστάσια, όπως το υποστηρίζετε και εσείς στο άρθρο σας.

      • To δικό μου κινητό (blackberry 8520) γράφει: “made in Hungary.”
        Ας μην γενικεύουμε έτσι εύκολα.
        Δυστυχώς είμαστε πολύ καλοί στο να γενικεύουμε και να ασπαζόμαστε απόψεις, χωρίς να το ψάξουμε καλά πρώτα.
        Δείτε για παράδειγμα τα ανυπόστατα emails που κυκλοφορούν στο internet ,και λαμβάνουμε όλοι μας συνεχώς.

      • @michalis Η Foxconn άνοιξε εργοστάσιο στην Βραζιλία όπου και εκεί πιστεύω θα χρησιμοποιεί τις ίδιες τακτικές. Άρα δεν σημαίνει ότι μόνο στην Κίνα γίνονται τέτοιες μέθοδοι εκμετάλλευσης. Οπότε δεν απενεχοποιεί και την RIM επειδή δεν τα παρασκευάζει στην Κίνα.

        Όσο για το μούρο, με μία μικρή αναζήτηση βρήκα ότι φτιάχνονται στο Καναδά, Μεξικό και Ουγγαρία. Και πρόσφατα φτιάχνονται και στην Μαλαισία. Αν δεν καταρρεύσει και κλείσει η RIM δεν το θεωρώ απίθανο να μεταναστεύσει στην Κίνα.

        Όσο για την γενίκευση, που αναφέρεις ότι κάνω, χρησιμοποιώ σαν πηγή το άρθρο. Αν η RIM δεν εκμεταλλεύεται παιδιά για να κατασκευάσει τα προϊόντα της δεν σημαίνει ότι ένοχος είναι μόνο αυτός που τα εκμεταλλεύεται και βγάζει μέγιστο κέρδος.

        Θέλω να πω ότι δηλαδή, όπως αναφέρει και το blog, ένοχες είναι όλες οι εταιρίες που ακολουθούν αυτήν την πολιτική και όχι μόνο το μήλο.

  • Κατά τ’ άλλα , ο λόγος που δεν έρχονται επενδύσεις στην Ελλάδα, είναι το κόστος της εργασίας …

    Εκτός αν εννοούν ότι πρέπει να φτάσουμε στην εξαθλίωση για να συγκινηθούν οι επενδυτές

  • Ένας άλλος κόσμος , που ούτε μπορούσαμε να τον φανταστούμε τόσο καιρό που απολαμβάναμε την “πλαστή” ευμάρεια.

    Τώρα που τελείωσε το πάρτυ και μας βρήκε εντελώς απροετοίμαστους, μας πιάνει κρύος ιδρώτας, γιατί φοβόμαστε μήπως γίνουμε οι εργάτες της Ευρωπαικής Foxconn.

    • Δυστυχώς έτσι είναι.
      Δεν λυπόμαστε τους εργάτες της Foxconn (μια χαρά μας βολεύει να έχουμε το iPhone σε προσιτή τιμή), αλλά αγωνιούμε για τον εαυτό μας.

  • Ποιο iPhone και iPad ?
    Εδώ ο κόσμος έχει πρόβλημα επιβίωσης. Μόνο κάποια κακομαθημένα παιδάκια ασχολούνται με αυτά και τρώνε τα λεφτα των γονέων τους.
    Καιρός να ξυπνήσουμε ! Το τσουνάμι που έρχεται θα μας πνίξει, και κανείς δεν θα την σκαπουλάρει.

  • H μετοχή να ανεβαίνει, και ποιος νοιάζεται για τα υπόλοιπα ? …

    Ομολογώ ότι επηρεάστηκα. Δεν είμαι πια το ίδιο ‘χαρούμενος’ που έχω iPhone.

  • Νομίζω ένα είναι το σωστό: Πετάξτε όλοι τα κινητά σας (σε ανακύκλωση φυσικά) και πάρτε μούρο μιας και δεν κατασκευάζετε από την Foxconn.

    Πηγή: http://en.wikipedia.org/wiki/Foxconn

    Foxconn manufactures products for companies including:

    (country of headquarters in parentheses)

    Acer Inc. (Taiwan)
    Amazon.com (United States)[23]
    In 2011, Amazon and Foxconn formed a joint-design manufacturing company. The move was meant to produce an Amazon branded smartphone sometime in 2012.[24]
    Apple Inc. (United States)[25]
    ASRock (Taiwan)
    Asus (Taiwan)
    Barnes & Noble (United States)
    Cisco (United States)
    Dell (United States)
    EVGA Corporation (United States)
    Hewlett-Packard (United States)[26]
    Intel (United States)
    IBM (United States)
    Lenovo (China)
    Logitech (Switzerland)
    Microsoft (United States)
    MSI (Taiwan)
    Motorola (United States)
    Netgear (United States)
    Nintendo (Japan)
    Nokia (Finland)[25]
    Panasonic (Japan)
    Philips (Netherlands)
    Samsung (South Korea)
    Sharp (Japan)
    Sony Ericsson (Japan/Sweden)[27]
    Toshiba (Japan)
    Vizio (United States)

  • Δεν νιώθω ότι κάτι θα μου λείψει ουσιαστικά από τη ζωή μου αν δεν έχω κινητό τελευταίας τεχνολογίας και αυτό κάνω. Παρ’ όλες τις επιδοτήσεις και τις δελεαστικές προσφορές (λέμε τώρα!!) των εταιρειών δεν θα αγοράσω iphone, αφ’ ενός γιατί δεν θέλω να διαθέσω τόσα χρήματα για κινητό αλλά και γιατί ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ να είμαι αδιάφορη κρατώντας στο χέρι μου ένα iphone, γνωρίζοντας ότι κατασκευάζεται από παιδιά σε άθλιες συνθήκες εργασίας γιατί με αφορά, οι ημέρες της αθώας κατανάλωσης έχουν περάσει εδώ και καιρό και δεν ξαναγυρίζουν.
    Δεν είναι τόσο δύσκολο να μειώσουμε τον καταναλωτισμό μας!!! Λίγη σκέψη θέλει και σταθερή απόφαση… άσε που σε λίγο καιρό δεν θα θέλει ούτε σκέψη ούτε απόφαση γιατί όντως δεν θα υπάρχουν τα χρήματα για πολυτέλειες!!
    Η ζωή δεν γίνεται ομορφότερη με πράγματα, θέλει άλλα πιο σημαντικά και πιο ουσιαστικά.
    … μήπως να το ξανασκεφτούμε και να μην τρωγόμαστε ποιά εταιρία είναι απαράδεκτη και ποιά όχι; δεν είναι εκεί το θέμα… το θέμα είναι ότι ξέροντας για κάποιο προϊόν και αγοράζοντας γινόμαστε συμμέτοχοι σε εργασιακά εγκλήματα και αυτό είναι το ερώτημα αν θέλουμε να συμμετέχουμε ή όχι;

    …μιλώ εγώ που τουλάχιστον 20 χρόνια δουλεύω φανατικά με Macintosh και επιμένω αλλά… υπάρχει πάντα ένα όριο κι όταν έχεις πλέον ενημερωθεί δεν μπορείς να κάνεις ότι δεν ξέρεις και ν’ αγοράζεις, ας δείξουμε λίγη ωριμότητα και ευθύνη. Μακάρι να καταλάβαινε ο κόσμος πόσο θα έκανε διαφορά αν δεν αγοράζαμε ότι (τουλάχιστον) γνωρίζουμε ότι είναι με τέτοιο τρόπο φτιαγμένο.

    (κατανοώ ότι οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι δεν θα σωθεί ο κόσμος από τον ένα που δεν θα αγοράσει αλλά πάντα σκέφτομαι τι θα γινόταν αν λειτουργούσε αντίστροφα και ο ένας γινόταν πολλοί… πόση τεράστια δύναμη υπάρχει στη μάζα των ανθρώπων!!!! … και δεν το ξέρουν!)

  • Πόσο περισσότερες ἀγορές μποροῦμε νά κάνουμε δίχως νά συλλογιστοῦμε τίς συνέπειες τῶν πράξεών μας;

    Πόσο πιό ἀσυνείδητοι θά καταντήσουμε;

    Ἡ Κίνα διαθέτει μερικὲς ἑκατοντᾶδες ἑκατομμύρια τῶν πολιτῶν της ὡς ἀναλωσίμους. Τὸ καταγγέλλουν καθημερινῶς ὅλο καὶ περισσότερα εἰδησεογραφικὰ πρακτορεῖα.

    Σίγουρα οἱ καταγγελίες πηγάζουν κι ἀπὸ ἄλλα κίνητρα, ποὺ οὐδόλως μὲ ἀφοροῦν ἐπὶ τοῦ παρόντος.

    Αὐτὸ ποὺ μὲ ἀφορᾷ εἶναι στὴν δική μας συμμετοχὴ καὶ συνενοχή.

    Μπορεῖτε νὰ προσπεράσετε αὐτὴν τὴν ἀνάρτησι ὡς μὴ ὑπάρχουσα.

    Μπορεῖτε νὰ τὴν μοιραστεῖτε… Μπορεῖτε καὶ νὰ μὴν τὸ κάνετε…

    Λίγες ἐρωτησοῦλες μόνον:

    Πόσο σημαντική εἶναι ἡ τεχνολογία γιά τήν ἐξακολούθησι τῆς ζωῆς (κι ὄχι τοῦ βίου) ἐπί τοῦ πλανήτου; Πόσο καλλίτεροι γινόμαστε ἐμεῖς ὡς ἄνθρωποι; Πῶς θά ξεπληρώσουμε στίς ἐπόμενες γενεές τά ἐγκλήματα πού διαπράττουμε μέ τήν ἀδιαφορία μας;

    Εἶμαι συνεργὸς στὸ ἔγκλημα. Ἴσως δὲν ἀγόρασα (καὶ δὲν θὰ ἀγοράσω ποτέ) τελευταῖα ἀποκτήματα τῆς τεχνολογίας, ἀλλὰ τὴν χρησιμοποιῶ. Κι αὐτὸ ἀπὸ μόνον του μὲ κάνει συνεργό. Ὑβριστή.

    Υ.Γ. Φθηνὸς εἶναι αὐτὸς ποὺ δὲν ἀναλογίζεται ποτὲ τὶς ἐπιπτώσεις τῶν ἐπιλογῶν καὶ τῶν πράξεών του. Ζεῖ τζᾶμπα καὶ ἐπιβαρύνει κοπρίζοντας τὸν πλανήτη. Ἂς κάνουμε ὅ,τι κάνουμε μὲ βαθυτέρα συνείδησι.

  • Θα ήθελα να προσθέσω και τον εξής προβληματισμό :

    Τι θα γινόταν αν έκλεινε η FoxConn ?
    Που θα δούλευαν όλες αυτές οι δεκάδες χιλιάδες των Κινεζων ?

    Βέβαια, αυτό δεν δικαιολογεί τις απαράδεκες εργασιακές συνθήκες…

  • Πριν λίγο καιρό είχε ακουστεί και για το τμήμα που φτιάχνει xbox 360, στην Foxconn πάλι.

  • Η παραγωγή του iPhone στην Αμερική θα κόστιζε 73 δολάρια, ενώ στην Κίνα κοστίζει μόλις 8.

    Η μέση τιμή πώλησης είναι 600 δολάρια, με μεικτό κέρδος 40%, δηλαδή 240 δολάρια.

    Οπότε, τα επιπλέον 65 δολάρια που κοστίζει στην Αμερική, δεν θα έκαναν ζημιογόνο το iPhone.

    Η απληστία του κεφαλαίου …