Μήπως κάτι δεν καταλαβαίνω;


Η Αθανασία, 27 ετών, νιόπαντρη, απολύθηκε από κατάστημα ηλεκτρικών ειδών. Ο μισθός του 28χρονου συζύγου δεν αρκεί για το στεγαστικό, μετά βίας για τις καθημερινές ανάγκες του νοικοκυριού. Με την αποζημίωση της απόλυσης και τη λίστα γάμου σε τράπεζα, η Αθανασία αγόρασε αυτοκίνητο.

Ο Θεοδόσης, 48 ετών, επιχειρηματίας, με προσωπικό απλήρωτο επί τρίμηνο. Με τις εισπράξεις της επιχείρησης έβαψε μέσα-έξω το σπίτι του (οροφοδιαμέρισμα με θέα στη θάλασσα) παρόλο που χρωστάει έξι δόσεις στο στεγαστικό και φοβάται ότι θα του το πάρει η τράπεζα.

Ο Γιώργος, 35 ετών, ελεύθερος επαγγελματίας, ελεύθερος και από οικογενειακές υποχρεώσεις. Με εισόδημα ασταθές και καθόλου αποταμιεύσεις. Προχθές αγόρασε το καινούριο i phone 4s αντί οκτακοσίων ευρώ, με δανεικά από την αδελφή του.

Ο Στάθης, 29 ετών, πολιτικός επιστήμονας. Πήρε το πτυχίο στα 23, βρήκε δουλειά πολύ δύσκολα, στα 27. Πριν από λίγο καιρό απολύθηκε. Χωρίς να έχει καμία άλλη προοπτική εισοδήματος, χρησιμοποίησε την αποζημίωση απόλυσης για αισθητική επέμβαση.

Ο Μάριος και η Χριστίνα, 38 και 33 ετών, παντρεμένοι με δύο μικρά παιδιά. Εκείνος υψηλόβαθμο στέλεχος σε αντιπροσωπεία αυτοκινήτων, φοβάται ανά πάσα στιγμή την απόλυση. Εκείνη με χαμηλό, αλλά σταθερό μισθό. Αποφάσισαν να γράψουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικό σχολείο, που κοστίζει περισσότερο από ό,τι το εισόδημα της μητέρας.

Η Σοφία, 30 ετών, με μεταπτυχιακό, απολύθηκε από εταιρεία παροχής υπηρεσιών. Χρησιμοποίησε την αποζημίωση απόλυσης για να αγοράσει καινούρια έπιπλα για το σπίτι στο οποίο συζεί με τον επίσης απολυμένο σύντροφό της.


Τους ξέρω όλους. Και απορώ.

Να θαυμάσω την ικανότητά τους να χαίρονται το σήμερα;

Να υποθέσω ότι έχουν κρυφά εισοδήματα; Αυτό που έλεγε ο πρώην πρωθυπουργός μας, «λεφτά υπάρχουν»;

Να ανησυχήσω για την άγνοιά τους;

Πρόκειται για απερισκεψία, για επιπολαιότητα, ή μήπως είναι άρνηση; «Όχι, δεν μπορεί να μου συμβαίνει αυτό, όχι δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό στη χώρα;»

Κι όμως, η κρίση είναι πραγματικό γεγονός, αδιαμφισβήτητο. Δεκάδες χιλιάδες οικογένειες, ίσως και εκατοντάδες χιλιάδες, προσπαθούν να επιβιώσουν ουσιαστικά χωρίς εισόδημα. Πεντακόσιες χιλιάδες νοικοκυριά στην Ελλάδα δεν έχουν κανένα εργαζόμενο, λένε τα τελευταία στοιχεία – ίσως ζουν με τις συντάξεις του παππού και της γιαγιάς, ίσως με αδήλωτα εισοδήματα. Τετρακόσιες χιλιάδες οικήματα δεν πλήρωσαν τον τελευταίο λογαριασμό της ΔΕΗ, λέει η εταιρεία – ίσως να πληρώσουν με καθυστέρηση. Μακάρι να τα καταφέρουν.

Η οικονομική καταστροφή όμως, συνεχίζει να εξελίσσεται γύρω μας. Και πολλά από τα θύματα της κρίσης δείχνουν να μην κατανοούν το τι τους συμβαίνει. Και πολύ περισσότερο, τι μπορεί ακόμη να συμβεί. Όχι όλοι, σίγουρα. Αλλά αρκετοί. Τόσο που ανησυχώ.

Μήπως υπάρχει κάτι που δεν καταλαβαίνω;

___

Πηγή: Σοφία Τσιλιγιάννη http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=11491

by Αντικλείδι , http://antikleidi.wordpress.com

Σχετικά:

‘Φοβάμαι, αλλά θέλω να συντριβεί η σαπίλα.’

«Βία(σε) με και άλλο, μπορείς….»

Διδακτικά σκίτσα οικονομικής συμπεριφοράς

Ποια γενιά περνάει χειρότερα στην κρίση;

Θεσμοί και νοοτροπίες στην ελληνική οικονομία.

Συλλογικότητα-Συνεργασία, μια προσέγγιση στην ελληνική παθογένεια.

Ανακαλύψαμε ξανά τον διπλανό µας

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

23 CommentsΣχολιάστε

  • Όταν έπαιρναν εορτοδάνεια και διακοποδάνεια, πάλι την ίδια απορία είχα.

  • μου θυμίζει την “κρυφή ζωή της Ο” ή το “πρωί φοιτήτρια το βράδυ στριπερ”…

    – οι δημοσιοι υπάλληλοι μας έλεγαν κλάιγοντας πάντα ότι έπαιρναν τόσα λίγα χρήματα χωρίς να μας λένε για τα διάφορα κουφά επιδόματα, τα έξοδα κίνησης και τις επιτροπές
    – οι περισσότεροι έχουν και κάτι “στρεμματάκια” στο χωριό (τάχα ακαλιέργητα)
    – κάποιοι άλλοι κι ένα νοίκι επιπλέον (πιθανότατα χωρίς ή με μειωμένη απόδειξη)
    – κάποιοι είχαν μεγάλες “προίκες”
    – σε κάποιους άλλους “τσοντάρει” ο πατέρας ή η άκληρη θειά τους
    – κάποιοι ζουν με τους γονείς ως τα 50 που τους πληρώνουν τους λογαριασμούς και τους χαρτζιλικώνουν
    – ένα σωρό κάνουν αδήλωτη εργασία (πρώτη ή δευτερη)
    – κάποιοι γερμανοτσολιάδες έχουν ακόμη λίρες αφάγωτες…
    – κάποιοι βγάλαν “τ αντερά τους” τόσα χρόνια κι έχουν πολύ λίπος ακόμη

  • αν ο “μπαμπάς” ή ο “πεθερούλης” αγόρασε στα “κανακάρια” του το σπίτι , το αυτοκίνητο και η πεθερά που ζει στον κάτω όροφο είχε πάντα διαθέσιμη “κατσαρόλα” για να φάνε πριν ανέβουν στα “ιδιαίτερα” να ξεκουραστούν …για να ναι φρέσκοι στην βραδυνή έξοδο… τι θ αλλάξει άμεσα?

    εξάλλου ο πεθερός συνταξιουχος της ΔΕΗ με 2700 σύνταξη τι να την κάνει μοναχός του?
    Το ρολόι της ΔΕΗ είναι ένα, μειωμένα τα πάντα…

    Τώρα αν το κλεπτο-όφελος αυτού θα το πληρώσει η θειά από την κάτω Ραχούλα … τι τον νοιάζει…

  • Έτσι είναι όπως τα λες.

    Όμως το λίπος τελειώνει, η σύνταξη μειώνεται, η ακίνητη περιουσία γίνεται βάρος πια, οι μισθοί μειώνονται, οι άνεργοι πολλαπλασιάζονται, τα έξτρα και η δεύτερη εργασία έχουν σταματήσει.

    Επίσης, οι περισσότεροι είναι υπερδανεισμένοι, άρα έχουν ανελαστικά έξοδα.

  • σαφώς υπάρχουν αλλά δεν είναι η πλειοψηφία αυτή ρε παιδιά
    υπάρχει κόσμος που υποφέρει, που έχει ανάγκες

  • ήμαστε λαός ανώριμος, με καιροσκοπική αντίληψη των πραγμάτων

    Όμως όπως έλεγε κι αυτός ο τύπος στην ομιλία που είδα στο άρθρο σας για το rebranding, τέλειωσαν οι Ζορμπάδες – Διόνυσοι, δεν τους γουστάρει κανένας πλεον, οι γερμανοί θέλουν να γίνουμε Απόλλωνες…

  • Πολλοί πιστεύουν εσφαλμένα ότι “μπόρα είναι θα περάσει” και θα επανέλθουμε σύντομα εκεί που είμασταν …

    Eπίσης πολλοί ενδιαφέρονται για την γνώμη του γείτονα, και δεν αντέχουν να μην έχουν i-phone ενώ έχει ο γείτονας. Οπότε μπορεί να κόψουν το κρέας προκειμένου να έχουν i-phone.

  • Εγώ δεν πιστεύω ότι υπάρχουν αυτά τα παραδείγματα τα οποία αναφέρει. Ή υπάρχουν στο ελάχιστο βαθμό.Σίγουρα υπάρχουν οι ανεγκέφαλοι που θα κάνουν τέτοιες κινήσεις. Αλλά είναι πάρα πολύ λίγοι.

    Αυτές όμως τις κινήσεις πιστεύω ότι τις έκαναν όταν είχαν εισόδημα. Πριν από την κρίση. Έβλεπες σερβιτόρους με iPhone και παπούτσια των 180 Ευρώ.

    Έβλεπες όλοι να έχουν την καινούρια την CLK. Ας μου πει τώρα ποιος από εσάς έχει δει την καινούρια Σειρά 5 της BMW η οποία είναι στην αγορά 1,5 χρόνο. Εγώ έχω δει μόνο 2, που μαρέσει να παρατηρώ αυτοκίνητα.

    Τελικά αυτή η κρίση έκανε και κάτι καλό. Κράτησε τον πλούτο στους πλούσιους και τον πήρε τον εικονικό πλούτο από τους νεόπλουτους. Γιατί έτσι πρέπει να είναι τα πράγματα.

    • Δεν διαφωνώ ότι είναι υγιές να σκάσει ο ψεύτικος πλούτος και η εικονική ευμάρεια.

      Όμως δεν καταλαβαίνω, γιατι πρέπει ο πλούτος να παραμένει στους πλούσιους και γιατί δεν πρέπει να πληρώσουν για την κρίση και οι πλούσιοι. Αυτό που παρατηρούμε να συμβαίνει είναι την σταδιακή διάλυση της μεσαίας τάξης, και την διεύρυνση του χάσματος πλουσίων – φτωχών.

      Όσο αφορά το γεγονός ότι δεν βλέπουμε στους δρόμους την καινούργια σειρά 5 της BMW, οφείλεται στο ότι τα χρήματα που προορίζονταν για τέτοιες δαπάνες είτε μετανάστευσαν στις Ελβετικές τράπεζες και σε φορολογικούς παραδείσους, είτε έγιναν ακίνητα στο Λονδίνο.

      • Σχετικά με τα αυτοκίνητα πιστεύω ότι δεν είναι αυτός ο λόγος που αναφέρεις για τον οποίο δεν τα βλέπουμε αλλά οφείλεται στο ότι όλοι έπαιρναν δανεικά λεφτά για να τα αγοράσουν. Γιατί ο δημόσιος υπάλληλος των 15.000 Ευρώ/χρόνο να αγοράσει αυτοκίνητο των 30.000 και 40.000 ?

        Σχετικά με το ότι ανοίγει η ψαλίδα μεταξύ πλουσίων και φτωχών πιστεύω ότι δικαίως ανοίγει διότι η μεσαία τάξη ήταν μία εικονική. Μία τάξη των εορτοδάνειων. Σίγουρα μαζί με αυτούς θα πάρει μπάλα και τους ελάχιστους που άξιζαν να είναι στη μεσαία τάξη.

        ‘Οσο για το ποιος πρέπει να πληρώσει συμφωνώ ότι πρέπει να πληρώσει κατά κύριο λόγο ο πλούσιος ο οποίος έκοβε εικονικά τιμολόγια του 1.000.000 Ευρώ αλλά πρέπει να πληρώσει και ο μεσαίος που πλήρωνε μαύρη εργασία ( βλέπε υδραυλικό, ιδιαίτερα μαθήματα κτλ) και που αυτός ανέβαζε στις κυβερνήσεις αυτούς μου μας έφεραν σε αυτή τη κατάσταση σαν χώρα.

      • 70 δις ευρώ έφυγαν στο εξωτερικό μόνο τον τελευταίο 1.5 χρόνο. Πιστεύεις ότι δεν αρκούν για να πλημμυρίσουν οι Ελληνικοί δρόμοι από ακριβά αυτοκίνητα ?

        Από που προκύπτει ότι η μεσαία τάξη ήταν η τάξη των εορτοδανείων ? Δεν συμφωνώ με τέτοιες γενικεύσεις, μου θυμίζουν πρακτικές Πάγκαλου.

        Αν πράγματι πιστεύεις ότι οι υδραυλικοί ανεβοκατέβαζαν τις κυβερνήσεις, θα σου πρότεινα να μελετήσεις τις μεθόδους επηρεασμού της κοινής γνώμης καθώς και τον ρόλο των ΜΜΕ σε αυτό το θέμα. Δυστυχώς τις κυβερνήσεις τις ανεβοκατεβάζει μια πολύ μικρή μερίδα ανθρώπων. και συγκεκριμένα συμφέροντα

  • Αρκούν γιατί δεν θα μπορούν να αγοράσουν αυτοκίνητα οι ” μη έχοντες λεφτά ” με δανεικά τα λεφτά που έφυγαν.

    Σε παρακαλώ δεν είμαι αθυρόστομος όπως αυτός ο χοντρός.

    Το ποιος είναι ο ηθικός αυτουργός του εγκλήματος το ξέρω και δεν με ενδιαφέρει.

    Σε αυτό το έγκλημα δεν έχει το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης ο αυτουργός, αλλά ο αυτόχειρας.
    Αυτός που ρίχνει τη ψήφο στην κάλπη είναι ο λαός. Αφού αυτός την έριξε αυτός ευθύνεται.

    • Ο λαός στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις ψήφισε “επανίδρυση του κράτους” και “λεφτά υπάρχουν” .

      Τι έπρεπε να ψηφίσει για να μην είναι ο ηθικός αυτουργός του εγκλήματος ?
      Ποιές ήταν οι εναλλακτικές που είχε και δεν τις επέλεξε ?

    • Μήπως είσαι από αυτούς που συμμετείχαν στο πάρτυ, και τώρα βολεύεσαι με την λογική του Πάγκαλου ότι όλοι μαζί τα φάγαμε, και ότι φταίει ο λαός που μας ψηφισε ?
      Εχουν γίνει εγκλήματα με κλεψιές, μίζες και ρεμούλα, και καθόμαστε και συζητάμε για το εορτοδάνειο που πήρε ο εργάτης και την απόδειξη που δεν έκοψε ο υδραυλικός ! Αν είναι δυνατόν

      • Όχι δεν ανήκω σε αυτούς.

        Ποιος έβαλε στην κυβέρνηση αυτούς που έφαγαν μίζες?

  • Το να ψηφίσεις ένα κόμμα το οποίο ευθύνεται κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος για την σημερινή κατάσταση δεν είναι λίγο υποκριτικό? Και ας σου τάζει λαγούς με πετραχήλια.

    Εναλλακτική λύση? Κάτι νέο, διαφορετικό αυτό που υπάρχει τώρα στο κοινοβούλιο.

    • Αυτό που υπάρχει στο κοινοβούλιο τώρα, δεν προέκυψε από την λαική ετυμηγορία …
      Οι επιλογές που είχε ο λαός ήταν δεδομένες κάθε φορά.

      Δεν διαφωνώ ότι έχει ευθύνη και ο λαός. Μάλιστα θα έλεγα ότι έχει μεγάλη.
      Αλλά την κυρίως ευθύνη την έχει το πολιτικό μας σύστημα.

  • Ε εντάξει αν πάλι τα δύο μεγάλα κόμματα σε αυτές τις εκλογές παραμείνουν μεγάλα δεν φταίει το σύστημα. Φταίει ο λαός.Που αυτό θα γίνει.

    • Ποια είναι η επόμενη ημέρα αν τα μεγάλα κόμματα γίνουν μικρά ?
      Θα δημιουργηθεί κυβέρνηση με συνασπισμό των μεγάλων κομμάτων, μαζί με 1-2 μικρότερα κόμματα.

      Θα αλλάξει κάτι ? Οι ίδιοι πάλι δεν θα κυβερνούν ?
      Εχει ο κόσμος άλλες αξιόπιστες επιλογές να ψηφίσει ?

  • και τί θα αλλάξει με τις εκλογές? μήπως δεν θα βρεθεί “τρόπος” να γυρίσει το αποτέλεσμα προς την κατεύθυνση που τους συμφέρει? στην ελλάδα ζούμε, ξέρουμε τι να περιμένουμε… το θλιβερό είναι πως μας διακατέχει η αδράνεια…