5 χρήσιμα μαθηματικά τεχνάσματα


Πόσα κερδίζετε την ώρα ;  Σε πόσο χρόνο θα μειωθούν κατά το ήμισυ τα χρήματα σας λόγω πληθωρισμού; Σε πόσο χρόνο θα διπλασιαστούν οι επενδύσεις σας; Πόσο θα γίνει το κεφάλαιο σας μετά από 11 χρόνια αν έχετε ένα  σταθερό εισόδημα; Πρακτικοί τρόποι για να υπολογίζετε εύκολα τα προηγούμενα ερωτήματα.


Ο κανόνας του 70

Ο κανόνας του 70 μας βοηθάει να βρούμε σε πόσα χρόνια ο πληθωρισμός θα ‘ψαλιδίσει’ το κεφάλαιο μας κατά το ήμισυ. Απλά διαιρούμε το 70 με τον αναμενόμενο ρυθμό πληθωρισμού.

Για παράδειγμα, εάν ο αναμενόμενος πληθωρισμός θα είναι 3%, διαιρέστε το 70 με το 3. Οπότε με αυτόν τον πληθωρισμό, θα χρειαστούν 23,3 χρόνια για να μειωθεί στο μισό η αξία των χρημάτων σας.

____

Ο Κανόνας του 72

Χρειάζεστε έναν εύκολο τρόπο που να βρίσκεται πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να διπλασιάσετε τις αποδόσεις σας; Απλά διαιρέστε τον αριθμό 72 με το προβλεπόμενο ποσοστό αύξησης .

Έτσι, εάν το κεφάλαιο σας  αυξάνονται κατά 10% ετησίως, θα χρειαστούν 7,2 χρόνια για να διπλασιαστεί.

____

Ο κανόνας 115

Αν  είστε διατεθειμένοι να αναλάβετε μεγάλο ρίσκο και θέλετε να τριπλασιάσετε τις αποδόσεις σας,  απλά πάρτε τον αριθμό 115 και διαιρέστε τον με το προβλεπόμενο ποσοστό αύξησης . Αυτό θα σας δώσει το χρονικό διάστημα που απαιτείται για να τριπλασιαστούν οι αποδόσεις σας.

Έτσι, εάν τα χρήματα σας αυξάνονται κατά 10% ετησίως, θα χρειαστούν 11,5 χρόνια για να τριπλασιαστούν.

____

Μετατρέψτε το μισθό σας σε ωρομίσθιο

Είστε μισθωτός και προσπαθείτε να υπολογίσετε πόσα κερδίζετε σε μια ώρα, πιθανώς για κάποια εργασία μερικής απασχόλησης που έχετε υπόψιν.  Πάρτε το ετήσιο μισθό σας, βγάλτε τα τελευταία τρία μηδενικά, και στη συνέχεια διαιρέστε ότι προκύπτει με τον αριθμό δύο.


Έτσι, εάν βγάζετε 20.000€ τον χρόνο, τότε κερδίζετε 10€ την ώρα.

Σημείωση: Το παραπάνω τέχνασμα ‘λειτουργεί’ μόνο για όσους εργάζονται 40 ώρες την εβδομάδα.

____

Πολλαπλασιάζοντας με το 11

Δεν είναι πιθανό, αλλά δεν αποκλείεται να χρειαστεί να υπολογίσετε πόσα θα κερδίσετε μετά από 11 έτη αν λαμβάνετε  κάποιο σταθερό εισόδημα. Οπότε, ας δούμε πως  κάνουμε τον υπολογισμό όταν θέλουμε να πολλαπλασιάσουμε με το έντεκα.

Αφήνουμε το πρώτο και το τελευταίο και  ψηφίο ως έχει, μετά προσθέτουμε κάθε επόμενο ζευγάρι αριθμών το ένα μετά το άλλο.

Θα βοηθήσουν τα παρακάτω παραδείγματα:

1. Έστω ότι έχουμε να κάνουμε την εξής πράξη 4281 x 11. Τότε κάνουμε τους εξής υπολογισμούς: (4) (4 +2)(2 +8)(8 +1) (1) , και βρίσκουμε 47091

Σημείωση: Όταν το άθροισμα ενός ζευγαριού είναι μεγαλύτερο από 10, μεταφέρουμε το ψηφίο στο προηγούμενο αριστερά ζευγάρι (όπως είδαμε παραπάνω, όπου είχαμε 2+8 ίσον 10)

2. Ας δοκιμάσουμε κάτι πιο δύσκολο:  9621576521 x 11 γίνεται: (9) (9 +6)(6 +2) (2 +1) (1 +5),(5 +7)(7 +6) (6 +5)(5 +2 )(2 +1) (1) ή 105837341731

___

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές : Μιλάμε πια για τρισεκατομμύρια ! 

Συναφές : Oι αριθμοί

Συναφές :  Ποια είναι η σχέση του Αριθμητικού μας συστήματος με το Κοινωνικό Σύστημα

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -