Άγνωστα στοιχεία για το φως


Πριν από λίγο καιρό, ποιος θα φανταζόταν ότι το φως, ο  δαίμονας της ταχύτητας του σύμπαντος, θα ξεπερνιόταν από μια δέσμη νετρονίων; Έτσι, ίσως είναι ευκαιρία να θυμηθούμε κάποια λιγότερο γνωστά επιστημονικά δεδομένα για το φως.

___________

Το φως μπορεί να προκαλέσει φτάρνισμα σε αρκετούς ανθρώπους 

Εκτιμάται ότι κάπου μεταξύ 18% και 35% του ανθρώπινου πληθυσμού  υποφέρει από το λεγόμενο «φωτο-αντανακλαστικό φτέρνισμα», μια κληρονομική πάθηση που έχει ως αποτέλεσμα το φτέρνισμα κατά την έκθεση σε έντονο φως.

Η ακριβής αιτία δεν είναι κατανοητή, αλλά οι άνθρωποι προσπαθούν εδώ και χιλιετίες να δώσουν εξήγηση.  Για παράδειγμα ο Αριστοτέλης θεωρούσε ότι οφείλεται στη θερμότητα που αναπτύσεται  στη μύτη ενός ανθρώπου από τον ήλιο, ενώ οι περισσότεροι σύγχρονοι επιστήμονες υποθέτουν ότι οφείλεται σε νεύρα του κρανίου που είναι   υπεύθυνα για τις αισθήσεις του προσώπου και τον έλεγχο των κινήσεων του, τα οποία ενημερώνουν τον εγκέφαλο ότι υπάρχει κάτι ανεπιθύμητο στη μύτη.

___________

Ο Αϊνστάιν δεν ήταν ο πρώτος που αναφέρθηκε στην θεωρία της σχετικότητας

Πολλοί άνθρωποι συνδέουν “την ταχύτητα του φωτός” με τη θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν, αλλά η έννοια της σχετικότητας δεν προήλθε με τον Αϊνστάιν. Ο Γαλιλαίος ήταν ο πρώτος που είπε ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν ένα δωμάτιο είναι σε κατάσταση ηρεμίας, ή κινείται με σταθερή ταχύτητα σε κάποια κατεύθυνση,  απλώς παρατηρώντας την κίνηση των αντικειμένων στο χώρο.

Αυτό που έκανε ο Αϊνστάιν έκανε ήταν να αναδείξει την παραπάνω σκέψη του Γαλιλαίου συνδυάζοντας την με το έργο του Νεύτωνα σχετικά με τη βαρύτητα, και τις εξισώσεις του Μάξγουελ για τον ηλεκτρισμό και τον μαγνητισμό (αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές οι εξισώσεις προέβλεψαν ότι τα κύματα των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων κινούνται με ταχύτητα 299,792,458 μέτρα ανά δευτερόλεπτο – δηλαδή την ταχύτητα του φωτός).

___________

  Η εξίσωση Ε = mc ^ 2 ήταν κάποτε m = (4 / 3) Ε / c ^ 2


Ο Αϊνστάιν δεν ήταν ο πρώτος άνθρωπος που συσχέτισε την ενέργεια με τη μάζα. Μεταξύ 1881 και 1905, διάφοροι επιστήμονες – κυρίως οι φυσικό Thomson και Friedrich Hasenohrl – δημιούργησαν πολλές εξισώσεις που συσχέτιζαν την μάζα της ακτινοβολίας με την ενέργεια, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι m = (4 / 3) Ε / c ^ 2. O Αϊνστάιν αναγνώρισε την σημασία αυτή της εξίσωσης σε σχέση με την σχετικότητα, και κατέληξε στην περίφημη εξίσωση που όλοι γνωρίζουμε σήμερα.

___________

Το φως από το σέλας  είναι το αποτέλεσμα του ηλιακού ανέμου

Όταν ηλιακοί ‘άνεμοι’, από συμβάντα στο σύμπαν όπως οι ηλιακές εκλάμψεις, φτάνουν στην ατμόσφαιρα της Γης, αλληλεπιδρούν με σωματίδια από άτομα οξυγόνου, προκαλώντας τους να εκπέμπουν εκπληκτικό πράσινο φως όπως αυτό που βλέπουμε στο παραπάνω βίντεο.

Αυτά τα κύματα του φωτός (που ονομάζονται  βόρειο σέλας και νότιο σέλας), είναι συνήθως πράσινα, αλλά μπορούν επίσης να εκπέμπονται και αποχρώσεις του μπλε και του κόκκινου από άτομα αζώτου της ατμόσφαιρας.

___________

Τα νετρίνα δεν είναι τα μοναδικά πράγματα που μπορούν να  ξεπεράσουν την ταχύτητα του φωτός

Το τηλεσκόπιο Hubble έχει εντοπίσει την ύπαρξη αμέτρητων γαλαξιών με ταχύτητες που υπερβαίνουν την ταχύτητα του φωτός. Ωστόσο, αυτό το γεγονός εξακολουθεί να μην παραβιάζει την θεωρία του Einstein για την σχετικότητα, διότι ως συνέπεια του Big Bang, το σύμπαν επεκτείνεται (και όχι οι ίδιοι οι γαλαξίες) ,  και «μεταφέρει» αυτούς τους  γαλαξίες μαζί.

___________

 Η επέκταση του σύμπαντος σημαίνει ότι υπάρχουν γαλαξίες των οποίων το φως δεν θα δούμε ποτέ

Όσο μας επιτρέπουν οι γνώσεις μας να πούμε, το Σύμπαν διαστέλλεται με επιταχυνόμενο ρυθμό. Λόγω αυτού, υπάρχουν αρκετοί επιστήμονες που εκτιμούν ότι πολλοί από τους γαλαξίες θα μετακινηθούν με τέτοια ταχύτητα που θα αποτρέψει το φως τους να συναντήσει την γη ακόμα και στο άπειρο μέλλον.

___________

Ο  βιοφωτισμός φωτίζει τα  βάθη των ωκεανών

Περισσότερο από το ήμισυ του ορατού φάσματος φωτός απορροφάται εντός ενός μέτρου κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Σε βάθος 10 μέτρων, λιγότερο από το 20% του φωτός που εισήλθε από την επιφάνεια της θάλασσας, εξακολουθεί να είναι ορατό. Σε βάθος 100 μέτρων, το ποσοστό αυτό συρρικνώνεται στο 0,5 %.

Στην πραγματικότητα, σε βάθη μεγαλύτερα των 1000 μέτρων δεν υπάρχει απολύτως καθόλου ανιχνεύσιμο φως. Ως αποτέλεσμα, η μεγαλύτερη πηγή του φωτός στους ωκεανούς της Γης προέρχεται από τα ψάρια που κατοικούν στα βάθη της θάλασσας. Οι βιολόγοι εκτιμούν ότι το 80% έως 90% των ψαριών που ζουν στα βάθη των ωκεανών βιοφωτίζουν.

___________

Βιοφωτισμός συμβαίνει επίσης  και σε ανθρώπους!

Ο  βιοφωτισμός δεν αφορά μόνο τις μέδουσες και τα ψάρια. Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι εκπέμπουν πάρα πολύ φως.

Όλα τα ζωντανά πλάσματα παράγουν κάποια ποσότητα του φωτός, ως αποτέλεσμα των μεταβολικών βιοχημικών αντιδράσεων, ακόμη και αν αυτό το φως δεν είναι άμεσα ορατό. Το 2009, μια ομάδα Ιαπώνων ερευνητών χρησιμοποίησε εξαιρετικά ευαίσθητες κάμερες και ανέφερε ότι “το ανθρώπινο σώμα μοιάζει σαν να τρεμοσβήνει”.

___________

Είναι δυνατόν να μας εξαπατήσει το μυαλό μας και να δούμε φανταστικά (και ανύπαρκτα) χρώματα

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος χρησιμοποιεί συγκεκριμένα κανάλια για την λήψη και επεξεργασία του φωτός. Από τη μια μεριά, αυτά τα κανάλια μας επιτρέπουν να επεξεργαζόμαστε πιο αποτελεσματικά τις οπτικές πληροφορίες, αλλά από την άλλη μας αποτρέπουν να δούμε, για παράδειγμα, ένα αντικείμενο που εκπέμπει ταυτόχρονα μήκη κύματος που θα μπορούσαν να ερμηνευθούν ως μπλε και κίτρινο.

Θεωρητικά, μπορείτε να εκπαιδευτείτε κάνοντας  μερικά απλά τεχνάσματα να βλέπετε ανύπαρκτα χρώματα.

____

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

ΦΩΣ: Κύμα , σωματίδιο ή και τα δύο?

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -